Kategorier
Artikel Digitalisering

7 saker 2018: #1 Din bransch finns inte längre

Branscher som vi känner dem finns inte längre. Allt är tech, samtidigt som tech blivit allt annat. Kunderna har redan lämnat branschbegreppet bakom sig, nu är det dags för företagen att göra detsamma.

AI, AR, influence marketing, content marketing, mobile firstfirst, kryptovalutor, digitala assistenter, chattbotar blockkedjor, IoT och hur mycket som helst annat. Trender för 2018 som du säkert sett på en massa ställen vid det här laget. Jag tänkte komplettera med sju saker att tänka på kommande året. Sju saker som mer handlar om inställning än dyra investeringar – och hur du kan komma igång med dem i vardagen.

Den här artikeln ingår i serien 7 saker att tänka på 2018:

  1. Din bransch finns inte längre
  2. Inbound och SEO leder inte längre (bara) hem
  3. Använd andras mikrostunder
  4. Omni är alla kanaler, inte bara dina kanaler
  5. Sluta äga kunden
  6. CREAM – Convenience rules everything around me
  7. DREAM – Distribution rules everything around me

Vilken är din bransch?

Vad du än svarar är det förmodligen fel. Aldrig tidigare, ja åtminstone så länge som det har funnits yrken och branscher i dagens mening, har begreppet ”bransch” varit så intetsägande. Mest för att, tja, allt sitter ihop. Mer eller mindre bokstavligt.

Det här är förstås extra påtagligt när man tittar på techjättarnas produktflora. Från att ha varit hårdvarudominant, sökjätte, e-handelsgigant, socialt monopol (jag låter er lista ut vilka fyra företag som döljer sig bakom respektive exempel) så har de nu börjat bygga upp ekosystem som omfattar inte bara kärnverksamheten utan också produkter eller tjänster rätt långt ifrån ursprunget.

Vad som händer är att de nu riggar för att bli de plattformar på vilka framtidens uppkopplade tillvaro (internet?) kommer att byggas. Och de stannar inte vid att titta runt sin verksamhet och fundera på hur de kan få olika delar att passa ihop i en kundresa – de köper företag för att bygga upp ekosystemet inhouse.

Röd skivspelare

Allt är tech – och tech är allt annat

Det brukar heta att alla företag numer är techföretag, men jag skulle säga att även det omvända gäller. Techföretag är inte längre techföretag. Åtminstone inte bara.

Att kalla techjättarna för just ”tech”-jättar är givetvis att göra det slentrianmässigt enkelt för sig. Det räcker att titta på vad som finns under respektive företags paraply för att hitta saker långt mycket mer analoga. Och det är förstås inte bara här hos oss det händer, exakt samma utveckling sker överallt (som i Asien, se exempelvis min artikel 3 insikter från Alibabas och Tencents största investeringar 2017 – och vad de säger om den digitala utvecklingen).

Men man måste inte titta bara på största globala företagen för att hitta samma tendenser. Ta bara Nvidia, grafikkortstillverkare. Som gått från ren hårdvara till att ta fram lösningar för självkörande bilar, inklusive de delar som handlar beteendevetenskap och psykologi. Även de mer mjuka sidorna av verksamheten. Eller när klädtillverkaren Urban Outfitters köpte upp pizzakedjan Vetri. Varför? De konstaterade att deras kunder inte handlar deras kläder längre, men hej, de köper pizza. För att inte tala om hur företag som tidigare sysslade med distribution av innehåll nu producerar eget och är mer framgångsrika på det området än de traditionella innehållsföretagen.

Och gemensamt för alla företag som börjar bygga upp ett företag som spänner över gränser som tidigare i mångt och mycket haft vattentäta branschskott, förutom att tekniken nu ger betydligt bättre förutsättningar, är inställningen ”varför inte?” Och disruption handlar för det mesta om något så enkelt som att någon tar två befintliga bitar och sätter ihop dem.

Konstverk frågetecken, San Francisco Museum of Modern Art

Vad kan du göra?

De flesta kan inte börja köpa upp företag till vänster och höger – och bara för att man har pengarna är det inte alls säkert att det i sig kommer lyckas. För det krävs en ekosystemplan.

Men det alla kan göra är något som är lika enkelt som svårt: sluta titta på din egen bransch i alla jämförelser. Ja, eller det som varit ditt företags bransch fram till nu.

När vi bevakar konkurrenterna tittar vi på just konkurrenterna i samma bransch. Detaljhandelsföretag har tittat på andra detaljhandelsföretag. Ja, eller mer specifikt detaljhandelsföretag i det detaljhandelssegment där man verkar. Som kläder eller mat. H&M bevakar Zara, Ica jämför sig med Coop.

Det här betyder nästan alltid att alla gör samma saker. Trots att det största problemet för företag idag är spelare som sladdar in från vänster – från helt annat håll, med helt andra sätt att se på affärsverksamheten.

Att börja tänka ”varför inte?” är en bra början. Men också lyfta blicken. Inte lyfta blicken mot horisonten utan helt byta utsiktspunkt. Och då menar jag inte att titta på ett annat segment inom samma traditionella bransch. Utan titta på vad någon helt annat gör. Jobbar du med godis – vilka smarta grejer gör betongbranschen? Kollektivtrafik – vad har Netflix hittat på den här veckan? Punktmarkerar er omvärlds- eller BI-avdelning vad Facebook, Google, Amazon eller Apple har hittat på senaste veckan? Sätta upp veckans findings – inom helt andra delar än där man verkar – och ha som stående veckoinspirationspass? Oavsett om det handlar om att lägga till funktionalitet på en webbsida eller planera strategisk verksamhetsutveckling.

För våra kunder är branscher redan något överspelat. Det är dags att även vi som företag börjar ställa oss frågan: what would Jeff do?

(Toppbild: Martin Frey. Skivspelare: Stuart R. Saffen. Frågetecken: San Francisco Museum of Modern Art.)


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *