AI, AR, influence marketing, content marketing, mobile firstfirst, kryptovalutor, digitala assistenter, chattbotar blockkedjor, IoT och hur mycket som helst annat. Trender för 2018 som du säkert sett på en massa ställen vid det här laget. Jag tänkte komplettera med sju saker att tänka på kommande året. Sju saker som mer handlar om inställning än dyra investeringar – och hur du kan komma igång med dem i vardagen.
Den här artikeln ingår i serien 7 saker att tänka på 2018:
- Din bransch finns inte längre
- Inbound och SEO leder inte längre (bara) hem
- Använd andras mikrostunder
- Omni är alla kanaler, inte bara dina kanaler
- Sluta äga kunden
- CREAM – Convenience rules everything around me
- DREAM – Distribution rules everything around me
Different, different – but same
Om man hade satt samman ett ordmoln över de viktigaste trenderna baserat på de trendspaningsartiklar jag har läst inför 2018 så skulle oväntat ”sök” bli ett väldigt stort ord. Mer specifikt är det förmodligen ”röstsök” i någon form ordet som skulle ta mycket ordmolnsplats.
Inte minst trycks det på att man måste komma igång med att förbereda sig för röstsökning nununu på allehanda sätt.
Och jag håller med. (Inte bara för att Google själva gått ut och uppmanat sina kunder att börja röstrigga.) Andra sätt att söka information blir allt vanligare – förstås till största del tack vare att den tekniska utvecklingen har gett oss nya möjligheter. Nya möjligheter hos sökmotorerna (förstås i princip bara Google för oss) och nya sökprylar, som smarta assistenter. Röstsöken kommer också göra att antalet träffar som överhuvudtaget har chans att vara med i matchen är ganska exakt en stycken (jag har skrivit om det tidigare: Röststyrning och monomedial marknadsföring).
Lägg till alla andra tekniker som är i ropet nu – inte minst AI i kombination med digitala assistenter. Allt det här finns med i de flesta sökspaningar. Ja, eller digitala spaningar överhuvudtaget.
Däremot är slutdestinationen detsamma. Så pass mycket detsamma att det är så självklart att man inte ens behöver diskutera det.
Till den egna webbplatsen. Eller eventuellt kanske till nedladdning av en app.
SEO? Inbound? Homebound?
Hubspot, som ofta sägs vara de som om inte myntade så åtminstone populariserade inbound-begreppet. Ett sätt att hantera marknadsföring som på sätt och vis ligger nära SEO (dvs. organisk söktrafik) och för den delen innehållsmarknadsföring. En definition av inbound kan se ut ungefär så här:
Inbound marketing focuses on creating quality content that pulls people toward your company and product, where they naturally want to be. By aligning the content you publish with your customer’s interests, you naturally attract inbound traffic that you can then convert, close, and delight over time.
Eller den formuleringen som Hubspot just nu själva har som inledningsförklaring på sin webbplats:
Inbound marketing is focused on attracting customers through relevant and helpful content and adding value at every stage in your customer’s buying journey. With inbound marketing, potential customers find you through channels like blogs, search engines, and social media.
Med andra ord: det handlar trots allt om att pusha eller placera innehåll framför kunden – om än i mindre störig form – med målet att dra hem kunden. Ta dem till en webbplats, få dem att ladda ner din app eller få dem att anmäla sig till ett nyhetsbrev. För det är ju det som kunderna ”naturally” vill.
Med andra ord: kanaler utanför de egna har som enda syfte att vara inkastare till de egenkontrollerade, om jag ska raljera lite genom att dra sakerna till sin spets (insert långa utläggningar om att det inte är riktigt så här enkelt, för nej, det är det förstås inte).
Google, mikrostunder och stödhjulsfritt
Sedan Google introducerade micro moments-konceptet har marknadsföringsfloran meckats till ordentligt. Där man tidigare glatt kunde hitta en handfull fönster i kundresan där man kunde knuffa kunden i rätt riktning så visade Google forskning att det var långt många fler ställen. Mikrostunder. Upp till så många som 150 kan vara i spel under en köpprocess och många av dem kanske vi inte ens är medvetna om. Någon som säger något i förbifarten vid kaffemaskinen. Något som flimrar förbi i ögonvrån när man speeddejtar Facebook-flödet.
Oftast handlar det om att man söker information (vi pratar om Google som upphovsföretag, trots allt). Vare sig man vet det eller inte. Eller rättare sagt: ju närmare själva konverteringen man kommer desto mer vet man – men i början kanske man inte ens vet att man vet. Man kanske inte har en aning om att man måste boka en resa till Bahamas förrän man får se tredje uppsättningen galet instagrammiga bilder från en bekant. Men redan innan man har kommit dit har man omedvetet börjat fatta ett beslut.
I både inbound och SEO är mikrostunder godis. Möjligheter att vänligt styra kunden åt rätt håll. Helst så omärkligt att kunden inte ens har en aning om hur man hamnade där – men man har fått så enastående bra hjälp.
Alltså: massa mikrostunder. Massa möjligheter att fotobomba kundens medvetna, eller omedvetna, beslutsvånda.
Men precis som i butik vill kunden ha hjälp där man står, inte fösas tvärs över lokalen för att där utföra det man vill göra. Och då handlar det inte bara om att få hjälp – det handlar om att man då helst vill göra alltihop på stället. Som att betala.
Vi tycker det är självklart att kunden ska komma till oss. Kunden? Not so much.
Vad kan du göra?
Förstås börja fundera över dina kunders mikrostunder om du inte redan gör det. Alla de där ställena som kunden kan komma i kontakt med något som du, längre fram i resan, är intresserad av att kunden ska göra.
Men också, oavsett om du sitter och jobbar med inbound och SEO som anställd på ett företag eller konsult som stöttar företag och organisationer med detta, på riktigt börjar ifrågasätta sånt som slentrianmässigt har blivit norm – bara för att, tja, det är ju så man gör.
I höstas skrev jag artikeln Är det dags att skrota webbplatsen? som ifrågasätter just det helt självklara med att idag ha en webbplats – trots att en förkrossande (och allt mer) av vår tid tillbringas i appar. Detsamma kan förstås sägas om appar i sig, när chattappar, som Apples iMessage och WeChat, börjar kunna ha appar direkt i själva chattupplevelsen. Ett ekosystem av appar i appar.
Nu finns det säkert fortfarande en väldigt god anledning att fortfarande ha en egen webbplats eller en egen app och styra trafiken dit via ”satellittjänster” (hand upp alla som jobbar på stora företag där SEO och ännu mer sociala medier ses som en integrerad och viktig del av affärsverksamheten). Men den anledningen ska inte vara ”för att man måste, vad skulle man annars göra”? Min motfråga blir då: varför ska kunden ledas bort från exempelvis Google när varken Google eller din kund vill det? När inte bara information utan också hela funktioner nu går att hitta där. Eller hos Facebook. Eller i själva mobilens kärna.
Har vi våra egna kanaler för att de ger bästa utväxlingen av pengarna vi plöjer ner och för att det verkligen, verkligen, verkligen är där som kunden vill möta oss? För om svaret på framförallt den senare delen av frågan är ”nej” eller kanske till och med ”nja” så kan du vara rätt säker på att någon kommer att fylla de mikrostunderna som du har lämnat öppna – och göra business där de sker. Verkligen möta kunden där kunden vill möta oss.
Igår uppmanade jag dig att fråga dig själv ”varför inte?”
Idag tipsar jag om att det är hög tid att börja ställa frågan ”varför?”
(Toppbild: Martin Frey. Frågetecken: San Francisco Museum of Modern Art.)