Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier/prenumerationstjänster
- Del 2: IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens/digitala assistenter, AR/VR, Bekvämlighetsekonomin, Övrigt
Mobilt
Alla nyheter som Apple presenterade under sitt iPhone-event: iPhone 11, iPhone 11 Pro, Apple Watch 5 och mer
Så var det dags för Apple att presentera 2019 års iPhone-modeller. Men som väntat kom det även mer hårdvara – och lite mer information om ett par av Apples kommande tjänster.
iPhone 11
Phone 11, hårdaste glaset någonsin i en smartphone, både baktill och framtill. Sex färger. 6,1 tums liquid retina-skärm.
Spatial audio – typ 3D-ljud. Stöder Dolby Atmos.
Två linser, 2×12 MP. En med ultrawide-läge för mer panoramiga bilder. Kameran får mer smartness och kan enklare identifiera objekt. Vi fick även veta att iPhone är ”världens mest populära kamera”.
Selfiekameran har också 12 MP och 4K-video med 30 och 60 FPS. Selfiekameran får slow motion-läge för första gången. ”Slofie”. Dagens ord.
Nytt porträttläge. Nytt nattläge, kommer på automatiskt när den behövs. Typ motsvarigheten till funktionen i Googles Pixel-mobil för mycket bättre bilder vid dåliga ljusförhållanden. Sker alltså mycket via smartare mjukvara snarare än bättre linser. Bättre bildstabilisering vid videoinspelning. 4K upp till 60 FPS i båda kamerorna.
QuickTake – smartare funktion. Gå från foto till video bara genom att hålla ner fotoknappen när du tar bild.
Får A13 Bionic-chip, snabbaste CPU:n och GPU:n i en i smartphone. (Vi noterar att Apple jämför iPhone 11-processorerna med iPhone XR och inte XS – för att den ska se ännu bättre ut i jämförelse. Kort sagt är hoppet från XS sannolikt inte jättestort.
Batteritid 1 timme bättre än XR (den iPhone som fram till nu haft bäst batteritid). Dessutom snabbare Face ID.
Pris från 699 dollar, jämfört med från 999 för XS.
iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max
Rostfritt stål, särskilt glas på baksidan. Ny färg: midnight green.
5,8 tum för 11 Pro och 6,5 för 11 Pro Max. Ännu större än tidigare maxmodeller, alltså.
OLED-skärm: Super retina XDR.
Processorn kan baxa runt 1 biljon beräkningar i sekunden. Vilket är… en del. Enligt Apple den bästa maskininlärningsplattformen i någon mobil. Alla processorer är upp till 20 % snabbare än tidigare, men A13 drar ändå mindre ström än tidigare. Därav den bättre batteritiden. Den korta versionen: ett fartmonster.
11 Pro 4 timmar längre batteritid än XS, 11 Pro Max har 5 timmars batteritid än XS Max. Snabbladdare inkluderas.
Tre kameror: Wide, Ultrawide och Telelins, som förstås fungerar tillsammans som att zooma i ultrawideläge. Går att ta tre olika bilder samtidigt med de olika linserna.
Nytt bildbehandlingssystem: Deep fusion. Varje gång du tar en bild så kommer kamerorna ta en drös bilder genom att mobilens neuroteknik kommer bygga ihop en bild av alla bilder tagna – i realtid.
Kamerorna spelar in, likt iPhone 11, 4K video i 60 FPS. Kamerorna ”pratar” med varandra i realtid så att de är redo för när du hoppar mellan dem.
iPhone 11 Pro från 999 dollar respektive 1099 för iPhone 11 Pro. Börjar levereras från och med 20 september.
iPhone 8 och iPhone XR blir kvar i sortimentet som budgetmodeller.
Apple Watch 5
Nya Apple Watch 5 har en urtavla som alltid är på, fast lite nedtonat. Ny strömsnålare skärm, så fortfarande 18 timmars batteritid trots att skärmen alltid är på.
Inbyggd kompass, inklusive ny kompassapp – plus att kompassen kan användas av tredjepartsutvecklare.
4G-modellen har stöd för nödsamtal i hela världen. 100 % återvunnet aluminium. Men även i titan och keramik. Från 399 dollar/499 dollar. Tillgänglig från 20 september. Series 3 kvar med prislapp 199 dollar.
Apple släpper ny forskningsapp som gör att kan delta i studier inom tre områden: ljud, kvinnlig hälsa, ”hjärta och rörelse”.
iPad 10,2 tum
Sjunde generationen av vanliga iPad. Går från 9,7 till 10,2 tums retinaskärm. A10-chip. För första gången har den en smart connector för keyboards. Får nytt flytande tangentbord med enhandsfattning. Överlag får iPad ännu fler arbetsfunktioner. Är för första gången tillverkad av 100 % återvunnet aluminium. Pris från 329 dollar. Släpps 30 september.
Apple Arcade
Appstore får en egen flik i Appstore. Och det första som Apple presenterar är… Frogger. Spelet alltså. Nostalgiöverdos och rejäla applåder från publiken. Sekt much?
Arcade släpps 19 september i över 100 länder. Pris: 4,99 dollar i månaden för ett familjeabonnemang.
Apple TV+
Släpps 1 november i över 100 länder. Samma som för Arcade: 4,99 dollar i månaden för familjeabonnemang.
Vid köp av alla nya iPhones, Macar och iPads ingår ett års gratis-Apple TV+.
Förändringar i Apples butiker
Apple Watch Studio: bygg din egen Watch utifrån alla boetter och armband som finns.
Apple inbytesprogram: Börjar med månadsavbetalning för iPhone köp ”i vissa länder”. Om man så vill så lanserar Apple alltså en prenumerationstjänst för sin iPhone.
Svenska priser för iPhone 11, iPhone 11 Pro, Apple Watch 5, iPad, Apple Arcade och Apple TV+
- iPhone 11 Pro: 12 995-17 595 kr (64-512 GB)
- iPhone 11 Pro Max: 14 295-18 895 kr (64-512 GB)
- iPhone 11: Från 9195-11 095 kr (64-512 GB)
- Apple Watch 5: 40 eller 44 mm, från 4995 till hur mycket som helst (finns som vanligt drösvis med modeller)
- iPad: 4295-5495 kr (32/128 GB)
- Apple TV+ och Apple Arcade: 59 kr/månad för upp till sex personer/familjeabonnemang
(Gällande all hårdvara utom Watch kan vi väl konstatera att modellen med minst minne i praktiken kanske inte är jättemycket att ha i dagsläget.)
Sammanfattning av Apples iPhone-event
I korta drag: Apple linjerar iPhone-segmentet med övriga produkter i sortimentet. Konsumentmodell plus en Pro-modell.
Ingen regnbågslogga och inget större namnbyte på iPhonen. Regnbågsloggan i inbjudan handlade alltså om de färger som iPhone 11 kommer i.
Apples aktiekurs handlas just nu strax under nollan. Men eftersom de amerikanska börserna just nu rasar rätt hejdlöst så kan man konstatera att marknaden var rätt nöjd. En inkrementell uppdatering (som väntat) som kommer kunna hålla hårdvaruförsäljningsintäkterna rullande.
UI-chipet i iPhone 11 ger möjlighet till ännu mer exakt positionering via UWB
En Apple-produkt som spekulerades om inför tisdagens iPhone-presentation var en Tile-konkurrent. Alltså en pryl som kan användas för att hålla koll på andra prylar, som en nyckelknippa. Det kom ingen sådan, men däremot ledtrådar om att det nog är på gång: att iPhone 11 får ett U1-chip.
U1-chipet ger stöd för UWB – Ultra Wideband-teknik. En nätverksteknik för korta avstånd. Eller som artikeln konstaterar: ett litet GPS-system för hemmabruk. Skulle kunna användas för snabbare Airdrop-överföringar, men kan också ge betydligt bättre precision än GPS.
Nackdelen med UWB är avståndet också är väldigt kort. Men i gengäld är tanken att UWB-enheter kan bygga meshnätverk. Alltså att olika UWB-enheter kan brygga vidare en signal från en enhet till en annan, i en kedja. Så så länge som det finns tillräckligt många UWB-prylar nära din borttappade grej så kommer du kunna veta var den finns.
Men varför stanna där? Teknik som kan ge väldigt precis positionering är precis vad exempelvis detaljhandeln jagar. Eller som teknik för precis inomhusnavigering överlag. Men många som jagar betyder också spretig teknikflora. En standardteknik skulle göra livet lättare på många håll.
What The Heck Is The ”Ultra Wideband” Apple Silently Revealed In New iPhones?
Apple added a new piece of hardware on the latest iPhone 11, Pro, Pro Max that will let them talk to Apple’s upcoming (rumored) Tile-alternative. These tiny tags can help find usually forgettable items like keychains, wallets, etc.So, what’s the technology that power Apple’s new U1 chip?
Apples iPhone-presentation fick aktien att rusa – sannolikt tack vare tjänsterna
Det här är faktiskt lite oväntat. Dagen efter senaste iPhone-presentationen gick Apple åter och blev ett triljondollarföretag.
Tisdagens Apple-tillställning bjöd inte på särskilt mycket nytt i produktväg. Ganska exakt som väntat. Det hindrar förstås inte att många, också som väntat, suckar över Apples brist på innovationsförmåga. Men inte vara techskribenter förväntar sig innovationsstordåd varje gång Apple presenterar något, detsamma har även gällt marknaden. Apple-presentationer har oftast följts av kursras, åtminstone några dagar direkt efter presentationerna.
Men den här gången gjorde Apple-aktien alltså en mindre kursryck. Upp över 2,5 %. Sannolikt tack vare tjänsterna. Arcade och TV+. Och mer specifikt prissättningen på de två tjänsterna – i princip den enda nya informationen som kom om dem.
Allt fler börjar alltså förlika sig med tanken att Apple inte längre bara är ett iPhone-företag. Eller ens bara ett hårdvaruföretag. Och allt större tro på att Apple faktiskt kan få riktigt bra snurr även på tjänstesidan.
Ekonomi och finans
Naspers börsnoterar Prosus – som blir Europas största börsnoterade internetbolag
Pratar vi börsnoteringar av techbolag är det för det mesta amerikanska och europeiska aktier som får mest uppmärksamhet. Men idag skedde en jättenotering, sannolikt den största technoteringen i Europa någonsin. I Amsterdam. Av ett sydafrikanskt företag. Vilket är företaget undrar du? Prosus.
Prosus lär få utanför de närmast sörjande känna till. Det är en del av internetbolaget Naspers som nu knoppas loss som ett eget bolag. Anledningen till att det hamnar i Amsterdam är helt enkelt att Naspers har blivit alldeles för stort för börsen i Johannesburg där Naspers är noterat.
Naspers är numer ett Softbank. En enormt tung spelare vad gäller att investera i just tech- och internetbolag. Men det är däremot ett företag som fört en betydligt mer anonym tillvaro bland allmänheten.
Naspers är dessutom ett milt sagt rätt lyckat exempel på hur man kan vända en krisande verksamhet. Grundat 1915 var Naspers i stort ett företag som var i printbranschen. En verksamhet som mot slutet av århundradet gick sådär. Då chansade Naspers på att investera 36 miljoner dollar i ett litet kinesiskt techbolag i utbyte mot en tredjedel av företaget. Företaget var Tencent, ägaren av Kinas största sociala plattform WeChat. Nu, nästan 20 år senare, är Naspers tredjedel av Tencent värd i runda slängar 100 miljarder dollar.
Men inte bara det: 2012 köpte Naspers Flipkart, Indiens Amazon, för 102 miljoner dollar. Förra året sålde de sedan bolaget till Walmart för 2,2 miljarder dollar. Dessutom äger Naspers nästan 30 % av Mail.ru, som äger delar i Rysslands tre största sociala plattformar – bland annat Vkontakte (landets Facebook). Bland övriga mer namnkunniga bolag sitter Naspers på 10 % av tyska Delivery Hero, som bland annat äger varumärken som Onlinepizza och Foodora.
Det är alltså en rejäl tung skara namn som återfinns i Naspers portfölj. En portfölj som mest fokuserar på tillväxtmarknader. Eller om man så vill: nästa miljard internetanvändare. Det återspeglade sig också i värderingen. Vid noteringen sattes Naspers värdering till 123 miljarder euro, men med tanke på att aktiekn sköt upp från 58 till 76 euro direkt när handeln startade så lär nuvarande värdering liggen en bra bit över.
Det gör att Prosus nu ska vara Nederländernas tredje största börsbolag, efter Royal Dutch Shell och Univlever. Och Prosus ska även numer vara Europas största konsumentfokuserade internetbolag. Så med andra ord: är du intresserad av den globala digitala utvecklingen är Naspers och Prosus namn att börja hålla koll på, om du inte redan har det.
Naspers internet tech spin-off valued at €123bn as shares soar
Vehicle holding Tencent stake vaults to top echelon of Europe’s most valuable listed companies
Kortvideoappen Kuaishou/Kwai kan vara på gång att börsnoteras
Techbörsnoteringarna står som spön i backen just nu. Nu kan det vara dags för ännu ett företag att ta klivet – den här gången i kategorin sociala medier. Uppgifter om att kinesiska kortvideoappen Kuaishou, eller Kwai som den kallas utanför Kina, kan göra börspremiär nästa år.
Kuaishou är med andra ord en direkt konkurrent till den hos oss betydligt mer kända, Bytedance-ägda TikTok. Den är också landets näst största sociala videoapp, med runt 350 miljoner månadsanvändare enigt senaste siffran jag har sett (TikTok har runt en halv miljon). Men enligt appundersökningsföretaget SensorTower så drog Kuaishou in mer pengar än TikTok i de båda appbutikerna – och toppades bara av Youtube. (Kuaishou var framförallt större i iOS, den plattform som överlag drar in mest pengar – svårare att ha koll på Android eftersom Google Play inte finns i Kina.)
I Kina så dominerar som bekant Alibaba eller Tencent inom de flesta segment, men inom just kortvideo är det alltså Bytedance som har lyckats bäst (man har även andra appar på området, som Xigua och Huoshan). Tencent erbjuder Weishi, men den ligger rätt långt efter såväl TikTok som Kuaishou. Och ja, självklart är Tencent inblandat i Kuaishou – som en av investerarna i tjänsten.
Tencent ska dessutom stå för större delen av pengarna i den finansieringsrunda som Kuaishou nu verkar vara inne i, där man planerar att dra in ytterligare en miljard dollar mot en värdering på 25 miljarder dollar. Och nu kan Kuaishou alltså överväga att noteras i USA. Förstås mycket för att mota Bytedance på hemmaplan, men också utomlands.
Bloomberg
No Description
Cloudflare kliver in på börsen till en värdering om 4,4 miljarder dollar
Är fredagen den 13:e en bra dag att kliva in på börsen? Cloudflare verkar tycka så. Senare idag kommer de amerikanska börserna bli ett techföretag rikare.
Cloudflare, vars verksamhet i stort är dels internetsäkerhet (som skydd mot överbelastningsattacker) och hantering av bilder och video (för snabbare laddningstider), satte ursprungligen sitt introduktionspris till 10-12 dollar per aktie. Stort intresse gjorde att intervallet skruvades upp och igår fastslogs kursen till 15 dollar – i högre delen av det nya intervallet. Det ger Cloudflare en värdering runt 4,5 miljarder dollar.
En av riskerna som Cloudflare lyfte fram i sitt prospekt var att de har sagt upp samarbetet med några alt-höger-sajter och att de inte längre kommer erbjuda sina tjänster för den här typen av sajter. Risken var att det kan påverka intäkterna för företaget, vilket säkerligen är helt sant. På kort sikt. Däremot tror jag att den här typen av värderingsbeslut kan vara positivt i långa loppet. Techbolag får allt svårare att hävda att de bara är just tech. Samtidigt aktualiserar det frågan kring yttrandefrihet på nätet när de företag som kontrollerar internet bestämmer vem som får komma fram.
Blir spännande att följa. Både Cloudflares börsresa och de principiella diskussionerna.
https://pitchbook.com/news/articles/amid-censorship-storm-cloudflare-makes-way-for-a-44b-ipo-datagraphic
Walgreens senaste företaget att erbjuda 3 % cashback vid köp med Apple Card
Apple fortsätter att fylla sitt kreditkort Apple Card. När kortet presenterades i våras så skulle den maximala treprocentskickbacken på inköp med kortet bara gälla för inköp av Apple-produkter och Apple-tjänster. När kortet lanserades i augusti så omfattades även Uber och Uber Eats – andra företag, alltså. Och nu kommer ännu ett: Walgreens.
Det här innebär förstås att Apple gör sitt kort mer attraktivt. Men det kan också bli en fördel för de företag som väljer att hoppa i säng med Apple på kortsidan. Och likt även mycket annat som Apple gör vid sidan av hårdvaran så kan de subventionera skiten ur sitt kort.
Vi kan kort sagt anta att Walgreens är långtifrån det sista treprocentsföretaget.
Walgreens joins Apple Card’s rewards program to offer 3% Daily Cash on purchases | TechCrunch
Apple Card’s rewards program, Daily Cash, is expanding with the addition of Walgreens. The retailer joins Uber and Uber Eats to become the latest merchant
Softbank vill att We Company skjuter upp sin börsnotering
Ooooooooch cirkusen kring We Companys/WeWorks börsnotering fortsätter. Häromdagen skrev jag om uppgifter att We haft möten med företagets enskilt största investerare, japanska Softbank.
Anledningen: att få Softbank att investera mer pengar i We så att We kan skjuta på börsnoteringen till dess att det blir lite mer gynnsamma förhållanden på börsen. Nu kommer uppgifter från Financial Times att det kan vara så att Softbank själva nu vill att We skjuter upp sin börsnotering. Förklaringen ska vara att intresset från investerarkollektivet har varit för svalt.
Till historien hör att Softbank, via sin investeringsfond, har plöjt ner 10 miljarder dollar i We – och har fått intern kritik för detta. Helt enkelt att man har lagt för många (eller åtminstone för dyra) ägg i We-korgen. We verkar redan vara på gång att halvera sin värdering inför noteringen – men det verkar alltså som att inte ens detta är tillräckligt för att garantera en framgångsrik börsintroduktion.
Skulle Wes aktie göra en Uber (eller för den delen som flera andra techintroduktioner) så skulle det vara en rejäl prestigetörn för Softbank. En ”told you so” som Softbanks ego kanske inte riktigt vill utsätta sig för.
Nu är allt som snurrar runt just bara uppgifter, så det ska förstås tas med några nävar salt. Men det här, tillsammans med alla frågetecken kring ledningsstruktur och internt ägarupplägg, gör att det blir allt fler frågetecken. Frågetecken som just nu inte har några svar.
Inte de bästa läget när man vill få investerare att hosta upp pengar, om vi säger så.
SoftBank urges WeWork to shelve IPO
Cool reception from investors to proposed float of lossmaking property group
We Company kan börsnoteras inom två veckor – till rejält sänkt värdering
Ännu fler uppgifter kring We(Work)s börsnotering. Har varit lite av en av/på-historia ryktesmässigt senaste veckan eller så. Inte minst på grund av uppgifterna om att storinvesteraren Softbank har velat att We skulle skjuta på sin notering på grund av svalt intresse och därmed halverad värdering.
Nu kommer uppgifter inte bara om att We kommer fullfölja sin notering utan också att börspremiären blir så snart som inom två veckor. Under nästa vecka kan We presentera sitt teckningsintervall, alltså vilket pris som aktierna initialt kommer att ha och därmed vilken värdering som bolaget får.
We bekräftade idag att man kommer att notera bolaget på Nasda. Man kommer även stöka om i sin ledningsstruktur, bland annat genom att grundaren Adam Neumann får mindre makt. Detta sker genom att han inte kommer tilldelas lika röststarka aktier (vilket annars är vanligt kring techbolag som noteras: grundarna får aktier röstmässigt väger tyngre så att de kan behålla kontrollen).
Att se hur det går för We – och hur intresset blir bland investerarna. Om det visar sig att bolaget landar på den halverade 20-miljardersvärderingen och de ändå inte lyckas nå dit när aktierna börjar handlas så skulle det vara en rejäl prestigetörn – för Softbank.
Källor: Wework till börsen inom två veckor
Wework väljer Nasdaq och kommer att handlas på börsen inom två veckor, enligt nya uppgifter.
We Company kan kapa sin värdering till bara 10-12 miljarder dollar inför börsnoteringen
Whoopsidaisy. Uppgifterna om We(Work)s börsnotering har blivit allt geggigare. Så pass att det verkade som att företaget skulle kapa sin värdering från 47 miljarder dollar i början av året till någonstans runt 20 miljarder. Det som en följd av att ryktena som omgärdat företaget har gett investerarna kalla fötterna. Så pass att storinvesteraren Softbank ska ha bett We att skjuta upp noteringen helt. Och nu rapporterars det att värderingen kan halveras igen.
Det skulle betyda att We siktar på en värdering runt 10-12 miljarder dollar. En halvering av halveringen, alltså. Men inte bara det. Det skulle innebära att We vid sin börsintroduktion värderas lägre än det belopp som företaget har samlat in sedan starten.
På sätt och vis är en lägre värdering en bra sak. Techbolagens uppblåsta värderingar har ofta varit en nackdel när de möter den betydligt mer påpassade tilvaron som börsnoterat företag. Men det finns garanterat någon som inte alls kommer gilla tillvaron om värderingen blir så låg: Softbank. De har på egen hand plöjt ner 10 miljarder dollar i We via sin Vision Fund. Något som de har kritiserats rätt friskt för.
Och något som inte direkt kommer verka till deras fördel när Softbank nu jagar pengar till en andra investeringsfond.
https://www.reuters.com/article/us-wework-ipo-curbs/wework-curbs-ceos-voting-power-in-bid-to-boost-ipo-prospects-idUSKCN1VY12V
En jämförelse mellan WeWork och konkurrenten IWG
Ett inlägg som sätter fingret på We(Work)s problem. En jämförelse med belgiska International Workplace Group som hyrt ut kontorsytor och virtuella kontor sedan 1989. IWG har fyra gånger fler kontorsplatser än We (lite oklart var siffran sju i inlägget kommer ifrån) – och går med vinst. Och är värderat till 3,6 miljarder brittiska pund.
We ser ut att mer än halvera den värdering som det pratats om inför börsnoteringen, men det skulle fortfarande betyda att företaget värderas till 20 miljarder dollar. Och går förstås sjukt mycket back.
Går det att jämföra rakt av? Förstås inte. IWG värderas som ett kontorsföretag, We som ett techbolag (då slutar normala naturlagar automatiskt att gälla). Men förutom att det ser ut som att We börjar få konkurrens i Kina så börjar traditionella företag i branschen, som IWG, växla upp. Som Walmart på e-handelssidan. Eller Apple på musikströmningssidan.
Då gäller det att man har tillräckligt mycket unika värden för att kunna stå sig i konkurrensen. Tillräckligt lojala kunder. Och att man tjänar pengar.
Vi ser hur Uber rör sig allt längre bort från sin grundtjänst. Amazon har inte varit ett e-handelsföretag på länge. We är redan till stora delar ett dataföretag. Frågan är förstås hur de kommer att använda den. Och om de kommer göra en Foursquare eller Amazon och bli en plattform där andra kan bygga tjänster (kontorsuthyrning) eller om de slutar som uppköpskandidat.
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör