Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Strömmade medier/prenumerationstjänster, IoT – internet of things, Bekvämlighetsekonomin
Digitalisering
USA:s centralbank vill digitalisera BNP-måtten – så att de tar hänsyn till digitala gratistjänster
Ett jättespännande initiativ. USA:s centralbank Fed vill vet hur mycket digitala ”gratistjänster” är värda – för att kunna uppdatera BNP-måtten.
Bakgrunden är att senaste år har de flesta siffror pekat rätt spikrakt uppåt, men BNP – som mäter köp och försäljning av tjänster och varor – har inte hängt med. Hypotesen är att det finns ett stor ”mörkervärde”. Saker vi inte betalar för – med pengar. Som många digitala tjänster.
I en studie genomförd av MIT så skulle medianrespondenten behöva 48 dollar för att ge upp Facebook i en månad, 1173 dollar för videoströmningstjänster som Youtube och 17 530 dollar för sökmotorer (alltså Google). En liknande studie bland europeiska studenter visade att Snapchat var värt 2,17 euro för en månad, LinkedIn 1,52 euro WhatsApp 536 euro.
Visst, nu handlar det om förhållandevis små urval och som bekant är det lång väg mellan att säga något och att göra något. Men det intressanta med MIT-studien är att den inte handlar om vad man är villig att betala för en tjänst, utan för att avstå från en tjänst. Någonstans mitt emellan kanske vi hittar betalningsviljan.
Oavsett är det som sagt var välkommet och helt rätt att Fed nu tittar på att, tja, digitalisera BNP. Och i förlängningen, om man så vill, sätta en prislapp på vår data.
No Title
No Description
Mobilt
Huawei kan vara på gång att få tillbaka licensen för Googles tjänster
Hur går det egentligen med Huawei och Google? Alltså att den kinesiska mobiltillverkaren får tillgång till Googles Android-tjänster – inte minst Google Play, lite en förutsättning för att överhuvudtaget kunna installera appar. Fortfarande rätt osäkert, men nu verkar det som att företagets uppskov kan bli permanent. Uppgifter från New York Times om att Trump-administrationen har gett okej till licenser för vissa kinesiska företag igen. Och att Huawei alltså är ett av dessa.
Att se vad som händer, kort sagt.
Trump Green-Lights Some Sales to Huawei (Published 2019)
The administration plans to issue licenses allowing some American companies to sell nonsensitive products to Huawei, despite its placement on a U.S. blacklist.
Ekonomi och finans
Facebooks kryptovaluta ser ut att försenas bortom 2020
Facebooks kryptovaluta Libra har drabbats av rätt mycket motgångar sedan initiativet presenterades. Rätt kompakt motstånd från centralbanker och stater, men delvis också från kryptogemenskapen, plus ett antal tunga avhopp bland medlemsorganisationerna bara senaste tiden. Igår höll Libra Association sitt första styrelsemöte med de kvarvarande organisationerna och det lutar nu åt att valutan inte kommer att lyckas lanseras 2020 som planerat, enligt Financial Times.
Facebook har sedan tidigare sagt att man inte kommer att släppa Libra förrän man är överens med regleringsmyndigheter i Europa och USA och det är det här som verkar stöka till det. Inte så att det är definitivt stopp för en 2020-premiär, men det lutar alltså nu åt en försening (ja, sen finns förstås också alltid alternativet att det inte blir någon Facebook-valuta alls).
Jag hade missat att även Booking.com tydligen har hoppat av Libra Association, vilket gör att det nu återstår 21 av de ursprungliga 28 backarna av valutan.
Facebook missar målet att lansera kryptovaluta nästa år
Facebook ser inte ut att nå målet om att lansera kryptoprojektet Libra under 2020, skriver Financial Times.
Netflixs kvartalsrapport Q3 2019: bättre omsättning och fler nya prenumeranter än väntat
Dags för kvartalsrapport Q3 2019 för Netflix. Och efter att ha haft siffror som börjat peka lite åt fel håll (framförallt ett jätteaktieras förra rapporten efter minskade prenumerationsantal på hemmamarknaden) så var det bättre än väntat den här gången. Aktien jubelrusar i efterhandeln.
Den här kvartalet fick Netflix dubbelt så många nya prenumeranter som förra kvartalet. 6,77 miljoner nya, varav 500 000 i USA. Båda bättre än analytiker hade väntat sig. Det gör att Netflix nu har strax över 158 miljoner användare, 21,4 % bättre än för ett år sedan. Ännu mer glädjande för Netflix var att det användartillväxtmässigt var det bästa tredjekvartalet någonsin för företaget.
Omsättning och vinst var också bättre än väntat. Omsättningen landade på 5,25 miljarder, jämfört med 3,91 miljarder samma period förra året. Nettointäkterna landade på 665 miljoner, att jämföra med 403 miljoner 2018. Netflix själva skriver att prishöjningen i USA fortfarande spökar och att tillväxten där är långsammare. Läs: långsammare än vad Netflix sannolikt hade hoppats på. Blir intressant att se vilka slutsatser bolaget kan komma att dra kring det när de tittar på prisläget i resten av världen.
Lite intressant, som jag inte tänkt på tidigare men ser nu: Q3 verkar vara Netflixs stora kvartal intäktsmässigt. Mycket bättre än Q4 när man tittar bakåt. Oklart varför det är så. Att hösttablån lockar fler nya användare? Färre utgifter för innehåll? Har inte djupat vidare mer än så här kring det här än. Men lite intressant.
Den här kvartalsrapporten är på sätt och vis lite historisk. Som någon skribent konstaterade är det nu som det stora strömningskriget börjar. Alltså att Netflix (väldigt långa) smekmånad nu definitivt börjar nå vägs ände. Fram till våren 2020 så kommer fyra stora tunga strömningstjänster att ha slagit upp portarna, närmast till hands Apples TV+ och Disneys. I brevet till aktieägarna försöker Netflix lugna sina investerare:
”The upcoming arrival of [nya strömningstjänster] is increased competition, but we are all small compared to linear TV.” Läs: det finns utrymme för betydligt fler strömningstjänster än idag, så var inte oroliga. Plus att ”The launch of these new services will be noisy”. Med andra ord: ja, det kommer säkert bli så att folk kommer testa, men vi är (rätt) säkra på att våra kunder kommer att hålla fast vid oss och vårt erbjudande. Att se om de får rätt. Vi har som sagt var redan sett tecken på att Netflix kan börja känna av den hårdnande konkurrensen. Även från andra former av underhållning, förstås. Spel, inte minst, som Netflix för nåt år sen utpekade som sin värsta konkurrent. Inte andra videotjänster.
Sist men inte minst: Netflix skriver dessutom ”We did well during the first decade of streaming”. För så är det. Netflix började med sin strömningstjänst 2007, men vi kan gissa att just 2009 kanske var ett år när genomslaget blev större. Oavsett så kan vi nog säga att när vi stänger dörrarna för 10-talet om ett par månader så lägger vi också det första decenniet videoströmning bakom oss.
Så lång tid tog det alltså för konkurrenterna att på riktigt vakna.
Softbank kan skjuta till mer pengar till We Company – om de får majoritetspost
Thrillern/dokusåpan We(Work) fortsätter. I förra veckan kom uppgifter om att den inställda börsnoteringen gjort att bolaget hamnat i akut pengakris. Så pass att pengarna kan ta slut redan i november. Därför jagar bolaget finasiering med ljus och lykta. Finansiering som, vad det verkar, kommer handla om banklån snarare än riskkapital.
Intressant i sammanhanget är att storägaren Softbank inte varit jättesugna på att skjuta till mer pengar. Nu verkar det dock som att det ändå kan hända – med en rätt rejäl brasklapp: att Softbank får kontroll över företaget. Softbank kontrollerar redan idag runt en tredjedel av We, men det nya finansieringspaketet ser ut att komma med villkoret att Softbank alltså får en majoritetspost.
We själva jagar som sagt var vidare med andra lösningar och man kan förstå varför. Pengar är bättre än inga pengar, men pengar som gör att grundarna och nuvarande ägare behåller kontrollen över företaget lär smaka betydligt bättre än pengar som leder till att man blir minoritetsägare.
On the next episode of The We Company…
SoftBank reportedly preps a package to take control of WeWork parent company | TechCrunch
SoftBank Group, the multibillion-dollar Japanese technology conglomerate and investment firm, has put together a bid that would save WeWork parent
Softbank kan plöja ner ytterligare 5 miljarder i We Company – utan att få majoritetspost
Ingen dag utan lite mer nyheter kring hur det går för krisande We(Work). Nu verkar storägaren Softbank ha ändrat sig och kan tänka sig att pumpa in pengar redan i detta skede – trots att det inte skulle ge dem en majoritetspost. Det har kommit uppgifter om att Softbank skulle komma med ett erbjudande som skulle ge dem kontroll över We Company, men nu verkar det som att så inte blir fallet.
Det skulle sannolikt bli enklare för We att svälja. Som det verkar nu så står en säkrad finansering, som annars ser ut att ta slut mot slutet av året, mellan i praktiken ett banklån från ett JP Morgan-lett bankkonsortium eller de 5 miljarder som Softbank nu kan vara villiga att hosta upp. Det är rätt mycket mer än de tidigare ca 2 miljarder som Softbank sedan tidigare har förbundit sig att skjuta till under 2020.
Däremot är förstås frågan hur det kommer att tas emot av Softbanks ägare och investerare. Om det skulle bli av innebär det att Softbank har plöjt ner 15 miljarder i We – mer än de 10-11 miljarder dollar som bolaget nu sägs vara värderat till.
Dessutom lite mer god(ish) nyheter för We. Det verkar som att de inte kommer behöva dra sig ur den viktiga kinesiska marknaden. Däremot stopp för nyinvesteringar från 2021. Ja, om inget förändras ekonomiskt, förstås.
https://asia.nikkei.com/Business/Startups/SoftBank-plans-to-pump-5bn-into-WeWork
We Companys värdering ser ut att fortsätta rasa – nu kanske nere på 8 miljarder dollar
Ou. Ch. We(Work) har som rätt många har koll på vid det här läget rätt akuta finansieringsproblem. Vi pratar ”måste vara fixat till slutet av året”-problem. Nu verkar det som att två vägar är mest troliga: en är i praktiken ett banklån via JP Morgan. Det andra är att storägaren Softbank skjuter till mer pengar.
I båda fallen pratar vi om 5 miljarder. I JP-fallet betyder det lån (eller mer formellt konvertibler) till… hög ränta. I det andra så skulle det innebära en investering mot en lägre värdering än det We hade i början av året. Mycket lägre. Och ännu lägre. Om man ska tro Bloomberg.
Precis innan Wes börsnotering ställdes in talades det om att bolaget skulle komma att värderas runt 10-11 miljarder dollar. Lika mycket som bara Softbank har plöjt in så här långt. De 5 nya miljarderna verkar vara villkorade till en värdering om 8 miljarder.
Jobbigt för We, men egentligen jobbigast för Softbank (som numer mest verkar jobba för hatt ta total kontroll över We). Jag misstänker att de här uppgifterna inte kommer att älskas av Softbanks investerare och aktieägare.
WeWork valued at less than the money invested in it under SoftBank rescue plan
WeWork will be valued at less than all the cash that investors have already poured into it under a rescue plan being put together by its biggest backer SoftBank, according to reports.
Adam Neumann planerade för att We Company skulle vara i familjen ägo i generationer
Aaaaand of course he did.
Adam Neumann planned for his children and grandchildren to control WeWork | TechCrunch
WeWork co-founder Adam Neumann didn’t plan for his family’s control of WeWork to end at his death but instead expected to pass that control to future
Softbank har tröttnat på portföljbolag som går till börsen trots stora förluster
Softbank har inte haft ett jättebra år så här långt. Ubers halvfiaskobörsnotering, We Companys inställda börsintroduktion (och efter det akut behov av pengar) och senast spekulationer om att kinesiska Uber-konkurrenten Didi Chuxing också börjar få det riktigt motigt. Ja, plus att Softbank själva börjar få problem att säkra finansieringen till sin andra Visionfond.
Problemen för portföljbolagen har gjort att Softbanks investeringsgloria har hamnat rätt ordentligt på sniskan. Och nu börjar portföljbolagen känna hur tumskruvarna dras åt. Softbanks VD Masayoshi Son har ”uppmanat” sina investeringsobjekt att gå med vinst innan de siktar på börsnotering. Ja, eller åtminstone ha en tydlig strategi hur man ska nå dit – något som oavsett bör hända så snart som möjligt om man kliver in på börsen med röda siffror.
Visst. Nu pratar vi om ett riskkapitalbolag här – inte alls. Men med tanke på Softbanks ställning så kan vi misstänka att den här nya inställningen, tillsammans med att världsekonomin börjar gå i stå, kan ge ringar på vattnet.
Det kan alltså innebära att vi har nått peak hysteriska jätteförluster bland startupbolag. Åtminstone för ett tag.
SoftBank urges portfolio firms to focus on profitability first, IPOs later
In July, Mint reported that Oyo Hotels and Homes, is preparing for an IPO in the next two-three years..The change in investment strategy of Son’s Vision Fund 2 is already being felt by portfolio companies in India
Airbnb:s förluster kan ha fördubblats i år
Hur går det egentligen för Airbnbs rent ekonomiskt? Väldigt bra, hette det för någon månad sedan. Så pass att Airbnb skulle kunna vara något så ovanligt som en startup som går med vinst vid börsnoteringen (som väntas nästa år). Nu kommer uppgifter från The Information som säger att det kanske inte är guld och gröna skogar. Uppgifter liter mer i linje med vad man förväntar sig.
Bolaget ska enligt källor ha gått med 306 miljoner i förlust Q1, samtidigt som andra uppgifter säger att Airbnb gick med vinst 2018, ser ut att göra det även helåret 2019 och kan sitta på en kassa om 3 miljarder dollar att ta från för investeringar. Och den post som ökat mest på kostnadssidan är sälj och marknadsföring. 58 % mer än för ett år sedan, eller 367 miljoner dollar för Q1. Vilket skulle kunna innebära runt 2 miljarder för helåret om det håller i sig.
Som artikeln konstaterar är det fortfarande rejält mycket mindre än andra stora hotellaggregeringssajterna plöjer ner på olika former för att driva trafik. Airbnbs varumärke har gjort att de fått betydligt mer direkttrafik ”gratis”, men nu verkar det alltså som att det börjar bolaget börjar känna av tuffare tider.
Att se vad den sanna Airbnb-bilden är när (och om) företaget väljer att kliva in på börsen.
Did Airbnb’s Contrarian Narrative Just Get Messed Up?
With Airbnb on the road to going public in 2020, the company has positioned itself as much different that loss-generating Uber, and those
Övrigt
Tencent testar att lägga in i reklam i scener i tv-serier och filmer – i efterhand
Coolt och smart. Tencent Video, WeChat-ägarens egen Netflix-konkurrent, har börjat med reklam. Så långt inget konstigt. Antingen betalar du eller så tittar du på reklam. Men twisten här är att vi inte pratar om avbrottsreklam, utan reklam inuti videoinnehållet. Reklam som inte fanns där i ursprungsmaterialet.
Tencent produktplacerar helt enkelt in reklam i efterhand på lämpliga ytor i filmerna eller tv-serierna. Typ att köpa stortavlor som är virtuella på flera sätt.
Visst kan det här ge upphov till drösvis med diskussioner om efterhandsmanipulation av (säkert också) klassiska filmer. Minns bara George Lucas ”finjusteringar” av de ursprungliga tre Star Wars-filmerna. Men jag gillar det här ordentligt. En stor anledning till att många betalar för digitala tjänster är för att slippa reklam. Eller rättare sagt: att slippa avbrott och att bli störd. Det är ju det som är det främsta problemet de flesta har med reklam: att den är i vägen.
Kort sagt: me like – och tycker det är tråkigt att både Facebook och Google, som visat att det går göra reklam som inte är blaffig, tvingande och störig – allt mer har börjat backa tillbaka till gammeldigitalreklam. Reklam(avbrott) som inte går att hoppa över. Stor applåd för den här typen av kreativt reklamtänkande.)
Matthew Brennan on Twitter: ”Wow! Worth watching this. China’s largest video platform #Tencentvideo (97M paying China subscribers) will begin inserting extra ads into movies/series that didn’t exist in the original. #computervision pic.twitter.com/qltsQz9jdF / Twitter”
Wow! Worth watching this. China’s largest video platform #Tencentvideo (97M paying China subscribers) will begin inserting extra ads into movies/series that didn’t exist in the original. #computervision pic.twitter.com/qltsQz9jdF
Apple delar surfinformation med WeChat-ägaren Tencent
Apple håller som bekant sin integritetsfana högt. Men placerar man sig själv på en hög piedestal så kan fallet bli både längre och hårdare om man inte lever som man lär. Apple har fått ett par törnar senaste tiden och nu kommer ännu en: Apple verkar ha kompletterat Google med kinesiska Tencent som leverantörer av tjänsten Säkert surfande.
Vi pratar alltså om den funktionen som kan varna om man är på väg att besöka en sajt som har flaggats som osäker, exempelvis phishingsajter.
Nu kan man misstänka att Tencent bara används för kinesiska användare och visst, man kan invända att många inte tycker att de är oproblematiskt att surfinfo skickas vidare ens till Google, även om det handlar om en säkerhetsfunktion. Men det är förstås inte svårt att tänka att det kan finnas andra kriterier för att en sajt ska svartlistas som ”osäker” i Kina.
Och Apples närvaro i Kina blir alltmer problematisk för Kina. Bara senaste dagarna har Apple plockat bort en sajt som användes av de protesterande i Hong Kong för att spåra polisens närvaro (och kunde inte ge en riktigt bra förklaring till varför de tog bort appen) och dessutom har det kommit uppgifter om att Apple instruerat företag som skapar innehåll till TV+ att inte porträttera Kina ”på ett ofördelaktigt sätt”.
How safe is Apple’s Safe Browsing?
This morning brings new and exciting news from the land of Apple. It appears that, at least on iOS 13, Apple is sharing some portion of your web browsing history with the Chinese conglomerate Tencent. This is being done as part of Apple’s ”Fraudulent Website Warning”, which uses the Google-developed Safe Browsing technology as the…
The Information lanserar nyhetsaggregeringsappen Ticker
En ny potentiellt intressant nyhetsaggregeringsapp: Ticker, från nyhetstjänsten The Information. En tjänst som, likt Ticker, fokuserar på technyheter.
Likt The Information i stort handlar det om en annonsfri prenumerationsprodukt. Men där ”stora” prenumerationspaketet går loss på 399 dollar om året landar Ticker på betydligt mer beskedliga 29 dollar för ett års användning. Så är Ticker också en uttalad konsumentprodukt, medan huvudtjänsten vänder sig till proffsanvändare.
Visst, nu finns det förstås gott om andra som kan göra ungefär samma sak. Som en vanlig RSS-läsare där man kan bygga upp sitt eget nyhetsflöde. Och prisskillnaden innebär förstås, och tyvärr, att fullständiga artiklar och framförallt The Informations egenproducerade nyhetsartiklar inte ingår.
Men jag gillar oavsett att fler och fler nyhetspublikationer börjar testa andra sätt att distribuera och ta betalt för sitt innehåll. Eftersom Google i och med hela upphovsrättsdirektivet i EU verkar gå lite all-in på poutandet – och kanske helt strypa sin egen nyhetsaggregerare (även om jag inte tror att de kommer göra det om alla EU-länder anammar samma regelverk som Frankrike nu strax kommer rulla ut) så kommer det sannolikt kunna ploppa upp många sugna på att ta Googles plats.
The Information will launch Ticker, a tech news app that costs $29 per year | TechCrunch
Since it was founded by journalist Jessica Lessin in 2013, The Information has stood out in the tech news landscape for its focus on an ad-free,
Kinesiska arbetare litar mer på botar än chefer
Ha. Vem litar man mest på: en bot eller sin chef? Frågar man kinesiska arbetare så vinner botarna hands down. Inte bara det, arbetsplatser med mer AI-stöd på plats tycker också att det är roligare att jobba. Känns som att det inte nödvändigtvis är bristen på botar och algoritmer som är det stora problemet…
Visst visar undersökningen att det finns problem och viss kan man tänka att Oracle, ett av företagen bakom undersökningen, har haft visst önskemål kring vad utkomsten skulle bli.
Men nu hakar vi inte upp oss på detaljer här. Vi fokuserar på det absolut viktigaste: boss eller bot? Viktigaste HR-frågan i framtiden.
88% of Chinese workers trust a bot over their human boss
A study published on Tuesday found that 88 percent of Chinese workers have more trust in robots than their human managers and believe AI is unbiased.
Giphy lanserar Giphy Arcade – spelbara gifar
Oooooo. We LIKE. Giphy har släppt en ny tjänst. Giphy Arcade. En plattform för att skapa.. gif-spel.
Funkar ungefär som animerade gifar gör i stort, men tanken är alltså att du ska kunna bygga spel i gif-format som sedan kan användas och delas som gifar gör. Med den skillnaden att gifen alltså går att spela. Spel kan byggas från scratch eller dras- och släppas ihop med färdiga komponenter.
Men viktigaste av allt: GIF-SPEL!!! 😍😍😍😍😍 Best. Thing. Ever.
Det här måste väl om något göra att LinkedIn lägger till stöd för gifar?
Giphy Arcade lets you play, create, and share mini-games on the web as if they were GIFs
Giphy has announced the launch of Giphy Arcade, a gaming platform designed to let people play, create, and share mini web games as easily as they would animated GIFs.
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör