Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans IoT - internet of things Mobilt Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 6 2020 – del 2

Youtube har nu 20 miljoner betalande användare. Nvidia lanserar spelströmningsplattformen GeForce Now. Apple lägger till avdelning med innehåll om det amerikanska presidentvalet i News. Spotify köper sportpodcastnätverket The Ringer. Apple på gång att lansera ett CarKey-API. Mobiltillverkarna Huawei, Xiaomi, Vivo och Oppo kan starta konkurrent till Google Play. Apple gör det möjligt att erbjuda universalköp av appar för alla Apples operativ. Apple gör det möjligt att betala för köp inuti Watch-appar.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Strömmade medier/prenumerationstjänster

Youtube har nu 20 miljoner betalande användare

Gårdagens kvartalsrapport från Google bjöd på några överraskningar: för första gången bröt Google ut två segment som aldrig tidigare särredovisats när det kommit till intäkter. Google Cloud, alltså Googles molntjänstverksamhet, och Youtube.

Gällande Youtube så var det specifikt annonseringsintäkterna som fick en egen post. Totalt 4,7 miljarder dollar för kvartalet eller 15 miljarder för 2019. Det senare betyder att Youtubes annonsintäkter nästan har fördubblats senaste två åren (siffran för 2017 var 8,1 miljarder). Totalt stod Youtube Q4 bara för ca 17 % av annonsintäkterna från sökresultatet. Men det är den del inom annonseringen som växer överlägset snabbast.

Det blev dock inga intäktssiffror för prenumerationerna via Youtube, men vi fick – kors i taket – lite användarsiffror. Youtube Music och Youtube Premium har numer tillsammans 20 miljoner betalande användare och Googles kabel-TV-tjänst Youtube TV har 2 miljoner.

Vill man göra en räkneövning så skulle det kunna betyda att Yotube TV drog in 100 miljoner dollar (nu finns det säkert rabatter, men om vi gör det enkelt). Vi vet inte fördelningen för de övriga två. Jag misstänker att de flesta nog skaffar hela Premium och inte bara Music, eftersom det bara skiljer 2 dollar. Men så finns det studentabonnemang som drar ner rätt mycket. Så om vi räknar i snitt 10 dollar per abonnemang så skulle de omsätta dubbelt upp jämfört med TV. Så säg intäkter på 300 miljoner dollar.

Förstås en hel massa pengar, men skulle motsvara… 0,65 % av Googles omsättning…

YouTube Premium and Music have 20 million subscribers

It’s now clearer just how YouTube’s streaming services stack up against rivals. Alphabet chief Sundar Pichai revealed during the company’s latest earnings call that YouTube Premium and Music have a combined 20 million subscribers as of the fourth quarter of 2019.

Nvidia lanserar spelströmningsplattformen GeForce Now

Ännu ett företag ger sig in i spelströmmandet, alltså att erbjuda virtuella ”spelkonsoller” som gör det möjligt att spela med molnbaserad hårdvara, typ. Den här gången är det grafikkort- och chiptillverkaren Nvidia som bestämt sig för att man vill erbjuda den här typen av tjänst: GeForce Now.

Det är med andra ord en konkurrent till bland annat Googles Stadia som släpptes i slutet av förra året. Men till skillnad från Googles tjänst, som fortfarande bara har en handfull spel, så erbjuder GFN ”tusentals”. Det beror på att man mer eller mindre portar över spel till sin egen plattform. Med andra ord kan du köpa spel på andra plattformar och sedan köra dem via GFN.

Nividia siktar dessutom på att ta marknadsandelar med en aggressiv prissättning. GFN kostar 5 dollar i månaden, vilket är halva priset jämfört med Stadia (med brasklappen att Nvidia ”planerar att höja priset”). GFN har dessutom en gratisversion – dock med vissa begränsningar. Du kan behöva köa för att få börja spela, du får sämre prestanda och du kan bara spela i en timme. En annan begränsning för GFN överlag är att du måste bo ”nära” någon av Nvidias GFN-hubbar för att få tillgång. Detta ska vara för att garantera minimalt laggande i spelupplevelsen.

Till skillnad mot exempelvis Apples Arcade så siktar Nvidia mer in sig på hardcorespelare snarare än ströspelare. Det gör förstås att den potentiella målgruppen blir mindre. Nvidia har dessutom, vad det verkar, inget stöd för mobilspelande vilket i sig är ytterligare ett tillkortakommande om man siktar in sig på de breda lagren. (Stadia har visst mobilstöd, men är också i praktiken en stationär företeelse. såg i annan artikel förresten uppskattning att Stadia har laddats ner runt 600 000 gånger. En siffra att följa och jämföra med.)

2019 var på många sätt ett jätteår för spel. I princip alla stora techjättar, inklusive mer oväntade namn som Walmart, har eller satsar på att ha egna spelplattformar. Förstås mycket för att spel, inte minst mobilspel, omsätter väldigt mycket pengar. Men också för att spel håller på att bli så mycket mer än bara själva spelupplevelsen. De håller fullt ut på att bli sociala plattformar på egen hand, men också allt viktigare marknadsföringsplattformar och shoppingfönster.

Så med andra ord börjar det bli allt mer relevant att ställa sig frågan: vad har ditt företag för spelstrategi?

GaMe-expert. Nästa heta marknadsföringsjobb.

Nvidia officially launches cloud gaming service GeForce Now for $5 per month | TechCrunch

After a lengthy beta phase, Nvidia is launching its cloud gaming service GeForce Now. Unlike Google’s Stadia, GeForce Now isn’t trying to build a

Apple lägger till avdelning med innehåll om det amerikanska presidentvalet i News

Apple rampar upp sin bevakning av det amerikanska presidentvalet (ja, eller de stora valen i USA överlag under året). Apple News får även denna gång en rätt omfattande dedikerad avdelning som är tänkt att aggregera innehåll från ett gäng olika källor, inklusive förstås nyhetspublikationer. Men Apple satsar också ännu mer på egenkurerat och egenredaktionellt innehåll.

Apples nyhetsapp har fortfarande inte fått det uppsving som företaget hoppas på. Framförallt inte prenumerationsdelen – förstås mycket beroende på att, tja, Apple inte har lyckats få till någon särskilt imponerande uppställning nyhetspublikationer. När Los Angeles Times var en av dem som lyftes fram stort under presentationen av den ”återlanserade” tjänsten så säger det en del om digniteten hos de tidningar som valt att erbjuda innehåll via News.

De källor man får tillgång till är dessutom mestadels utvalda artiklar, inte allt bakom betalväggen.

Men Apple har förstås inte gett upp kampen. Det kommer allt mer rykten om att Apple kommer bundla News med andra prenumerationstjänster för att få upp användningen. Det är ju lite hönan och ägget. För att publikationer ska vilja dela med sig av intäkter till Apple så måste det finnas användare och för att användarna ska komma så måste det finnas högkvalitivt innehåll.

News är en sån tjänst som har väldigt stor potential – om den fullt ut lyckas bli Spotify för nyheter. Alltså: betala en avgift, på ett ställe, och få tillgång till typ alla nyheter, oavsett källa. Jag skulle älska en sån tjänst, även om jag tror att det kommer bli… svårt. Inte minst som ersättningsmodellen för News bygger på tid man spenderar med innehållet, inte tittningar. Kort sagt: premierar mer kvalitativt och fördjupande innehåll snarare än klickfiske.

Allt fler företag steppar också upp ambitionerna här. Bara häromdagen presenterade Flipboard sina ambitioner att visa upp mer lokala nyheter för användarna. De ökade satsningarna här är säkert till rätt stor del lite blodvittring. Googles relation till publikationer har blivit allt frostigare – inte minst i Europa i samband med upphovsrättsdirektivet. Googles ovilja att dela intäkter – ja, eller snarare oenigheten kring huruvida Google borde göra det – får förstås andra att se sin chans att försöka få in en fot på nyhets-go-to-området.

Apple News adds coverage of 2020 US presidential election, including guides to candidates, issues & news literacy | TechCrunch

As it has done in previous election years, Apple today has added special coverage of the 2020 US presidential election to its Apple News app. The coverage

Spotify köper sportpodcastnätverket The Ringer

En timme efter kvartalsrapporten bekräftas ryktet som började florera för några veckor sedan: Spotify köper det amerikanska podcastnätverket The Ringer.

The Ringer fokuserar specifikt på sportpodcasts i olika former. Lyssnarskaran ska vara runt 100 miljoner och, välbehövligt för Spotify inte minst efter senaste kvartalsrapporten, The Ringer drog in 15 miljoner på sina poddar under 2018.

Ingen prislapp, men om köpet går igenom kommer det förstås stärka Spotifys kort på området rätt rejält. Inte minst som sport är ett område som innehållsföretag satsar allt mer på. Facebook rapporteras vara på gång att skruva ner ambitionerna för och satsningen på originalinnehåll till videoströmningstjänsten Watch. Istället sägs det att de kommer köpa in mer innehåll från andra – bland annat genom att steppa upp sitt fokus på sportsändningsrättigheter.

Spotify is buying The Ringer to boost its sports coverage

And there we go. Just an hour after it posted its latest financial results, Spotify has announced that it’s buying The Ringer. Bill Simmons’ sports and entertainment venture will offer up its podcast catalog, website and staffers, as well as its 100-million strong fanbase of listeners.

 

IoT – internet of things

Apple på gång att lansera ett CarKey-API – starta bilen med din iPhone eller Apple Watch

Whoa. Det här är vansinnigt coolt. En ny funktion som verkar vara på gång i och med Apples iOS 13.4-uppdatering. Ett CarKey-api. Lås, lås upp och – wait for it – starta bilen med din iPhone eller Apple Watch.

Det här milt sagt apstort. Me like lots.

Alltihop bygger på NFC, alltså hålla enheten nära låset eller ”tändningen”. Ska dessutom tydligen fungera även om iPhonen eller klockan har slut på batteri (utan att jag helt har koll hur – trodde NFC kräver att enheten är igång? What say you experterna i nätverket?) Dessutom ska det gå att dela sin ”bilnyckel” med andra genom att typ bumpa över den till nån annan.

Kräver förstås att billeverantören erbjuder stöd Men vi kan gissa att det redan är väldigt nära.

Inte så att Apple i sig är först med det här, men det stora är alltså att det just är ett av de stora mobiloperativen som får det här som inbyggd funktion. Ännu ett exempel på Apples paradgren set up and forget. Men givetvis också ett sätt för Apple att få oss att lägga in ÄNNU mer av våra liv i våra Apple-enheter.

Det jag verkligen önskar mig är just en bil med ett AppleOS som native operativ, inte som lager ovanpå. Och, tja, ni vet det där hemliga av/på-projektet som Apple håller på med? Med självkörande bilar och/eller mjukvaran till den? Well…

New ’CarKey’ feature in iOS 13.4 beta brings built-in support for unlocking, driving, and sharing NFC car keys – 9to5Mac

Apple today released the first beta version of iOS 13.4 for developers, and now 9to5Mac has found evidence of a…

Dyson patenterar hörlurar med inbyggt luftreningsfilter

Ja. Det är klart att dammsugartillverkaren Dyson har patenterat ett par hörlurar med inbyggt luftreningsfilter. Because 2020.

Dyson patents headphones that double as an air purifier for your face

Dyson has a whole line of air purifiers for your home, but what if you want to be more efficient and just want to purify the air around your head? The company is apparently working on something for that too. In a patent that almost looks an

 

Mobilt

Mobiltillverkarna Huawei, Xiaomi, Vivo och Oppo kan starta konkurrent till Google Play

Det här är potentiellt VÄLDIGT stort. Huawei, Xiaomi och Oppo/Vivo – alltså Kinas stora mobiltillverkare som börjar kapa allt större internationella marknadsandelar – funderar på att bygga en egen, gemensam appbutik. En Google Play-konkurrent.

Ända sedan det blev ordentlig fnurra på tråden mellan USA och Huawei så har bolaget förlorat sin tillgång till några av de mest fundamentala verktygen som Android-mobiltillverkare behöver: själva Android. Ja, åtminstone Google-Android, det vill säga de förbättringar som Google gör för operativet. Men värre: alla Googles appar. Och värst av allt: Huawei får inte använda Google Play i nya mobiler. Det innebär alltså att Huawei inte får förinstallera Googles appar i sina mobiler och användare kan heller inte själva installera dem (officiella vägen) eftersom de inte kan använda Google Play.

Sucks to be Huawei, alltså.

Visst. Inget problem på hemmamarknaden. De flesta använder inhemska appmotsvarigheter till Googles och appar laddas ner via tredjepartsbutiker. Men utanför Kina är det lite småkört. Det är därför Huawei just nu lite halvdesperat jagar samarbeten för att fylla upp Google-luckan. Som kartföretaget TomTom ryska företagen Yandex och Mail.ru för att erbjuda kartjänster och mejl.

Men att de tre mobilföretagen nu alltså har en gemensam sammanslutning, Global Developer Service Alliance, är ett rejält framflyttande av positionerna för att skjuta mobiltyngdpunkten längre österut.

Den nya plattformen appbutiken skulle alltså göra det möjligt för utvecklare att arbeta med Android (och inte något nytt operativ specifikt för exempelvis Huawei). Och sedan alltså distribuera dem på några av världens största mobilmarknader. GDSA:s appbutik ska enligt rapport från Reuters finnas i nio länder, som Kina, Ryssland och Indien. Länder som alla har intresse av att minska USA:s globala styrka av många anledningar.

Jag har tidigare skrivit om att Android börjar fragmenteras allt mer – och att Google själva allt mer verkar tappa intresset och hellre vill ta fram något helt eget à la Apple. Jag har också skrivit om att den uppkopplade världen allt mer börjar delas upp i ett ”USA-internet” och ett ”rysk/kinesiskt internet”. Det här skulle ytterligare driva på den här utvecklingen. Och det som dessutom blir allt mer tydligt är hur mycket båda ”sidorna” just nu drar i Indien – landet som just nu mer än något är nyckeln till nästa miljard internetanvändare.

China’s Biggest Phone Makers Are Building an Alternative to Google’s App Store

Google Play may not be the dominant Android app store for much longer if China’s largest smartphone makers have anything to say about it.

Apple gör det möjligt att erbjuda universalköp av appar för alla Apples operativ

En rätt stor förändring på appsidan från Apple. Och en som faktiskt borde ha kommit på plats för länge sedan, men bättre sent än aldrig. Apple börjar nu öppna möjligheten för utvecklare att låta kunder betala en gång för en app för alla Apples olika operativ. iOS, macOS, iPad OS, tvOS och WatchOS.

Framförallt är det de två stora appbutikerna som har haft rätt vattentäta skott: App Store och Mac App Store. Grundtanken från Apple är förstås inte primärt att det ska bli enklare för oss kunder utan att få apputvecklare att ta fram appar för fler delar av Apples ekosystem – för att vi kunder sedan i förlängningen ska använda fler olika enheter och fler tjänster från Apple. Kort sagt köpa mer av det Apple säljer.

Behövs säkerligen sänkas lite fler trösklar, inte minst vad gäller hur enkelt det är att porta en (iOS)app till andra Apple-operativ. Men det är ju också en del av hela Apples ambition att minska skillnaderna mellan såväl mjukvara som hårdvara.

Det vi som användare och kunder helst vill ha. Allt tillgängligt överallt, så att vi inte måste fundera på vilken pryl vi måste använda. Eller är låsta till.

https://www.theverge.com/2020/2/5/21125044/apple-cross-purchases-mac-ios-apps-xcode-beta-software-universal

Apple gör det möjligt att betala för köp inuti Watch-appar

Mycket Apple idag. Ännu en kommande grej, den här gången i version 6.2 av watchOS: möjlighet att köpa appar – och i appar – direkt via Watch.

Apples klocka har sedan starten varit extremt hårt knuten till iPhonen. Helt i linje med Apples strategi som den var. Det mesta skulle driva till köp av en iPhone. iPhonen som hubben, navet och hjärtat inte bara i Apples ekosystem utan i våra uppkopplade liv.

Det vill Apple förstås fortfarande. Ja, fast med den skillnaden att det inte måste vara iPhonen. Nu mer är det, tja, Apple som ska vara där i mitten. Något, eller helst mycket, från Apple. Men det måste inte vara en iPhone eller en Mac.

Att Watch så sakteliga har kopplats loss från iPhonen är helt i linje med det här. I och med iOS 13 togs det definitiva steget (ja, nästan, åtminstone) genom att Apple Watch fick en egen appbutik. Vi vet inte hur mycket snurr det är i den (vi får vänta tills omsättningen blir Fortune-bolagstor innan vi får ledtråd), men Apple går allt mer från inmurad trädgård till buffémeny.

Fine att du inte vill köpa hela tomten, men du ska jävlar i mig köpa NÅGOT från Apple. Pryl eller tjänst.

Apple Bringing In-App Purchases to Apple Watch in watchOS 6.2

Apple today released the first beta of an upcoming watchOS 6.2 update to developers, and the update includes support for in-app purchases through the…

 

Övrigt

Frankrike testar att låta brevbärare titta till äldre under sina postrundor

Satan. I. Gatan. Vad jag gillar det här. Slow posting. Eller nåt. Ännu ett rätt enastående och vackert exempel på digitalisering. Vad är det som säger att bara vårdpersonal kan vårda? Typ.

Visst. Grundproblemet är förstås sorgligt i sig. Och det lär knappast vara helt oproblematiskt eller alltid (alls?) lika rosenskimrande som i filmen. Men ändå. Istället för att jaga ”brukarminuter” eller osthyvla sekunder från postrundan: umgänge och medmänsklighet.

Digitalisering handlar ju, som bekant, inte om teknik utan om att tänka nytt. Och i slutändan: om människor.

World Economic Forum on LinkedIn: #innovation #creativity | 291 comments

A First Class delivery. 📕 Read more: https://wef.ch/2Dvy0ON #innovation #creativity | 291 comments on LinkedIn

Amazon lanserar dejtingtjänst (nästan)

Det var väl bara en tidsfråga. Amazon har lanserat en ny tjänst som lär kunna bli stor: Amazon Dating. Hitta kärleken via Amazon, alltså. Ingår givetvis som del av det ständigt växande Prime-medlemskapet. 

Amazon har valt att angripa dejtingtjänsten utifrån de de kan bäst. E-handeln. Det gör att hela upplägget bryter av lite mot hur dejtingsajter oftast fungerar. Som exempel bygger Amazon Dating på rätt fullständig transparens. Priset finns utskrivet redan i samband med profilen, så man vet om det är en person som man har råd med redan på förhand. De övriga användarnas snittbetyg finns också utskrivet i samband med profilerna. Jag misstänker att Amazons 4Star-koncept kommer att appliceras här, med andra ord att det kommer kunna gå att få tillgång till särskilda ytor där bara dejter med höga betyg visas.

Det går att prenumera på tjänsten utan att vara Prime-medlem, men med Prime får man ytterligare förmåner. Som den sedvanliga kostnadsfria entimmesleveransen (och gratis retur). Prissättningen är rätt aggressiv, standardprenumerationen kostar hälften så mycket som exempelvis Tinder. Jag misstänker att man även här kommer segmentera prenumerationen ytterligare så att de som väljer det dyrare Unlimited-abonnemanget får förtur till de snyggaste medlemmarna.

De stora techjättarna vill som bekant äga alla aspekter av våra liv och jag misstänker att Amazon känner konkurrensen från både Google och Facebook även på detta område. Men jag hade ändå inte riktigt väntat mig att Amazon skulle ta det här steget.

(Okej. Nu Amazon Dating bara en parodisajt. Men, tja, vi är inte jättelångt ifrån att just det här skulle kunna bli verklighet. Vilket säger… en del.)

Amazon Dating

Hot Singles Near You starting at $4.99 with Prime delivery.

Ford tar fram emojicykeljacka

JAAAAAA! En ny cykeljacka. Från biltillverkaren Ford. Because 2020. En emojicykeljacka. Because emojis.

Gotta. Gemme. One. Of. Those.

Ford’s biking jacket shows emoji to everyone behind you

While the number of traffic accident fatalities in the US is thankfully decreasing, there were more cyclist and pedestrian deaths on the roads in 2018, the most recent year for which NHTSA data is available. There were 51 more cyclist deaths that year than in 2017, a rise of 6.3 percent.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *