Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel
- Del 2: IoT – internet of things, AR/VR, Bekvämlighetsekonomin, Mobilt, Ekonomi och finans
Digitalisering
Sats stänger alla sina gym i två veckor – och straffas hårt av aktiemarknaden för att de tar samhällsansvar
Det här. Man kan diskutera storleken på hissyfitreaktionen, men logiskt. Sats kommer tappa intäkter. Tappade intäkter är dåligt. Aktien tankar.
Logiskt. Och ett så galet tydligt exempel precis på vad som är fel med aktiemarknaden numer. Och i förlängningen också hela det nuvarande ekonomiska systemet.
Här har vi ett företag som tar sitt samhällsansvar trots att det kommer straffa dem ekonomiskt. Finns risk att man permanent skulle kunna tappa kunder till konkurrenter som inte väljer att stänga. Visst lär man ha med någon form av goodwillförhoppning i varumärkesvågskålen, men i stort lär det mest vara minus.
Och att ett företag väljer att ta sitt samhällsansvar i kristider belönas alltså med storsmisk av den finansiella marknaden. När man kanske snarast borde ha uppmuntrats och belönats för att man drar sitt strå till stacken att få igång samhällshjulen och därmed ekonomin igen.
Visst finns det säkerligen småsparare som säljer, men det mesta dumpandet lär som vanligt ha kommit från de institutionella investerarna. I andra hand stora privata handlare.
Känns som att en av diskussionerna att ta upp i ett sånt här läge, bland alla diskussioner om sociala plattformars ansvar för allt och alla, är: vad har världens börser för ansvar? Vad har de stora finansiella plattformarna för ansvar för företag och besparingar? Man kanske snarare skulle belöna företag som väljer att väljer den här sortens initiativ när det är en fastslagen storkris. Stoppa handel och häva dumpningar.
Ja, eller kanske rentav: ”Med tanke på nuvarande coronakris så väljer vi att stänga vår handelsplattform till dess att läget har lugnat sig. Det är vårt sätt att bidra till att alla kan fokusera på själva krisen. Vårt sätt att försöka begränsa smittan. Den ekonomiska.”
AT&T slopar datataket i alla sina bredbandsabonnemang under coronakrisen
Igår skrev jag ett inlägg där jag undrade vad världens börser har för ansvar i kristider. Medan stora delar av samhällen stänger ned i takt med att företag väljer att dra sitt strå till stacken så har jag inte hört talas om någon börs som gjort något liknande. Stänga handeln för att minska den ekonomiska krisen. Ett annat område där man skulle kunna diskutera ansvarstagande är internetoperatörerna.
Jag har några gånger skrivit om hur det börjar bli allt dyrare med datatrafik i takt med att vi blir allt mer beroende av uppkoppling för snart sagt allt i våra liv. Och i samhället. Men mobildatatrafik är fortfarande en vanlig vara som kan handlas, hanteras och prissättas som en ”extravara”, inte som något fundamentalt. Detta blir förstås extra uppenbart i coronatider när karantäner gör att distansjobbande och Netflix-bingeande blir ännu trendigare.
Nu går USA:s största telefonioperatör AT&T ut med att de lyfter bort datataket från alla sina bredbandsabonnemang. Nu säger företaget självt att de flesta redan har obegränsad trafik här, så det verkar inte handla om så stor extrakostnad för dem. Dessutom gäller det som sagt var bredband och inte mobilbredband. Men ändå.
Men även här: tänk om Sveriges teleoperatörer skulle dra sitt strå till samhällsstacken? Istället för att glatt casha in på den ökade datatrafiken säga ”hörni, vi halverar avgifterna och låter alla få obegränsad surf kommande månaden – oavsett abonnemang. Även mobilabonnemangen”. Ja, eller rentav sänka avgiften ännu mer. Eller varför inte helt avstå från intäkter (okej, mindre sannolikt, men hej).
Har inte sett någon svensk operatör som varit i närheten av att göra något liknande. Någon som har koll på om någon har gjort det?
AT&T Suspends Broadband Data Caps During Coronavirus Crisis
As AT&T moves to lift usage caps, lawmakers begin pressuring ISPs to do more.
USA:s stora teleoperatörer kommer inte avsluta abonnemang på grund av utebliven betalning under coronakrisen
Mer internetoperatörsnyheter från USA, kopplade till coronaviruset. Igår skrev jag om att AT&T bestämt sig för att lyfta datataket på alla sina (fasta) bredbandsabonnemang. Verkar som att det har varit del av en bredare uppgörelse med FCC, USA:s Post- och telestyrelse.
Det verkar som att de stora teleoperatörerna, som Verizon, Comcast och just AT&T har enats med myndigheterna om ett antal åtgärder i dessa coronatider. Inte minst för att uppmuntra och göra det enklare för människor att hålla sig hemma, som att jobba på distans eller bara hålla sig i karantän. Operatörerna har enats om att under 60 dagar inte säga upp abonnemang på grund av utebliven betalning. Men kommer också avstå från förseningsavgifter för småföretagare och öppna sina wi-fi-hotspottar ”för dem som behöver dem”.
Nu verkar det som sagt var ha varit ett initiativ som kommit från myndighetshåll (eller man har åtminstone kunnat peka på myndigheten som anledning – inte minst som enande faktor för att alla operatörer skulle gå med på samma slags åtgärder). Men precis som jag skrev igår: när medborgare uppmanas att ta sitt samhällsansvar och allt fler företag självmant väljer att genomföra åtgärder som kortsiktigt är dåligt för den egna affären – har någon av våra teleoperatörer gjort det minsta för att dra sitt strå till stacken i Sverige?
Har någon gått med på någon form av insats för samhällets bästa snarare än för aktieägarnas? Tele2 var snabba med att gå ut med hur mycket datatrafiken har ökat i takt med att folk har hållit sig hemma och distansjobbat. Läs: kolla vad det här är bra för vårt företag och vår aktiekurs.
Jag har inte sett något åt det här hållet i Sverige. Inte det minsta, faktiskt. Och om man bortser från just samhällsaspekten: borde inte åtminstone någon av teleoperatörerna resonerat att det skulle kunna vara en bra varumärkesgrej som skulle kunna generera långsiktigt mer kunder och intäkter?
Major ISPs Agree Not to Cancel Internet Service Over The Next 60 days
According to a report by Reuters, major U.S. internet providers like Comcast, AT&T, and Verizon have agreed to not cancel customers’ internet service for the next 60 days due to non-payment, over potential Covid-19-related disruptions. Additionally, the companies have also agreed to waive any late fees residential or…
Amazon uppges arbeta på botemedel mot förkylning
Kommer ni ihåg det jag skrev om förra veckan där e-handlaren Alibaba har tagit fram en AI-algoritm som kan identifiera coronaviruset på några sekunder med 96 procents säkerhet? Klart att inte e-handlare Amazon vill vara sämre. Tvärtom. Nu kommer uppgifter om att man arbetar på ett botemedel för… förkylning. Vanlig förkylning, alltså. En av de sjukdomar som har visat sig absolut svårast att få stopp på.
Det visar sig att företaget har arbetat på det här ”under flera år”. Dessutom är det en 100 man stark avdelning som är typ Amazon labsenhet. Alltså där man arbetar med mer eller mindre vilda idéer. En avdelning som organisatoriskt återfinns inom AWS. Alltså Amazons… molntjänstverksamhet.
Men oavsett hur troligt det är att Amazon kommer lyckas med sin eventuella ambition på förkylningsområdet så är det kanske mest fascinerande att min spontana reaktion blir: jamen det är klart att de gör.
Det var länge sedan Amazon och Alibaba var e-handlare. Nu är de långt mycket mer. Och på gott och ont är det numer världens mest massiva företag som mer än något annat formar samhället och världen omkring oss.
No Title
No Description
Google kan vara på gång att ta fram tjänst för att fördiagnostisera coronaviruset
Krishantering without asking any questions first. Google håller på att ta fram en sajt så att oroliga amerikaner ska kunna få svar på om de behöver coronakontakta vården. Fick Google veta. När Trump höll presskonferens och berättade det.
Nu verkar det som att det är ett annat av företagen under Alphabet-paraplyet det handlar om: Verily. Alltså ett systerföretag till Google. Men den typen av missförstånd är mest förståelig. Googles, förlåt Alphabets, ägarkonstruktion är inte helt lätt att hålla koll på. Att rätt mycket fokus har hamnat på att Trump och/eller hans administration inte har koll på det är mest fånigt.
Att Trump gick ut och lovade något som inte kommer finnas på plats på ett rätt bra tag (det som kan vara på gång är en väldigt liten pilot) är numer tyvärr inte heller särskilt ögonbrynshöjande. Men om vi släpper allt det här och fokuserar på vad det faktiskt skulle kunna handla om så blir det betydligt mer intressant.
Vad det skulle kunna handla om är precis det som Alibaba (ja, eller Ant Financial – på temat förvirrande ägarkonstruktioner) och Tencent har gjort tillsammans med myndigheterna i Kina. Ett onlineformulär där man får svara på några, antar jag, rätt basala frågor om hälsan och hur man har rört sig i samhället. Efter att ha svarat på frågorna får man en färgad QR-kod: grön = fri rörlighet, gul = viss rörlighet, uppmanas att hålla sig hemma och röd = mer eller mindre tvingande karantän och noll rörlighet utanför hemmet.
Googles (sic!) lösning känns som en lite mer påkostad 1177 med två syften: minska onödig belastning på vården och få dem som faktiskt kan vara smittade att gå besöka en vårdinrättning (vi talar ju om ett land där många saknar sjukförsäkring och därför kan dra sig för det). Men det har också skrivits om ”parkeringsplatsytor”, vilket gör att det skulle kunna vara en lösning som ligger närmare det som Sydkorea har gjort: drive-through-testande. Något som skulle kunna passa väldigt bra just i billandet USA.
Och höjer vi blicken ytterligare lite så sätter det här ännu en gång strålkastarljuset på techjättarnas roll i samhället. Å ena sidan kommer alltfler signaler från myndighetshåll och politiker att de börjar bli för stora och dominerande. Å andra sidan är våra samhällen allt mer beroende av dem i kristider, eftersom vi tyvärr har monterat ned stora delar av det som kanske egentligen skulle ha kickat in.
The White House still can’t explain what’s going on with the coronavirus screening website
The White House gave conflicting information Saturday about a website to help people determine whether and how to get a novel coronavirus test. And President Trump said he was tested for the virus Friday night and was awaiting the results.
Indien använder uppringningssignaler för att informera om coronaviruset
Väldigt intressant initiativ från Indiens regering. Hur sprider man information om coronaviruset till nån miljard människor, som vad man ska tänka på, hur man kan känna igen symptom och vart man vänder sig – när många av dem kanske knappt kan läsa? Man använder mobilen, förstås. Men inte bara sms och mejl – utan också ringsignalen.
Eller rättare sagt signalen som man lyssnar på medan man ringer upp nån. En trettio sekunder lång ljudslinga som ger uppringaren grundläggande information om sjukdomen och riskerna.
Ännu ett exempel på digitalisering by necessity. Vi har sett många exempel på det senaste veckorna. Hur coronaoron gör att människor sprutar ur sig nya (lowtech)sätt att använda digitala verktyg.
Put coronavirus awareness messages in place of ringing tones: DoT asks telcos
The initiative by the mobile operators is due to a direction by the telecom ministry, which was asked to do so by health ministry
Nedladdningarna av samarbetsappar rusar i Italien efter coronanedstängningen
Italien gör en Kina. Ja, eller flera Kina. Efter att ha enuppat coronavirusets epicentrumland och i praktiken stängt ner hela Italien så ser vi nu hur även italienarna tvingas till en tillvaro där man måste lösa saker på nya sätt när man inte får röra sig och träffas. Som arbetslivet. Nedladdningarna av samarbetsappar har skjutit i höjden.
Googles Hangouts Meets ska exempelvis ha gått från 300 nedladdningar om dagen till 50 000. Liknande utvecklingar alltså även för andra närliggande appar.
Jag ska inte säga att jag har plåtkoll på Italiens arbetsmarknad och arbetskultur, men lite fördomsfullt så utgår jag ifrån att den ligger närmare Kinas än Sveriges. Med andra ord att just saker som distansarbete fortfarande är något som är hyfsat sällsynt.
Vad hinner hända med synen på hur och var man jobbar under en nedstängd månad? I det korta perspektivet förmodligen inte jättemycket. Pendeln kan nog svänga tillbaka i både Kina och Italien när virushotet försvinner. Men på lång sikt lär det kunna bli startpunkten för rätt många och stora förändringar.
Med andra ord: insikten inte bara om att det GÅR att bedriva arbete på distans, utan att det är ett MÅSTE. Ett måste så till vida att man behöver ha backupplaner och backuplösingar på plats om något slår ut de fysiska förutsättningarna att arbeta på plats. Inklusive den mentala omställning som krävs på alla nivåer i företag för att få det på plats – och arbeta på det sättet.
Tokrusning efter appar i nedstängt Italien
Från 300 till över 50 000 nedladdningar per dag. Appar för fjärrarbete och utbildning laddas ned som aldrig förr i ett Italien som nu är helt satt i karantän.
Luftkvaliteten har blivit bättre även i Italien som en följd av coronaviruset
Italien gör en Kina. Igen. Coronaviruset har visat sig ha en väldigt bra sidoeffekt även i Italien: luftföroreningarna har drastiskt minskat som en följd av att norra Italien har stängts ned.
Nu tror jag väl inte att coronavirusets belägring av Italien kommer förändra landet i grunden över en natt. Men vi kan hoppas att de positiva effekterna som viruset fört med sig stannar kvar i minnet. Som att distansarbetande och minskat bilkörande är väldigt bra på många nivåer. Inte minst för klimatet.
Ja, sen finns det garanterat ett gäng människor som kommer säga att de här sakerna inte hänger ihop. Ni vet, team foliehatt. Men vi kan väl hoppas att de tillhör en utdöende art.
Satellites Show Italy’s Air Pollution Dissipating as Covid-19 Outbreak Worsens
After China, Italy has been the second-hardest-hit by the covid-19 pandemic racing around the world. In an effort to staunch the number of cases, the Italian government severely restricted travel this week in northern Italy-the pandemic epicenter for the country-before extending restrictions to the entire country.
Twitter gör distansarbete obligatoriskt för all personal
Mer hemarbete. Den här gången från Twitter. Företaget har redan sedan tidigare, som så många andra företag även på techsidan, uppmanat anställda att jobba hemifrån. Men nu tar man det ett steg längre: man gör hemmaarbete/distansarbete obligatoriskt för alla sina anställda över hela världen.
Inte så att Twitter är först här heller, men det är oavsett ett milt sagt stort steg. Och det ställer förstås ett antal frågor på sin spets. Frågor kring hur man kulturellt hanterar den här typen av icke-kontroll, som bygger på förtroende och möjligheter snarare än övervakning och chefande. Men också vilka möjligheter företaget erbjuder sina anställda för att göra det här.
Visst. Mobil och dator. Men sen? Mjukvara och internetuppkoppling? Vilken slags internetuppkoppling?
Och förstås: hur förberedd är ett företag på en total nedstängning av det ordinarie? Rutiner, processer, kommunikation, verktyg. Vi kan nog anta att många företag kommer skärskåda sin verksamhet rätt rejält när krisen har lagt sig.
Ser framför mig hur vi får nya roller. CPO. Chief Prepper Officer.
Twitter makes working from home mandatory due to coronavirus pandemic
Twitter has made working from home mandatory for all its workers around the globe following the spread of the new coronavirus.
Apple uppmanar stora delar av kontorspersonalen att arbeta hemifrån
Japp. Och där börjar även Apple uppmana anställda vid många av sina kontor att arbeta hemifrån.
Tim Cook encouraging remote work at Apple global offices due to coronavirus
Apple CEO Tim Cook is encouraging employees at several of its global offices to work remotely from March 9th to 13th, to try to stem the spread of the coronavirus.
EU-kommissionen börjar distansarbeta
Och där börjar EU-kommissionen jobba hemifrån.
European Commission goes teleworking by default over COVID-19 | TechCrunch
The European Commission is switching all staff in ”non-critical functions” to remote working from next Monday in response to the COVID-19 pandemic. In an
Kinesiska studenter ger DingTalk dåliga Appstore-betyg för att slippa emmaundervisning
Ha! Briljant. Barns kreativitet. Som jag har skrivit om tidigare har hemmaarbete blivit en grej i och med coronaviruset. Men också hemundervisning. Och i båda fallen har bland annat Alibabas Slack-app DingTalk varit en viktig komponent. Men, tja, om man är elev och inte vill plugga så… sänker man DingTalk.
Mer specifikt har det handlat om att man gett appen enstjärniga recensioner som fått appbutiksbetyget att kollapsa. Till och med till den milda grad att den höll på att bli utsparkad från Appstore.
Kids. Gotta love ’em.
Quarantined Wuhan kids find brilliant way to get out of schoolwork
The kids are alright.
Greta Thunberg uppmuntrar klimatkampen att fortsätta online under coronakrisen
Hand upp alla som tror att det finns rätt många som kommer använda det här för att hånfullt konstatera att coronaviruset fått Greta att kasta in handduken när det i själva verket är så sjukt rätt i tiden. Digitalisering av klimatstrejkandet. Men också en följd av en konsekvent inställning: lyssna på experterna.
Det ska bli spännande att se vad det här kan innebära. Och då inte bara digitalt. Utan just som en ny fas. Klimatstrejkande för ett postdigitalt samhälle.
Greta Thunberg calls for digital climate strikes amid coronavirus
”We can’t solve a crisis without treating it as a crisis and we must unite behind experts and science.”
Distansmusicerande i den fysiska världen i coronatider
Ha. Underbart. When there’s a will, there’s a way.
[Video] Avnish Sabharwal on LinkedIn: #humanspirit | 123 comments
The resilience of the human spirit is astonishing as evidenced by a bunch of Italians making music together with instruments and multiple vocalists even while… | 123 comments on LinkedIn
Övrigt
Bill Gates lämnar Microsofts styrelse
Ännu en stor och definierande techera når sitt slut: Bill Gates lämnar Microsoft.
Okej, när han nu lämnar styrelsen så kommer han kvarstå som ”rådgivare” till nuvarande VD:n Satya Nadella, men i praktiken betyder det här att Gates lämnar i princip all verksamhet i bolaget han grundade. Gates kommer istället fokusera mer på sin filantropiska sida, med sina olika stiftelseinitiativ.
Vi kan väl anta att Gates i det stora hela ändå känner sig rätt nöjd med överlämningen. Förutom att Microsoft vid börsstämningen igår var världens tredje högst värderade börsbolag (Apple och Microsoft har turats om att inneha andraplatsen senaste veckorna) så har företaget senaste decenniet lyckats med en rätt imponerande omställning. Från att hyfsat mycket ha varit ett konsumentbolag till att bli ett rent backendföretag. Ett företag som idag mestadels backar upp världen med molntjänster och AI-kapacitet. Och som där hittat sin roll i världen bortom datorn, efter ett 2010-tal som för Microsoft mest handlade om missat mobiltåg och identitetskris.
Bill Gates steps down from Microsoft board
Bill Gates has announced that he is stepping down from Microsoft’s board of directors, ending his formal involvement with the company he founded. Gates served as CEO of Microsoft until 2008. He will continue to serve as a ”technology advisor” to current CEO Satya Nadella.
EU arbetar på ett ”rätt att få reparerat”-direktiv som ska uppmuntra mer hållbar produktion
Nytt EU-direktiv kan vara på gång inom techområdet: rätten att reparera. Ja, eller få saker reparerade, åtminstone. Ett initiativ som i grund och botten handlar om att företag ska satsa på grejer som håller längre.
Det här innehåller förstås drösvis med problem och exakt hur det kommer landa har vi ingen aning om än (väldigt tidigt i formuleringsarbetet än så länge).
Oavsett så sträcker sig förslaget långt bortom att få sin mobil eller surfplatta reparerad under någon slags unionsövergripande förlängd garanti. Förslaget verkar också sikta in sig på att få företag att satsa på mer miljövänliga delar överlag. Och att företag som erbjuder mer hållbara prylar, på flera sätt, också kan erbjudas morötter. Omvänt kan man tänka att förslaget också straffar dem som medvetet gör skräp.
Jag gillar konceptet och upplägget. Återstår som sagt var att se vad det här kan innebära.
EU har på sätt och vis satt standarden för konsumentdataintegritet och fått techjättarna att exportera upplägget till andra delar av världen. Intressant att se om det nya direktivet skulle kunna bli något liknande på techhållbarhetsområdet.
The EU wants to introduce a ”right to repair” for phones and tablets by 2021
The European Commission has announced plans for new ”right to repair” rules that it hopes will cover phones, tablets, and laptops by 2021. It also wants devices to be more sustainably produced in the first place.
Googles G Suite har nu över 2 miljarder månadsanvändare
För några veckor sedan passerade WhatsApp två miljarder månadsanvändare, vilket gjorde att Facebook numer har två tjänster med över två miljarder användare. Men planetens verkliga gigant är förstås Google. Nu kan man lägga ännu en tjänst till tvåmiljardersamlingen: G Suite.
Det innebär att Google nu sitter på fem tjänster som har över två miljarder användare (förmodligen också på månadsbasis): Google sök, Youtube, Google Play, Android och nu alltså även G Suite.
Eller kanske MINST fem. Beroende på hur man räknar. Jag misstänker att Googles bildsök också kvalar in i dubbelmiljardklubben.
Google’s G Suite cracks 2 billion users
G Suite includes Gmail, Google Docs, Hangouts, Meet and other apps.
Apple ställer in WWDC 2020 – konferensen genomförs istället helt online
Och där kom veckans mest väntade besked. Efter det att först Facebook och sedan Google ställt in sina utvecklarkonferenser, F8 respektive i/O, så meddelar nu även Apple att de ställer in sin motsvarighet WWDC. Ja, i fysiskt format. Istället flyttar hela klabbet in på nätet. Exakt hur det kommer att bli i praktiken kommer Apple återkomma till ”om några veckor”, men det blir såväl keynotes (läs: produktnyheter) som workshops.
Men så över till det viktigaste: spekulera kring vad ledtrådarna i årets WWDC-bild kan betyda. Med andra ord vad Apple kan tänkas presentera för nya tjänster och produkter. Ja, förutom nya versioner av operativsystemen.
”Hello” alltså. Men inte ”world”, så man kan tänka att det därför handlar om kommunikation. Dessutom i princip bara i grått, vitt och svart. Inklusive en tvåfärgad logga.
Mina första spontana tankar när jag ser bilden, lite clipartig sådär? Stories. Att det blir nyheter på iMessage-fronten, alltså. Och kanske… något helt nytt? (Mindre troligt.) Men mer satsning på det sociala är inte otroligt.
Den andra tanken: locket på en MacBook, med klistermärken. WWDC handlar för det mesta om mjukvara och inte hårdvara, men det brukar alltid kunna komma lite hårdvara. Det kanske blir några marsnyheter som fått flytta fram på grund av virus och stängda produktionsanläggningar.
I år har jag än så länge inte hör så många spekulationer kring innehållet i WWDC så jag har sämre aning än vanligt (beror inte minst på att WWDC presenteras tidigare än vanligt på grund av att det fysiska eventet har ställts in – har helt enkelt funnits mindre tid att spekulera).
I juni anordnas Apples Worldwide Developers Conference 2020 i ett helt nytt onlineformat
Apple meddelade idag att man anordnar den 31:a upplagan av sin årliga Worldwide Developers Conference i juni.
Spelkonferensen E3 2020 ställs in på grund av coronaviruset
Coronandet fortsätter dra undan mattan under techvärldens fötter. Igår uppmanade såväl Spotify som Google sina anställda att arbeta hemifrån och nu kommer rykten att ännu en techig konferens kastar in handduken: årets stora spelhappening E3.
Och vi pratar inte om en konferens som ska hållas nästa veckan utan i… juni. Okej, nu har E3 inte bekräftat ryktet, men det känns inte orimligt. Till och med troligt.
Bland övriga konferenser som har ställts in finns Googles I/O och Facebooks F8, respektive företags stora utvecklarkonferens. Jag är rätt övertygad om även Apple kommer ställa in sin motsvarighet WWDC som hålls i juni varje år. Ja, men kanske inte i år. Apple väntas även hålla ett produktevent i mars, men det kan vi nog definitivt anta inte kommer bli av. Inte fysiskt åtminstone.
Det E3 och de tre ovanstående har gemensamt är att det centrala i dem är presentationer av nya produkter och tjänster. The big bang produktheory, alltså. Det kommer bli intressant hur företagen kommer lösa det här istället. Online är förstås det rätt givna alternativet (även om både Google och Facebook pratat om lokala aktiviteter också), men även då blir frågan hur det kommer ske. En hel del marknadsplaner håller nog oavsett på att skrivas om.
It’s official: E3 2020 has been canceled [Updated]
ESA announces it won’t hold massive game marketing event for the first time since 1995.
SXSW 2020 ställs in på grund av coronavirust
Ser du fram emot 2021-upplagan av SXSW efter det att årets festivalkonferens ställdes in? Sucks to be you. Kanske.
Att man var tvungen att ställa in evenemanget i år har lett till att man nu sparkar en tredjedel av sin fasta personal. Because inga intäkter. Men inte bara det, nu säger arrangörerna själva att nästa års SXSW också kan vara i fara.
Vi kan nog anta att vi kommer märka av effekterna efter coronaviruset långt efter det att smittan kommer under kontroll. Hela 2021 kan nog till stora delar bli ett postår. Inom väldigt många områden.
SXSW Lays Off One-Third of Its Workforce, Says 2021 Event Is In Doubt
The immense financial impact of last week’s SXSW 2020 cancellation has forced the festival’s organizers to lay off one-third of their workforce.
Datatrafiken rusar i Sverige när folk coronahåller sig hemma
Rätt väntat. Enligt Tele2/Com hem så har bredbandstrafiken dragit iväg rätt rejält i takt med att hemmaarbetandet har ökat. Lär vara upphöjt det ganska många gånger i länder som Kina och Italien.
Det sätter också fingret på några utmaningar som blir en följd av det här. En sak är givetvis att själva infrastrukturen klarar av att hantera datamängderna. En annan är kostnaderna – för dem som arbetar hemifrån.
För den som har obegränsat hemmabredband spelar det ingen roll att det används för jobbet, men som jag har skrivit om tidigare så har allt fler människor bara mobilt bredband. Och i mobila abonnemang börjar priserna per gigabyte krypa uppåt samtidigt som datataken blir allt fler (och allt lägre). För att inte tala om de hysteriska straffavgifterna om man kör slut på sin pott. Och fram till dess att 5G blir norm så är mobiluppkoppling via 4G rejält mycket långsammare än de flesta fasta bredband.
Det kommer ställa frågan kring vem som betalar bredbandet på sin spets. Vi kan anta att det kommer bli vanligare att man som distansjobbare förväntar sig att företaget erbjuder och betalar för för den teknik som krävs. Uppkopplingen och datatrafiken är här den enskilt mest centrala faktorn.
Bredbandstrafiken rusar när personal skickas hem: ”Coronakrisen en blick in i framtiden”
Jobba hemma har varit en framtidsvision länge – men först nu ser telekombranschen det hända i större skala. ”Jag tror att många som aldrig provat kommer att fastna för nya tjänster”, säger Joakim Öhrström från bredbandsjätten Com Hem.
Coronavirus Tech Handbook – en techcoronaversion av Wikipedia
Och ännu en följd av coronaviruset: Coronavirus Tech Handbook.
Vad är CTH undrar du? ”A crowdsourced resource for technologists building things related to the coronavirus outbreak”. Mer specifikt är det tänkt att den ska bli ”den definitiva samlingen över verktyg, sajter och data kopplat till coronavirusutbrottet”. Inklusive tips om distansarbete och distanskonferensande, dataset och diverse statistik.
Corona har alltså fått sin alldeles egen techwiki.
Technologists Are Crowdsourcing a ’Coronavirus Tech Handbook’ to Track Resources
A team of technologists based in London has mobilized to amass a crowdsourced document calling itself the Coronavirus Tech Handbook, a massive collection of resources related to covid-19 and covering everything from remote working and public advice to datasets and statistics related to the outbreak.
Porsche tänker inte sluta tillverka förbränningsmotorer
Ännu en bransch som säger att de inte kommer att klara av att ställa om sig själv utan lagkrav.
Porsche: Vi kommer alltid att tillverka förbränningsmotorer
Om fem år kan hälften av Porsches sålda bilar vara elektrifierade. Men enligt bolagets vd kommer man aldrig att sluta tillverka förbränningsmotorer – bland annat för klassiska 911-modellen.
Hackare använder coronaviruskartor för att sprida (dator)virus
Jamen det är väl klart att hackare, ja eller människor med… mindre goda intentioner, använder kartor över coronaspridningen för att infektera enheter med virus (även om det inte är coronavarianten).
I vissa lägen är seriebitchslappande extra aktuellt.
Hackers are using coronavirus maps to infect your computer
As coronavirus threatens to become a global pandemic, everyone’s keeping a close eye on how it’s spreading across the world. Several organizations have made dashboards to keep track of COVID-19. But now, hackers have found a way to use thes
Google lägger till stöd för flera signaturer i Gmail
2020. Alibaba tar fram en AI-algoritm som kan identifiera coronavirus på några sekunder med 96 procents träffsäkerhet, Amazon uppges arbeta på botemedel mot förkylning och läkare har för första gången använt CRISPR-teknik för att försöka reparera DNA hos en blind människa med förhoppningen att återställa synen.
Och Google… lägger till stöd för flera signaturer i Gmail.
Gmail adds support for saving and quickly pasting different signatures
Email signatures are an undervalued way to personalize messages, with most people just sticking to a generic default. Gmail multiple signatures…
Bästa. Rubriken. Ever.
WHO let the dogs out
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!
Och eftersom du är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?
Tryck här för att se hur du gör