Kategorier
AI - Artificiell intelligens Bekvämlighetsekonomin Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 13 2020 – del 2

Google My Business får stöd för att visa att platser är tillfälligt stängda. Amazon Care börjar med hemleverans av covid-19-tester. Indiska Reliance Retail köper detaljhandelskedjan Shri Kannan. Spotify lanserar API för sina podcasts. Google släpper podcastapp för iOS. BMW kan vara första biltillverkaren som lägger till stöd för kommande Apple CarKey. Huawei lanserar sin egen digitala assistent Celia. Voi lånar ut elscootrar till samhällsviktiga funktioner.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sök/SEO

Google My Business får stöd för att visa att platser är tillfälligt stängda

Google My Business är inte Googles… mest snabbföränderliga funktion. Fortfarande enastående dåligt stöd för hantering av mer än en handfull platser (visst, ryktas ju om betalenterpriseversion – men då vore det bra om den kom nån gång…) Men coronakrisen har visat att allt från stater till småföretagare kan agera snabbt efter nya lägen om de måste.

Google är inget undantag – nu får My Business till sist en funktion som borde ha funnits ungefär hur länge som helst: möjlighet att från My Business ange att en plats är tillfälligt stängd.

Google My Business Adds Mark Business As Temporarily Closed Feature

If you login to your Google My Business account and click on edit your information, you will be given a new option to ”mark as temporarily closed.” Previously you were unable to do this from Google My Business.

Yelp lägger till donationsknappar vid småföretagares platser

Ett rätt intressant initiativ mellan Yelp och GoFundMe. Yelp-listade platser får en donationsknapp via GFM. Möjlighet att supporta dina lokala företag (ja, eller bara favoritföretag) via donation istället genom att köpa något.

Små företagare har det tufft mest över hela banan nu. Uppmaningar om att konsumera tjänster och produkter lokalt för att stötta börjar ploppa upp både här och där. Men det finns några baksidor där. Om det handlar om företag som säljer produkter så är det inte helt miljövänligt att köpa saker man inte behöver och i dessa distanseringstider så kan det vara svårt att ta sig till företag som erbjuder någon form av fysiska tjänster (eller omvänt, problem för den här typen av företag att ta sig till kunder). I de lägena skulle det kanske vara bättre att helt enkelt ”betala” på andra sätt.

Det är kanske rentav en modell för mer hållbart företagande framåt. En blandning av försäljning av produkter och tjänster, och donationssupport.

https://techcrunch.com/2020/03/24/yelp-gofundme/?1

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon Care börjar med hemleverans av covid-19-tester

Ännu ett nytt verksamhetsområde för Amazon. Eller snarare för Amazons hälsogren Amazon Care: test med hemleverans av coronatester i Seattle-området.

Det hela är ett samarbete med ett forskningsinitiativ backat av Gates-stiftelsen. Forskningsföretaget står för hemmatesterna, godkända av USA:s läkemedelsmyndighet FDA, och Amazon kör ut och hämtar testerna hemma hos folk.

Care är snart sagt lite typiskt för hur Amazon tar fram nya verksamhetsgrenar. Från början var Care tänkt som en vårdenhet för Amazons personal, men har sedan dess riktat sig allt mer externt. Amazons molntjänstdel AWS är förstås det mest framgångsrika exemplet på det är, men även logistikversksamheten tar allt större utrymme. Bara för nån vecka sedan meddelade Amazon att man kommer att börja sälja tekniken som är grunden för Amazons kassalösa och obemannade Go-butiker.

Med andra ord: man tar fram en tjänst för att lösa ett internt problem, produktifierar den så att den går att sälja till andra och hämtar därmed hem sina framtida egna utvecklingsbehov. Kort sagt: förvandlar en intern utgiftspost till en extern intäktsström.

https://techcrunch.com/2020/03/23/amazon-care-to-provide-delivery-and-pick-up-of-at-home-covid-19-test-sample-kits-in-seattle-trial/

Indiska Reliance Retail köper detaljhandelskedjan Shri Kannan – potentiellt bra för Facebook

Indiska detaljhandelskedjan Reliance Retail (eller mer formellt, dess investeringsgren vad det verkar) har köpt en annan indisk kedja: Shri Kannan Departmental Store. Och det är intressanta nyheter för… Facebook.

Igår skrev jag om att det florerar uppgifter om att Facebook kan vara på gång att göra sin näst största enskilda investering någonsin i mobil- och bredbandsoperatören Reliance Jio. Ett företag som likt Reliance Retail återfinns under Reliance Industries paraply – Indiens högst värderade börsbolag.

Vi pratar alltså om obekräftade uppgifter, men ett samarbete med den största mobiloperatören i Facebooks största marknad sett till användare är förstås inte alls omöjligt. Till och med rimligt att Indien också blir en allt viktigare marknad också sett till intäkter (ja, inte bara för Facebook). Och att man dessutom knyter band till en potentiell detaljhandelsspelare sitter säkerligen inte heller i vägen.

Facebook har redan börjat med mindre detaljhandelsinitiativ – i popupformat tillsammans med andra som Macy’s. Men man har framförallt flyttat fram positionerna allt mer på det som varit Googles snudd på monopoldomän: den lokala offlineannonsering. Mer specifikt har Facebook börjat erbjuda allt bättre verktyg för att följa sina annonseringsinsatser både online och offline. Lägg dessutom till att WhatsApp fått allt fler funktioner för att kunna hantera vardagsbehov i länder som Indien så börjar det bli en hel del initiativ. Inte minst som de rena shoppingfunktionerna också blir fler. Att Facebook alltså kan erbjuda allt fler webbshopsfunktionalitet för lokala handlare. Och det skulle, likt exempelvis Shopify, kunna spilla över i offlineverktyg och offlinetjänster för näringsidkare.

Indien kan med andra ord bli Facebooks första riktiga offlineland.

https://insideretail.asia/2020/03/25/reliance-retail-buys-indian-department-store-chain/

 

Strömmade medier/prenumerationstjänster

Spotify lanserar API för sina podcasts

Ännu ett rätt stort podcaststeg från Spotify: man släpper en motsvarighet till sitt musik-API för just poddar. Det betyder att utvecklare får tillgång till funktioner som att söka bland alla Spotifys podcasts och få tillgång till information om poddarna. Det betyder kort sagt att det går att integrera poddar i andra tjänster.

Helt i linje med Spotifys strategi överlag: att skapa möjligheter att konsumera innehållet utanför Spotifys egna tjänster. Kombination av marknadsföring av sina tjänster hos andra, för att dra in fler användare, och att göra sina egna tjänster mer attraktiva för innehållsskapare genom att materialet kan distribueras på fler ställen och i fler plattformar. Ja, plus att utvecklargemenskapen gratisproduktutvecklar åt Spotify.

Externa API:er FTW, alltså. Igen.

Spotify Launches New Podcast API for Developers

Spotify has launched a new set of podcast APIs for third-party developers to build their own products and integrate with Spotify’s podcast offerings.

Spotify testar möjlighet att få musikrekommendationer baserade på bilder

Sjukt bra grej från Spotify: matcha musik med en bild. Ta en bild och få förslag på musik som ”matchar stämningen i bilden”. Bildsök för att hitta musik, alltså.

Det är ju så galet givet. Våra hjärnor har alltid varit extremt multimediala. Vad gäller lagring. Men ännu mer när det handlar om att hämta och trigga information. En färg, lukt eller en smak kan påminna om en låt. Eller att en låt kan smaka på ett visst sätt. Det handlar helt enkelt om att ge sina kunder de sätt att söka på de sätt som de tycker är bäst – snarare än att företaget bestämmer det.

Och framförallt bara gör det möjligt att söka endimensionellt.

Spotify is testing photo-based music recommendations – Music Ally

Have you ever been using a music streaming service and thought: ’Yes playlists and suchlike are good, but what I really need is the ability to take a photo and have that used to recommend music to me’? Nope, us neither. Still, Spotify clearly sees some potential in the idea: it appears to be testing exactly this feature.

Netflix stryper kvaliteten på sina sändningar i Latinamerika

EU verkar ha startat ännu en internettrend som nu exporteras till andra delar av världen av techjättarna. Efter att EU vädjat till de stora strömningsföretagen att sänka kvaliteten på sina sändningar för att därmed minska belastningen på unionens datanmätverk så gjorde Netflix, Youtube, Amazon, Apple och Disney just detta. Även Facebook hakade på. Amazon och Apple stannade inte vid EU utan valde att sänka kvaliteten på sina tjänster i hela världen. Nu börjar Netflix och Facebook göra samma sak.

Igår meddelade Facebook att man stryper sina kranar i Latinamerika och nu gör Netflix samma sak i Indien.

Svenska nätoperatörer var rätt snabba med att säga att det egentligen inte hade behövts för oss i Norden – eftersom de inte är nära kapacitetstaken. Det var mer för andra delar av EU. (De ville förstås poängtera att de inte har några problem som skulle kunna oroa kunder och eventuellt rentav få myndigheter att börja granska operatörerna på sätt som operatörerna inte skulle vara jättesugna på.) Lite fördomsfullt tänker jag att Latinamerika och Indien är två marknader där datakapaciteten i kablarna kan vara ett faktiskt problem.

Oavsett: som jag har skrivit om tidigare så lär just nätkapacitet och operatörers ansvar hamna betydligt högre upp i framtida krishanteringsagendor.

Netflix India Lowers Video Quality to Ease Network Stress in Lockdown

Netflix has decided to lower video quality in India for the next 30 days, to reduce traffic by 25 percent on mobile and broadband networks amid the increased need for Internet services, with more people at home due to the ongoing coronavirus pandemic.

Youtube sänker kvaliteten på alla videos globalt

Och så är det Youtubes tur att ta EU:s videokvalitetssänkarinitiativ på världsturné. Från och med nu och en månad framåt kommer alla videos på Youtube att visas i standardkvaliteten 480p. Till skillnad från övriga tjänster så kommer det dock gå att höja kvaliteten per video för användarna.

Så med andra ord lämnas lite av datatrafiksänkaransvaret till användarna.

YouTube is reducing its default video quality to standard definition for the next month

Starting on March 24th, YouTube will stream videos in standard definition by default. This is intended to help ease the strain on broadband networks as more people spend time at home due to the COVID-19 pandemic.

Google släpper podcastapp för iOS

Podcasten fortsätter att klättra i priolistorna hos allt fler aktörer. Senast ut är Google som ger sin dedikerade podcastapp ett lyft – och släpper den för iOS. Dessutom lägger man till en hel del avancerade funktioner, som att användare kan notifieras när det finns nya avsnitt av en podd man följer. Ni vet. Sånt som funnits hos andra… ett tag.

Googles podcastapp är med andra ord poddvärldens svar på LinkedIn inom det sociala.

Google Podcasts rolls out new design, launches on iOS

Google is revamping its Podcasts app with a new design that offers better recommendations, an updated layout that makes it easier to find and listen to new episodes, and a new iOS app to reach more users.

Virusspridarspelet Plague Inc. släpper uppdatering där spelare får möjlighet att förhindra virus från att spridas

Ha. Plague Inc. var ett spel som inte var särskilt välkänt i större kretsar innan coronautbrottet. Uppmärksamheten blev desto större när covid-19 briserade. Poängen med hela Plague var att sprida ett virus med målet att ta död på hela Jordens befolkning. Men på lite rekordtid har nu företaget bakom Plague släppt ett inverterat spelläge – där uppdraget istället är att stoppa ett virus från att spridas.

Det nya läget har tagits fram i samarbete med experter från världshälsoorganisationen WHO och ska därmed ge hyfsat verklighetstrogna verktyg för spelaren att använda. Komplett med coola saker som social distansering, karantänhantering och nedstängning av samhällsfunktioner. Kan alltså sprida kunskap kring hur virus fungerar och därmed ge bättre förståelse för de insatser som nu görs.

Ännu en sak man inte såg komma 2020, alltså: en Anders Tegnell-simulator.

Plague Inc. Gaining New Game Mode Letting Players Save the World From a Pandemic

Plague Inc., a highly popular iOS game from Ndemic Creations that has seen its downloads surge in recent weeks, has announced a major update that…

Anchor gör det enklare att spela in podcasts på distans

Ännu en tjänst som släpper en covid-19-uppdatering: poddtjänsten Anchor. En 2.0-version av funktionen Record With Friends. Möjligheten att bjuda in upp till fyra vänner att medverka i en inspelning.

Den nya uppdateringen gör att det inte längre behövs en mobil enhet för dem som bjuds in. Det krävs inte ens ett Anchor-konto. Den som startar collabosändningen skickar ut en länk som de andra kan använda.

Anchor expands Record With Friends to make remote podcasting easier across devices | TechCrunch

Admit it, even if you’ve never thought about starting a podcast in your life, these last few weeks of isolation have made you consider the possibility.

 

IoT – internet of things

BMW kan vara första biltillverkaren som lägger till stöd för kommande Apple CarKey

En av de potentiellt coolaste nyheterna i iOS 14 är att Apple kan göra det möjligt att använda sin iPhone (och förmodligen även sin Watch kan vi nog utgå ifrån) för att låsa, låsa upp och starta sin bil: Apple CarKey. Med andra ord att Apple tar ett jättesteg mot att inte bara vara ett lager ovanpå biltillverkarnas egna operativ utan vara själva operativet fullt ut.

När jag skrev om nyheten spekulerade jag i att Apple förmodligen kommer ha åtminstone någon biltillverkare ombord redan när funktionen släpps och nu pekar kodgrävande mot att det handlar om BMW. Ja, åtminstone BMW, kanske.

Nu lär CarKey förstås inte göra att Apple kommer ta över mjukvaran i någon bil på kort sikt. Biltillverkarna vill fortfarande ha sin egen mjukvara (vi kan misstänka att tanken att man vill ”äga datan” är en hyfsat stor del av det). Men det bryr vi användare oss förstås inte alls om. Vi blir allt mer vana vid att alla delar av våra digitala liv sitter ihop allt tajtare. Våra fordon är en del av det.

Och för Apple är bilen på sätt och vis den del av våra uppkopplade liv som de är längst ifrån att ta kontroll över.

iOS 14 code reveals Apple working with BMW on futuristic ’CarKey’ iPhone feature – 9to5Mac

9to5Mac reported exclusively in February that Apple is developing a new ’CarKey’ feature that will let drivers replace physical key fobs…

Apple CarPlay får äntligen stöd för att visa tredjepartsappar i översiktsvyn

Ett rätt fantastiskt tillägg. Apples CarPlay får äntligen stöd för att visa tredjepartsappar i översiktsläget.

I och med att Apple släppte iOS 13 så blev det för första gången möjligt att visa en vy med flera appar – så länge som det var Apple appar. Kört att få Google Maps som kartapp samtidigt som man ser vad som spelas i Apple Music. Ja, och någon annan musikapp var förstås också ett no go.

Men säg den silverkant som inte har ett moln. Det krävs att tredjepartsapparna lägger till stöd för visning i det här läget och två appar saknas just nu – och har ingen tydlig plan för när de kan tänkas lägga till det här: Google Maps och Waze.

Visst kan man tänka sig att Google inte har jättebråttom att visa sina appar tillsammans med andras. Framförallt Apples. Men jag skulle tro att det inte dröjer jättelänge. Med tanke på att Apples karttjänst blir bättre för varje dag som går så är det förstås en risk att öppna dörren för konkurrerande appar. Även för Google.

https://www.theverge.com/2020/3/26/21194115/carplay-dashboard-third-party-map-support-ios-apple

Google får tillstånd att leverera internet via ballonger i Kenya

Ännu en positiv följd av coronakrisen: innevånarna i Kenya kommer förhoppningsvis få bättre internettäckning i fler delar av landet. Afrika har än så länge varit hyfsat förskonat från covid-19, men även den jättekontinenten börjar så sakteliga drabbas. Då kommer tillgång till korrekt och aktuell information bli lika viktig som den visat sig vara i alla drabbade länder. Därför har Kenyas regering fasttrackat det lagförslag som gör det möjligt för Google att erbjuda internetuppkoppilng i landet.

Ska vi vara petnoga så är det Googles systerföretag Loon vi pratar om. Företaget vars produkt är internetuppkopplingsballonger tänkta att skicka ner internettillgång från de yttre delarna av atmosfären.

Nu är det inte Loom själva som kommer att tillhandahålla själva abonnemangen, det gör den lokala teleopearatören Telkom Kenya. Men det beror nog mest på att Loon vill hålla sig väl med Kenya och andra länder där de vill verka.

För det blir allt mer tydligt att ett stort område där techjättarna kommer att clasha härnäst är just internetuppkoppling – från rymden – eller nästanrymden. Och då kommer techbolaget nog inte att nöja sig med att bara erbjuda själva infrastrukturen. De är garanterat sugna på att kapa åt sig även den sista internetuppkopplingsmetern själva.

Kenyan government finally approves Loon’s internet-delivery balloons

Alphabet’s internet-delivery balloon service, Loon, has finally received approval from the Kenyan government. To help improve communication during the coronavirus pandemic, Kenyan President Uhuru Kenyatta fast-tracked the regulatory approval Loon and its partner, Telkom Kenya, were waiting on. Loon expects to begin providing service to remote areas of Kenya in the ”near future.”

 

AI – artificiell intelligens/digitala assistenter

Huawei lanserar sin egen digitala assistent Celia

För få digitala assistenter i ditt liv? Säg hej till Celia – Huaweis egen digitalassistent. Celia presenterades i samband med lanseringen av nya P40-mobilen – en mobil som överlag är… icke-Google. Kort sagt en Android-mobil fylld av teknik som Huawei håller på att ta fram för att ersätta de Google-tjänster som de inte får använda på grund av USA:s svartlistning av det kinesiska företaget.

Men Android utan Google i ungefär alla länder utom Kina är… lite svårsålt. Och bara därför har Huawei bland annat tagit fram en app som gör att man ska kunna runda Google Play och installera appar, läs Googles. En installationssätt som Google dessutom håller på att strypa överlag i Android.

Så. There’s that.

Men tillbaka till Celia. Hur bra är Huaweis assistent? Som… Siri. När Siri lanserades. Kort sagt en rätt lång bit kvar till övriga stora digitalassistenter. Bäst av allt? Tydligen är ett av problemen att även Siri verkar reagera på aktiveringsfrasen. Eftersom ”Celia” och ”Siri” inte är jättelångt från varandra.

Så. There’s that.

Huawei made its own Siri rival called Celia

Given there’s no Google Assistant on Huawei’s latest devices, including the P40 series, the company has revealed its very own voice assistant called Celia. She/it/they will understand commands in English, French and Spanish and will behave an awful lot like Siri did at launch, namely some pretty basic voice interactions with core phone features.

Apple lär Siri diagnosticera möjliga fall av covid-19

Så är det Apples tur att erbjuda ett fördiagnosticeringsverktyg för covid-19-viruset. Ett som dessutom är inbyggt i Siri. Funkar som Googles motsvarighet Project Baseline där man får svara på ett antal frågor i ett frågeflöde framtaget tillsammans med CDC – USA:s folkhälsomyndighet. Beroende på hur man svarar så får man olika förslag – från att hålla sig hemma och undvika kontakt till att ringa 911 om det verkar vara allvarligt.

Det här handlar alltså om ett tillägg för amerikanska användare. Återstår att se om något liknande kommer till fler länder.

Vi kan väl åtminstone konstatera att svenska Siri… behöver lite mer utbildning.

Skärmdump som visar att Siri svarar med Homekit-information när man frågar svenska Siri om covid-19

 

Bekvämlighetsekonomin

Voi lånar ut elscootrar till samhällsviktiga funktioner

Väldigt snyggt initiativ av Voi: man kommer låta ”funktioner som håller samhället flytande” få använda företagets elscootrar utan kostnad. Som Voi konstaterar: bättre det än att de står still när företaget har pausat verksamheten, eller dragit ner den rejält, mest överallt.

Jag säger det igen: coronakrisen är förstås till största delar jättedålig, men alla exampel på hur regeringar, myndigheter, frivilligorganisationer, små och stora företag samt individer drar strån till stacken för att hjälpa till. Hjälpa till för att stoppa smittospridningen, men också hjälpa dem som har det svårt. Eller som i det här fallet: hjälpa andra hjälpa. ❤️

Voi erbjuder samhället 25 000 elscootrar: ”Hellre än att de står på ett lager”

Coronakrisen har gjort att Vois verksamhet mer eller mindre satts på paus. Nu gör bolaget sin nordiska flotta med 25 000 elsparkcyklar tillgänglig för ”funktioner som håller samhället flytande”.

Matleveranstjänsten Instacart räknar med att anställa 300 000 i USA på grund av coronakrisen

Mitt i allt varseleleände är det bra att påminna sig om att inte allt är misär just nu. De förändrade shoppingbeteendena under coronakrisen har gjort att företag som Amazon kommer anställda 100 000 nya medarbetare för sina lager- och logistikverksamhet medan Walmart siktar på att ta in 150 000. Även svenska Apotea skriker efter folk för att mäkta med sin verksamhet.

Men amerikanska Instacart trumfar dem alla när de går ut med att de kommer att nyanställa 300 000 amerikaner kommande tre månader. Ja, eller eftersom de är en icke-arbetsgivare så kommer de utöka sin icke-personalstyrka med nya ”shoppare”.

Instacarts gigerksamhet består i att låta kunder klicka hem den mat de vill ha från olika livsmedelsbutiker och sedan skakar Instacart fram människor som åker och handlar varorna åt kunderna. I fysiska butiker.

Alla Instacartshoppare kommer få icke-anställningsförmåner som rengöringsutrustning och handsprit, men de kommer också erbjudas sjuklön. Precis det vi har sett från Uber och Lyft. Man börjar helt enkelt bli tvungen, för att säkra såväl varumärket som personalstyrkan.

Efter coronakrisen så kommer vi förmodligen att få se nya former av hybridansvar från gigföretagen. Som kommer ta dem ännu närmare fullständigt arbetsgivaransvar.

Instacart will bring on 300,000 new full-service shoppers due to coronavirus | TechCrunch

San Francisco-based Instacart today announced it will bring on 300,000 shoppers for its grocery delivery platform over the next three months. The move is

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

 

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *