Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 30 2020 – del 3

Uppgifter om att Google håller koll på tredjepartsappar för att kunna ta fram egna konkurrenter. Kvartalsrapporter Q2 2020 från Snap och Twitter. Google testar verifierade företagslogotyper som avatarer i Gmail. Ant Group har påbörjat börsnoteringsprocessen. Didi Chuxing kan börsnoteras i slutet av året.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

Uppgifter om att Google håller koll på tredjepartsappar för att kunna ta fram egna konkurrenter

Kommer ni ihåg för ett par år sedan när Facebook blev påkomna med att samla in information om konkurrerade appar via en ”marknadsfundersökningsapp”? Nu kommer uppgifter om att Google inte vill vara sämre. Enter ”Android Lockbox”.

Tydligen innebär Android Lockbox insamlad information om appanvändning i Android. Mer specifikt ”hur användare interagerar med populära appar och tjänster som inte ägs av Google”. Google-anställda ska kunna ansöka om tillgång till lockboxen och får då tillgång till ”känslig data”, som hur ofta de öppnas och används. Information som just nu bland annat används för att hålla koll på hur TikTok används. Och ska även ha använts för att snoopa på Facebook och Instagram.

Google bekräftar att de har tillgång till information om konkurrerande appar men argumenterar att även andra apputvecklare kan ansöka om tillgång (men mer begränsat eftersom utvecklarens appar måste finnas i de mobiler som man får information om – Googles finns ju i princip i alla Android-telefoner). Vi kan väl anta att Google som vanligt kommer komma betydligt lindrigare undan än Facebook i allmänhetens domstol. Men konkurrensmyndigheter i USA och EU lär vara betydligt mer intresserade.

Google reportedly keeps tabs on usage of rival Android apps to develop competitors

An internal program at Google known as ”Android Lockbox” reportedly gives the company’s developers access to information on rival apps and services. The program works via Google Mobile Services.

 

Ekonomi och finans

Snaps kvartalsrapport Q2 2020: 238 miljoner dagliga användare

Det finns två företag som är mer bipolära än de flesta andra när det är dags för kvartalsrapporter: Twitter och Snap. Och Snaps kvartalsrapport ledde den här gången till marknadsdepression. Aktieras, med andra ord.

Snaps förlust var snäppet sämre än väntat, men omsättningen en bra bit över. Men det verkar som att det är den svagare än väntade användartillväxten som fick aktien att rasa. Den nya officiella siffran för Snapchat är nu 238 miljoner aktiva dagliga användare. Vad hade marknaden förväntat sig? 238,5 miljoner. Sååååå…. rätt prick på. Egentligen. Men som vanligt förväntar sig marknaden att företag ska överträffa marknadens förväntningar. Go figure.

238 miljoner är 17 % fler än för ett år sedan – så kurvan fortsätter alltså stabilt upp efter stillaståendet för ett par år sedan. Däremot står det nästan still i Europa (+1 miljon) och i USA (+2 miljoner). På gott och ont är det ”resten av världen” som står för den största mängden nytillkomna (+6 miljoner).

Några andra nedslag i rapporten:

  • Snapchattare öppnade appen 30 gånger per dag i snitt under kvartalet.
  • 45 % tittar på Snapchat-shower jämfört med för ett år sedan
  • Antalet snapchattare över 35 som tittar på Discover-innehåll ökade med 40 % (They’re coming! They’re coming! The old people are coming!)

Twitters kvartalsrapport Q2 2020: användartillväxten rusar men omsättningen backar

Idag var det dags för Twitter att kvartalsrapportera senaste tre månaderna. Och aktiekursmässigt blev det precis som Snap igår – fast tvärtom. Kursen upp nästan 7 % (nu runt 5 %, men med tanke på att Nasdaq idag är i lite fritt fall så är det alltså en rejäl uppgång). Anledningen? Antalet dagliga användare rusar.

Den nya siffran för Twitter skrivs nu 186 miljoner dagliga aktiva användare. Ja, eller Monetizable daily active usage som är Twitters eget hittepåvärde för att inte kunna jämföra Twitters siffror direkt med andra liknande företag (läs: Facebook). Med andra ord de användare som Twitters anser sig kunna tjäna annonspengar på. 186 miljoner är 34 % fler än för ett år sedan och betyder dessutom att Twitter dagliga användare har ökat med 20 miljoner senaste tre månaderna.

Fördelningsmässigt kommer 40 miljoner av de nya användarna från USA och 7 miljoner från resten av världen. Både bra och dåligt. Bra eftersom Twitter, likt övriga liknande företag, tjänar mest pengar på sina amerikanska användare, men mindre bra eftersom resten av världen är… lite fler människor än amerikanerna. Tillväxten utanför USA släpar alltså efter en del.

Däremot ser mönstret för Twitter ungefär som för övriga. Användarna rusar, men omsättningen har tagit en rätt rejäl coronasmäll. 19 % mindre än för ett år sedan. Dessutom vändes en kvartalsvinst på 1,1 miljarder dollar för ett år sedan till en förlust på 1,2 miljarder i år.

Men ska man lyfta en positiv sak till så är användarökningen på årsbasis alltså 34 %. Det innebär att Twitters dagliga användare ökar i en allt snabbare takt. Twitter har ju slutat redovisa totala antalet månadsanvändare, men jag misstänker att det även här är ungefär samma mönster som vi sett hos andra: det dagliga användandet ökar snabbare än månadsanvändandet. Med andra ord: de befintliga användarna använder tjänsterna oftare, snarare än att det är ett stor inflöde av nya användare.

Ant Group har påbörjat börsnoteringsprocessen

Så bekräftar världens största onoterade techbolag Ant Group att man nu har inlett börsnoteringsprocessen. En notering som kommer listas både i Hong Kong och Shanghai. Ant är i dagsläget värderat till runt 150 miljarder dollar och sägs sikta på 200 miljarder vid noteringen. Det skulle kunna göra Ants börsintroduktion till en av de största någonsin. Kanske rentav den största.

Rekordinnehavaren så här långt är Alibaba, med sin 25 miljarder-notering 2014. Passande nog skulle man kunna säga. Det skulle innebära att Alibaba tar över kronan från sig själv. Typ.

Ant knoppades av från just Alibaba 2011 (för att jäklas med Yahoo) och trots att Alibaba ”bara” äger 33 % av Ant så kan man ändå säga att Ant är Alibabas betalningsplattformsdel. Ant står bakom en av de två dominerande mobilbetalningsvarianterna i Kina, Alipay (den andra är WeChat Pay), men har sedan dess, som jättetechbolag gör, sedan dess börjat ägna sig åt det mesta inom fintechområdet.

Att det blir två kinesiska börser och inte en amerikansk är också rätt mycket i tiden. Alibaba är noterat på Nasdaq, men sekundärlistades på Hong Kong-börsen tidigare i år. Kinesiska bolag har allt mer börjat flytta hem börspositionerna, förstås som en följd av fnurran med USA överlag. Inte minst mumlet om att kinesiska bolag inte borde får listas i USA. Och efter Luckin Coffees börshaveri på Nasdaq för någon månad sedan (när de kastades ut från Nasdaq efter att det visade sig att Luckin hade mångmiljonfejkat sina intäktssiffror) så kommer allt mer krav på att kinesiska företag som vill noteras på en amerikansk börs måste acceptera samma genomlysningar som övriga.

Än finns inget datum, men bara det faktum ATT Ant nu alltså har rullat igång sin notering gör att världen hyfsat snart kan ha en ny börsjätte.

(Artikeln kallar Ant för världens största enhörning. Men ska man vara lite paragrafryttig så stämmer inte det. En enhörning är definitionsmässigt en techstartup som når en värdering om 1 miljard dollar. Ant var som sagt en avknoppning och inte en startup. Världens högst värderade enhörning är alltjämt ett annat kinesiskt bolag: TikTok-ägaren Bytedance, som har en värdering någonstans runt 100-150 miljarder dollar.)

No Title

No Description

Didi Chuxing kan börsnoteras i slutet av året

Igår bekräftade världens största onoterade techbolag, Alibaba-kopplade fintechföretaget Ant Group, att man har påbörjat arbetet med en börsansökan – en samlistning mellan Hong Kong och Shanghai. Nu kommer rykten om ytterligare en kinesisk börsnotering: världens största bildelningsföretag Didi Chuxing kan vara på väg till Hong Kong-börsen mot slutet av året.

Likt de flesta stora techbolag har börsnoteringsrykten kring Didi förstås snurrat runt rätt länge och mycket kan hinna hända till i höst. Men oavsett ser Didi ut att sikta på en värdering runt 80 miljarder dollar (en bra bit mindre än Ants förmodade 200-miljardernotering, men fortfarande jättestort förstås). Dessutom ganska precis vad Uber klev in på börsen med, även om Uber nu är värt runt 20 miljarder mindre. Att det har gått sisådär för Uber och Lyft sedan de båda bolagens börsnoteringar för något år sedan har nog tryckt ner Didis värdering. Jag hade trott att de skulle sikta högre.

Oavsett: ännu ett kinesiskt bolag som alltså (med största sannolikhet) kommer att välja en kinesisk börs istället för USA. Grälet mellan Kina och USA kan också stöka om i börsvärlden. Och ironiskt nog göra just börser som Hong Kong och Shanghai till tyngre maktspelare globalt.

https://pandaily.com/didi-said-to-be-seeking-hk600b-ipo/?1

 

Övrigt

Google testar verifierade företagslogotyper som avatarer i Gmail

En sån där självklar grej som det egentligen är konstigt att den inte har kommit långt tidigare: Google testar blå bockar i Gmail. Nästan i alla fall. Google testar verifierade företagsloggor i Gmail.

De sociala medierna har sedan länge haft möjlighet att kunna visa upp att en avsändare verkligen är den som avsändaren utger sig för att vara. Men sajter och mejl, båda förstås betydligt äldre än sociala medier i nuvarande form, saknar fortfarande något motsvarande. Det ”blå bocken” har varit domänen. Men inte minst på mejlsidan har det förstås visat sig vara en väldigt osäker lösning. Dels för att många inte tittar noggrant på en avsändaradress och dels för att det räcker att göra mindre tillägg i en domän för att det ska se ut som en officiell kundtjänstadress.

Nu tänker Google alltså försöka åtgärda den här mejlsvagheten. Dessutom baserat på samma grundteknik som just den blå bocken i sociala medier.

Google will use authenticated logos to reduce Gmail phishing

Google will trial a new security feature in Gmail that will show a brand’s logo as an avatar to help you know it’s a genuine email. The functionality uses the Brand Indicators for Message Identification (BIMI) standard.

Slack har registrerat ett formellt klagomål hos EU om att Microsoft packar ihop Teams med övriga Office

Slack har gjort en Spotify. Registrerat ett klagomål hos EU, där man anklagar Microsoft för att snedvrida konkurrensen genom att bundla ihop Teams med resten av Office-paketet. Det är alltså Internet Explorer-härvan typ tjugo år senare.

Och likt Spotifys klagomål mot Apple och Apple Music så kommer alltså det formella klagomålet först ganska långt efter det att Apple och Microsoft lanserade sina respektive produkter – på samma premisser som det de nu anklagas för. Tidpunkten handlar alltså om att det är först nu som Slack och Spotify på allvar börjat känna sig hotade av Apple Music och Teams.

Vill man vara elak så skulle man kunna tro att Spotify och Slack inte trodde att det skulle gå så bra för de tjänsterna när de lanserades. Att de snarast var glada för konkurrensen för att inte anklagas för samma slags dominansutnyttjande.

https://venturebeat.com/2020/07/22/slack-files-eu-antitrust-complaint-against-microsoft-for-bundling-teams-with-office/

GitHub har lagrat all sin öppna kod under hundratals meter is på Nordpolen

Ha. Hur säkrar man en massa open source-programvara för många generationer framåt? Man begraver den i valv i en gammal kolgruva, hundratals meter under isen på Nordpolen. Där ligger nu all GitHubs kod och väntar på framtiden. Lagrad på Piql-fil som ska kunna läsas båda via dator eller av en människa med förstoringsglas (ett försök att lösa utmaningen att inte veta vilka språk och vilken teknik som framtidens människor sportar).

Visserligen var det planerat sedan över ett år tillbaka, men att man framtidssäkrar kod så att den ska överleva en zombieapokalys – eller en pandemikalyps – känns nästan som en tanke. Rentav som att GitHub… visste något för ett år sedan…

GitHub is done depositing its open source codes in the Arctic

Last year, GitHub revealed its plan to store all of its open source software in an Arctic vault as part of its Archive Program. Now the code-hosting platform is done making sure future generations can access them even if civilization collapses within the next 1,000 years.

Nu går det att starta en dator med Windows 95 och spela Doom på den – inuti Minecraft

Glöm dansande robotar, 3D-utskrivna mänskliga hjärtan, AI-algoritmer som kan prata som människor och Mars-landningar. Här har vi cutting edge på riktigt. Starta en dator med Windows 95 och spela Doom på den – inuti Minecraft.

You can now boot a Windows 95 PC inside Minecraft and play Doom on it

A new Minecraft mod allows players to build PCs that can boot Windows 95 and play Doom. The mod uses real virtual machine software to boot a virtual PC. You can even use the Minecraft PC to play Minecraft.

 


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *