Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 35 2021 – del 3

Apple tillåter vissa appar att direktlänka till externa sidor för att skapa konton. Sydkorea klubbar lag som tvingar Apple och Google att erbjuda alternativa betalssätt i sina appbutiker. Indien kan vara på gång att utreda Apples Appstore-betalmonopol. Mailchimp kan förhandla om att bli uppköpta för över 10 miljarder dollar.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

Apple tillåter vissa appar att direktlänka till externa sidor för att skapa konton

Apple fortsätter att limbodansa allt närmare golvet när det handlar om Appstore. För bara några dagar sedan nådde Apple en förlikning i en gruppstämning från iOS-utvecklare som bland annat innebär att appar, för första gången, får informera sina användare om andra sätt att betala än Apples egen betallösning. Det i sin tur innebär alltså att apparna slipper den vanliga Appstore-avgiften för köp i apparna. Fast apparna får inte informera om alternativa betalsätt, utan bara via andra kanaler (som mejl). Nu kommer ännu en eftergift från Apple: Spotify och Netflix får för första gången länka till externa kontoskaparsidor.

Spotify och Netflix tillhör de appar som inte längre erbjuder möjlighet att starta en prenumeration i iOS-appen (eller i Android-appen, för den delen). För att starta ett konto måste man gå till Spotifys eller Netflixs sajt. Problemet har varit att företagen inte har fått länka till den externa kontoskaparsidan, den får man som användare googla upp. Nu börjar Apple tillåta att appar får lägga till länkar till externa kontoskaparformulär. (Och inte för att Apple vill, utan för att Japans konkurrensmyndighet har vridit om Apples arm.)

Men precis som i förlikningen med iOS-utvecklaren så finns det ett… rätt stort aber. Det gäller bara ”läsarappar”. Alltså appar som, likt Spotify och Netflix, inte har någon form av köpmöjlighet inuti appen. Du tittar eller lyssnar på innehållet när du väl har startat prenumerationen, that’s it. Så som artikeln konstaterar så gäller den här regelförändringen alltså de appar som Apple inte tjänar pengar på oavsett.

Och samtidigt passar Apple på att skärpa sina regler på ett annat sätt. Tidigare angav Apples riktlinjer att läsarappar ”kan” ge tillgång till innehåll som köps via appar, men den nya skrivningen specificerar att läsarappar ”inte erbjuder köp av digitala produkter eller tjänster inuti appen”: Så om du går med på att klassa din app som en läsarapp – och alltså får länka till ett externt kontoskaparformulär och extern betalsnurra – så stängs därmed dörren till möjligheten att sälja saker i appen.

Den här förändringen lär knappast göra Fortnite-utvecklaren Epic Games på bättre humör, så rättegången mellan Epic och Apple fortsätter som förut. Men hur ställer sig Spotify till det nya beslutet? Kommer de nu att dra tillbaka sin EU-anmälan? Sannolikt inte det heller. Tvärtom kan det här nog sporra Spotify att lägga i ytterligare en växel för att tvinga fram ännu mer långtgående förändringar.

Spotify sitter dessutom lite i en rävsax. De är med i Coalition For App Fairness, tillsammans med bland andra just Epic. Det är CFAF som formellt driver mycket av lobbandet och anmälningarna mot Apples och Googles appmonopol. Vad händer om Spotify får som de vill fullt ut? Säger de tack och hej till CFAF och drar som en löning trots att andra företag i sammanslutningen, som Epic, inte fått gehör för sina krav. Eller kommer Spotify att fortsätta betala för att driva CFAF-ärenden?

https://www.theverge.com/2021/9/1/22653264/apple-reader-app-exception-anti-steering-signup-page

Sydkorea klubbar lag som tvingar Apple och Google att erbjuda alternativa betalssätt i sina appbutiker

Så klubbades den till sist: lagen som kan bli en (förhållandevis) liten tuva som kan välta väldigt stora appbutikslass. Sydkoreas parlament har precis röstat igenom ”anti-Google-lagen” (vilket är lite ironiskt eftersom det är Apple som överlag främst lyfts fram i de här diskussionerna). En lag som förbjuder Apple och Google från att ta ut avgift i Appstore och Google Play.

Okej, nu är det inte riktigt så drastiskt – men indirekt kan det bli lite följden. Vad lagen säger är att den som tillhandahåller en appbutik (så inte bara Apple och Google, men i praktiken alltså… Apple och Google) inte får tvinga apputvecklare att använda ett visst betalsätt. Alltså att Apple inte får tvinga utvecklare att använda Apples betalningslösning (med intäktsdelningsmodellen 15 eller 30 %) och att Google får skrota sina planer på att införa samma tvång.

I förra veckan nådde Apple förlikning i en gruppstämning från ett gäng amerikanska iOS-utvecklare som bland annat innebär att Apple för första gången går med på att tillåta appar att informera sina användare om alternativa betalsätt (som via en extern sajt) – fast inte i apparna, utan på andra sätt. Som via mejl. Det rätt historiska beslutet är förstås ett lite halvdesperat försök från Apples sida att undvika precis det som nu har hänt i Sydkorea.

Visst. Nu är Sydkorea långtifrån den viktigaste marknaden för vare sig Apple eller Google, men det de båda företagen är oroliga för är en Lex Australien. Att en lag som klubbas i ett land ska sprida sig till andra länder. (I Australien-fallet handlar det om lagen som trädde i kraft i början av året som tvingar Google och Facebook att dela intäkter med publicister.)

EU och USA har rätt långt gångna planer att göra precis samma sak som Sydkorea. Men när det kommer till techjättarna så är de numer så gigantiska att lagstiftare har lite svårt att förhålla sig till hur de ska hantera de. Framförallt vad konsekvenserna kan bli.

Nu får både EU och USA ett skarpt pilotfall att följa. Gissa att EU och USA kommer att hålla väldigt noggrann koll på hur det går i Sydkorea.

https://techcrunch.com/2021/08/31/south-korea-passes-anti-google-law-bill-to-curb-google-apple-in-app-payment-commission/

Indien kan vara på gång att utreda Apples Appstore-betalmonopol

För bara några dagar sedan klubbade Sydkorea som första land i världen en lag som förbjuder Apple och Google att tvinga utvecklare att använda respektive mobiljättes betallösning i sina appar. (Okej, förbudet gäller ”den som tillhandahåller en appbutik”, men. Ni vet. Apple och Google.) Nu är det Indiens tur att ta sig en titt på samma område. Det är åtminstone vad de sedvanliga källorna med insikt påstår.

Det känns oavsett som rätt troliga uppgifter. EU och USA är på gång med ungefär samma saker och även på andra håll börjar det bubbla. Det initiativet har gemensamt om är att de i stort handlar om att appar ska få erbjuda andra betallösningar och/eller slippa att betala avgiften om 15 eller 30 % för de digitala produkter och tjänster som säljs i appar. Kort sagt slippa dela intäkter med Apple och Google.

Utöver det så har Apple senaste veckan också nått en förlikning i en stämning från en grupp iOS-utvecklare i USA, en förlikning som som gör att appar ska få kommunicera att det finns andra betalsätt än Apples och Googles (fast kommunikationen får inte ske i appen, bara via exempelvis mejl). Sist men inte minst kommer Apple från och med att göra det möjligt för ”läsarappar” (appar där man bara kan konsumera innehåll utan att köpa något i själva appen, som Spotify och Netflix) att länka till externa kontoskaparsidor. Med andra ord att Netflix får länka till webbsidan där man startar en prenumeration och betalar för den utan att dela pengar med Apple eller Google.

Apple gör allt det här för att försöka rädda så mycket det bara går den lukrativa Appstore-businessen. I det sammanhanget är Indien en av de minst viktigaste marknaderna. Apple drar inte inte särskilt mycket Appstore-pengar i Indien i det stora hela sett. Just nu. Men samtidigt är den indiska utredningen potentiellt synnerligen dåliga nyheter för Apple på decenniesikt. För även om dagens intäkter inte kommer från Indien i någon större utsträckning så är det här morgondagens kunder finns. Del av nästa miljard internetvändare.

Det är dem som Apples hoppas tjäna rejält med pengar på från och med, säg, nästa årtionde.

EXCLUSIVE Apple hit with antitrust case in India over in-app payments issues

Apple Inc is facing an antitrust challenge in India for allegedly abusing its dominant position in the apps market by forcing developers to use its proprietary in-app purchase system, according to a source and documents seen by Reuters.

Apple börjar be sina användare om lov att få annonsspåra dem

Det här är jätteroligt. Vilket är det sista företaget som börjar följa Apples nya riktlinjer som kräver att annonsörer frågar användare om lov innan de börjar annonspåra dem? Apple. I och med kommande iOS 15 så kommer Apple alltså börja följa sina egna regler.

Visst. Nu är det inte så att Apple har brutit mot reglerna. Apples begränsningar vad gäller appars möjlighet att spåra sina användare kors och tvärs över nätet omfattar inte förstahandsdatan. Alltså vad användarna gör inuti en enskild app. Och med tanke på att Apple äger och kontrollerar iOS så är ju typ allt du gör i iOS förstahandsdata för Apple. Särskilt som att Apple dessutom bara annonserar i sitt eget ekosystem.

Men vi kan väl säga att annonsörer som har drabbats av Apples försämrade annonseringsmöjligheter har haft åsikter om att Apple kommer undan lite via ett kryphål. Det i sin tur är precis sånt som kan användas mot Apple i monopolrättegångar och monopolutredningar. Apple vill med andra ord visa att de går above and beyond när det handlar om att inte spåra sina användare.

Så frid och fröjd! Well, eller kanske inte. Jag misstänker att det fortfarande kommer finnas… åsikter om hur Apple riggar spelplanen väldigt mycket till sin fördel.

iOS 15 now prompts users if they want to enable Apple personalized ads, after it was previously on by default – 9to5Mac

For iOS 15 users, Apple has begun prompting for their consent to enable Personalized Ads for their Apple ID, which…

Apple skjuter upp planen att skanna bilder efter barnporr

Ibland så kan till och med de största techbolagen ändra sig. Åtminstone om ramaskriet från användare och allmänheten överlag blir tillräckligt högt. Som i det här fallet: Apple meddelar att de nu skjuter upp sin plan att skanna bilder i krypterade iCloud-konton efter barnporr.

Initiativet i sig lär de flesta tycka är bra. Problemet är just att Apple kommer att skanna och flagga bilder som användare har i iCloud-molnet (men funktionen skulle däremot inte skanna folks mobiler efter bilder). Information som är krypterad och som därmed inte kan läsas ens av Apple (det är åtminstone så det är sagt). Och även om den aktuella funktionen var tänkt att jämföra hashade bilder med bilder som har flaggats i olika databaser som arbetar mot utnyttjande av barn så var kritiken att Apple oavsett öppnar en Pandoras ask som potentiellt kan innehålla både bakdörrar och möjlighet för diktaturer att missbruka lösningen.

Så nu backar alltså Apple. Det är åter till ritbordet – där funktionen alltså fortfarande ligger, men kommer inte att släppas enligt den ursprungliga tidplanen. Eller för att använda Apples egna ord: företaget kommer nu att ”samla återkoppling och göra förbättringar”.

Apple delays controversial plan to check iPhones for child exploitation images

The controversial plan would have scanned iPhone users’ photo library for digital fingerprints that matched a database of known exploitation images.

 

Ekonomi och finans

PayPal kan sikta på att lansera aktieplattform

Vad har alla betalplattformar idag gemensamt? Ja, förutom själva betalförmedlandet så jobbar alla nu för fullt på funktioner som ska få dem att bli betydligt mer än bara betalplattformar. Som att kränga aktier. Det kan vara det som PayPal nu siktar på.

Ryktet som säger att PayPal ”utforskar” idén om att dra igång en egen aktieplattform ska ha startat i och med att en av grundarna till numer uppköpta aktieappen TradeKing nu har börjat jobba på PayPal. Richard Hagen ska ”leda PayPals satsning att utforska möjligheter inom konsumentinvesteringar”.

Kommer ni ihåg hela Gamestop-hysterin i början av året? När en Reddit-grupp lyckades tvinga ner stora hedgefonder på knä genom att prata upp en aktie som storfinansen dömt som utbombad. Uppratandet skedde framförallt via aktieappen Robinhood, som är en av de första amerikanska apparna som fick amerikanska småsparare intresserade av aktier. Det som lite hände i Sverige i början av millenniet när nätmäklarna föddes, alltså.

Och det är väl anledningen till att PayPal nu är intresserade. Aktiesparande bland privatpersoner är inte alls lika stort i USA som här – men börjar nu bubbla på riktigt. PayPal är kort sagt sugna på att vara med på tåget – och därmed göra sin app till en superapp-wannabe.

Med tanke på att PayPal börjat satsa på kryptovalutor för privatpersoner så är det här lite ett logiskt nästa steg.

PayPal may offer a stock-trading platform in the US

PayPal is ”exploring” the idea of allowing its users to trade individual stocks.

Prosus köper indiska betaljätten BillDesk för 4,7 miljarder dollar

Ännu en jätteaffär på internetområdet: Sydafrikanska investmentbolaget Naspers ”utlandsverksamhet” Prosus köper indiska betaljätten BillDesk. Köpesumman 4,7 miljarder är inte bara en av Prosus största investeringar så här långt, utan en av de största företagsaffärerna överhuvudtaget i Indien. Planen framöver är nu att BillDesk ska slås ihop med Prosus befintliga betalgren PayU.

Varför är det här relevant? Det är förstås ännu ett exempel på hur mycket företag från väst och mer utvecklade länder nu jobbar för att skaffa sig närvaro och fotfäste i Indien, 2020-talets viktigaste fotfäste. Om man så vill så hoppas Naspers upprepa succén med WeChat-ägaren Tencent. 2001 köpte Naspers en tredjedel av de då förhållandevis lilla kinesiska techbolaget. Ett bolag som idag inte bara är ett av Kinas utan också världens största – och mest värdefulla – bolag. (Naspers investerade 32 miljoner dollar, en investering som idag är värd runt 200 miljarder dollar…)

Sammanslagningen av BillDesk och PayU skapar en betalplattform som kommer att bli en av de större i världen. Även utanför Indien, alltså.

Prosus agrees to acquire Indian payments giant BillDesk for $4.7 billion

Prosus plans to combine BillDesk with PayU, its existing global fintech and payments business, which already has a strong presence in India.

Mailchimp kan förhandla om att bli uppköpta för över 10 miljarder dollar

Ny dag, nya uppgifter om kanskekommande uppköp. Och ett rätt oväntat sådant. Mailchimp kan vara i diskussioner om att bli uppköpta för över 10 miljarder dollar. Så långt inte så konstigt, Mailchimp har varit öppna med att de ”utforskar” olika sätt att ta nästa steg och uppköp är ett av alternativen som har legat på bordet. Lite mer oväntat är friaren i det här fallet. Intuit. Som till vardags gör… bokföringsprogramvara.

Mailchimp är som bekant en av de riktigt populära nyhetsbrevsplattformarna och med tanke på att nyhetsbrev 2021 är svartare än kanske någonsin så är det rätt naturligt att fler vill hoppa på tåget. Antalet fristående nyhetsbrevstjänster, precis som de oberoende podcastplattformarna, har blivit allt färre i ett rasande tempo senaste året. Men i det här fallet handlar det sannolikt snarare om att Intuit är mest intresserade av det som numer är Mailchimps huvudsakliga verksamhet: en bredare palett av marknadsföringsverktyg.

Men oavsett. Another one kanske bites the dust. Börjar kännas som att det mest handlar om när Substack sväljs av någon annan, inte om.

Intuit in talks to buy Mailchimp for over $10 bln – Bloomberg News

Intuit Inc , the developer of TurboTax and QuickBooks software, is in talks to buy email marketing company Mailchimp for more than $10 billion, Bloomberg News reported late Tuesday, citing people familiar with the matter.

 

Övrigt

Big tech dominerar lobbyspenderandet i EU

Vilken bransch kastar mest pengar efter EU för att försöka påverka unionens politik? Big tech. Helt otippat. Man skulle kunna tro att EU är på gång med ett antal stora initiativ som direkt kommer att påverka techbolagens verksamheter och möjligheter att tjäna pengar.

Att världens största bolag, som så totalt dominerar våra (uppkopplade) vardag, också lobbar mest är på sätt och vis inte så konstigt. Definitivt inte med tanke på hur mycket press de är från politiskt håll just nu. Men det här gör också att ”branschen” big tech förstås numer är helt meningslös som begrepp. Det går snabbare att räkna upp vilka branscher som jättetechbolagen INTE är inblandade i.

Mer relevant att prata om vilka bolag som sprungit mest i EU-korridorerna senaste tiden. Här hittar vi Google, Facebook och (lite oväntad tredjeplats) Microsoft i en spenderingsklass lite för sig själva. Därefter ett hopp ner till trion Apple, Huawei och Amazon. Inte heller särskilt oväntade namn att hitta högt upp (Huawei kämpar ju numer mer än de flesta av bolagen i listan inte bara för sina intäkter utan för sin möjlighet att överhuvudtaget göra affärer). Kanske mest oväntat: att vi hittar Amazon först på en sjätteplats.

Och så har jag idag lärt mig ännu en bokstavsförkortning för att klumpa ihop de stora techbolagen: GAFAM. Google, Amazon, Facebook, Apple och Microsoft, alltså. Viktig kunskap.

https://techcrunch.com/2021/08/31/us-giants-top-tech-industrys-100m-a-year-lobbying-blitz-in-eu/

Kinesiska staten tar kontrollen över betalplattformen Ant Groups användardata

2020 och 2021 har varit år när kinesiska staten har slagit ned på landets techbolag. Hårt. Initiativ för att stärka IT-säkerhet, öka konkurrensen och i vissa fall helt stoppa privata bolag från att bedriva verksamhet (som inom onlineutbildning). Användardata har också varit ett område som hamnat väldigt mycket i fokus och en hel del regleringar och nya lagar har kickat in för att försöka begränsa den data som samlas in om kinesiska medborgare.

Ja, som samlas in av privata företag, alltså. De begränsningar som nu införs gäller förstås inte landets och kommunistpartiets egen övervakning av landet.

Som del av det sades det tidigare i år att Alibaba-kopplade fintechbolaget Ant Group, mest kända för mobilbetalningsplattformen Alipay, skulle skapa en ny, delvis frikopplad verksamhetsgren som skulle hantera bolagets massiva mängder användardata, tillsammans med statligt ägda bolag. Nu ser det ut som att det kan vara nära att bli verklighet.

Det nya företaget, JV, kommer alltså att hantera Ants användardata och verksamhet för kreditupplysning. Det blir första gången som statligt ägda bolag skaffar sig en ägarandel i Ant. Och det blir dessutom en majoritetsandel. Ant uppges komma att äga 35 % av det nya bolaget och ett annat privat (kinesiskt) bolag tar 7 %. Men resterande 58 % kommer alltså att ägas av statliga bolag. Läs: direktlina till kommunistpartiet.

Så krasst talat förlorar alltså Ant kontrollen över sina kunders data och måste i praktiken alltså be staten om lov att få använda sin egen kunddata i sin verksamhet. Förlorad tredjepartskaka och förlorad möjlighet att spåra appanvändare känns helt plötsligt som rätt små bekymmer.

EXCLUSIVE Chinese state firms to take big stake in Ant’s credit-scoring JV -sources

State-backed firms are set to take a sizeable stake in a key Ant Group asset for the first time, three people told Reuters, in a move that will loosen the Chinese fintech giant’s grip on a data treasure trove of over 1 billion users but help revive its IPO.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *