Kategorier
Bekvämlighetsekonomin Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 35 2021 – del 2

Ikea anordnar 24-timmarsfestival online. Apple köper klassisk musik-tjänsten Primephonic. Youtube Music har nu över 50 miljoner (betalande) användare. Spotify lanserar Blend. Roblox på gång att få röstchatt. Amazon kan börja med liveströmning av musik. Xiaomi börjar tillverka sina egna mobilchip.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Ikea anordnar 24-timmarsfestival online

Hur vet man att liveströmning har blivit sjukt mycket mainstream? Ikea anordnar sin egen 24-timmarsfestival. En onlinefestival och en gigantisk hemma hos-happening i ett, där Ikea kommer att hälsa på i 100 hem i 50 länder för att hänga lite och kolla Ikea-läget. En folkhemsversion av MTV Cribs, typ.

Ja, nu handlar det förstås inte om 100 helt random hushåll. Det är heller inte 24 timmar där folk får gå runt och visa sina Ikea-möber. Istället handlar det om lite mer tv-mässigt intressant innehåll. Konserter, matlagningsprogram, makeover-innehåll, nostalgitripp i Ikea-museet och en hel del annat. 

Varför gör Ikea det här? För att ”få igång ett samtal om det hållbara och ekonomiskt överkomliga livet i morgondagens hem”. Om man frågar Ikea. Men det handlar förstås om en… rätt lång reklamfilm. Folk ska bli sugna på att renovera (ännu mer) hemma och shoppa loss på Ikea.

Men det kanske mest intressanta i det Ikea säger som sin festival är den här lilla by the way-grejen: ”vår första Ikea-festival … kommer bli början på en mer långsiktig inriktning mot riktiga hem och riktiga liv”. Kan med andra ord säga en del inte bara om hur Ikea tänker positionera sig, utan också säga en del om vilket slags innehåll mediebolaget Ikea kommer att producera framöver.

The Ikea World. When people stop being polite… and start getting real.

https://insideretail.asia/2021/09/03/ikea-launches-global-24-hour-virtual-festival/?5

Amazon lanserar plattform för att hjälpa indiska bönder öka sin produktion

I Kina har landets e-handelsjättar, som Alibaba och JD.com, rätt länge vid det här laget haft rätt långtgående relationer med aktörerna i sina leverans- och produktionsled. Så pass långt att tagit fram plattformar som inte bara ska hjälpa bönder att sälja online utan också hjälpa dem att öka sin produktion. Saker som AI-lösningar för att hjälpa bönderna att få ut mer från sina grödor och djur genom att exempelvis minska risken för sjukdomar. Nu är det Amazons tur att göra ungefär samma sak – i Indien.

Amazon och ännu mer stora hemmamarknadskonkurrenten Walmart har börjat ta liknande steg som Alibaba och JD, fast för de amerikanska lantbrukarna. Men nu är det alltså dags för Amazon (och även Walmart) att rulla ut liknande lösningar på den gigantiska tillväxtmarknaden Indien. Tanken är att Reactive and Proactive Crop, som programmet heter, ska få ”realtidsråd och -information via en dedikerad mobilapp för att hjälpa bönder fatta beslut om skörden och till och med utnyttja maskininlärningstekniker”.

Anledningen är förstås att knyta ännu närmare band till bönderna för att krasst talat säkra tillgången på livsmedel som ska kunna säljas av Amazon. Det är inte bara kunderna som (e-)handlarna slåss om – även producenterna. Precis den här trenden blir allt vanligare i gränslandet mellan egen tillverkningskedja och inköp bara från externa leverantörer. Slutkanalen hjälper producenter för att uppa sitt game för att öka mängd och kvalitet och för att få mer exklusiva relationer med, i det här fallet, bönder. Det sistnämnda för att på så sätt inte lika mycket behöva erbjuda mer än konkurrenter.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-09-01/amazon-woos-farmers-to-help-unlock-world-s-no-2-farm-market

Shopifys appbutik blir en allt större kassako

E-handelsplattformen Shopify är ett av de företag som har gynnats absolut mest av coronakrisen, när högvis med småföretagare tvingades snubbla ut på nätet för att kunna fortsätta med sin verksamhet. En av Shopifys stora fördelar är sannolikt det som varit kärnan sedan starten: att det är förhållandevis enkelt att snabbt dunka upp en egen webbshop utan särskilt mycket IT-kunskap eller behov att fixa de deltjänster som behövs för att kunna driva en e-handel.

Nu har Shopify förstås växt långt bortom sitt 1.0-liv och erbjuder numer retail as a service. Både online och offline. Komplett med snudd på automatiserad marknadsföring. Men en del av Shopify som man kanske inte tänker på är numer en riktigt viktig intäktskälla för företaget: företagets egen Appstore.

Okej, nu pratar vi inte fullt ut om en regelrätt appbutik som den Apple och Google driver, men likt de två företagen så låter Shopify externa utvecklar produktutveckla åt dem – och tar del av intäkterna. Hur bra går det? Så pass bra att Shopify nu har skrotat avgiften för den första miljonen dollar som tredjepartsappar drar in under ett år och sänker avgiften för intäkter över den gränsen till 15 % (den tidigare avgiften var 20 %).

Så även om Shopify i sig inte är en e-handlare som Amazon, Alibaba eller JD.com så går kanadensarna allt mer samma väg: det är inte de rena e-handelstjänsterna som står för den största delen av vinsten.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-27/shopify-enlists-indie-app-developers-amid-talent-shortage

 

Strömmade medier

Apple köper klassisk musik-tjänsten Primephonic

Det här är ett milt sagt oväntat drag från Apple. Nytt uppköp: Primephonic. En musikströmningstjänst som Apple Music. Men något mer… nischad. Primephonics fokus är klassisk musik.

Ja, att Apple köper en klassisk katalog för att utöka sitt erbjudande inom den här genren är inte helt konstigt (även om rättigheterna hade kunnat fixas direkt utan att behöva köpa en konkurrent/inte konkurrent till Apple Music). Inte heller att Primephonic-appens ”funktionalitet och spellistor” kommer att integreras i Apple Music. Däremot det här beskedet: Apple planerar att ta fram en separat Apple Music-app bara för klassisk musik.

Till skillnad från exempelvis Shazam så kommer Primephonics tjänst att stängas ned rätt omgående. På sätt och vis så kommer Apple alltså att återlansera Primephonic med en Apple-logga.

Primephonic-materialet (och befintlig klassisk musik) kommer att finnas även i vanliga Apple Music, så Apple tänker sig alltså att om man kan göra en genrespecifik app, med genrespecifika funktioner, kan locka fler Apple Music-kunder. Vilket förstås gör att jag nu undrar: kommer Apple släppa fler genreappar? Som för jazz?

https://www.theverge.com/2021/8/30/22648604/apple-acquires-primephonic-classical-music-streaming-service

Youtube Music har nu över 50 miljoner (betalande) användare

Ny officiell siffra från Youtube. Om Youtube Music, Googles Spotify-konkurrent, alltså. Den nya siffran betalande användare är nu ”över 50 miljoner”.

Som jämförelse har Spotify enligt senaste siffrorna 165 miljoner betalande lyssnare, Tencent Music över 66 miljoner, Apple Music över 60 miljoner och Amazon Music över 55 miljoner. Men alla de här siffrorna är egentligen helt irrelevanta som jämförelse.

De som är aktuella, förutom Youtubes, är Spotifys och Tencent Musics om avser antalet vid slutet av Q2 i år. Apples är från 2019 och Amazons från 2020. Men Youtubes siffra avser även (vad det verkar) prenumeranter på Youtube Premium – alltså betalabonnemanget för hela Youtube. Youtube och Apple räknar dessutom in provabonnemang för att snygga till siffrorna.

Att Spotify är rätt ohotad etta är det nog inget snack om. Hur ordningen ser ut därefter, om man skulle räkna på samma sätt, är däremot betydligt mer oklart. Även hur långt avståndet upp till Spotify är för tvåan.

Men oavsett. Yotube har nu alltså 50 miljoner som betalar för innehåll (ja, eller för att slippa reklam). Ja, eller som förmodligen kommer betala när provperioden har löpt ut. Så 50 miljoner. Ish.

YouTube Music hits 50 million subscribers earlier than expected

Back in the third quarter of 2020, Google said it had 30 million YouTube Premium and Music Premium subscribers. YouTube Music now has over…

Spotify lanserar nya sociala funktionen Blend

Spotify satsar mycket på att få mer av användarnas skärmtid, istället för att bara vara det som en musikapp oftast blir: play and forget. Nu kommer ännu en funktion på det temat, samtidigt som det också är del av Spotifys ambition att göra appen mer social: Blend. En funktion som gör det möjligt för två användare att få en gemensam lista baserad på respektive användares smak. Dessutom får man en matchningsprocent för att se hur lika varandra man är.

Det intressanta är att funktionen funkar både för annonslyssnare och betallyssnare. Inget konstigt i sig, så är det med mycket i Spotify. Men som artikeln är inne på är det här också ett försök att göra annonslyssnarna mer aktiva. Ju mer tid i appen, desto större chans att de blir betallyssnare (a.k.a. dem Spotify tjänar majoriteten av pengarna på). Finns förstås upsellfunktioner som gör att betallyssnarna kan få ut mer av Blend. Och det kan säkert bli ännu mer perks längre fram.

Spotify officially launches Blend, allowing friends to match their musical tastes and make playlists together | TechCrunch

Spotify today is officially rolling out to global users its shared playlist feature called Blend, with a few changes. Earlier this summer, Spotify had

Spotify gör det möjligt för poddare att ladda ner en lista med prenumeranters mejladresser

Spotify öppnar upp mer: nu kommer det bli möjligt för poddare att ladda ner en lista med alla e-postadresser som tillhör dem som prenumererar på en podd. En möjlighet att mer direkt kunna kommunicera med sina lyssnare utanför podden – men lite typ inom Spotifys ekosystem.

En schyrrans grej som Spotify bjussar på alltså (även om jag misstänker att det GDPR-mässigt kanske finns vissa saker som behöver styras upp). Spotify delar det som så många jagar nuförtiden: förstahandsdata. I det här fallet en rätt personlig datapunkt.

Men så kan jag inte låta bli att känna att tajmingen är rätt… intressant.

Senaste dagarna har Apple gått med på ett par rätt småstora eftergifter i sitt Appstore-upplägg. En av dem är att apputvecklare för första gången får rätt att kommunicera till sina användare att det finns andra betalsätt än Apples eget. Inte inuti själva appen (även om Apple nästan samtidigt också har gått ut med att vissa appar får rätt att ha en länk till en extern kontoskaparsida och därmed i praktiken en extern betalsnurra), men på andra sätt. Som via mejl.

Det känns helt enkelt som att Spotify släpper den här nya funktionen lite proaktivt, eller kanske till och preventivt, för att inte riskera att hamna i en diskussion om att man låser in sina poddare. Kan vara dåligt för Spotifys pågående juridiska duster med Apple.

Spotify Now Allows Podcasters to ’Download a List’ of Subscribers’ Emails

Spotify is now allowing podcasters to access their subscribers’ email addresses, company officials have confirmed.

Roblox på gång att få röstchatt

Ljud! Ljud!! LJUD!!! Nästa plattform att bli med ljud: Roblox. Ja, eller mer ljud åtminstone. Nu siktar Roblox på att komplettera textchatten med en ljudmotsvarighet. Helt i linje med hur onlinespel och onlinespelvärldar utvecklas – de förvandlas allt mer till nästa generations sociala medier.

Däremot siktar Roblox på att göra något som är snäppet mer sofistikerat än en traditionell ljudchatt. En närhetsbaserad röstchatt. Du ska kunna prata med dem som du är nära i Roblox virtuella värld. Vill du prata enskilt med någon? Gå iväg till ett enskilt ställe med Roblox-avatarerna.

Tanken är alltså att det ska kännas som i, tja, verkligheten. Eller kanske snarare i den fysiska verkligheten.

Föga förvånande kommer Roblox ta det väldigt lugnt med att rulla ut funktionen. Vi pratar om en plattform som framförallt har väldigt unga användare. Facebooks modereringsutmaning upphöjd i Roblox.

Voice chat is coming to Roblox | TechCrunch

As one of the frontrunners in the race to build the metaverse, Roblox is thinking ahead to what virtual worlds really need. And while the platform has had

Amazon kan börja med liveströmning av musik

Vilka funktioner är obligatoriska för techbolag 2021? Liveljud, förstås. Amazon har haft problem med techöversynsmyndigheterna eftersom de har legat hopplöst efter på det här området. Nu ser Amazon ut att rätta sig i ledet: e-handlaren kan vara på gång med en egen funktion.

Däremot pratar vi inte ännu en Clubhouse-kopia, utan ytterligare en tjänst i Amazon Music. Stöd för att livesända musik, alltså. Som konserter.

Inte alls särskilt förvånande. Amazon har allt mer börjat bygga in Twitchs funktioner i andra tjänster och det här är på sätt och vis del i det. Men det är också en integration åt andra hållet: Amazon har rätt länge jobbat för att bredda Twitch bortom sina spelrötter och livemusik skulle förstås passa in bra här.

Men så finns det ytterligare en synergi som kan vara aktuell här: en där Twitch blir lite av spindeln i nätet.

Senaste åren har två kanaler blivit rejält mycket viktigare för skivbolagen, både för att marknadsföra och konsumera musik: sociala medier och spel. Där konserter i spelvärldar börjar bli lite vardagsmat. En livemusiktjänst kan alltså knyta ihop Twtich, Amazon Music, Prime och Amazons förhoppning om att få snurr på sin egen onlinespelvärld.

Amazon may jump into live audio with a focus on music

Amazon is reportedly developing a live audio feature that would revolve around music, rather than simply copying Clubhouse.

 

IoT – internet of things

Amazon kan vara på gång att släppa en egen TV

Amazon uppges vara på gång att ta ännu ett hårdvarusteg: en egen TV. En helt vanlig TV. Fast med Amazon-loggan på baksidan.

Som sagt: uppgifter om att det är på gång så inget bekräftat. Men med tanke på Amazons allt bredare flora av uppkopplade prylar, plus de allt större videoambitionerna, så är det rätt troligt att det stämmer.

En av Amazons största utmaningar, precis som för Facebook, är att de saknar en sak för att verkligen kunna bygga upp ett fullständigt integrerat ekosystem på konsumentsidan: en egen mobilplattform. De är beroende av att Apple eller Google sitter mellan Amazon och slutkunden.

Väl medvetna om att det är lite… uppförsbacke att släppa en egen mobil. Framförallt eftersom de allra helst vill ha sitt eget operativ för att inte behöva luta sig mot Google. Det är därför som Amazon storsatsat främst på att få in andra slags prylar i våra hem. Amazon har även rampat upp ambitionerna på mobilsidan, men då gällande en annan slags mobilitet: att få in sina tjänster och Alexa i bilar för att på så sätt få till det som både Apple och Google har: finnas på jobbet, hemma och däremellan.

En egen TV handlar därför för Amazon främst inte om att dra in en massa pengar på TV-försäljning, utan just få ytterligare ett gränssnitt till slutkunden som de själva kontrollerar.

Amazon is reportedly making its own TVs

Out as soon as October, one model will be manufactured by TCL but contain Amazon branding, while one (coming later) will be made in-house.

iPhone 13 kan får satellituppkoppling

Vad har du alltid saknat med din iPhone? Precis! Att kunna ringa samtal med obekväm fördröjning! Det är precis vad det senaste iPhone 13-ryktet handlar om: att nästa iPhone-generation kan få stöd för satellitsamtal. Att det alltså går att koppla upp iPhonen via satelliter istället för via de vanliga mobilmasterna för att på så sätt kunna nå omvärlden även från delar av planeten som är vita uppkopplingsfläckar.

Vi kan väl säga att det här ryktet är ett av de kanske lite mindre… troliga. Det lär inte heller vara den funktion som kommer få drösvis med människor att springa benen av sig. Men samtidigt är ryktet inte helt orimligt. Kanske inte just tidplanen, att vi alltså får en iPhone med den här tekniken om mindre än en månad, men däremot ATT det kan vara på gång.

Elon Musks SpaceX meddelade för någon vecka sedan att de numer har 100 000 kunder för sitt rymdinternet Starlink. Det internetabonnemang som alltså kopplar upp sig via SpaceX:s växande nätverk av lågflygande internetsatelliter. Det börjar alltså bli mer kommersiellt gångbart. Men inte bara det: det har spekulerats i att Apple själva också är på gång med något motsvarande. Kanske inte egna satelliter, men väl ett Apple-rymdinternetabonnemang i samarbete med någon annan. Ja, eller vem vet. Vi kanske snart har iSatelliter som svävar över våra huvuden.

Anledningen? Ja, även om det officiellt lär pratas om att tillgängliggöra internet för fler så handlar det förstås i slutändan om ungefär samma sak som, säg, Apple Pay. Att skaka och och börja runda befintliga strukturer för att kunna tjäna pengar på det själv.

The iPhone 13 could have satellite connectivity

Analyst Ming-Chi Kuo told analysts he expected the iPhone 13 to support LEO connectivity thanks to a custom Qualcomm X60 baseband chip.

Xiaomi börjar tillverka sina egna mobilchip

Senast ut att tillverka egna chip till sina mobiler: kinesiska Xiaomi. Gör därmed alltså som Apple, Google, Samsung och Huawei.

När vi nu börjar nå peak ungefär alla komponenter i en mobil (skillnaderna mellan generationer blir allt mindre rent hårdvarumässigt) så är en anledning till den här trenden möjlighet att mer skräddarsy chip till de behov som ett företag har för sina mobiler. De kan därmed stå ut från konkurrenter (kanske viktigast för Android-tillverkarna, because, tja, iOS-monopol), inte minst eftersom de kan erbjuda saker som inte andra kan shoppa sig till hos samma leverantör.

Men den absolut viktigaste anledningen är förstås det som blev smärtsamt tydligt under pandemin – och fortfarande – för alla mobiltillverkare. Och överlag nära nog alla som har någon form av chip eller halvledare i sina prylar: om man inte får tag i några chip så är det svårt att tillverka det man vill sälja. (Blev som absolut mest Moment 22-metaironiskt när bristen på chip gjorde att det inte kunde tillverkas tillräckligt många robotar som tillverkar chipen – eftersom även de behöver chip…). Det handlar helt enkelt om att säkra tillverkningskedjan. Bara att fråga Volvo och Scania hur viktigt det är just nu.

Det här gör i sin tur att de stora mobiltillverkarna förmodligen på sikt också kan bli stora på chipsidan. Att de alltså kan sälja sina chip – säg äldre generationer – även till andra.

Xiaomi Follows In Footsteps Of Apple And Samsung With Its Own Smartphone Chip

Xiaomi hopes to take control of its destiny with its own chip.

Xiaomi blir elbilstillverkare

Så har världen fått ännu en elbilstillverkare: mobiltillverkaren Xiaomi.

Ja, eller IoT-tillverkaren, vid det här laget. Även om många här hos oss kanske mest känner till Xiaomi som ett mobilmärke så har bolaget numer en rätt bred produktportfölj med uppkopplade grejer. Så på det sättet känns steget inte särskilt så långt.

Och det känns heller inte särskilt konstigt att just mobiltillverkare rätt unisont jobbar med (självkörande) bilar: det handlar ju om… mobilitet. Bara på lite olika sätt.

Smartphone manufacturer officially joins EV market as Xiaomi Automobile

Consumer electronics company Xiaomi has entered the EV market after completing its registration in China as Xiaomi Automobile Co. Ltd.

 

Bekvämlighetsekonomin

Cogo siktar på att starta prisjämförelsettjänst för elscootrar

Får inte så länge sedan skrev jag om att Google Maps dels fick in ett antal nya elscooterleverantörer (se var olika leverantörers scootrar står) och dels att Maps börjar visa pris på olika former av vägtullar direkt i vägbeskrivningen (så att man kan se vad olika resealternativ kommer att kosta direkt i Maps). Här här vi en tjänst till på ungefär det temat: Cogo. Som vill bli Pricerunner för just elscootrar.

I dagsläget så har Cogo samlat ihop elscootrar från de arton triljarder bolag som nu erbjuder den här typen av fordon i en app. Det ska alltså bli enklare att se alla scootrar som finns runtomkring dig, oavsett leverantör. Tanken är att nästa steg alltså också kommer att erbjuda prisjämförelser.

Det här innebär i förlängningen också att det kan bli möjligt att genomföra ”realtidsauktioner” när priser redovisas. Att som i Pricerunner lista billigaste först för den sträcka som du är intresserad av. Priset som rapporteras in från de olika elscooterbolagen i sin enklaste form, men det kan förstås på sikt också handla om möjlighet att köpa annonser/mer synlighet i sökresultatet. Ja, eller att det som sagt var sker en prisdumpningsauktion i sökögonblicket.

Jag tror att frågan snarare är ”när” än ”om” Google Maps kommer att erbjuda precis det här.

De gör ”Pricerunner” för elsparkcyklar: ”Kan skilja nära 250 procent i pris”

Europa översköljs av mobilitetsbolag som erbjuder allt ifrån elsparkcyklar till bilar. Men kampanjer och kreativa prismodeller gör att skillnaderna för kunderna blivit i princip omöjlig att följa. Nu vill den svensk-danska appen Cogo prisjämföra de flera hundra aktörerna.

Bildelningstjänsten Halo fjärrkör bilen hem till dig

Om man behöver en bil nuförtiden, eller något fordon överhuvudtaget för den delen, så förväntar vi oss att man inte behöver ta sig tvärs över stan för att kunna hämta fordonet. Det är därför som det finns en triljard elscootrar i Stockholm nuförtiden. Det här har bildelningsbranschen försökt lösa på lite olika sätt – allt från att ungefär samma upplägg som elscootrarna (att man ställer bilen där man är när man inte behöver den längre) till att någon anställd kör bilen dit den ska vara och tar sig därifrån på annat sätt.

När väl bilarna blir självkörande så är det här problemet förhoppningsvis inte längre ett problem, men fram till dess så har startupen Halo försökt lösa det här på ett mellansätt. När du behöver en bil så appbokar du den på vanligt sätt och sedan kör någon hem bilen till dig. Fast på distans. Fjärrkörning, alltså.

Ny bildelningstjänst fjärrstyr bilen hem till dig – spås skaka om branschen

En ny startup i Las Vegas spås skaka om mobilitetsbranschen rejält. I Halos nya bildelningstjänst fjärrstyrs bilen nämligen till din port när du behöver den, skriver Automotive News.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *