Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 43 2021

Facebook byter namn till Meta. Facebook skrotar Oculus. Instagram rullar ut länkdekalen till alla användare. Snap har nu över 100 miljoner användare i Indien. LinkedIn har nu 4 miljoner medlemmar i Sverige. LinkedIn börjar rulla ut sin marknadsplats för frilansare. Twitter lägger till stöd för att spela in och dela Spaces-sändningar. Pinterest lanserar sin första originalserie. Truecaller har nu 292 miljoner månadsanvändare.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artiklar

Facebook kan ha knäckt koden för hur de ska locka de yngre användarna

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook byter namn till Meta

Så. Då vet vi vad Facebook numer heter. Ett företag som är "metaverse first, not Facebook first".

* insert åttiosjutusenfyrahundranittiosex metaskämt *

Mark Zuckerberg kommer inte sluta som VD för Facebook (förlåt, Meta)

I veckan så besannades förra veckans rykten: Facebook finns inte längre, istället är det Meta som är namnet som gäller (eller till och med formellt Meta Platforms enligt börslistningen). Åtminstone som namnet på företaget Facebook. Tjänsten och appen Facebook kommer att fortsätta heta just Facebook.

Och ja, Mark Zuckerberg sitter kvar som VD, fast han samtidigt då formellt byter jobb. Numer är han VD för Meta.

Och det i sin turn gör att det finns en öppning för en ny VD för Facebook. Ja, eller det finns redan en chef för Facebook, men Facebook-appens chef - formellt Head of Facebook - har levt ett betydligt mer undanskymt liv. Till skillnad från exempelvis Instagrams boss Adam Mosseri, som syns betydligt mer.

När det gäller Facebook-chefen så är det inte så konstigt att det varit lite svårt att hålla koll på vem som håller i rodret. Facebook-appen har haft fyra chefer på lika många år. Det senaste chefsbytet skedde i somras när Fidji Simo klev av och lämnade vidare stafettpinnen till Tom Alison.

Men frågan är förstås om Metas nya organisation kommer att innebära att de fyra sociala apparna ligger direkt under företagsledningen? Med tanke på att Facebook länge har försökt föra ihop de sociala apparna så är det inte orimligt - till och med troligt - att det kommer att bli en ny huvudchef för den sociala sidan av Meta.

En öppning för en head of social, alltså.

Mark Zuckerberg on why Facebook is rebranding to Meta

Mark Zuckerberg explains Facebook's new company name, new focus on the metaverse, and the goals of its big rebrand.

Facebook skrotar Oculus

När Facebook i veckan bekräftade att företaget officiellt byter namn till Meta (eller till och med Meta Platforms enligt namnet på aktien) så konstaterade de flesta att det beror på att Facebook vill klippa banden med sitt förflutna - att skandalerna har fläckat varumärket bortom all räddning. Det har säkert funnits med i ekvationen, men jag tror inte att det var en av de större anledningarna - inte minst eftersom Facebook-namnet finns kvar för tjänsten och appen. Men det visar sig att Facebook ändå skrotar ett varumärke: Oculus.

Så medan alla tittade för att se hur Facebook skulle försvinna som varumärke så dödade Facebook (förlåt, Meta) istället lite i skymundan sitt VR-varumärke. Facebooks VR-headset kommer från och med nästa år heta Meta Quest, vilket också blir det nya namnet för Oculus-appen. Facebook Reality Labs blir bara Reality Labs.

Så har vi de där prylarna som ligger mitt emellan Facebooks sociala appar och nuvarande Oculus: Portal. Facebooks serie av smarta skärmar kommer hädanefter att heta Meta Portal (så väldigt många potentiella meta-skämt i det jag skriver här).

Så Facebook formaliserar alltså det som redan i praktiken gäller: å ena sidan de sociala apparna och å andra sidan hårdvaran. Men eftersom det även finns mjukvara i Metas Meta-sida (see what I did there?) så handlar det framförallt om förutsättningarna för att kunna använda metaverset. Och på sikt mer och mer: de sociala apparna.

Det här lär inte vara sista omställningen för Meta. På sikt så lär plattformen och de förutsättningsskapande åtgärderna än mer samlas ihop som något eget.

Facebook Is Killing Oculus

Facebook just changed its name, and it's taking Oculus down with it.

17 nyhetsorganisationer går samman och publicerar fler artiklar på visselblåsaren Frances Haugens läckta Facebook-dokument

And so it begins. I förra veckan gick Facebook proaktivt ut och försvarade sig (ish) mot kommande avslöjanden som skulle komma i form av en, tja, koordinerad attack från en rätt stor mängd publikationer som gått samman och grottat ned sig ännu mer i de stora mängder dokument som visselblåsaren Frances Haugen tog med sig när hon slutade på Facebook. Nu ser den koordinerade attacken ut att ha dragit igång. The Facebook Files 2.0.

Så här långt har jag hittat tre artiklar som publicerades idag, ungefär samtidigt. The Verge och Bloomberg skriver om hur Facebook mörkat för investerare hur stora problem faktiskt har med tonåringar (eller rättare sagt: bristen på dem). Ett problem som eskalerar. CNN lyfter hur Facebook 2019 hade så stora utmaningar att ta sig an trafficking på plattformen att Apple höll på att kasta ut Facebook-appen från Appstore. New York Times å sin sida går igenom hur Facebook testade att ta bort gilla-tummen, men valde att avstå från det då det ledde till lägre engagemang och mindre delande.

Fortsättningen på The Facebook Files har alltså dragit igång - fortsättningen på den artikelserie som The Wall Street Journal publicerade som första nyhetsorganisation att gräva ned sig i de läckta dokumenten.

Likt den här artikelserien, och Haugens intervju i CBS 60 minutes följt av hennes kongressförhör, så är uppgifterna i sig inte jättenya. Saker det har spekulerats om ett tag. Skillnaden var att de nu mer än någon gång tidigare backades upp av interna dokument och intern kommunikation.

Totalt ska 17 nyhetsorganisationer var inblandade i en ny Panama Documents-genomgång, så det lär komma mer. Ja, eller det har säkert redan gjort det som jag ännu inte har sett.

Facebook-dokument visar att Facebook 2017 tilldelade reaktioner fem gånger högre rankingvärde än gilla-tummen

Ännu en artikel baserad på visselblåsaren Frances Haugens tiotusentals läckta sidor från Facebooks interna forskning och kommunikation. Efter att Wall Street Journal fick första tjing på det läckta materialet, och publicerade sin artikelserie The Facebook Files, så gick turen vidare till totalt 17 nyhetsorganisationer som nu som bäst håller på att publicera artiklar baserade på det som dokumenten avslöjar. Som att ge en förklaring till varför innehåll som gör användare arga funkar så bra på Facebook: Facebook tilldelar helt enkelt arg-reaktionen fler rankingpoäng.

Ja, nu är det förstås inte bara den ilskna reaktionen som det gäller. 2017 började Facebook tilldela de då rätt sprillans nya reaktionerna fler poäng än gilla-tummen. Fem gånger fler, till och med. De poängen stoppades sedan in i den magiska formel som avgör vad som visas i olika användares nyhetsflöden och ju högre totalpäng, desto högre chans till synlighet.

Det här innebär alltså att varje tryck på någon av de andra reaktionerna var värd fem tryck på gilla-tummen. 

Det är dessutom rätt logiskt. Gilla-tummen, inte bara hos Facebook, är lite samma sak som att säga ”jag har sett det här”. Lite lagom icke-förbindande. Om man istället ”plussar upp” reaktionerna och väljer någon annan så har man klivit upp på en helt ny engagemangsnivå. Mer genuin reaktion, om man så vill.

Jag hittade just nu inte några nya siffror på hur fördelningen mellan reaktionerna ser ut, men 2017 så låg arg-reaktionen rätt hopplöst sist. Älska-reaktionen var etta, långt före surisen. Men jag misstänker att de som tryckte på arga gubben i högre utsträckning också delade vidare innehållet, eller skrev en kommentar. Saker som alltså ger ytterligare rankingpoäng - och sen är snöbollen i full rullning. Framförallt när de som gör inläggen som medvetet ska ge arga reaktioner vet vilka knappar man ska trycka på hos mottagarna. Sanningen är inte nödvändigtvis en av dem.

Så visst har Facebooks ändring säkerligen drivit på och dopat neggoinnehållet, men även här kommer vi tillbaka till det som är det riktiga grundproblemet: because people.

Five points for anger, one for a 'like': How Facebook's formula fostered rage and misinformation

Facebook engineers gave extra value to emoji reactions, including "angry," pushing more emotional and provocative content into users' news feeds.

Instagram rullar ut länkdekalen till alla användare

Tidigare i höstas meddelade Instagram att de skulle skrota uppsvepandet som länkmöjlighet. Istället skulle utlänkandet skötas via en ny länkdekal. Nu börjar den rullas ut för alla användare globalt.

https://about.instagram.com/blog/announcements/expanding-sharing-links-in-stories-to-everyone

Snapchat

Snap har nu över 100 miljoner användare i Indien

Snap hade sin enskilt oroligaste börsdag efter kvartalsrapporten förra veckan. Aktien tokkollapsade när en fjärdedel av börsvärdet sopades bort när börsen öppnade. Men rapporten var inte så illa och Snap tog en för sociala medier-laget genom att vara först ut att rapportera. Utan kallduschen som Snaps rapport gav så hade reaktionerna på Twitters och Facebooks rapporter säkerligen blivit rejält mycket surare. Nu andades marknaden ut över att det inte blev värre för de två bolagen.

Men det är inte bara misär just nu för Snap på det verksamhetsmässiga planet. Idag gick Snap ut med att de numer har över 100 miljoner månadsanvändare i Indien. Som jämförelse så sades Instagram ha 180 miljoner användare i landet så sent som i juli i år. Så det är en rätt stor bedrift av Snap. (Med det sagt så är Instagrams siffra inte officiell, så den kan vara högre. Then again - den kan också vara lägre.)

Dessutom steppar Snap upp sina shoppingambitioner i landet i och med ett samarbete med Flipkart. Indiens Amazon. Ett företag som ironiskt nog majoritetsägs av Amazons värsta hemmaplanskonkurrent Walmart. Snap har också ingått några mindre avtal med skönhetsföretag kopplat till Snapchats AR-prova på-funktioner.

Kanske viktigast av allt: Snap har även fått till ett samarbete med ”all top Android original equipment manufacturers (or Android vendors)” som tillsammans har en kundbas på, som av en händelse, 100 miljoner. (Lär finnas ett visst överlapp där.) Samarbetet innebär att Snapchat kommer att förinstalleras i mobiler som säljs av de här företagen, något som ska vara det första samarbetet i sitt slag för Snap. Sist men inte minst har Snap också ett nytt samarbete med Samsung kring AR-linser. Lägg till att Snapchat precis fick en inbyggd direktgenväg till kameran i Googles nya Pixel-mobil så är det rätt tydligt att Snap just nu satsar hårt på att finnas i de mobiler som säljs.

Det här känns kanske lite avlägset för oss här, på flera sätt, men är ett väldigt stort steg för Snap. Snaps indelning av världen när de kvartalsrapporterar får Googles, Facebooks och Apples världskartor att känns som under av finkornighet. I Snaps värld finns Nordamerika, Europa och… resten. Jag misstänker att det här kommer att ändras hyfsat snart, inte minst med tanke på att Snap har fått fart på tillväxten utanför ursprungsmarknaderna. Visst, de stora pengarna kommer Nordamerika och Europa, men användartillväxten - som för de flesta andra västtechbolag - sker inte här. 

Snapchat var länge dels en app för de mer mogna (väst)marknaderna och dels en app för iPhone-användare. Men tidigare i år gick Snap ut med att andelen Android-användare för första gången är större än iOS-publiken. Indien lär vara en väldigt viktig nyckel här.

Indien kommer att vara världens viktigaste tillväxtmarknad kommande kvartal och kan komma att ändra om spelplanen för vilka spelare som blir störst. Snapchat har potential att skaffa sig en riktigt stor position här. Inte minst som att demografin talar till Snaps fördel i Indien.

Snap tops 100 million users in India, partners with Flipkart and Android smartphone vendors | TechCrunch

Snap said today it has amassed 100 million monthly active users in India, an impressive feat in the key overseas market where Facebook and Google reach

TikTok

TikTok testar ny dricksfunktion

Ny funktion i TikTok för att låta kreatörer tjäna pengar på sitt innehåll: dricksfunktion. En permanent sådan.

Dricksande, alltså möjlighet att direkt betala pengar till en innehållsskapare man gillar, finns redan i livesändningar i TikTok (och i flera andra tjänster). Det nya är att det nu alltså blir en fast funktion och plats för det. Det betyder att den som gillar en tiktokare inte måste vänta till dess att en livesändning startar för att dricksa utan man kan göra det när som.

Det är alltså ett första rejält steg mot en, tja, Patreon-funktion i TikTok.

Nu handlar det om engångsinbetalningar, men vi kan nog anta att det mest är en tidsfråga innan det blir möjligt att fullt ut betalprenumerera på en tiktokares innehåll. Som i sin tur kan ge tillgång exempelvis till exklusivt innehåll eller andra exklusiva förmåner.

TikTok is testing a new direct tipping feature with select creators | TechCrunch

TikTok is testing a new in-app tipping feature on its platform that would allow creators to accept money from fans outside of TikTok LIVE streams, where

TikTok släpper Video kit för dator, webb och konsoller

En stark trend senaste åren för de sociala medierna har varit den allt tydligare ambitionen att trycka ut sitt innehåll och sina funktioner utanför det egna ekosystemet och de egna apparna. Mycket för att dra in användare just till de egna plattformarna, men också för att framtidssäkra verksamheten och göra den mindre beroende av en specifik app eller tjänst.

TikToks Video kit är precis en funktion som gör det möjligt att få ut TikTok på en hel massa nya ställen. Mer specifikt handlar det om integrationer som gör det möjligt att exempelvis bygga in stöd för att dela videos till TikTok direkt från en annan tjänst.

Tidigare har stödet bara omfattat mobilplattformar, men nu breddas alltså de potentiella användningsområdena rejält. Och det kanske mest intressanta här är stödet för konsoller. Jag misstänker att det huvudsakliga användningsområdet som TikTok tänker sig här är spel: att TikTok alltså siktar på att ge sig på Twitch som plattformen man strömmar sitt spelande via så att andra kan titta.

TikTok brings its Video Kit to desktop, web and consoles | TechCrunch

TikTok announced today it's expanding its Video Kit offering for developers to include those building apps for the web, desktop and consoles, in addition

TikTok bidrar till ökad försäljning av fysiska böcker

Det här är rätt kul: försäljningen av fysiska böcker ökar. Och anledningen är… TikTok.

Okej, nu ska vi inte dra en jätteväxel på det här. Vi pratar inte om någon stor global jätteuppgång, men ansvariga för Barnes & Noble har kunnat se hur böcker som figurerar bland TikToks BookTok-följarskaror, alltså tiktoks om böcker, rusar i försäljning.

Ännu ett exempel på hur effektiv TikTok kan vara som marknadsföringskanal. Men det är om man så vill en rätt naturlig trend även i ett större sammanhang: ett större sug efter fysiska prylar.

Vi har sett det inte minst på musiksidan. Med tanke på att ungefär alla musik finns tillgänglig i strömningstjänster som har behovet att köpa och äga musik som man gjorde förr sjunkit markant. Men trots det har försäljningen av vinylskivor och till och med kassetter fortsatt skjuta upp till nya höjder som branschen inte har sett på väldigt många år. Och musikindustrin är inte den enda tvångsdigitaliserade bransch som har märkt av lite samma sak.

Med andra ord: ju mer allting finns tillgängligt för alla hela tiden, desto större blir behovet hos åtminstone en del av kunderna och användarna att komma över det unika och begränsade.

TikTok Fueling 'Reading Renaissance,' Increased Sales of Physical Books

In June 2020, national book retailer Barnes & Noble started seeing surges in sales of certain trade paperbacks and couldn't figure out why - until the

LinkedIn

LinkedIn har nu 4 miljoner medlemmar i Sverige

Igår var det dags för kvartalsrapport från Microsoft. Då fick vi veta att LinkedIns omsättning ökade med 42 % och att största drivaren bakom den tillväxten var plattformens ”marketing solutions” som ökade omsättningen med 61 % (ökar alltså snabbare än annonseringen). Som vanligt fick vi inte veta något om vad det innebär i reda pengar och vi fick heller ingen uppdaterad användarsiffra. Men det fick vi däremot från svenska LinkedIn: nu är över 4 miljoner svenskar medlemmar på LinkedIn.

78 % av arbetsföra befolkningen, alltså. Rejäl penetration! Men som vanligt så säger LinkedIn inte flaska om vad det betyder i aktiv användning.

Men vi kan skaffa oss lite bild över det genom att ta hjälp av senaste Svenskarna och internet (SOI) som publicerades igår.

Enligt SOI så svarade 30 % av internetanvändarna över 18 år att de har använt LinkedIn minst en gång det senaste året (54 % av dem som identifierade sig som ”tjänsteman”). Det innebär runt 940 000 svenskar, om vi pratar om ”arbetsför ålder” utifrån samma SCB-siffra som LinkedIn använder. Tittar vi på månadsanvändningen så landar vi på 13 % och alla vi som doomscrollar LinkedIns flöde varje dag så åker siffran ned till 7 %. Runt 405 000 respektive 218 400.

Tittar vi däremot på dem som har angett att de är ”arbetare” i SOI så får vi siffrorna 15, 5 respektive 3 % gällande användning. Och även om SOI ska utgöra en statistisk spegling av Sverige så skulle jag tro att de verkliga siffrorna ligger någonstans mitt emellan totalen och arbetar-segmentet. Kanske 20, 10 och 5%. Alltså runt 470 000, 312 000 respektive 156 000.

Och av den absolut största delen av användarna som är inne minst en gång om året eller minst en gång i månaden så skulle jag tro att en väldigt stor andel fortfarande har LinkedIn som en post and forget-tjänst. Alltså där man lägger in och uppdaterar sitt cv. Och kollar efter jobb.

Vi är nu 4 miljoner Linkedin medlemmar i Sverige!

Vi har precis uppnått fyra miljoner medlemmar i Sverige. Uppskattningsvis är det 78 procent av alla som är sysselsatta, enligt SCB.

LinkedIn börjar rulla ut sin marknadsplats för frilansare

Ny funktion i LinkedIn: Service marketplace. En marknadsplats för frilansare. För giggare.

Tanken är att frilansare som söker tidsbegränsade uppdrag ska kunna presentera sig och de tjänster de erbjuder. I sin tur ska företag som söker precis den här typen av resurser enklare ska kunna hitta dem.

Det är alltså i sig egentligen inget nytt, utan skruvande och anpassningar av saker som redan mer eller mindre går att göra men som nu förpackas i en mer samlad funktion, både för uppdragsgivare och uppdragssökare.

Efter att ha testat tjänsten sedan åtminstone början av året så är det nu dags för global utrullning. Och ”utrullning” verkar vara nyckelordet här. Jag ser inte funktionen än, men den är alltså på gång ut.

LinkedIn rolls out its freelance services marketplace globally after picking up 2M users in smaller US beta | TechCrunch

LinkedIn, the Microsoft-owned platform for those connecting with others in their fields of work and those looking for work, has been known best in

Twitter

Twitter lägger till stöd för att spela in och dela Spaces-sändningar

Så börjar Twitter rulla ut möjligheten att spela in och sedan dela Spaces-sändningar. Alltså sändningar via Twitters Clubhouse-kopia.

Än så länge handlar det däremot bara om ett ”begränsat antal” twittrare som nu för tillgång till funktionen, så det är med andra ord förmodligen inte någon större idé att börja hålla andan i väntan på att funktionen släpps för alla användare riktigt än.

När Clubhouse lanserades så var en stor framgångsfaktor att allt var live. Inget gick att lyssna på i efterhand (det fanns åtminstone ingen inbyggd lösning för det). Men det berodde säkerligen mycket på att Clubhouse saknade (och fortfarande saknar) det distributionsnätverk som ungefär alla andra som har släppt egna versioner sitter på. Sätt att visa upp och sprida sändningar i efterhand.

Hur går det då för Spaces? Ja, det är en bra fråga. Twittter har än så länge sagt väldigt lite, vilket oftast betyder: sådär. Men efterlyssningsfunktionen passar oavsett väl in i Twitters övriga kostym. Det är inte plattformen du går till för att realttidslyssna. Åtminstone inte än.

Twitter now lets hosts record and share audio Spaces

Twitter has launched Spaces Recordings to a limited number of hosts on iOS.

Twitter rullar ut Super follows globalt för iOS

Twitter fortsätter att, så här mot slutet av året, globalisera funktioner som de började testa tidigare i år. Som Super follows, Twitters egen betalvägg.

Nu blir det möjligt för alla iOS-användare att bli super followers. Alltså betala för tillgång till mer innehåll. Men det är än så länge bara den sidan av funktionen som rullar ut till alla: möjligheten att betala. Möjligheten att ta betalt, däremot, gäller fortfarande bara för ”utvalda” twittrare. Rätt mycket samma upplägg som gällde för utrullningen av Twitters Clubhouse-kopia Spaces alltså.

Återstår att se när funktionen på riktigt rullas ut för alla, alltså att alla twittrare som kvalificerar för att använda Super follows-funktionen får tillgång till den.

Twitter now lets all iOS users 'Super Follow' select creators | TechCrunch

Twitter is rolling out the ability for all iOS users globally to Super Follow select creators. The option was previously only available to users in the

Twitter arbetar på en avdelning för NFT:er

Jamen det var väl nästan väntat. Ännu en inte-Twitter-funktion i Twitter: möjlighet för användare att visa upp sina NFT:er i Twitter-profilen.

Vad innebär det här? Att twittrare som har köpt NFT:er, alltså det format som är tänkt att göra det möjligt att sälja digitala föremål i begränsade upplagor precis som fysiska objekt, nu kan visa upp sina digitala samlingsföremål.

Och det lär… sannolikt inte vara högst upp i listan över måstefunktioner hos den genomsnittliga twittraren. Men med tanke på att Twitter-grundaren förmodligen är den tech-VD som mest har gått all in på kryptovalutor (tillsammans med Elon Musk) och att NFT:er i grunden är baserade på den teknik som driver just kryptovalutor så känns det inte alls särskilt konstigt.

Men framförallt känns det helt naturligt eftersom… Twitter jobbar hårt med att sluta vara Twitter och bli något annat. Så varför inte ett skyltfönster för NFT-samlingar?

Twitter is working on blockchain-linked Collectibles tab

Twitter is working on a feature that lets you show off your NFTs in a dedicated Collectibles tab. Clicking on an NFT will reveal a more detailed look, as well as additional information about the NFT.

Twitter låter betalande användare få tidigare tillgång till kommande funktioner

Twitter lägger till ny förmån i sitt betalabonnemang Blue: möjlighet att få tidigare tillgång till kommande funktioner. Först ut: stöd för att ladda upp videos som är upp till 10 minuter långa och att nåla fast specifika konversationer högst upp inboxen.

Så kanske inte riktigt funktioner som kommer få en massa nya användare att börja kasta pengar efter Twitter, men hej. För de twittrare som vill känna sig coolare än alla andra. Och kunna visa upp att de är coolare än alla andra.

Skämt åsido, det här är ännu ett bevis på att Twitter fortfarande rätt mycket famlar över vad Blue faktiskt ska vara. Men det är lika mycket ett identitetsmässigt famlande för Twitter i stort.

2021 var året när Twitter sa att de skulle testa nya sätt att tjäna pengar utöver annonser och här var Blue förstås en viktig del. Men de nya funktioner som har rullats ut eller som testas visar också ett Twitter som aktivt håller på att jobba sig bort från att vara… Twitter. Bort från ursprungs-Twitter till att bli något… annat. En annan form av innehållsplattform som fortfarande är rätt lös i konturerna.

Twitter gives paid 'Blue' subscribers early access to more new features

Twitter has rolled out Labs for its Blue subscription service, which will give its paid users early access to select experimental features.

Pinterest

Pinterest lanserar sin första originalserie

Så har det blivit dags för Pinterest att göra som i princip alla andra stora onlineplattformar: lansera en egen originalserie: Creator Originals. En serie som ska visa upp ”över 100 av de hetaste kommande skaparna i tio länder”. Innehållsmässigt är tanken att innehållet ska ”utbilda, lära och inspirera”, vilket rätt mycket är Pinterest i ett nötskal.

Och eftersom vi pratar om Pinterest så är det inte en vanlig videoserie. Tanken är att de deltagande kreatörerna ska använda den rätt sprillans nya Idea Pin-funktionen, som i sig är, tja, Pinterests stories-funktion. Möjlighet att skapa pins som, om man så vill, ska fungera som storytelling-ins.

Pins som alltså går att se var och en på egen hand, men som också ska gå att se som en serie. En pin-serie.

Pinterest Introduces Its First-Ever Original Content Series

Over 100 Pinterest creators will share their knowledge as part of a new original series of shows within the Daily Inspiration section.

Clubhouse

Clubhouse gör det möjligt att fästa externa länkar i rum

Ny funktion i Clubhouse: möjlighet att lägga fasta länkar högst upp i rum. En länk i bio-funktion, fast för rum.

Den här länken kan leda till ungefär precis vad som helst (även om vissa länkar inte kommer att vara tillåtna, porr är exempelvis no-no, tydligen). De kan med andra ord länka till en artikel om det som det pratas om i ett rum eller, mer sannolikt, leda till något ställe där den eller de som håller i en sändning kan tjäna pengar. Som en Patreon-sida eller ett prenumerationsformulär för ett nyhetsbrev.

Som de flesta tjänster som lägger till funktioner som gör att dess användare kan tjäna pengar på sitt innehåll så kommer Clubhouse inte ta ut någon avgift. Just nu. Men det finns förstås i planen längre fram.

Överlag känns det mer och mer som att de stora plattformarna lite ligger och bevakar varandra. Facebook (förlåt, Meta) har flera gånger pratat om 2023 som datumet när de kanske/sannolikt/förmodligen kommer att börja ta ut avgift för någon eller några av sina funktioner (eller alla?) som gör det möjligt för innehållskapare att kunna tjäna pengar på sitt innehåll. När någon av plattformarna börjar ta ut avgift så blir det gissningsvis lite proppen ur och att flera andra snabbt kommer att följa efter.

https://www.theverge.com/2021/10/23/22740627/clubhouse-pin-links-rooms-launch

Truecaller

Truecaller har nu 292 miljoner månadsanvändare

I veckan var det dags för svenska telefonkatalogsappen turned superapp Truecaller att lämna sin första kvartalsrapportt. En rapport som var bolagets första som börsnoterat bolag, en notering som dessutom bara var för några dagar sedan. Det ger samma fördel som andra börsnoterade bolag: vi får mer insyn i företagets siffror. Som att Truecaller nu har 292 miljoner användare.

Truecaller hade en rätt tuff start som börsbolag, men efter kvartalsrapporten så rusade kursen upp med 30 %. Omsättningen ökade med 129 % jämfört med för ett år sådan. 111 % i Indien, 139 % i ”resten av världen” och 219 % i mellanöstern.

Och det sammanfattar rätt väl Truecaller: en app för tillväxtmarknader. Framförallt Indien.

Av Truecallers nu 292 månadsanvändare så finns nästan 75 % av användarna i just Indien. Runt 215 miljoner. Hur mycket är 215 miljoner jämfört med något annat? Samma dag som Truecaller lämnade sin rapport så gick Snap ut med att Snapchat nu har 100 miljoner användare i landet. Uppgifter från i somras talar om att Instagram har 180 miljoner. Med tanke på att Instagrams siffra inte är officiell så är det lite svårt att jämföra helt säkert, men det säger trots allt en del om hur stor Truecaller är i Indien.

Truecaller revenue more than doubles in first post-IPO earnings report

Swedish mobile phone directory and caller identification service Truecaller reported a 129% rise in quarterly revenue in its first earnings report as a public company.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *