Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Ekonomi och finans
PayPal lanserar månadsavbetalningslösning
Dags för ännu en Klarna-konkurrent. Ja, eller numer erbjuder ju snart sagt vartenda fintechbolag det här, så det börjar bli lite meningslöst att droppa just Klarna som försöker arbeta sig bort från den etikett som de är synonyma med. Men oavsett: PayPal lanserar ännu ett återbetalningupplägg för den som vill kreditköpa.
Den här gången utökar PayPal sitt betala senare-program till att också omfatta alternativet månadsavbetalningar. Från att tidigare ha erbjudit en avbetalningsperiod på sex veckor så går det nu att flexa mellan 6 och 24 månader för sina återbetalningar.
Men till skillnad mot exempelvis det som Apple presenterade bara för ett par veckor sedan så är det inte avgifts- eller räntefritt. Så det är alltså ett klassiskt konsumentlån. Eller om jag ska raljera lite, ett… sms-lån. Fast förhoppningsvis med… något bättre kreditkoll.
Oavsett så ger sig PayPal nu in i striden om kunderna genom att göra det möjligt för kunder att handla med pengar de inte har.
Och det börjar allt mer kännas som att Buy now, pay later-fenomenet kan bli nästa stora finanskrishärdsmälta.
https://techcrunch.com/2022/06/15/paypal-expands-its-pay-later-options-with-the-more-flexible-paypal-pay-monthly-service/
Klarnas värdering rasar från 46 miljarder till 15 miljarder dollar
Det är inte bara e-handelsbolag som har sett sina värderingar och sin omsättning damma i backen: de flesta techbolag dras just nu med i den postpandemifrossa som råder. Inte minst bolag som på olika sätt är kopplade till just e-handel och andra typer av tjänster som gynnades av pandemin. Som Klarna.
I och med att Klarna inte är börsnoterade så vet vi inte exakt hur det går med finanserna, men att Klarna i förra veckan gick ut med att de sparkar 700 anställda – eller 10 procent av det totala antalet – så var det förstås ett väldigt tydligt tecken på att det går… sådär.
Men problemen verkar sträcka sig längre än bara sackande intäkter. Det ser ut som att intäkterna överlag börjar bli ett problem. Eller kanske bristen på dem. Klarna är ute med insamlingsbössan igen och de säljer sig själva betydligt billigare än tidigare. Enligt Wall Street Journal handlar det nu om en värdering på 15 miljarder dollar, att jämföra med nästan 46 miljarder som var prislappen så sent som förra året.
https://www.wsj.com/articles/fintech-giant-klarna-slashes-fundraising-ambition-11655417674
Swish har nu 8 miljoner användare
Ännu en milstolpe för svenskarnas mesta favoritapp Swish: tjänsten har nu 8 miljoner användare. Eller 77 procent av hela Sveriges befolkning. Inklusive människor som inte kan använda Swish av olika anledningar.
Så för den del av befolkningen som faktiskt KAN använda Swish så pratar vi… Nordkoreapenetration.
Swish passerar 8 miljoner användare
Svenska mobila betalningstjänsten Swish används nu av över åtta miljoner personer, 77 procent av Sveriges befolkning.
Övrigt
Tysklands konsumentskyddsmyndighet anser att Apples integritetsambitioner är konkurrenshämmande
Vad gillar EU? Personlig integritet för sina medborgare. Särskilt när amerikanska techbolag är inblandade. Men… viss personlig integritet är visst mer värd än annan. Eller nåt. Nu har Tysklands konsumentskyddsmyndighet kommit fram till att Apples hårda integritetsinställning är… konkurrenshämmande.
Ni vet. Precis det som andra har sagt. Andra. Som annonsörer som är sura för att Apple inte låter dem spåra Apples kunder kors och tvärs över nätet. Mer specifikt: i appar.
Nu har den tyska myndigheten dragit igång en utredning kring Apples begränsning av spårning. Argumentet är ungefär att Apple gjorde inte vad de gjorde för konsumenternas skull utan för sin egen.
Well, dööi.
Självklart är det så. Apple har gjort integritet till en av sina största USP:ar i sin marknadsföring. Men när EU nu snubblar över sina höga ambitioner för den personliga integriteten så kommer det bli milt sagt intressant att följa hur de ska kunna utreda sig ut ur det här med någon slags konsekvens i behåll.
Visst. Apples krav att appar måste be om lov innan de börjar spåra sina användare är förstås i allra högsta grad Apple som sätter sina egna spelregler – som de kanske eller kanske inte omfattas av själva. Men vad Apple krasst talat bara har gjort är att låta användarna själva bestämma om de vill bli spårade. GDPR as fuck.
Frågan är förstås hur långt EU är beredda att gå med den här logiska kullerbytteutredningen. Om det kan vara så att det är bra med personlig integritet, men inte för mycket. Så att det drabbar EU-företag.
Apple’s Pro-Privacy Stance is Anti-Competition, German Regulator Says
Apple’s tracking crackdown wasn’t only about protecting users-it was about beefing up its own business, German authorities say.
Google går med på att låta mellanhänder placera annonser i Youtube för att undvika böter från EU
I förra veckan böjde sig Apple ännu lite längre bakåt i ett försök att rädda så mycket av Appstore-upplägget som möjligt och gjorde ytterligare eftergifter gällande externa betallösningar i Nederländerna. Bara några dagar senare är det nu dags för Google att göra ungefär samma sak – fast det här handlar om annonser.
Google (och, tja, typ alla techjättar) utreds av EU av olika anledningar. Gemensamt för alla utredningar är att det handlar om huruvida företagen har gjort sig skyldiga till konkurrensbrott genom att utnyttja sina dominerande ställningar. Som i fallet Google mer specifikt här handlar om att Google är både annonsplattform, annonsör och annonssäljare. Och dessutom bestämmer vilka verktyg som får användas – vilket som av en händelse är Googles egna.
Men nu ska Google ha erbjudit EU att låta andra ”annonseringsmellanhänder” placera annonser i Youtube. Google hoppas med det kunna nå en förlikning kring utredningen som inte slutar i att Google måste betala böter – vilket skulle kunna bli så mycket som tio procent av Googles globala årsomsättning. Vilket är… rätt mycket.
Och det vi direkt kan konstatera här är dels att det alltså bara handlar om Youtube och dels att Google förmodligen kommer att fällas. Ett proaktivt försök att kortsluta utredningen innan ett redan givet beslut fattas. Men utredningen handlar förstås inte bara om hur Google hanterar annonserna i Youtube utan också – och sannolikt ännu mer – hur det förhåller sig med Googles trippelroll i anslutning till den riktigt stora kassakon: sökordsanonserna.
Precis som Apple så hoppas Google kunna kasta fram tillräckligt saftiga ben för att EU inte ska bara ta stora bett i Googles intäktsmaskineri.
EXCLUSIVE Google offers to let ad rivals place YouTube ads in EU antitrust probe – sources
Google parent Alphabet has offered to let rival ad intermediaries place ads on YouTube to address a crucial part of an EU antitrust investigation that could pave the way for it to settle the case without a fine, people familiar with the matter said.
EU:s hårdare riktlinjer mot desinformation får stöd från flera av de största techjättarna
Så har det blivit dags för EU att skärpa sitt regelverk kring desinformation: unionen har publicerat en uppdaterad version av sin Code of practice of disinformation.
Men det är bara ett gäng nya riktlinjer som EU hoppas att företag och plattformar ska följa – 34 stycken har redan gått ut med att de kommer att följa dem. Namn som Google, Meta, Microsoft, TikTok, Twitch och Twitter. Alltså de stora användarplattformarna.
Det innebär att företagen har gått med på att tuffa till sin hållning mot spridare av fejkinformation. Som att strypa annonsmöjligheter, bättre hantera botar, fejkkonton och deepfakes, tydligare märkning av politiska annonser, dela mer data med forskare och öppet redovisa hur det går med arbetet med att följa de nya riktlinjerna.
EU’s stricter disinformation guidelines get support from Google, Meta and Twitter
The EU has published tougher disinformation guidelines, and tech heavyweights like Google, Meta and Twitter have agreed to participate.
Microsoft lägger ned Internet Explorer efter nästan 27 år
I veckan var en av de största händelserna en icke-händelse. Microsoft gick ut med att 15 juni var sista dagen för webbläsaren Internet Explorer. Nu är det Edge som gäller. Internet Explorer-appen kommer helt enkelt att sluta fungera.
Och det… gör säkert inte jättemånga ledsna. 2022 är den webbläsare som en gång hade en webbläsardominans som till och med gör Google Chrome avundsjukt en skugga av sitt forna jag. Eller en icke-existerande skugga till och med. Att Microsoft nu drar ur sladden lär de flesta inte ens notera.
Men det är oavsett slutet på en era och en historisk händelse bara av den anledningen.
Internet Explorer kom att forma hela den andra webbläsargenerationen. Eller tredje, beroende på hur man räknar. Fram till dess att Explorer lanserades så var Netscape den som de flesta använde för att nå ut på nätet. Den var inte först, så här beror det på om man klassar Netscape som generation ett eller två. Men när Explorer väl landade så sköt den till toppen av marknadsandelslistan väldigt snabbt.
Även om det är svårt att tro nu, med tanke på hur Explorer utvecklades, så var Microsofts webbläsare då betydligt snyggare och snabbare än konkurrensen. Det ändras dock rätt snabbt när det började dyka upp fler generationskamrater. När Google sedan gav oss Chrome så drabbades Explorer av samma öde som den hade orsakat andra.
Internet Explorer lär däremot mest gå till historien som det som webbläsaren blev med tiden. En dinosaurie även (och kanske framförallt) när den var som störst. Men som var en väldigt viktig pusselbit i att forma det internet vi känner idag.
Microsoft to retire Internet Explorer browser and redirect users to Edge
Company says decision to disable desktop app comes as web developers less likely to make sites compatible with browser, which first graced computers in 1995