Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Sök/SEO
Google lanserar nytt annonsformat: automatiska shoppinglänkar
Nytt rätt intressant annonsformat från Google: automatiska shoppinglänkar.
Vad det handlar om är ett format, AdSense shopping link, som gör att Google automatiskt petar in hyperlänkar som leder till sidor där den länkade produkten där kunden sedan kan köpa den. Som exemplet som ges i artikeln: om Google hittar frasen ”Pixel 6” omnämnd i en artikel på en sajt så kommer Google att länka upp den frasen automatiskt. På Google-speak heter det att Google ”identifierar ett shoppingbart produktomnämnande”. Så lite oklart om det bygger på att Google också fattar att det inte bara är någon som skriver ”Pixel 6” för att det är kul utan för att det faktiskt är en artikel som handlar om Googles mobil.
Och ja, sajtägaren får del av intäkter om användare klickar på en instoppad länk ungefär som vilken vanlig annons som helst.
Det är oavsett på sätt och vis ett rätt logiskt steg. Googles funktioner – från Google Analytics över annonsering till de olika shoppingtjänsterna – bygger allt mer på att användare ska outsourca mer och mer av sitt arbete till Google. Låta Google bli autopilot.
Nu är den nya länkfunktionen en Labs-funktion, så det handlar alltså om ett test. Men, tja, det känns som något som nog lär trilla ut i skarpt läge.
Google AdSense Shopping Links
Google AdSense launched a new labs feature named AdSense shopping links. Google said with these AdSense Shopping links, AdSense will add shopping links to the content of your eligible pages. Shopping links provide end users with relevant options to buy from.
Google gör det möjligt att märka upp LHBTQ-ägda verksamheter i sök och Maps
Senaste året eller så har Google satsat allt mer på att göra sina tjänster mer inkluderande. Det har bland annat inneburit att det har blivit möjligt att ange att en verksamhet ägs av en etnisk minoritet eller av kvinnor. Även i Google Maps. Nu kommer nästa tillägg på det området: stöd för en LHBTQ-märkning i sökfunktionen och i Google Maps.
https://techcrunch.com/2022/06/22/google-lgbtq-owned-label-maps-search/
Detaljhandel/e-handel
Amazon presenterar de autonoma lagerrobotarna Proteus och Cardinal
I förra veckan florerade ett läckt, internt PM från Amazon som sa att företaget riskerar att få slut på folk att anställa till sina lager 2024. Amazon förnekade förstås att så var fallet och att PM:et var taget ur sin kontext. Men det satte oavsett Amazons robotsatsningar i ett lite annat ljus – inte bara som ett sätt att spara pengar, utan också för att säkerställa att de har folk i sina lager. Ja, eller kan se till att verksamheten i deras lager kan snurra runt.
I veckan fick vi så stifta bekantskap med två nya robotar från just Amazon: Proteus och Cardinal.
Proteus har som jobb att köra runt med Cardinal är en robotarm. Två lagerrobotar som dessutom ska vara helt autonoma.
Nu är Amazon inte först ut med att ha mer eller mindre helt autonoma robotsystem på plats i stora lager – och Amazon har ju i olika omgångar testat just robotlösningar – men det visar oavsett att Amazon kommer allt närmare rena robotlager.
Utmaningen är förstås att göra lagerrobotarna lika flexibla som mänskliga lagerarbetare – och alltså kunna hantera den triljard avvikelser och strulgrejer som kan ske i ett lager – plus att se till att robotarna totalt sett blir lika billiga som mänskliga motsvarigheter. Och jag misstänker att även Amazon – trots förhoppningarna på Proteus och Cardinal – har en bra bit kvar innan de når hela vägen fram.
https://techcrunch.com/2022/06/22/amazon-debuts-a-fully-autonomous-warehouse-robot/
Shopify börjar satsa på B2B-handel
Efter att ha börjat sin tillvaro som ett sätt för e-handlare att (hyfsat) enkelt sätta upp en webbshop så har kanadensiska Shopify allt mer blivit en fullständig retail-as-a-service-tjänst – online och offline. Nu är det dags för Shopify att öppna ett nytt verksamhetskapitel: B2B.
B2B on Shopify är det extremt överraskande och kreativa namnet på den nya tjänsten. Och, ja, den är alltså precis vad den heter. Ett ”ramverk” som gör det möjligt även för B2B-företag att sälja via Shopify.
Däremot verkar det som att Shopify vill sätta sin egen Shopify-twist på sin nya försäljningsfunktion: förutom att målgruppen är grossistföretag så vill Shopify också sikta in sig på konsumentföretag som också säljer till företag och, kanske framförallt, uppmuntra konsumentföretag att bredda sin verksamhet med att också sälja till företag.
Och varför kommer det här nu? Kan nog sammanfattas med: pandemi-baksmälla. Shopify är ett av de företag som gynnades absolut mest av pandemin – när en massa småhandlare tvingades snubbla ut på nätet med kort varsel – men är nu ett av bolagen som mest känner av att världen öppnar upp igen.
Shopify hoppas alltså kickstarta sin tillväxt igen genom att öppna upp en helt ny tjänstekategori.
https://techcrunch.com/2022/06/22/shopify-breaks-out-of-the-website-with-100-new-features-including-nfts-local-shopping-and-more/
Shopify lägger till stöd för NFT:er
Ännu ett steg mot NFT-teknikens stora mainstreamgenombrott: retail-as-a-service-plattformen Shopify lägger till nu stöd.
Vi pratar alltså om den blockkedjebaserade teknik som gör det möjligt att skapa unika digitala föremål, precis som i den fysiska världen. Ja, även fysiska objekt – vilket också är det som Shopify-stödet framförallt ser ut att handla om. Mer specifikt ska Shopify-kunder kunna ”låsa upp speciella förmåner, produkter och fysiska upplevelser”.
Det här innebär också att jag har lärt mig en ny term: ”token-gated commerce”. Tokenlåst handel.
Vad innebär det mer konkret? NFT:er innebär ett ägaren får tillgång till en token, ett ägandebevis, för det som har köpts. Kan vara inbyggt i produkten som köps, eller vara ett fristående ägarebevis som är kopplat till ett icke-blockkedjeföremål. Och ännu mer konkret innebär Shopifys nya stöd att handlare kan låta kunder köpa NFT-föremål – digitala eller fysiska – direkt via sina Shopify-shoppar istället för att hänvisa kunderna till en dedikerad NFT-plattform som OpenSea.
https://www.protocol.com/shopify-nft
Strömmade medier
Paret Obama flyttar sina podcasts från Spotify till Amazon
Ett hyfsat rejält avbräck för Spotify: Barack och Michelle Obama lämnar Spotify och flyttar över sin podcast till Amazons tjänst Audible.
Nu är det inte en blixt från klar himmel: uppgifter om duon letade efter en ny hemvist för sin podd har snurrat runt ett tag. Den stora stötestenen verkar ha varit exklusivitetsklausulen i Spotify-samarbetet. En önskan om att vara fria att distribuera sitt innehåll på fler plattformar.
Obama-dealen har säkert inte varit den tyngsta poddsamarbetet för Spotify, men det är oavsett ett högprofiltapp. Det återstår med andra ord att se om fler kan komma att följa efter. Och hur det i så fall kan påverka Spotifys inställning till exklusivt material. Och poddsatsningen totalt sett.
The Obamas are moving their podcast deal from Spotify to Amazon’s Audible
The Obamas’ media company Higher Ground has entered a first-look, multiyear deal with the Amazon-owned podcast company Audible.
Spotify gör det enklare att hitta konserter med nya funktionen Live Event Feed
Att Spotify vill vara betydligt mer än Spotify är sedan gammalt. Musiken har ett bra tag nu haft sällskap av poddar och ljudböcker är inte långt borta på Spotify. Men även om vi håller oss till Spotify Classic, alltså musiken, så vill Spotify bli mer än bara ett ställe att lyssna. Man vill bli stället man ska hänga på för att att följa sina favoritartister även vid sidan av den musik som släpps på Spotify. Som att veta när artisten kommer att ge sig ut på turné.
För att möta det sistnämnda behovet uppdaterar nu Spotify sin Concert Hub till att bli Live Event Feed. Same, same men ska göra det enklare att hitta.
Men det finns också en väldigt tydlig Facebook-tanke här: med Live Event Feed hoppas Spotify helt enkelt att folk inte ska behöva lämna appen för att söka efter spelningar eller – ännu värre – gå in på sociala medier för att få reda på när det är dags för konsert. Användarna ska alltså få alla svar direkt inne hos Spotify för att minimera risken att folk går någon annanstans.
Spotify’s Live Event Feed makes it easier to find out when your favorite artist is touring
The Live Events Feed replaces Spotify’s Concert Hub.
Netflix kan låta Google sälja annonser till det kommande annonsabonnemanget
Tidigare i år gick Netflix ut med kommer-aldrig-hända-beskedet att även världens mesta videoströmningstjänst ska börja med annonser. Ett separat, billigare (eller helt kostnadsfritt) abonnemang som delvis eller helt finansieras av annonser. Ännu ett tecken på att Netflix allt mer känner av det hårdnande läget efter konkurrensen från övriga strömningstjänster som har poppat upp (och även de allmänna dåliga sakerna som drabbar världsekonomin just nu).
Efter att Netflix släppt den både väntade och oväntade bomben så började det så klart florera rykten. Som att Netflix skulle köpa Roku, något som sedan gick över till att Netflix skulle använda Roku för att sälja annonser. Och nu kommer nästa spekulation: Netflix kan låta Google sälja annonserna.
Som vanligt så handlar det om obekräftade uppgifter från de vanliga källorna med insyn, men det låter väldigt rimligt. Visst, Netflix skulle säkert gärna slippa dela med sig av intäkter överhuvudtaget, men lika bra som Netflix har varit på att skapa mallen för strömmad videounderhållning och styra hur vi förändrat våra tittarvanor, lika dåliga är de på annonser.
Ja, eller de har inte jobbat med annonser alls, förstås, så på sätt och vis är de sämre än dåliga. I det sammanhanget är det förstås betydligt bättre att låta någon som faktiskt kan hur annonsförsäljning – och hela apparaten runt omkring inklusive tekniska lösningar för annonsörer – hantera det. Åtminstone till dess att Netflix själva har byggt upp den kunskapen internet. Eller köpt sig till den.
No Title
No Description
AI – artificiell intelligens
Amazon har lärt Alexa att imitera röster hos döda släktingar
Såååå…. hur skulle det här kunna gå fel?
Amazon shows off Alexa feature that mimics the voices of your dead relatives
Amazon has shown off an experimental feature for its digital assistant Alexa that uses AI to mimic the voices of users’ dead relatives. The company hasn’t said whether the feature will ever be available to customers.
AR/VR
Microsoft, Meta, Epic Games och 33 andra bildar en ny standardiseringsgrupp för metaverset
Minns ni Mark Zuckerbergs metaversepresentation – när Facebook gick och blev Meta med helt ny huvudinriktning för verksamheten? När Zuckerberg ungefär varannan mening sa att metaverset inte var något som Facebook skulle bygga själv. De skulle göra det tillsammans med andra. Nu gör Meta verkligen slag i saken: ett nytt samarbete för standardisering av metaverse.
The Metaverse Standards Forum har förutom Meta också namn som Microsoft och Fortnite-utvecklaren Epic Games i medlemslistan. Totalt 36 organisationer i dagsläget. Och tanken med grupperingen är alltså precis vad det låter som: enas om hur man kan komma fram till standarder så att inte alla bygger sina egna lösningar.
Som vanligt är inte alla med på tåget än. Apple saknas exempelvis. Och det återstår att se vad samarbetet i praktiken kan leda till.
Men det som är det bästa är att det egentligen är fel att prata ”metaverse” som etikett. Det handlar om att ”arbeta för öppna, interoperabla standarder för AR och VR, geospatial teknik och 3D-teknik”. Saker som alltså inte är något som vi måste vänta tio år på, utan lösningar som vi kan ha nytta av rätt mycket här och nu.
Lösningar för det som är det verkliga metaverset: gränslandet mellan den fysiska och digitala världen. Eller rättare sagt: lösningar som ännu mer suddar ut gränserna mellan de två verkligheterna.
Microsoft, Meta, and others are founding a metaverse open standards group
Microsoft, Meta, Nvidia, Epic Games, and others are founding the Metaverse Standards Forum, an umbrella group for VR / AR and other tech standards.
Ikea gör det möjligt att AR-tömma lägenheten innan man AR-testar ny inredning
En rätt cool ny funktion i Ikea-appen: möjlighet att AR-städa rum innan man AR-testar ny inredning.
Ikea har ett tag testat att låta kunder prova hur möbler ser ut hemma genom att AR-placera dem direkt i det fysiska rummet. Nu levlar man upp funktionen med ett rätt självklart (ja, nu när jag har hört om den) tillägg: det blir nu möjligt att AR-tömma ett rum innan man börjar AR-inreda det.
Det handlar om att Ikea använder Lidar-teknik, en variant av radar, för att bygga upp en 3D-kopia av rummet. Ikea vill med andra ord inte bara att vi ska prova hur en enskild möbel ser ut på plats, utan alltså göra det möjligt att shoppa hela möbelemang.
IKEA’s latest AR app can erase your furniture to showcase its own
IKEA already lets you preview furniture in your home via AR, but its latest AI-powered iOS app offers a big leap in capability.