Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 2 2023 – del 2

Twitter får stöd för mycket längre tweets. Twitter rullar ut nytt For you-flöde. Twitter på gång att lansera egna valutan Coins. TikTok gör det möjligt att åldersbegränsa videos. TikTok lanserar Talent manager portal.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Twitter

Twitter får stöd för mycket längre tweets i början av februari

Tycker du tweetkostymen känns lite för trång? Grattis! Nu får du snart möjlighet att bre ut dig rejält mycket mer. I samband med att Elon Musk gick ut med några mindre gränssnittsförändringar som landar i Twitter i slutet av veckan (möjlighet att svepa mellan olika flöden och stöd för att bokmärka tweets) så fick vi veta att det är ”tidigt i februari” som gäller för Twitters nya 4000-teckensgräns.

Ja, eller vi antar att det fortfarande är 4000 tecken som kommer att gälla. Elon har ju visat sig kunna… ändra sig rätt snabbt.

Även om just det här är en rätt marginell förändring i det stora hela så är det principiellt desto större. En (på flera sätt) betydligt större förändring än när Twitter dubblade teckenantalet. Och det är ett inte helt riskfritt drag.

Visst. Nu kan vi väl anta att kanske inte direkt alla kommer att utnyttja de 4000 tecken som står till förfogande, men det är ett stort steg mot att göra Twitter till precis som alla andra. Och det i sig är inte bara en bra grej för Twitter, som mycket har klarat sig just genom att skilja sig från kollegorna när övriga allt mer kopierat varandra rakt av.

Frågan är inte minst hur det kommer att påverka inbäddandet av tweets – det som kanske varit Twitters enskilt bäst fungerande marknadsföring genom åren.

Elon Musk Announces New Changes to Twitter as Part of UI Overhaul

Elon Musk has revealed a number of updates to the Twitter interface. According to Musk, users will be able to swipe right or left to scroll between recommended and followed tweets. This feature, according to Musk, is the ”first part of a much larger UI overhaul.”

Twitter rullar ut nytt For you-flöde

Som Elon Musk gick ut med för några dagar sedan så börjar nu Twitter få nytt utseende och delvis ny funktionalitet när det gäller flödena. Det gamla hemflödet har nu ersatts av ett For you-flöde och har sällskap av ett ”Following”, som då visar just innehåll från de konton du följer.

Det går att svepa mellan flödena, men däremot har det blivit lite meckigare att byta från det algoritmiska till det kronologiska flödet för den som vill det. Och precis som det som blivit populärt hos andra sociala medier med flera flöden så kommer du alltid tillbaka till det rekommendationstyngda flödet varje gång du öppnar appen.

Ja, det verkar åtminstone vara så. Jag har inte fått funktionen än, så det är lite oklart om den senaste förändringen – likt den nya Blue-prenumerationen – bara är för USA eller om det vara är så att jag inte har fått uppdateringen än. Oavsett så är det bara iOS-appen som får den nya uppställningen i dagsläget.

Allt som allt är det här alltså rätt mycket en icke-nyhet, men det finns en intressant sak som är den egentliga anledningen till att jag delar nyheten: funktionen tweetades ut via Twitter Support-kontot. Och tidigare har nyheter i tjänsten presenterats via Twitter Safety-kontot.

Twitters huvudkonto har däremot varken tweetat eller svarat på något sedan den 10 december. I över en månad alltså. Känns som ett… intressant upplägg, om vi säger så.

Twitter defaults to a For You page now, just like TikTok

Twitter is changing how you move between an algorithmically-sorted timeline and the traditional reverse chronological one: you swipe left / right between them. iPhones and iPads are getting the new UI first.

Twitter Blue lanseras i Japan

Twitter börjar så sakteliga bredda tillgången på sitt Blue-abonnemang. Efter att ha funnits tillgängligt i USA, Kanada, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland så är det nu dags för första icke-engelskspråkiga land att få tillgång till tjänsten: Japan.

Som artikeln konstaterar så är det inte helt oväntat med tanke på att Japan är ett starkt Twitter-fäste. Däremot finns det fortfarande ingen information om när abonnemanget kan tänkas komma hit.

(Ska jag vara lite den som är den så känns det som att EU överlag är lite nedprioriterat. Elon vill nog skjuta på sina EU-duster så länge som möjligt).

Twitter launches its Blue subscription service in Japan | TechCrunch

Twitter has launched its Twitter Blue subscription plan in Japan for ¥980 ($7.40) per month on the web and ¥1,380 ($10.42) per month on iOS.

Twitter på gång att lansera egna valutan Coins

Dags för Twitter att göra som de flesta andra stora sociala plattformar: lansera sin egen valuta: Coins.

Det är åtminstone vad kodgrävaren Jane Manchun Wong har upptäckt. Spår av precis den här funktionen, med precis det här namnet, finns i Twitter-appen.

Men nu verkar det alltså inte handla om det kryptovalutaspår som Jack Dorsey var inne på under sin tid som VD för Twitter, utan en motsvarighet till exempelvis Metas ”stjärnor”. Alltså en virtuellt Twitter-valuta som kan köpas med vanliga pengar och som sedan kan användas för att belöna sina favorit-twittrare.

Vi vet inte så mycket mer, men gissningsvis är tanken ungefär som hos branschkollegorna: att de coins som man ger till twittrare kan omvandlas till riktiga pengar. Att det alltså är ett sätt att locka och hålla kvar innehållskapare på en plattform – och uppmuntra dem att skapa mer innehåll.

Vi får helt enkelt vänta och se vad funktionen mer konkret innebär om och i så fall när den lanseras.

Det är oavsett ännu ett lämpligt tillfälle att poängtera att LinkedIn är den enda stora sociala plattform som erbjuder exakt noll möjligheter för innehållsskapare att tjäna pengar på sitt innehåll direkt på plattformen.

Twitter may soon launch Coins, allowing you to reward creators

Twitter appears to be preparing to launch Coins, a feature that allows users to reward creators on the platform.

Twitter kan överväga att auktionera ut användarnamn

En av de bra initiativ som Elon Musk har gått ut med för Twitter sedan tog över är att rensa en massa inaktiva konton för att på så sätt frigöra användarnamn. Visst finns det potentiella problem även med det här, men i stort är det en bra grej. Nu verkar det dessutom som att Elon funderar på att tjäna pengar på användarnamnen i sig. Genom att auktionera ut dem till högstbjudande.

Som så mycket annat kring Twitter så vet vi inte om det här kommer att sjösättas och i så fall när, men det låter oavsett inte alls orimligt. Som artikeln också konstaterar så förekommer användarnamnhandel inofficiellt, vid sidan av plattformarna.

Problemet är bara att det här krasst talas som ett… lords and peasants-upplägg. Alltså en hantering där, precis som gäller för Twitters nya verifieringsfunktion (betalabonnemanget Blue, alltså), den som betalar får företräde. Och i det här fallet så är det dessutom den som betalar mest som vinner. Kort sagt precis det som Musk kritiserade Twitters gamla, oköpbara blåbockar för att vara.

Twitter is considering selling usernames through online auctions, new report claims | TechCrunch

Twitter is considering selling usernames as a way to boost revenue, according to a new report from the New York Times

Twitter har stängt ett dussintal internationella kontor – och instruerar folk att jobba hemifrån istället

Det här är väldigt stor humor. En ”kostnadsbesparande åtgärd” som Elon Musk har beslutat om som Twitter VD är att… skita i att betala räkningarna. Något som redan har lett till minst två stämningar – som från hyresvärden för Twitters huvudkontor. Nu kommer uppgifter om att något dussintal Twitter-kontor runtom i världen har stängts – på Twitters intiativ eller för att de inte har betalt hyran – och de anställda uppmanas istället att… jobba hemifrån.

Ni vet. Alltså precis det som var en av de första saker som Elon Musk satte stopp för när han tog över: möjligheten för Twitter-anställda att jobba på distans. Nu var det ”minst” 40 timmar fysiskt på kontor som gällde – om man inte bidrog med ”exceptionella insatser”.

Det verkar med andra ord som att antalet som bidrar med exceptionella insatser för Twitter har ökat rejält senaste tiden.

Twitter tells Asia HQ staff to clear desks, work from home

Workers at Twitter Inc.’s Singapore office were told to empty out their desks and vacate the premises, said people familiar with the situation, as Elon Musk continues to pare expenses around the globe.

Tredjepartsklienter för Twitter slutar fungera

Så verkar det som att Elon har dragit ur sladden för tredjepartsklienter för Twitter. Ja, eller om det är så att Twitter har sparkat alla som arbetade med att hålla API:et uppe. Eller så har Elon skitit i att betala räkningarna för de servrar som API:et låg på. Det finns så många alternativ.

Oavsett så bekräftar både Twitterific och Tweetbot att de inte längre har kontakt med Twitter. Ja, på flera sätt. Förutom att API:et inte längre fungerar så har ingen av tjänsterna än så länge lyckats få en förklaring från Twitter om vad som har hänt.

Med tanke på hur besatt (well, och piskad) Elon just nu är att dra in pengar till Twitter så är det inte alls orimligt att han har beslutat att stänga ned tillgången för externa klienter. Klienter som gör att användarna slipper se annonser och som därmed inte ger Twitter några pengar.

Återstår att se om det är ännu en oopsie från Musks Twitter eller om det är ett medvetet beslut för att tvinga in fler användare till den egna plattformen. Det senare känns som sagt var väldigt troligt.

Twitter apps are still broken and Musk is still silent

Some alternative Twitter apps appear to have broken on Thursday evening, and there’s still been no official word from Twitter on whether the issues are caused by a bug.

Twitter fortsätter ge bort gratisannonser för att försöka locka tillbaka annonsörer

Hur vet man att det går lite sådär för Twitters annonsverksamhet? Twitter fortsätter att kasta gratisannonser efter företag.

Ja, eller ”kostnadsfria” annonser. I de mejl som har gått ut till annonsörer så specificeras att erbjudandet handlar om att Twitter matchar annonsörers investeringar – upp till 250 000 dollar. Man får alltså gratisannonser för lika mycket som man kastar in. A.k.a. klassisk casinosajt. Dessutom måste man köpa annonserna före 28 februari för att ta del av erbjudandet. Över Superbowl, alltså – traditionellt en av Twitters årliga höjdpunkter.

Okej, nu är ju inte Twitter först med att komma med matchingserbjudanden men med tanke på att Twitter numer ser ut att ha inga pengar alls att röra sig med så känns det alltså lite halvdesperat. Eller mycket. Särskilt som Twitter det här är Twitters andra gratisannonsräd sedan Musk tog över. Men den här gången är taket för matchandet hälften så högt som sist.

Det känns alltså som att det här utspelet är ännu ett bevis på två saker: dels att det alltså går milt sagt krattigt för Twitters viktigaste (och nära nog ända) intäktskälla och dels att även Blue-prenumerationsinkomster också ligger rätt långt under förhoppningsnivån.

https://www.wsj.com/articles/twitter-offers-free-ads-to-brands-that-advertise-on-its-platform-11673654556?mod=djemalertNEWS

Twitter öppnar väntelista för företagsverifieringar

Så har det blivit dags för företagsverifieringsfunktionen att öppna på Twitter. Nästan åtminstone. Twitter har nu öppnat en väntelista för de företag som är sugna på att hoppa på Blue for business.

Ja, fast nu heter tjänsten inte längre Blue for business, utan Verification for organizations. En breddning för att visa att det inte bara är för företag, utan just för organisationer överlag.

Det innebär att förmånerna för att gå med i programmet formerly known as Blue for business nu är att organisationer kan ”tagga upp” andra konton som officiellt är anslutna till organisationen, som anställda eller frilansare. Dessutom får organisationer som är med i programmet en fyrkant runt sin bock istället för en ring.

Och… ja, det är väl det. Det är också lite oklart om fyrkanten är kopplad till själva verifieringsprogrammet eller om det ligger vid sidan om.

Överlag vet vi inte särskilt mycket om tjänsten. Som när den släpps. Eller vad den kommer att kosta. Eller om den kommer att kosta. Men med tanke på att Elon börjar ta betalt för det mesta på Twitter because tomt i kassan because han har skrämt bort de flesta annonsörer så kan vi väl anta det.

Vi noterar att nyheten som vanligt inte twittrades ut via officiella Twitter-kontot – som inte har twittrat alls på över en månad. Istället är det Twitter Business som lite logiskt står som avsändare. Ja, även om tjänsten nu alltså inte längre bara är för business. Men hej.

Twitter opens early access signups for organization verification

Twitter is now accepting sign-ups for those who to be among the first to access the verification for organizations program.

Twitter stängde medvetet av sitt externa API

Japp, då ser det ut som att det varken var en oopsie eller sparkat lösenord som var anledningen till att tredjepartsklienter för Twitter slutade fungera i veckan: Twitter (läs: Musk) tryckte på avstängningsknappen för det API som gjort det möjligt att bygga externa gränssnitt för Twitter. Interna meddelanden som The Information har kommit över från Twitter ska bekräfta det här.

Det har fortfarande inte kommit någon officiell förklaring från Twitter varför de valde att göra det här – inte ens till de tjänster som har använt och API:et och bett Twitter om ett svar på frågan om vad som har hänt. Men eftersom det alltså är en medveten avstängning så kan vi anta att det handlar om att åtminstone vissa av tredjepartstjänsterna inte visar några av Twitters annonser. Twitter tappar alltså intäkter varje gång som någon använder någon av dessa andra tjänster.

Och det är förstås upp till Twitter (läs: Musk) att göra som de vill här. Men några tankar oavsett:

  1. Eftersom inget av Twitters konton eller Musk själv har ghostat hela frågan så kan vi nog anta att det är sant. Och det var förmodligen ett Musk-beslut som, som vanligt, kom hastigt. Övriga ansvariga på Twitter sitter nu och försöker knåpa ihop en motivering till varför.
  2. Att varken Twitter eller Musk efter sisådär tre dagar har kommenterat eller svarat på frågor om vad som har hänt är väl inget toppenbetyg till Musks löfte om transparens. Särskilt som det fortfarande inte står något på API-dokumentationssidorna.
  3. Jag misstänker att EU tar notis.

https://www.theinformation.com/articles/musks-twitter-intentionally-suspended-tweet-bot-third-party-apps-messages-show

Tidig Twitter-investerare erbjuder sig att köpa Twitter – med samma formuleringar som när Elon Musk la sitt bud

Ha.

Self-proclaimed Twitter investor mocks Elon Musk by offering to buy the company at a $30 billion discount

In a letter to Musk, Leonidas Raisini, a critic of the billionaire, borrowed phrasing Musk used when pitching his $44 billion deal to Twitter’s board.

Facebook, Instagram och WhatsApp

Meta begränsar möjligheterna att annonsera mot tonåringar

Från och med februari så börjar Meta begränsa möjligheterna att rikta annonser mot tonåringar (ja, eller mot användare som är under 18 år) ytterligare. Det senaste draget innebär att det inte längre kommer att gå att rikta annonser baserat på kön mot den här målgruppen.

Men inte bara det: det kommer heller inte att rikta annonser mot tonåringar baserat på beteende, alltså vad de gör i Facebook och Instagram, som vilka sidor de har besökt eller interagerat med.

Dessutom kommer tonåringar från och med mars ha fler möjligheter att styra vilka annonser de får se i annonsinställningarna för plattformarna.

Och, ja, det kanske inte är Facebook som är den plattform som berörs mest av de här förändringarna. Men oavsett så lär det mycket vara en följd av EU:s techregleringslagar Digital markets act och Digital services act som kickar in i år. Möjligheten att begränsa riktning av annonser baserat på beteende är det definitivt.

Att Meta nyligen åkte på däng från EU just på grund av att de inte gör det möjligt för användare att tacka nej till personaliserade annonser lär säkert också ha spelat in.

Meta is further limiting how advertisers can target teens on Facebook and Instagram

Advertisers on Facebook and Instagram will no longer be able to target teens based on gender starting in February. They’ll still be able to serve ads to teens based on age and location.

TikTok

TikTok förbjuds i de flesta statliga jobbmobiler i USA

USA:s korståg mot TikTok fortsätter. 2022 slutade med att ännu en delstat, Kansas, förbjöd TikTok i offentliga jobbmobiler och att USA:s representanthus införde ett liknande förbud. Men inte bara det: den konsumentupplysningskorrekt namngivna lagen No TikTok on government devices act röstades också igenom.

Lagförslaget ingick som självklar del det massiva lagpaketet på 1,7 biljoner dollar som i övrigt handlade om… finansiering av den amerikanska statsapparaten. (Ännu ett bevis på USA:s milt sagt märkliga vana att haka på allehanda förslag som del av stora lagförslag.)

Lagen innebär ganska exakt vad den heter: TikTok får inte längre finnas i jobbenheter för statligt anställd personal (i praktiken alltså jobbmobiler). Med vissa undantag – som folkvalda, kongresspersonal, polispersonal och några myndighetskategorier till.

I sig är det här inte jättekontroversiellt eftersom, tja, en arbetsgivare förstås får bestämma vilken programvara som ska finnas i de enheter som de tillhandahåller sin personal. Men punktmarkeringen av just TikTok har förstås bakgrund i oron för att TikTok har direktlina till kinesiska kommunistpartiet som därmed kan spionera på amerikanska medborgare. Och varje förbud mot TikTok på jobbenhetsfronten är förstås ett steg närmare ett förnyat försök att totalförbjuda TikTok i USA.

Sen är det förstås lite förvånande att just folkvalda är undantagna. Handlar förstås om att de som röstade igenom lagen ska kunna tikoka som del av sina valkampanjer, men är det någon kategori som absolut INTE borde ha mjukvara som man misstänker kan möjliggöra spioneri från annan makt så är det väl just lagstiftare…

TikTok will be banned on most US federal government devices

The $1.7 trillion omnibus bill that lawmakers passed to avoid a partial government shutdown includes a ban on TikTok on most federal devices. The No TikTok on Government Devices Act will come into effect in February.

Amerikanska universitet förbjuder TikTok

Senaste månaden har det varit rena TikTok-förbudsjulafton. Efter att flera myndigheter, framförallt kopplade till det amerikanska försvaret, sedan flera år tillbaka har förbjudit TikTok i personalens jobbmobiler så svepte helt plötsligt en förbudsvåg lite oförhappandes fram över USA under november och december. Precis före jul så landade de mest långtgående förbuden.

Det vi senaste tiden har sett är hur flera delstater har förbjudit TikTok i jobbmobiler och lagom till nyår så klubbade USA:s senat och representanthus igenom en lag som förbjuder TikTok i federala jobbmobiler. Ungefär samtidigt så infördes ett förbud specifikt i USA:s representanthus.

Men lite i skuggan av det så kom även det här: amerikanska universitet som inför samma begränsning som följd av de olika lagar som klubbats på olika nivåer i landet. Även här känns det lite vid en anblick som samma slags förbud: no more TikTok i skolans enheter. Men det finns två rätt stora skillnader här jämfört med de övriga förbuden (utan att jag har plåtkoll på alla detaljer i dessa).

Den ena är att det här slår direkt mot TikTok-målgruppen. Det andra – och kanske principiellt jobbigare för TikTok – är att förbudet också inkluderar universitetens wifi-nät. Med andra ord: det är helt okej för studenter att fortsätta köra TikTok i sina privata mobiler, men när de är på campus så kommer tjänsten inte att fungera. Åtminstone om de kör via skolans nät.

Med tanke på att rätt många av studenterna som det nu handlar om också bort på universiteten så kan man anta att det är universitetens egna nät som används mest jämt av studenterna. Det blir då till att använda den privata mobilpotten. Med tanke på att TikTok är…. hyfsat dataintensivt så kan det bli en kostsam historia.

När Trump för snart tre år sedan inledde sin korståg mot TikTok och försökte få tjänsten förbjuden så stötte han på patrull i amerikansk domstol. Den typen av förbud stred mot yttrandefrihetstillägget i den amerikanska konstitutionen. Nu hann USA byta president långt innan frågan kom i närheten av USA:s högsta domstol, men det verkar som att det inte går att förbjuda TikTok – inte ens på grund av misstankar om att Kina använder appen för att spionera på amerikanska medborgare.

Men att börja blocka TikTok i publika nät – framförallt på skol- och universitetsnivå – och hävda att näten kan klassas som ”enheter” som därmed omfattas av de många, nyligen klubbade TikTok-förbudslagarna? Det kan ge TikTok-förbudsivrarna en helt ny möjlighet att stoppa tjänsten. Eller åtminstone försöka den vägen.

Colleges Move To Ban TikTok on Campus

Some state colleges and universities are restricting access to TikTok on campus following executive orders passed by local government officials.

Bytedance medger att anställda spionerade på journalister via TikTok

Det här är rätt obra för TikTok: ägarbolaget Bytedance medger att anställda på företaget spårade journalister via TikTok.

2022 slutade inte sådär jättebra för TikTok. Under de två sista månaderna rasade förbuden mot TikTok in i USA. Först förbjöd ett antal delstater TikTok i offentligt anställdas jobbmobiler och sedan klubbade Joe Biden ett motsvarande förbud på federal nivå (lagen var visserligen inpackad i ett jättelagpaket som skulle hantera… den amerikanska statsapparatens utgifter, men ändå). Dessutom förbjöd även det amerikanska representanthuset sina anställda att köra TikTok i jobbmobiler.

Det är kort sagt väldigt dålig timing för Bytedance att bli påkomna med precis det som de tidigare förra året sa att de INTE gjorde. Men efter att det kommit artiklar om att TikTok spårade journalister som bevakade bolaget så tillsatte Bytedance en egen utredning som kom fram till att: jodå. Precis så var det.

Ett antal anställda på företaget ska olovligen ha tagit del av journalisternas data, inklusive IP-adresser som sedan användes för att försöka komma fram till om journalisterna hade varit fysiskt nära några TikTok-anställda som misstänktes läcka information till media.

Tre anställda ska ha fått sparken som följd, plus att en chef som ansvarade för riskhantering också har ”lämnat företaget” på något sätt. Så med andra ord: bara några freestylande anställda som gjorde det för att försöka stoppa läckor. Inte på något sätt kopplat till kinesisk övervakning av amerikanska medborgare.

Ja, eller det är åtminstone så som Bytedance vill att historien ska berättas. Men med tanke på misstron mot TikToks datahantering i framförallt USA så kan vi nog lugnt anta att det här inte direkt kommer att stärka appens politiska position i landet. Vi kan nog lika lugnt också anta att EU har skrivit en minnesanteckning om det här. Med röd text.

TikTok’s parent company accessed the data of US journalists

An internal ByteDance investigation reportedly found that some employees had accessed IP addresses for US reporters and people associated with them on TikTok.

TikTok gör det möjligt att åldersbegränsa videos

Ny inställning i TikTok: det blir nu möjligt att ange att videos bara ska gå att se för vuxna användare. 18 år och uppåt alltså. Funktionen har sedan tidigare funnits för livesändningar, men rullas nu ut även för vanliga videos.

Inte oväntat är TikTok snabba med att poängtera att plattformen policies i övrigt fortfarande gäller. Vuxeninnehåll betyder med andra ord inte att det är okej med… vuxeninnehåll.

Vad det handlar om är med andra ord ett försök från TikTok att hantera kritiken som kommit kring vilket innehåll som användare kan se i appen – inte minst med tanke på den överlag unga publiken.

TikTok Creators Can Now Restrict Videos to Adult Viewers Only

TikTok expands its audience controls, enabling creators to restrict videos to adult viewers only. Here’s the latest.

TikTok lanserar Talent manager portal

Ny tjänst från TikTok: Talent manager portal. Ungefär vad det låter som – ett verktyg för ”megastar creators”. Eller rättare sagt för managers till dessa.

Tanken är alltså att de personer och byråer som ansvarar för riktigt stora influencers får en plats där de ska kunna ”ha översikt över, agera på och analysera” de förfrågningar och kampanjer som kommer in.

Inte förvånande är den nya funktionen del av TikToks influencerplattform, där innehållsskapare och annonsörer ska kunna mötas och hitta samarbeten.

TikTok launches a Talent Manager Portal so managers can negotiate brand deals for clients | TechCrunch

TikTok is making it easier for brands to work with its ”megastar” creators with an update to its Creator Marketplace that now invites talent managers to oversee, execute and analyze the brand opportunities and campaigns being presented to their clients.

TikTok dumpar annonspriserna för att sno affärer från Meta och Snapchat

Annonsföretag har som bekant haft ett tufft år bakom sig. Ser inte ut att bli särskilt mycket bättre 2023. Åtminstone de första månaderna. Men hur har det gått för TikTok? Ja, det är lite svårt att veta eftersom de inte är börsnoterade och därmed inte delar information lika öppet som sina konkurrenter. (Ja, eller alls.) Men nu kommer uppgifter som pekar på att TikTok siktar på ett säkert knep för att locka annonsörer: dumpa priserna.

Enligt Vayner Media så ska kostnaden för att köpa 1000 annonsvisningar på TikTok ligga 50 % under Instagram Reels, 33 % lägre än Twitter och hela 62 % under Snapchats nivå.

Jag har för dålig koll på hur det faktiskt ser ut för de normalannonsörer som köper annonser i de olika plattformarna. Om det alltså är de här skillnaderna överlag. Och om det också gäller oss.

Men om jag för sakens skulle springer med Vayners uppgifter så känns de inte helt orimliga. Det är inte orimligt att även TikTok har känt av utmaningarna på annonsområdet. Och eftersom de är typ nyast på annonsområdet så har de inte alls samma etablerade position, trots att tjänsten har fått sånt enormt genomslag.

Att TikTok kapar sina priser för att locka över annonsörer känns därför inte alls orimligt.

TikTok’s plan to get more agency dollars includes cheap ads – Tubefilter

TikTok’s CPMs are reportedly lower than some of its competitors, and that is helping it move inventory amidst a tough economic climate.

LinkedIn

LinkedIn börjar visa karusell med fler inlägg när du interagerar med en medlems innehåll

Ny och rätt intressant funktion i LinkedIn (jag har inte stött på den förrän för någon vecka sedan, vilket alltså innebär att den är helt sprillans jätteny – för när jag får en funktion så är den helt sprillans jätteny, mmkay?): när jag interagerar med en annan LinkedIn-medlems innehåll så trillar det direkt ned en karusell med fler inlägg från samma medlem.

I Anna-exemplet så använde jag en av emojireaktionerna och i Staffan-exemplet så tryckte jag på kommentera. Det var först då som karusellen dök upp.

Ja, eller… det här händer då och då. Totalt tror jag att det så här långt har hänt mig ytterligare en gång – men normen verkar fortfarande vara det gamla vanliga. Att det alltså inte dyker upp fler inlägg. Det är med andra ord sannolikt ett test.

Och… jag gillar det. Riktigt mycket.

Okej. Det finns lite att jobba på med själva interaktionsdesignen. Första gången – ja, förmodligen samtliga tre gånger karusellen dök upp nu när jag tänker – så blev jag rätt förvirrad och fattade inte riktigt vad som hände. Men rent konceptuellt är det faktiskt rätt toppen. Och betydligt mer intressant än de generiska ”eftersom du är här så rekommenderar vi några random konton till dig med förhoppningen att du ska följa dem och hänga ännu mer här så vi kan visa fler annonser”-snurrorna.

Det jag verkligen gillar är att det direkt ger en liten sneak peak vad en medlem faktiskt delar för innehåll på LinkedIn. Det är förstås framförallt tänkt som marknadsföring av en innehållsskapare, men det ger också en vink om huruvida det är relevant att följa den personen utan behöva att gå in på personens profil eller helt enkelt köpa grisen i säcken.

(Ja, dessutom får man ju dessutom direkt i karusellen – på gott och ont – en känsla för hur ofta någon delar grejer. I mitt fall så kommer det framgå att det åtminstone går några minuter mellan varje inlägg.)

Överlag. Good stuff-grej. Me likes lots.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *