Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt Detaljhandel/e-handel Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 3 2023 – del 3

Klarna satsar på second hand. Google kan börja testa en konkurrent till ChatGPT senare i år. Netflix fick långt fler nya prenumeranter än väntat Q4 2022. Discord köper tonårsappen Gas. Microsoft säger upp 10 000 och Google säger upp 12 000.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

 

Detaljhandel/e-handel

Klarna satsar på second hand

Klarna fortsätter att kliva allt längre in på e-handelsområdet. Senaste initiativet: second hand.

Det handlar om ett samarbete mellan företaget formerly known as betaltjänst och Tradera, där Klarna helt enkelt erbjuder ett enklare sätt att sälja vidare sina köp. Ja, det är åtminstone vad Klarna hoppas på.

Samarbetet innebär att det går att välja en produkt ur sin Klarna-köphistorik som man vill sälja vidare. Sedan skickas man till Tradera där jag antar att en annons blir rätt färdigskapad. Bara att sälja vidare.

Det här sammanfaller kort sagt med den ambition att bli en e-handelshubb som Klarna har haft rätt länge. Dessutom kan Klarna rida på hållbarhetsvåg som blir allt viktigare att vara del av. Vi kan anta att det dessutom inte är en slump att det här samarbetet ser dagens ljus just nu – när plånböckerna blir allt tunnare.

Klarna satsar på second hand – i samarbete med jätten – Ehandel.se

Klarna ger sig in på begagnatmarknaden och gör så i samarbete med Tradera. Betalbolaget lanserar nämligen i dag en funktion där man kan sälja vidare sina

 

AI – artificiell intelligens

Företaget bakom ChatGPT kallar den virala bilden om skillnaden mellan GPT-3 och GPT-4 för ”complete bullshit”

Har du sett jämförelsen mellan GPT-3 och GPT-4 – alltså nuvarande och nästa version av den teknik som är basen i i ChatGPT? Med tanke på hur mycket den delades så är chansen väldigt god att du gjort det. Den är ”complete bullshit”. Enligt Sam Altman. VD för Open AI. Bolaget bakom just den tekniken.

Altman konstaterade det under en intervju med Strictly VC igår, där han konstaterade att ryktescirkusen som ChatGPT-populariteten har gett upphov till är som att ”människor ber om att bli besvikna och det kommer de att bli”.

Så det vi vet är alltså att GPT-4 kommer nån gång (”när vi är säkra på att vi kan släppa den säkert och ansvarsfullt”, enligt Altman), att GPT-4 säkerligen lär vara ännu vassare än nuvarande version och att den där virala jämförelsebilden mellan GPT-3 och GPT-4 är rent nonsens.

OpenAI CEO Sam Altman on GPT-4: ”people are begging to be disappointed and they will be”

GPT-4 is the much-anticipated successor to OpenAI’s GPT series of AI language models (which form the backbone of ChatGPT). In a recent interview, OpenAI CEO Sam Altman discusses rumors surrounding the technology.

ChatGPT förlitar sig på lågavlönade arbetare i Kenya för att filtrera bort stötande innehåll

Ännu ett exempel på att det inte finns någon gratislunch. Och om man så vill: det finns någon lågavlönad arbetare någonstans som jobbar under svåra förhållanden för att vi ska få något billigt. Eller gratis. Den här gången handlar det om ChatGPT.

Den officiella versionen av hur träningen av AI-språkmodeller går till är att en AI-algoritm släpps lös på en enorm mängd data och får sedan lära sig utifrån den hur saker och ting hänger ihop och fungerar. Ja, det är i stort sett så det förenklat förklaras. Men en rapport från Time har kommit fram till att Open AI – företaget bakom ChatGPT – också anställde egna, tja, modererare. À la Facebook.

Det ska ha handlat om kenyanska anställda som har fått runt två dollar i timmen för att hjälp till att träna algoritmen. Mer specifikt har det handlat om att de skulle gräva i de värsta mänskliga träsken för att leta fram allt som ChatGPT ska hålla sig borta från, typ. Alltså precis det som ibland kan vara lite vardag för de som sitter och modererar innehåll i sociala medier.

Allt för att Open AI skulle kunna ta fram en filtreringslista på saker som ChatGPT inte skulle lära sig av.

Så det har alltså funnits – och kanske/förmodligen fortfarande finns – ”fabriksarbetare” i låglöneländer som gör ett jobb som vi inte ser. Eller ens vill veta om. ”AI-tränare” kanske är nästa generations outsourcade låglönejobb?

Jag såg dessutom – utan att jag har koll på hur sant det är – en utvecklare som delade att han tackat nej till ett jobb på Open AI därför att arbetsuppgifterna innebar att han skulle skriva kod och sedan detaljerat kommentera hur han hade gjort och tänkt – så att algoritmen skulle kunna lära sig.

Det kan med andra ord hända att mycket av AI-magin som vi imponeras av egentligen är människoknackande. Kanske mer än vi tror. Därför att vi vill bli imponerade.

’That Was Torture;’ OpenAI Reportedly Relied on Low-Paid Kenyan Laborers to Sift Through Horrific Content to Make ChatGPT Palatable

The laborers reportedly looked through graphic accounts of child sexual abuse, murder, torture, suicide, and, incest.

Microsoft lanserar OpenAI-integration via Azure, ChatGPT-integration på väg

Vad kan det inte bli för mycket av just nu? Precis. ChatGPT.

I november 2021 – när AI inte alls var lika mainstreamhett – så smög Microsoft igång tjänsten Open AI Service, en tjänst som gör det möjligt för utvecklare att integrera modeller från just Open AI. Saker som språkmodellen GPT och bildskapar-AI:n Dall-E. Efter att tjänsten har krävt inbjudning sedan dessa så öppnar Microsoft nu Open AI Service för alla.

Ja, alla som köra Microsofts molnlösning Azure åtminstone.

Visst lär det ha handlat om en rätt planerad uppskalning, men det går förstås inte att komma ifrån känslan av att Microsoft har tryckt på knappen lite tidigare än de ursprungligen hade tänkt – eftersom AI-teknik via just ChatGPT blev en oväntat stor viral hit.

Den känslan blir inte mindre påtaglig när Microsoft dessutom poängterar att ChatGPT också är på väg till den nya Azure-funktionen. Kort sagt stöd för att använda ChatGPT i tjänster som man tar fram.

Jag misstänker att den tidplanen rätt väl sammanfaller med nyheten från någon vecka sedan: att Open AI har börjat småtesta en betalversion av sin chattbot.

Det här samarbetet gör dessutom uppgifterna om att Microsoft förhandlar om att köpa halva Open AI framstår som väldigt väldigt troliga.

https://venturebeat.com/ai/microsoft-azure-openai-service-now-generally-available-with-chatgpt-on-the-way/

Google kan börja testa en konkurrent till ChatGPT senare i år

Den virala framgången för chattboten ChatGPT har fått rätt många att börja prata om att ”Google för första gången får allvarlig konkurrens”, vilket förstås är att dra väldigt många för stora växlar på det som nu hänt. Utanför technördbubblan så lär ChatGPT fortfarande vara en marginalföreteelse och Googles sökverksamhet lär inte ha påverkats särskilt mycket.

Bland dem som har sugits in i domedagsbudskapet finns Google själva, som ska ha dragit i någon slags röd paniktofs på kontoret. Precis som Meta har lärt sig så gäller det trots allt att ta sig an små tjänster som får stor och viral uppmärksamhet så fort som möjligt. Just in case.

Inte oväntat så tittar Google nu på att ta fram sin egen motsvarighet till ChatGPT. En chattbot som ska kunna ersätta – eller snarare komplettera – Googles nuvarande sökfunktion. Uppgifter talar om att Google har gett sin AI-verksamhet DeepMind att ta fram något som kan börja testas senare i år.

Jag kan förstås Googles tveksamhet att ta det här steget. Inte för att de inte skulle ha kapaciteten att ta upp AI-konkurrensen, utan för att det finns rätt stora risker förenat med det. I Googles fall så handlar det framförallt om två saker: dels för att det historiskt ha visat sig gå lite sådär när maskininlärningsalgoritmer släpps ut i det vilda och möter mänskligheten på internet och dels för att Google redan har en massa myndighetsögon på sig gällande företagets dominerande ställning.

I det sistnämnda fallet så finns också balansgången med Googles egen annonsaffär: Google har länge velat helt sluta skicka trafik till andra sajter och istället ge svaren på ungefär allt direkt i sökresultatet. Men det är förstås något som inte skulle falla… helt väl ut bland dem som äger de sajter som annonserar hos Google.

https://the-decoder.com/google-may-use-deepminds-sparrow-as-chatgpt-competitor/

CNET pausar rutinen med AI-skrivna artiklar

I förra veckan framkom det att CNET använde AI-algoritmer för att skriva rätt många artiklar – och att det hade gjort det åtminstone i flera månader. CNET själva konstaterade att de artiklar som skrivits av en AI hade ”faktagranskats noggrant” före publicering, men när andra började gräva i det påståendet så visade det sig stämma… sådär.

Faktum är att det inte bara var småfel i texterna, utan i visas fall rätt allvarliga faktamässiga fel.

Det har nu fått CNET att ”pausa” användningen av AI-skribenter och kommer dessutom finkamma artiklar som skrivits på det här sättet tidigare för att säkerställa att det inte finns fler felaktigheter.

Det är med andra ord ännu ett exempel på faran med att helt förlita sig på det som en skapar-AI spottar ur sig. Det är också ännu ett exempel på det som ChatGPT har kritiserats för: innehållet förpackas med en sån säkerhet att det känns helt trovärdigt – och att vi därför inte har anledning att ifrågasätta det. Till skillnad från Google så visas heller inte flera andra källor och svar upp så att man enkelt kan få en överblick om ”första träffen” faktiskt stämmer.

Så med andra ord: källkritik FTW. Igen.

CNET pauses publication of AI-written stories amid controversy

CNET is pausing releases of AI-written articles after uproars over errors and a lack of disclosure.

AI kan lösa Rubiks kub åt dig

Ha. Fab. Klart det går att AI-fuska när man ska lösa Rubiks kub.

Steve Nouri on LinkedIn: #augmentedreality #artificialintelligence | 798 comments

ChatGPT doing our Assignments and now we can use AI to solve the Rubik's cube! #augmentedreality #artificialintelligence | 798 comments on LinkedIn

 

Ekonomi och finans

Netflixs kvartalsrapport Q4 2022: långt många fler nya prenumeranter än väntat

Ikväll var det dags för Netflix att visa kvartalskorten. Hur har det egentligen gått för det nya, billigare annonsabonnemanget som Netflix lanserade i mitten av förra kvartalet?

Tja, tittar vi på vinsten så var det sådär kul läsning vid en första anblick. 55 miljoner dollar jämfört med 607 miljoner för ett år sedan. Nästan plus minus noll i sammanhanget och långt under marknadens förväntningar.

Men det var desto roligare på användarsidan. Under kvartalet plussade Netflix på med 7,66 miljoner användare. Långt mycket bättre än förväntat och inte långt efter motsvarande siffra Q4 2021. Totalt har Netflix nu nästan 231 miljoner prenumeranter – en ny rekordsiffra. Det var förstås den absolut viktigaste siffran för Netflix och säkerligen en lättnadens suck både för aktieägarna och för VD:n Reed Hastings.

Vilket också för oss över till den största överraskningen under kvartalsrapporten: Hastings slutar som VD. Ja, eller med tanke på att Hastings, som dessutom är en av grundarna av Netflix, har suttit som VD nära nog sedan starten så var det i det hänseendet inte en blixt från klar himmel, men jag hade inte väntat mig det.

Hastings gör nu som grundar-VD:ar för techbolag för det mesta gör när de slutar som VD: tar över ordförandeklubban istället. Det innebär att Ted Sarandos, som varit Hastings med-VD under några år, får sällskap av Greg Peters, som fram till idag var företagets COO. Netflix fortsätter alltså med Miljöpartimodellen för sitt ledarskap.

Så hur gick det då för annonsabonnemanget? Titta vilken fin fågel! Eller ”vi är nöjda med de tidiga resultatet, men vi har fortfarande mycket att göra” som var Netflixs corporatespeakbeskrivning. Vilket alltså kan översättas till: okej, det gick inte så bra som vi hade hoppats, men om Apple kan komma undan med att svara så när en tjänst inte går riktigt så bra som förväntat så kan också vi komma undan med det.

Vi kan nog konstatera att uppgifterna från december om att annonsabonnemanget är det som gått sämst nog stämmer.

Oavsett: det är förstås ännu bättre om Netflix får fullt betalande användare. Det ger mer pengar. Och som det ser ut nu så lyckades Netflix vända den rätt trista 2022-trenden för företaget.

Och alla rykten om att Netflix nu är körda på grund av konkurrensen och trist innehåll visade sig vara starkt överdrivna. Åtminstone för tillfället.

Netflix Adds More Than 7 Million Subscribers in Q4, Smashing Previous Target

Netflix reported its fourth-quarter 2022 earnings Thursday, revealing financial performance for the three-month period.

Discord köper tonårsappen Gas

Ny affär bland de sociala tjänsterna: Discord köper Gas.

Gas är en app där tonåringar kan ge varandra anonyma komplimanger ungefär som föregångaren TBH. Det är också en av människorna bakom just TBH som grundade Gas.

TBH plockades upp av Facebook (som då fortfarande hette Facebook) under en period när Facebook jagade nya användare bland tonåringar som bara den. Det gick sådär med de flesta av dessa satsningar. Så även med TBH, som stängdes ned av Facebook efter bara åtta månader.

Gas har inte ens funnits så länge. Appen lanserades efter sommaren förra året och seglade rätt snabbt upp till 1 miljon dagliga användare, vilket också är den senaste siffran som jag har sett.

Det lite intressanta i sammanhanget är att Discord, som började sitt liv som en chattplattform för spelare, fortfarande ses som en av de sociala plattformar som vänder sig till yngre målgrupper. Men även Discord verkar alltså börja känna av utmaningar med användartillväxten.

Gas-köpet lär bocka av två viktiga boxar för Discord: försöka säkra tillväxten underifrån och fortsätta bredda företagets erbjudanden bortom spel.

Discord acquires Gas, the popular app for teens to compliment each other

Discord is acquiring the popular Gas social app. It has soared in popularity among high schoolers and has reached more than 1 million daily active users.

Shein kapar värderingen till 64 miljarder dollar

Inte ens de senaste årens stora e-handelsraket har gått oskadd genom de tuffare ekonomiska tiderna. Nu kommer uppgifter om att kinesiska snabbmodehandlaren Shein är på gång att ta in nytt kapital – till en rejält mycket lägre värdering än för något år sedan.

Enligt Financial Times så hoppas Shein plocka in 3 miljarder till en värdering om 64 miljarder dollar. Två jättesummor, förstås ,men 64 miljarder är bra långt under de 100 miljarder som företaget värderades till i samband med en finansieringsrunda förra året. Nästan 36 % lägre, till och med.

https://www.reuters.com/business/retail-consumer/shein-talks-raise-funds-lower-valuation-64-bln-ft-2023-01-18/

 

Övrigt

Google lägger ned Optimize

Google stänger ned ännu en tjänst: Optimize. A/B-testverktyget, alltså. 30 september 2023 är dagen när vi får vinka adjö.

Det innebär alltså att många som arbetar med digitala tjänster nu alltså förlorar ett gratisverktyg för att kunna köra A/B-tester. Optimize är inte det vassaste verktyget i A/B-lådan, men det har varit ett rätt enkelt sätt att kunna komma igång och överhuvudtaget börja använda den här typen av användartester. Så rätt synd att tjänsten försvinner.

Artikeln spekulerar att det här draget också kan innebära sista gången som Google försöker sig på att erbjuda ett A/B-testverktyg. Att de istället kommer att jobba med att göra det så enkelt som möjligt att plugga in tredjepartslösningar med Googles övriga verktyg.

Men jag kan inte låta bli att känna att det här tyvärr också är del av en professionalisering överlag av Googles webb- och appverktyg.

Styrkan hos Google Analytics har alltid varit att det har erbjudit en kort startsträcka för människor som inte kunde något om statistik eller mätning. Det enda som krävdes för att få fram det som de flesta behövde (åtminstone till att börja med) var att lägga in spårningskoden för Google Analytics.

När det nu är dags för version 4 av Google Analytics så gör Google avsteg från det här. GA4 bygger mycket mer på att du ska sätta upp de saker som du vill mäta och följa. Det är inte alls samma slags plug and play-lösning för genomsnittliga internetanvändare som vill kunna följa trafik utan ett verktyg betydligt mer anpassat för proffsanvändarna.

En inte alls orimlig utveckling. Men tyvärr en lite tråkig sådan.

https://www.cardinalpath.com/blog/google-optimize-to-sunset-on-september-30-2023?5

Microsoft säger upp 10 000 anställda

Så går Microsoft med i stora massuppsägningsklubben. Totalt 10 000 anställda kommer att få lämna företaget. Till skillnad från vissa andra techolag som sagt upp stora delar av personalen så får folk inte gå på dagen, utan det kommer att ske under året. Microsoft verkar med andra ord sikta på att sköta uppsägningarna både snyggt och kontrollerat.

Precis som hos Amazon så är det väldigt många människor sett till antal. Men precis som Amazon så ligger Microsoft rätt långt under techsnittet som verkar ligga runt 20 % numer (i Microsofts fall är det ca 5 % av personalstyrkan som får gå, i Amazons fall 6 % eller 1 % om man räknar in alla lagerarbetare).

Det handlar om Microsofts största enskilda uppsägningssväng så här långt och det säger en hel del om hur även de allra största jättarna känner av de hårdare tiderna. Med tanke på att Meta sa upp 11 000 för några månader sedan så är det numer bara Apple som inte tagit fram den riktigt stora uppsägningsyxan bland de största techbolagen.

Det återstår att se om Apple kan undvika att göra det – eller om de är näst på tur.

Microsoft announces big layoffs that will affect 10,000 employees

Microsoft is cutting thousands of jobs, with layoffs that will affect 10,000 employees. The cuts come just as Microsoft CEO Satya Nadella warns of a challenging two years ahead for tech companies.

Google säger upp 12 000 anställda

Yxan faller hos nästa techgigant. Google säger upp 12 000 anställda (ja, eller ägarbolaget Alphabet om vi ska vara formella). Bara dagar efter det att Microsoft meddelat att de varslar runt 10 000 och samma vecka som Amazon inleder sin process med att göra sig av med 18 000 medarbetare under året.

Google lägger sig dessutom på det som verkar ha blivit standardnivån för de största techbolagen. Uppsägningen innebär nämligen att 6 % av arbetsstyrkan får lämna in passerkorten hos Google. Motsvarande siffra för Microsoft var 5 % och för Amazon också 6 % (även om det i Amazons fall blir 1 % om man även räknar in alla lagerarbetare).

Kort sagt kan vi nog sammanfatta det här med att Google nu erkänner att annonsmotvinden biter allt hårdare. Vi kan nog gissa att Google – precis som Amazon och även Meta – kommer att kapa rätt många olönsamma satsningar.

Och precis som Microsoft, Amazon och Meta är det här den enskilt största uppsägningsvågen i Googles historia.

När jag häromdagen, i samband med Microsofts uppsägningsbesked, skrev att Apple nu var sista techgigant att inte ha utannonserat massuppsägningar så glömde jag alltså bort Google. Eller rättare sagt: jag var bara övertygad om att de redan hade gått ut med det. Ja, eller så börjar mitt sjätte sinne äntligen kicka in.

Oavsett: NU är Apple på riktigt den sista techgigant som inte har gått ut med en massnedskärning senaste året.

Google parent Alphabet cuts 6% of its workforce, impacting 12,000 people | TechCrunch

Google parent company Alphabet has announced that it’s cutting around 6% of its global workforce, impacting some 12,000 people.

EU ser ut att varna Microsoft för Activision Blizzard-köpet

Motgångarna för Microsofts spelambitioner fortsätter. Nu kommer uppgifter om att EU ska gå ut med någon slags ”invändning” mot Microsofts uppköp av Activision Blizzard, företaget bakom bland annat spelserien Call of duty.

Och, ja, med tanke på att USA redan har skickat in en stämning för att försöka stoppa köpet så kan vi nog lugnt utgå från att affären definitivt går i stöpet om även EU går ut med ett preliminärt nej.

Blir intressant att se om Microsoft kommer försöka kriga vidare med uppköpet ändå.

https://www.reuters.com/technology/microsoft-faces-eu-antitrust-warning-over-activision-deal-sources-2023-01-16/


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *