Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, AI – artificiell intelligens
- Del 3: Mobil, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook rullar ut nya inställningsfunktioner för Reels-algoritmen
Hur vet man om någon är power user på en plattform? Hen trycker på tre pluppar och anpassar sitt flöde. Nu kommer ännu fler power user-funktioner till Facebook Reels.
Så ja. Det blir nu möjligt att åtminstone litegrann brotta ned Reels-algoritmen.
Men det intressanta i sammanhanget är hur de stora plattformarna alla erbjuder allt fler möjligheter att manuellt gå in och justera vad algoritmen ska visa. De släpper allt mer in användarna för att vara med och, tja, samskapa upplevelsen (krav på det här i EU:s nya techregleringslagar påverkar förstås inte alls).
Mer transparens till folket alltså!
Och om man ska vara lite elak så känns det som plattformarna har någon slags slags confuse and conquer-upplägg i åtanke. Att erbjuda användaren så många alternativ att hen säger ”fuck it, orka ändra”.
Eller som vi numer säger: ”GDPR-cookiesamtycke”.
Meta rolls out new discovery and personalization controls for Facebook Reels | TechCrunch
Zuckerberg announced today that the company is introducing new features that make it easier to discover and personalize Facebook Reels.
Twitter kommer göra det möjligt för tidningar att sälja artiklar styckevis
Senast ut att testa lyckan med styckeköp av artiklar istället för bara löpande prenumerationer: Twitter. Någon gång under maj kommer Twitter att rulla ut stöd för just det här.
Och… det är ungefär allt vi vet. Vi vet kort sagt inte hur stor andel av intäkterna som Twitter kommer att ta, men vi har fått några ledtrådar från Twitter i andra sammanhang. Twitter kommer inte ta ut någon avgift alls för Subscriptions – Twitters egen funktion för att erbjuda användare prenumerationsbetalväggar – under det första året. Och när det väl blir aktuellt så kommer nivån vara 10 %.
Nu pratar vi här om B2B-tjänst snarare än något tänkt för individer, så det lär inte bli samma gratisår (ja, det har ju Musk visat med API-prissättningen). Med tanke på att Apple och Google numer ha kapat sina prenumerationsavgifter till 15 % i de flesta fall så lär Twitter förmodligen inte kunna gå särskilt mycket högre än Subscriptions-nivån.
Ja. Beroende på hur Musk tänker ta betalt. Nu bara utgår jag från att det kommer att handla om köp via Twitter-appen, men vi ska väl inte helt utesluta att Musk tänker försöka hitta på något eget betalningsupplägg bara för att.
Oavsett så är det intressant. Inte Twitters drag i sig, utan att styckesköpet verkar ha seglat upp i intresselistan igen. För några år sedan fanns styckesköp – åtminstone som test – på rätt många håll. Sedan dess har det däremot blivit desto mer sällsynt. Förmodligen därför att, tja, det inte gav särskilt mycket.
Men bara det senaste året eller så har jag sett några försök att testa på styckeköp igen. Och det kan ju vara så att den tekniska tröskeln nu är lägre. Att det alltså är ännu enklare att betala med bara ett tryck, tack vare inte minst Apple Pay och liknande lösningar.
Det återstår väl dock att se hur stort intresset är. De lite för tidiga utlåtanden jag har sett så här långt pekar på att det inte är en blockbuster den här gången heller.
Twitter’s pay per-article service lets you avoid subscriptions.
Twitter is rolling out a one-click pay-per-article micro-transaction service in May, which Elon Musk says is a ’win-win for both media orgs and the public.’
WordPress slutar erbjuda autodelning till Twitter efter Twitters nya API-regler
Så har det blivit dags för ännu en tjänst att skrota sitt stöd för Twitter: WordPress.
Det handlar mer specifikt om att företaget bakom WordPress, Automattic, inte längre kommer att erbjuda stöd för att autodela WordPress-inlägg via WordPress egen allt-i-allo-plugin Jetpack.
Anledningen? Twitters nya API-regler. Eller egentligen: Twitters nya API-prissättning.
Efter att oväntat ha dragit pluggen ur alla Twitter-liknande tjänster, som TweetBot och Twitterific, så gick Twitter tidigare ut med priserna för det API som tidigare gick att använda kostnadsfritt. Ja, eller finns fortfarande en kostnadsfri version, men då för ”hobbyanvändare” enligt Twitter själva. Det tillåts kort sagt väldigt lite trafik.
För det finns det två nivåer ovanför: en för 100 dollar i månaden, som fortfarande har rätt stora begränsningar i hur många tweets som kan haanteras, och så en ”enterprise”-nivå som… kostar skitmycket. Lite oklart hur mycket (eftersom det handlar om ett ”ring oss så kommer vi överens om nåt”-pris), men det har talats om uppemot 42 000 dollar. I månaden.
Det fick Microsoft att för några veckor sedan dumpa Twitter från sin annonsplattform och nu gör alltså Automattic samma sak.
Det känns med andra ord allt mer som att Elon Musks försök att dra in mer pengar på Twitters API har slagit tillbaka. Riktigt hårt. Särskilt som det handlar om funktionalitet för att fylla Twitter med innehåll.
WordPress drops Twitter social sharing due to API price hike
WordPress.com is removing Twitter integration from its popular JetPack social sharing plugin.
Twitter ändrar sig – offentliga konton som delar viktig samhällsinformation får fortsatt fri tillgång till API:et
Kors. I. Taket. Ett bra och affärsmässigt rationellt beslut från… Twitter? Det är vi inte bortskämda med under Musk-eran. Men här kommer i alla fall ett.
Principiellt och strategiskt viktiga beslut har som bekant numer dagsnotering hos Twitter. I bästa fall. Så det är med andra ord föga förvånande att beslutet att (i praktiken) helt strypa Twitters API för extern användning så länge som de som vill få tillgång inte är beredda att betala hysteriskt mycket pengar varje månad.
Det har gjort att flera tjänster som har erbjudit funktionalitet kopplat till Twitter har gått ut med att de kommer att plocka bort Twitter från listan av plattformar som de erbjuder stöd för. Bara de senaste veckorna har både Microsoft och WordPress kastat in Twitter-handduken. Men det visade sig rätt snabbt att betalbeslutet också drabbade en grupp konton som Twitter (läs: Musk) förmodligen inte ens tänkte på.
Vi pratar om konton som delar samhällsviktig – eller till och med samhällskritisk – information bland annat via Twitter. Här hittar vi saker som vädertjänster, trafikinformation och diverse nödinformation. Till och med katastrofinformation.
Nu kommer den här typen av konton alltså även fortsättningsvis kunna använda Twitters API kostnadsfritt.
Nu pratar vi alltså om ett väldigt specifikt användarscenario, men det sätter fingret på ett (av många) sätt som Musk har skjutit Twitter i foten: den nya API-prissättningen har sänkt tjänster som har utnyttjat API:et för att göra det enklare att skapa innehåll – för Twitter.
Twitter backtracks, lets emergency and traffic alert accounts keep free API access
After many public utilities like the National Weather Service and the MTA ditched Twitter due to its API paywall, now the company says ’verified gov or publicly owned services’ can stick around for free.
Twitter ändrar beskrivningen av verifieringsbocken
Lite oväntat har Musk backat på ett Twitter-beslut. Igen. Den här gången handlar det om texten som förklarar vad den blå verifieringsbocken betyder. Den som du får om du betalar för Twitters Blue-prenumeration.
Ja, eller så var det. Nyss. Typ.
1 april skulle gamla verifieringsbocken sluta gälla på Twitter. Den som Twitter förr delade ut gratis och som Musk avfärdade som ett odemokratiskt ”lords and peasants”-system när han tog över och att det var helt fel att Twitter godtyckligt och helt och hållet på eget bevåg delade ut verifieringsbockarna. Sen sköts den gränsen fram till 20 april, när veriferingsbocken försvann för alla som inte ville betala för Blue.
Ja, eller så var det. I nån dag. Typ.
Sen visade det sig att några stora twittrare som uttalat sagt att de inte skulle betala för att behålla sina bockar ändå hade kvar bocken. Elon själv pyntade för dem på klassiskt Elon-fem-år-manér. Sa han. Men någon dag senare så hade en väldig massa konton som blev av med sina bockar fått tillbaka dem. Om man tryckte på bocken så fick man förklaringen att bocken fanns där därför att kontot hade betalat för Blue och verifierat sin identitet via sitt telefonnummer. Trots att de aktuella kontona inte hade gjort någotdera.
Det här draget berodde förmodligen på att det blev pinsamt uppenbart hur få av Twitters influencer som var beredda att betala för Blue. Så riktigt stora konton verkar få ha kvar sin bock enligt någon inte helt transparent logik.
Men i USA är det tydligen olagligt att göra det Twitter gjorde. Att påstå att någon betalar för eller använder en tjänst om en inte gör det. Vilket för oss till den senaste ändringen. Som lär bero på att Musk insett att Twitters ekonomi inte skulle må jättebra av en hög stämningar.
Så nu står det inget om Blue i förklaringstexten. Bara att kontot är ”verifierat”. Och eftersom det även gäller för konton som inte har sagt att de har verifierat sig via något av de sätt som Twitter numer erbjuder så betyder det alltså att det är Twitter som står för verifierandet.
Så blåbocken på Twitter får du bara om du betalar. Ja, fast om du är riktigt stor så får du bocken gratis. Och det är Twitter som bestämmer vem som får en gratisbock.
Det påminner om något…
Elon Musk Changes Twitter Blue Checkmark Labels to Reduce Humiliation
The labels attached to verified users with blue checkmarks don’t mention whether the account is subscribed to Twitter Blue.
Snapchat
Snap stoppar in annonser i Spotlight och in AI-tjänst
Senaste veckan eller så har varit sådär kul för Snap. Och för Snaps aktieägare. En kvartalsrapport som kom in sämre än väntat öppnade falluckan under Snap-aktien plus ett… svalt mottagande för appens nya AI-kompis My AI (mer specifikt att den fick för mycket utrymme i appen och att den… ljög öppet om att den inte spårar sina användare).
Men skam den som ger sig! Nu ber Snap sina användare om förlåtelse genom att… redan nu stoppa in annonser just i AI-funktionen. Och rullar samtidigt ut annonser i sin TikTok-kopia Spotlight.
Det innebär alltså att ”fingertoppskänsla” ska in på lodrätt åtta.
But I digress.
My AI har börjat testa ”sponsrade länkar” i chattar med AI-kompisen som ”kopplar samman användare med partners relevanta för konversationen”. Exempel som ges är att man kan få annonslänkar från närliggande restauranger om man frågar efter restaurang eller få förslag på hotell om man pratar weekendresa. Det är kort sagt ungefär samma upplägg som Microsoft testkör i BingChat.
Men datan kommer inte bara användas för annonsprodukten i My AI. Det AI:n lär sig kommer också att påverka vad användaren får se i andra delar av Snapchat. Så kort sagt kommer My AI i mångt och mycket vara en, tja, annonsprofileringsbot.
HEL-LO. Säger EU.
Ett ställe som lär kunna AI-påverkas är de annonser som visas i Spotlight. Efter att ha testkört annonser i Spotlight under förra året så kommer Snap nu att trycka på globala utrullningsknappen. Snap berättade också att Spotlight nu har 350 miljoner månadsanvändare, upp 170 % på ett år.
Sist men inte minst så får Snapchat ett nytt takeoverformat: First story. Som det låter som: ett format som gör att annonsörer kan köpa den första Snap ad som en användare ser under sitt besök i appen. Alltså den första annonsen mellan vänners stories.
Snap announces tests of sponsored links in My AI, new ad products for Spotlight and Stories | TechCrunch
Snap says it’s still in an early experimental stage with this feature and wants to make sponsored links as useful as possible.
Bara hälften av dem som skaffade Twitter Blue tidigt är fortfarande prenumeranter
För ett par veckor sedan dödade Musk den gamla gratisverifieringsbocken på Twitter. Sedan återinförde han den igen efter bara någon dag, när det visade sig att nästan ingen av dem som hade gamla bocken ville betala för att behålla den.
Det innebär att Twitter nu bedöms ha 640 000 till 680 000 Blue-prenumeranter. En jättedrös, förstås – men i sammanhanget väldigt lite. Det kan jämföras med Snapchats motsvarighet som numer officiellt har över 3 miljoner prenumeranter.
Men ännu jobbigare är att Twitter har väldigt svårt att hålla kvar sina användare. Av de 150 000 som började betala för Blue tidigt i november förra året när tjänsten släpptes så har mer än hälften hoppat av.
Nu handlar det som sagt var om uppskattningar, eftersom Twitter inte har gått ut med några officiella siffror kring hur det går för Blue. Och som alltid när det kommer till vad techbolag säger och inte säger om sina tjänster så kan vi anta att Twitters (läs: Elon Musks) tystnad i frågan betyder att det… inte går särskilt bra.
More than half of Twitter Blue’s earliest subscribers are no longer subscribed
Twitter Blue’s first paying subscribers aren’t sticking around.
TikTok
TikTok lanserar nytt premiumannonsformat för publicister
Tiktok höjer pulsen hos annonsörerna – presenterar nytt premiumformat – Influens.se
Maxa synligheten med säkra placeringar. Nu hoppas Tiktok kunna kapa åt sig ännu större andel av annonspengarna genom ett nytt annonsformat: Pulse
TikTok breddar sitt kreatörsprogram
Efter att ha öppnat sitt kreatörsprogram som inbjudningshistoria i februari så har gör TikTok det nu möjligt för fler att gå med. Creativity Program, som tjänsten heter, öppnar nu för alla tiktokare. Ja, för alla som lever upp till de kravs som ställs.
För att ha chans att kvala in så finns det villkor både vad gäller innehåll och räckvidd. Videoklippen måste vara minst en minut långa, det krävs att kontot har minst 10 000 följare och 100 000 ”autentiska” visningar de senaste 30 dagarna.
De som kan bocka av alla de kraven har sedan chans att få betalt för sitt innehåll direkt från TikTok, via den fond som plattformen har satt upp för ändamålet.
Det mest intressanta här är förstås längdkravet. Och det är ännu ett tecken på att TikTok på allvar vill ta upp konkurrensen med Youtube. Något som TikTok är tvungna att göra vare sig de vill eller inte (okej, de vill – men ni fattar). För både Meta och Youtube satsar som bekant… en del på att kopiera TikTok.
Då är det bara att kontra med att ge sig in på konkurrenternas hemmaplaner.
TikTok’s new creator fund requires 10,000 followers and longer videos
TikTok’s new creator fund, called the Creativity Program, is now open to all eligible users. Creators need 10,000 followers and 100,000 video views in 30 days – plus they must be making longer videos.
LinkedIn fyller 20 år
It was 20 years ago today! Så lång tid har gått sedan LinkedIn för första gången såg dagens ljus.
Det var om man så vill starten på den första generationen sociala medier som vi känner dem idag. LinkedIn 2003, Facebook 2004 och Twitter 2006.
Sedan dess har mycket hänt. En sak är att inget av företagen längre finns kvar (LinkedIn ägs numer av Microsoft, Facebook heter Meta och Twitter heter X Corp). En annan sak är att de har utvecklats åt lite olika håll. Facebook är världens största sociala plattform (lite beroende på hur man räknar Youtube), LinkedIn kommer allt närmare miljardmedlemsgränsen och Twitter… ja.
Men en sak som Facebook och LinkedIn har gemensamt är att de båda tjänsterna har börjat komma in i en ny andning. Facebook fortsätter att ligga i det absolut toppskiktet av nedladdningslistorna och ser en lite uppåtgående engagemangstrend. LinkedIn å sin sida har verkligen blommat upp de senaste 4-5 åren, där den – lite sent omsider – började bli ett socialt medium på riktigt.
Visst. LinkedIn är fortfarande till största del en marknadsföringsplattform och inte en riktig innehållsplattform – trots LinkedIns uttalade ambitioner att bli det senare (att LinkedIn inte törs släppa sargen och verkligen låta plattformens innehållsskapare få samma möjligheter som i de andra sociala tjänsterna är förstås en stor anledning till att det är så). Men tjänsten har åtminstone gått från bara CV-lagringsplats till någon form av nätverk med sociala interaktioner.
Kort sagt är det ungefär som det altid har varit med LinkedIn. LinkedIn gör som alla andra – fast långt senare. Men med det sagt så ligger LinkedIn långt före de andra i kurvan inom ett aktuellt område: LinkedIns intäkter bygger mer på betalabonnemang än annonser – precis den typ av intäkter som alla andra sociala plattformar nu försöker bygga upp för att minska beroendet av annonser.
Jag hade kunnat göra en lång historisk exposé över LinkedIns utveckling – men det behöver jag inte! LinkedIn-ässet Linda Björck har redan gjort det! Ni hittar den här nedan.
https://smartbizz.se/linkedin-fyller-20-ar-fran-2003-till-2023/?1
LinkedIn testar ChatGPT-funktion för att skriva jobbansökningar
Alla världens rekryterare: Ha! Nu låter vi AI sköta urval och rekrytering! Värsta smarta grejen!
Alla världens jobbsökare: Håll min öl.
Efter att ha testat och lagt till stöd för att outsourca jobbannonsskrivandet till LinkedInGPT så är det nu dags för LinkedIn att testa att sätta sig i stolen på andra sidan bordet.
Vad det alltså handlar om är att LinkedIn nu har börjat testa en funktion som gör att medlemmar kan skapa ”väldigt personaliserade” jobbansökningar som baseras på innehållet i jobbsökarens LinkedIn-profil, innehållet i jobbannonsen man är sugen på att söka och information om det aktuella företaget som söker folk. Men personaliseringen kan intressant nog också delvis baseras på innehållet i rekryterarens profil.
Vi kan med andra ord konstatera att framtidens jobbsökarprocesser kommer att bli rejält annorlunda.
De som börjar på ett jobb kommer inte veta vad de har påstått att de kan och vad de förväntas göra. Den som anställer kommer inte veta vad de har skrivit och ställt för krav i annonsen. Och ingen sida kommer ha en aning om vad som sades i intervjun, eftersom den hanterades av AI-botar på båda sidor.
Good times.
LinkedIn’s new AI will write messages to hiring managers
LinkedIn is testing a new feature that will generate brief, cover letter-like messages candidates can send to hiring managers on the platform.
BeReal
BeReal släpper anti-anti-influencer-funktionen RealPeople
BeReal verkar ha vaknat till. De senaste två veckorna har förra årets social-raket både hunnit lansera en musikfunktion tillsammans med Spotify och börjat testa funktionen Bonus, som gör det möjligt att BeReala fler gånger samma dag, och nu är det dags för ännu en testfunktion: RealPeople.
Vad är då RealPeople för berealigt? En funktion som ger dig ”en kurerad tidslinje med de mest intressanta människorna”. Så… väldigt sannolikt… människor du inte berealar med. Eller känner.
Med andra ord så har alltså även BeReal lärt sig TikTok-läxan. Dina vänner är… tråkiga. Who you gonna call för att få användare att vilja hänga mer i appen? Proffsen!
Och med tanke på att Bonus gör att folk kan bereala precis när de vill – och inte bara när BeReal vill – så kan proffsen bereala proffsigt innehåll. Så BeReals nya funktion ger alltså BeReal ett nytt flöde med rekommenderat proffsinnehåll från människor du inte följer. Du vet. Precis som… precis alla andra sociala tjänster i universum just nu.
En… anti-anti-influencer-funktion, alltså.
Släpps i Storbritannien nu och kommer att rullas ut globalt ”snart”.
BeReal unveils its latest attempt to Be Relevant again
BeReal introduces new features, Bonus BeReal and RealPeople, after a decline in average daily users.
Övrigt sociala medier
Microsoft Teams får betalväggar
Ny, kanske inte helt given, funktionalitet i Microsofts samarbetskommunikationsplattform Teams: betalväggar.
Ja, nu kanske någon säger att det redan finns betalväggar i Teams. Betalversioner, alltså. Men nu pratar vi om en klassik pandemifuntion: möjlighet för småföretagare att ta betalt för innehåll i Teams. Saker som konsultationer och webbinarier.
För att få till det här har Microsoft inlett samarbeten med tjänster som GoDaddy, Paypal och Stripe, som hanterar det betalningsmässiga. (Så ja, i dagsläget släpps den nya funktionen bara i USA och Kanada, vi får kort sagt se när – och om – den kommer hit.)
Microsoft vill med andra ord väldigt gärna att Teams sa bli betydligt bredare än det är idag. En där Teams inte bara är kanalen där befintliga team möts och samarbetar, utan också platsen där företag möter sina kunder. Och gör sina affärer
Microsoft Teams now lets small businesses charge for appointments, webinars, and more
Microsoft Teams now accepts in-app payments for meetings. Small businesses can use a payments feature to request money for appointments, webinars, and other sessions.