Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 3: IoT – internet of things, AR/VR, Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
- Del 4: Alla nyheter som Apple presenterade under WWDC 2023
Sociala medier
LinkedIn rullar ut Though leader ads
Ännu ett nytt annonsformat. Den här gången från LinkedIn. LinkedIn gick tydligen ut med det för en vecka men jag missade det då. Och jag hade heller ingen aning om att det var på gång.
Ja, eller rättare sagt: jag hade ingen aning om att LinkedIn skulle rulla ut formatet Thought leader ads (återstår att se om det blir ”tankeledarannonser” på ”svenska”). Jag visste däremot att annonsformatet var på gång. Fast inte med det namnet.
Vad det handlar om är möjlighet för ett företag att betala för att boosta en anställds inlägg. Ja, det måste vara en anställd – det är ett av grundkriterierna.
Så tanken är alltså det som har varit en utmaning ända sedan LinkedIn började jobba mer med sitt flöde: hur får man anställda att dela företagets inlägg? Eller i grund och botten: hur skapar man visningar och engagemang för en sidas inlägg. I det här fallet så erkänner LinkedIn att sidor generellt är kassa på att skapa bra innehåll. Så bättre att låta de som faktiskt kan göra det – och som har ett eget nätverk att sprida det i – göra jobbet.
Så egentligen är det här bara ännu ett sätt att boosta inlägg. Men i sammanhanget blir namnvalet väldigt relevant. LinkedIn säger det som LinkedIn-ansvariga förmodligen har tjatat om internt rätt länge: lyft fram anställda. Och rentav: låt anställda bygga sitt personliga varumärke på betald arbetstid – och casha in på den förmånen på det här sättet (okej, bland annat det här sättet).
LinkedIn siktar dessutom på att lägga till det vanliga influencer-köret ”down the line”. Att annonsformatet också ska kunna omfatta externa tankeledare.
Det nya annonsformatet öppnar i mitten av juni och det verkar som att det då släpps globalt. I artikeln här nedan hittar ni oavsett inte bara en detaljerade genomgång av formatet i sig utan också hur man skapar och använder det.
Hugo Welter on LinkedIn: Thought Leader Ads
The best ad format of the year will be available soon. Thought leader ads will be released mid june. Your leaders will have the opportunity to: ✅ Share…
LinkedIn testar funktion för att AI-skapa annonser
Lite trögt att få till LinkedIn-annonserna? LinkedIn har din rygg! Nu börjat LinkedIn testa en ny AI-funktion (ja, generativ AI, föstås, because genrativ AI): låt LinkedIn AI-skapa dina annonser.
Det är alltså ungefär det som Meta och Google också testar. I LinkedIns fall betyder det här att AI:n hämtar inspiration från annonsörens LinkedIn-sida och Campaign Manager-inställningar (saker som mål, riktningskriterier och målgrupp) för att förslå copyn till annonsen.
Ja, nu behöver LinkedIns annons-AI lite mer hjälp på traven. Funktionen bygger på att du själv lägger in en text och sen kan LinkedIn komma med förslag på alternativa texter. Funktionen kan även komma med rubrikförslag. Bild måste man fortfarande fixa själv, men det är nog mest en tidsfråga innan LinkedIn även börjar testa även det.
Däremot är det ingen idé att du dyker in och börjar leta efter funktionen riktigt än. Förmodligen. LinkedIns senaste AI-skills är ”en begränsad alfaversion” som dessutom bara är tillgänglig i Nordamerika.
LinkedIn is the next social network to offer AI-powered tools for ad copies | TechCrunch
LinkedIn has introduced its own tool powered by OpenAI’s GPT models to suggest different copies of an ad to marketers.
LinkedIn lägger till Campaign quality score för kampanjer – kan påverka synligheten
Jobbar du med annonsering på LinkedIn? Då kan det här vara värt att kolla in. LinkedIn ska tydligen ha smugit ut en ny poängskala för kampanjer på plattformen: Campaign quality score.
Det verkar vara ett betyg som inte är helt lätt att ta reda på, men som kan påverka synligheten för annonser. Tydligen kan ett lågt betyg leda till begränsad räckvidd. Kanske så låg som 20 % av den totala målgruppen som du vill nå.
LinkedIn själva har inte sagt något om det här (vad jag har sett), så det gör att det här inlägget om det förmodade nya betyget killgissar vad som kan påverka siffran man får. Saker som storleken på målgruppen, antalet kampanjer och vald budgetmodell.
Oavsett vilket så kan det här vara något att hålla lite koll på framöver. Inte minst vad LinkedIn själva (kanske) säger.
Canberk Beker on LinkedIn: #b2bmarketing #linkedinads #demandgeneration | 203 comments
⛔️Your LinkedIn Ads may not be delivered to your target audience ⛔️ A few weeks ago, LinkedIn quietly introduced campaign quality scores which directly… | 203 comments on LinkedIn
Sök/SEO
Google rullar ut stöd för längre videos i business profiles
Men det är väl klart att även Google vill bli TikTok. Ja, ännu mer TikTok, kanske. Fast den här gången handlar det inte om Youtubes TikTok-kopia Shorts, utan om TikTok i Googles sökresultat.
Vad det handlar om är alltså att Google nu rullar ut stöd för längre videos i sökfunktionen i mobilen. Fast det rör sig fortfarande om korta videos – upp till 30 sekunder långa. Enligt riktlinjerna. Men däremot verkar det som att klippen kan vara längre än så.
Oavsett exakt längd så är det här ännu ett tecken på hur Google vill att fler företagare ska lägga mer kärlek på sina företagsprofiler i Googles sökresultat. Och förvandlar dem allt mer till fullständiga, tja, sajter. Direkt hos Google.
Google Business Profiles Now Show Long Form Videos
Google Business Profile listings in the Google mobile search results never showed videos in the image portion of the listing that were longer than 30 seconds. Now, it seems Google is showing 30 second or longer videos for some of those listings in mobile search.
Detaljhandel/e-handel
Amazon börjar erbjuda köp nu, betala senare
Amazon gör en Klarna. Utan Klarna. De börjar med andra ord nu erbjuda en köp nu, betala senare-tjänst. Precis det som var Klarnas stora genombrottsprodukt. Men Amazon har istället valt den amerikanska Klarna-konkurrenten Affirm.
Men i övrigt är det mycket samma upplägg som hos Klarna. Affirms tjänst kopplas ihop med Amazons betallösning Pay, så att det blir möjligt att välja att betala senare via Affirm. Och då kan man även välja att dela upp sin betalning på flera tillfällen, räntefritt.
Egentligen är det ett rätt väntat besked, med tanke på hur populära den här typen av upplägg är inom e-handeln. Men det visar också att kampen om kunderna hårdnar allt mer. Och det gäller att sänka köptröskeln så mycket som möjligt.
Amazon Pay taps Affirm to be its first buy now, pay later player in the US | TechCrunch
Amazon Pay has tapped Affirm to offer buy now, pay later options to consumers, the companies announced today.
Amazon lägger till AR-stöd för produkter
Intressant nytt samarbete för Amazon: Hexa. En ”3D-visualiseringsplattform”.
Vad innebär då det här mer konkret? Att Amazon lägger till AR-stöd för produkter. Det innebär med andra ord att säljare kan få tillgång till saker som AR-innehåll, exempelvis prova på-funktionalitet.
Om säljare laddar upp sitt Amazon Standard Identification Number till Hexa så kan en bild sedan förvandlas till en ”högupplöst 3D-modell med AR-kompatibilitet”.
Vad det här konkret innebär är alltså att säljare enklare kan lägga till funktionalitet som gör att kunder virtuellt kan prova produkter, se produkter i sitt eget vardagsrum via AR eller 3D-snurra på produkter.
Ja, i teorin åtminstone. Jag har inte sett något skarpt exempel än, så jag vet inte hur bra slutresultatet blir. Som vanligt lär det inte blir lika mycket plug and play som Amazon och Hexa beskriver det. Men det är oavsett ett intressant steg som visar både på möjligheten och kravet för e-handlare att skapa upplevelser som filar ned tröskeln mellan det digitala och det fysiska.
Och att Amazon även börjar rigga sig för en ny verklighet. Där digitala gränssnitt inte alls måste se ut och fungera som de har gjort så här långt under internets livslängd.
Amazon.com 3D Visualisation with Hexa – ChannelX
Amazon has partnered with 3D visualisation specialist Hexa to allow retailers to display augmented reality content on their store
Amazon börjar AI-sammanfatta recensioner
Vid sidan av Apple är Amazon den techjätte som har pratat absolut minst om den just nu hetaste trenden: generativ AI. Alltså AI-lösningar som kan skapa innehåll baserat på instruktioner från användare. Men Amazon jobbar förstås även de på att få in den här typen av funktionalitet. Som här: genom att sammafatta recensioner.
Vad det handlar om är att Amazon helt enkelt skapar en egen ”samlingsrecension” efter att AI-algoritmen har tröskat sig igenom de många (eller få) recensioner som finns på en produkt. Ett sätt att helt enkelt skapa ett enklare sätt för kunder att skapa sig en översiktsbild av vad recensenter har sagt, något som kan vara lite svårt när en produkt börjar få många recensioner.
Blir intressant att se om fler e-handlare kommer att följa efter.
Mark Wieczorek on LinkedIn: Amazon is now summarizing reviews via AI. It's long been known that aged… | 94 comments
Amazon is now summarizing reviews via AI. It's long been known that aged products – that have had the time to build up large numbers of reviews – have had an… | 94 comments on LinkedIn
Uber Eats gör det möjligt att filtrera på restauranger som använder mer miljövänliga förpackningar
En väldigt bra grej från Uber East: möjlighet att filtrera på matställen som har lite mindre dåliga förpackningar för sin leveransmat. Mer specifikt de som har ”återvinningsbara, komposteringsbara och hållbart producerade” förpackningar.
Visst, det går förstås att invända att hela utkörningen av mat i sig – inte sällan på bensinmoppar – är allt annat än miljövänlig och hållbar. Men det är oavsett ett initiativ värt att applådera. Och inspireras av.
Funktionen släpps nästa vecka och rullas till en början ut i Amsterdam, London, Paris, New York, San Francisco och Taipei.
Uber Eats will let you pick restaurants using less terrible packaging
Uber Eats says it’s aiming for all deliveries to be zero emission by 2040, and you can even search by less wasteful packaging.
Strömmade medier
Netflix fick fler prenumeranter tack vare att de stoppade delning av konton
Hur gick Netflixs nedslag mot otillåten delning av konton? Jo, tack, bara bra. Säger Netflix.
Ja, eller det säger åtminstone dataanlysföretaget Antenna å Netflixs vägnar. För när Antenna tittade på hur det gick för Netflix-prenumerationerna i USA under de fyra första dagarna efter det att den nya begränsningspolicyn infördes så såg de ett rejält hopp i antalet nya prenumerationer. 73 000 stycken, som var 102 % bättre än snittet de föregående 60 dagarna.
Men inte nog med det: det ar högre uppgångar än de som Antenna såg för Netflixs siffror i mars och april 2020 – alltså när Covid-pandemin slog till med full kraft.
Och… det här kan förstås tycka självklart. Om Netflix sätter stopp för delning kors och tvärs så måste fler skaffa egna abonnemang. Men det var inte alls lika givet på förhand. Inte minst med tanke på det ekonomiska läget. Det hade lika gärna kunnat bli oförändrat antal prenumerationer, därför att folk helt enkelt valde bort Netflix om de var tvungna att betala själva.
Kort sagt: ett positivt och väldigt viktigt besked för Netflix. Återstår att se om det här också kan gynna siffrorna på sikt.
In a shocking turn of events, Netflix subscriptions rise after password-sharing crackdown
Netflix is already seeing an increase in subscribers after announcing its password-sharing crackdown in the US, according to data from Antenna.
Apple Music får gemensamma spellistor
Apple hoppade inte bara längst fram i teknikracet med sin ansiktsdator och sina ännu-mera-värsting-värsting-chip. Apple revolutionerar också musiklyssnadet! Genom att Apple Music nu får… gemensamma spellistor! Flera människor kan samsas om och lägga till saker i samma spellista!
In your face alla andra musikströmningstjänster som inte alls har haft det här i flera år redan!
(Dessutom missade jag – eller så råkade jag blinka under dragningen – att Apple Maps nu får stöd för att visa hur många lediga laddplatser en elbilsladdstation har. Oklart om det även kommer till oss redan i och med lanseringen av iOS 17 eller något som dröjer längre, men det är ännu ett tecken på att Apple allt mer positionerar sig som ett fullständigt alternativ till Google Maps.)
Apple previews new features coming to Apple services this fall
With iOS 17, iPadOS 17, macOS Sonoma, watchOS 10, and tvOS 17, new features and enhancements arrive for Apple’s world-class services later this year.
AI – artificiell intelligens
ChatGPT-appen får stöd för iPad, Siri och Genvägar
Eftersom LinkedIn numer har ändrat sina riktlinjer så att alla användare måste posta minst ett inlägg varje dag om ChatGPT så har jag inget annat val än att göra just det. (Vore så ovärt att sparkas ut från LinkedIn på grund av att jag postade ett ChatGPT-inlägg för lite.) Open AI fortsätter att skala upp sin appnärvaro.
Efter iOS-appen som lanserades förra veckan så har ChatGPT nu även fått stöd för iPad. Dessutom går det nu att dra och släppa från ChatGPT in i andra appar (som LinkedIn. Så att man kan skriva sitt dagliga inlägg om ChatGPT.)
ChatGPT i IOS-kostym får nu även stöd för Siri och Genvägar. Det blir med andra ord möjligt att interagera med ChatGPT via Siri-kommandon (även om det inte innebär att man helt och hållet kan swappa Siri mot ChatGPT). Genvägsstödet har delvis funnits tidigare, så tillvida att användare har byggt egna genvägar för mot ChatGPT, men nu nu blir det alltså en mer integrerad del.
Just Siri kanske inte är det som får folk att springa benen av sig, men lite i skuggan av allt annat kopplat till generativt AI:ande så börjar de digitala assistenterna lite få nytt liv via AI-chattbotarna. Outsourcad smartness, om man så vill. Det blir därför intressant att följa hur just det här kommer att utvecklas framöver. Inte minst som att Siri – till sist – ska få stöd för kontextuella dialoger. Att Siri alltså ska komma ihåg tidigare kommandon och interaktioner så att man inte måste börja om från början varje gång.
Dessutom bjuder artikeln på några ChatGPT-siffror, som kommit via de olika appanalysföretagen. Som att ChatGPT-appen nu ska ha laddats ner 7,3 miljoner gånger och ha legat stadigt topp fem i USA sedan den släpptes. ChatGPT ska dessutom toppa Appstore-listan i 31 länder.
Sist men inte minst har Apple uppdaterat sina Appstore-regler – i vad som timingmässigt ser ut att vara på grund av just ChatGPT. Det är numer inte tillåtet med appar som utger sig för att vara någon annan. Som den biljard ChatGPT-appar som har rasat in i appbutikerna de senaste månaderna. Några av dem hade till och med inte malware i sig.
Och malware för mig osökt över på Android. Och nej: fortfarande ingen information om när det kan komma en Android-version.
ChatGPT comes to iPad, adds support for Siri and Shortcuts | TechCrunch
OpenAI’s ChatGPT app is getting its first big update. The new version brings native iPad support to the AI chatbot app, as well as support for using ChatGPT with Siri and Shortcuts.
Open AI släpper best practice för att skriva promptar för ChatGPT
En stor svaghet hos LinkedIn är bristen på inlägg som berättar att jag använder ChatGPT fel. Och ger mig en karusell med nio sätt på hur jag istället borde använda ChatGPT.
Som tur är så har Open AI, företaget bakom ChatGPT, hört bön. De ger oss nu sin egen best practice strategi hur man ska tänka när man skriver promptar för ChatGPT för att få ut bästa resultat.
Som tur är så har Open AI, företaget bakom ChatGPT, hört bön. De ger oss nu sin egen best practice-strategi för hur man ska tänka när man skriver promptar för ChatGPT för att få ut bästa resultat.
The Official ChatGPT Prompt Engineering Guide from OpenAI Is Here
OpenAI just published the authoritative guide to doing better prompt engineering with ChatGPT.
Apple tar upp kampen med Google Lens
Under måndagens WWDC, när höjdpunkten var presentationen av Apples kommande XR-headset/rumsliga ansiktsdator Apple Vision Pro, sa Apple som väntat ”amazing” en massa gånger. De sa däremot inte ”AI” en enda gång. Däremot en massa synonymer(ish). Men det betyder förstås inte att Apple inte har AI:ga funktioner på gång. Som den här, som inte nämndes under presentationen: kameran kan föreslå liknande maträtter baserat på en bild.
Ja, inte bara liknande maträtter. Det bjuds också på recept. Det är en helt ny funktion, kallad Visual Look Up, som gör det här möjligt.
Och det kan ju tyckas som att det här inte är en stor grej. Vilket det i det stora hela inte är 2023. Men det finns något riktigt stort mellan raderna här: Apple ger sig in i kampen med Google Lens. Googles smarta kamera som kan den här typen av grejer.
Vi kan med andra ord vänta oss att det inte bara kommer att bli möjligt att bildsöka recept. Och det i sin tur säger något potentiellt ännu större: det är ännu en pusselbit i Apples bygge av en egen sökmotor.
Nu kan det förstås vara så att VLU helt enkelt googlar fram resultatet. Men jag misstänker att det finns betydligt större ambitioner än så. Och att Apple siktar på att ta fram funktioner som gör det möjligt för Apple att skaka fram en egen receptdatabas att matcha mot.
iOS 17 can suggest recipes for similar dishes from a photo on your iPhone | TechCrunch
In addition to now letting users turn their own photos into stickers by cutting out the subject of their photos, another new feature in iOS17 called Visual Look Up will allow users to search for recipes directly from a photo.
Adobe öppnar Firefly för företag
Det går fortare att räkna upp alla företag som inte erbjuder – eller planerar att erbjuda – någon slags generativ AI-funktionalitet. Alltså AI-lösningar som kan skapa innehåll åt användare. Föga förvånande så är en av de tyngsta innehållsverktygsspelarna helt med på det här tåget. Och nu breddar Adobe sin tjänst Firefly till företag.
Firefly for business är det konsumentupplysningskorrekta namnet på tjänsten. En som alltså gör det möjligt för (stora) företag att ge många eller alla sina anställda tillgång till AI-skapande via Firefly.
Den som är sugen på den här tjänsten får dock hålla sig till tåls ett tag till. Det finns just nu inget datum för när tjänsten kommer att släppas – mer än att det inte kommer att ske förrän Firefly i sig lämnar betafasen. Det finns för tillfället heller ingen information om pris- och licensmodeller för Firefly. Men vi kan nog tänka oss att det kommer att fungera ungefär som licenser för Adobes produkter i stort ser ut idag.
Adobe opens up its Firefly generative AI model to businesses
Adobe has unveiled Firefly for Enterprise, a new platform for its Firefly generative AI model that’s designed to help organizations address the growing demand for content creation.
Du är inte tillräckligt irriterande om ChatGPT på LinkedIn – gör så här istället
You’re doing ChatGPT wrong! ❌❌❌???? Do this instead! ????????????????
Vanessa Otero on LinkedIn: 99% of people are not as annoying as they could be about ChatGPT and… | 1,132 comments
99% of people are not as annoying as they could be about ChatGPT and AI. Here are 15 things you can do to be in the top 1% of most annoying ChatGPT and AI… | 1,132 comments on LinkedIn