Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Sociala medier, Detaljhandel/e-handel
- Del 3: Strömmade medier, AI – artificiell intelligens, AR/VR, Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
WhatsApp nära att få stöd för externa chattjänster
Kommer ni ihåg Metas storslagna korsplattformschattambitioner? Om du inte gör det så är du förlåten. Det var… inte igår. Faktum är att Facebook då fortfarande hette Facebook. Men nu ser det ut som att WhatsApp är nära att få stöd för precis det här. And then some.
När Meta gick ut med sina planer så handlade det om att det skulle bli möjligt att chatta med andra Meta-användare oavsett vilken plattform de föredrog eller fanns på. Med andra ord att det exempelvis skulle bli möjligt för någon att skicka meddelanden från WhatsApp till Instagrams DM och vice versa.
Kodgrävande har nu visat att funktionen alltså sannolikt är hyfsat nära förestående. Och det ser ut som att stödet breddats till chattjänster även utanför Metas värld. Till ”tredjepartschattjänster” som det nu finns spår av i WhatsApp.
Och anledningen, som det så ofta är när techjättarna gör större förändringar just nu, är inte frivillighet. Det är istället Metas sätt att följa EU:s plattformslag Digital markets act. Mer specifikt den del av den lagen som tvingar de största chattjänsterna att släppa in konkurrenter i sina tjänster.
Senast i mars 2024 måste det här finnas på plats och gissningsvis så kommer Meta vänta så länge som möjligt innan de slår på det nya stödet. Det blir intressant att se hur det kommer att fungera i praktiken.
WhatsApp is working on cross-platform messaging
A WhatsApp for Android beta update that debuted today contains a new screen called Third-party chats that seems aimed at complying with the EU’s DMA regulation.
WhatsApps nya funktion låter dig följa kändisar och varumärken
Här hos oss – och även i USA – så får WhatsApp inte särskilt mycket uppmärksamhet. Definitivt inte i relation till sin popularitet och storlek totalt sett. Men i större delen av världen så är WhatsApp den enskilt viktigaste sociala appen. Och den fylls med allt mer funktioner bortom sina meddelanderötter.
I veckan var det dags för ännu en sådan uppdatering: WhatsApp Channels rullas nu ut i 150 länder.
WhatsApp Channels är, för WhatsApp, något så ovanligt som en funktion som inte direkt bygger på chattar. Det är snarare, tja, appens nya hemflöde på samma sätt som i Instagram eller Facebook.
Funktionen gör det möjligt att följa kändisar, företag och organisationer och få uppdateringar när de lägger ut något. På klassiskt flödesmanér alltså. Eller WhatsApps motsvarighet till Instagrams Broadcast channels. (Ja, och förstås motsvarigheten i andra, konkurrerande tjänster.)
WhatsApp Channels let you follow celebrities and brands for updates
Mark Zuckerberg announced that WhatsApp Channels is rolling out to over 150 countries.
Meta blockar ”politiskt känsliga” ämnen i Threads
När Meta lanserade sin Twitter-klon Threads så hette det att det skulle vara ett ställe för trivsamheter snarare än ”hårda ämnen”. Läs: mindre innehåll av exempelvis politisk karaktär. Nu verkar det som att Meta kommer att gå längre än bara vänliga rekommendationer.
Threads sökfunktion blockar ett antal ”politiskt känsliga” ämnen. Som inlägg som innehåller ord som ”vaccin”, ”covid” och annat som ”tidigare har länkats till desinformation på Metas plattformar”.
Meta själva säger att det är en ”tillfällig åtgärd” kopplad till utrullningen av just sökfunktionen. Meta vill helt enkelt så länge som möjligt hålla den här typen av innehåll borta från Threads. Eller åtminstone minska spridningen.
Och Meta får ju blocka mest som de vill i sina tjänster. Men det öppnar för en hel massa kritik från ungefär alla håll. Inte minst politiskt – något som kan slå tillbaka. Threads gör nu alltså, om man så vill, en Twitter även här: minskar synligheten för innehåll som inte bryter mot användarvillkoren, men som man av någon anledning vill skuggbanna.
Som artikeln konstaterar så finns det dock en annan sida av blockningsmyntet: det gör också att den som söker efter expertiskunskap (läs: fakta och inte tossekonspirationsteorier) inte heller hittar vad hen söker.
Damned if you do, damned if you don’t för Meta ännu en gång alltså. Och vi kan anta att Elon Musk inte kommer försitta chansen att sparka på Meta och Mark Zuckerberg för det här.
Meta is blocking ’potentially sensitive’ topics from Threads search
Threads is currently blocking searches for a number of ”potentially sensitive” words, including ”vaccines,” ”covid,” and other variations of words that have previously been linked to misinformation on Meta’s platform.
Instagram Reels får nytt Following-flöde
En liten, men av många säkert väldigt uppskattad, uppdatering i Instagram Reels: Following. Möjlighet att bara se Reels från de konton som du följer.
Reels får med andra ord ungefär samma stöd som finns i stora delar av Metas ekosystem – och hos de flesta andra sociala plattformar. Ett sätt att försöka möta klagomålen på att flödet bara består av annonser och rekommendationer på innehåll från random människor som tjänsten tycker att man ska följa.
Instagram Adds Following Filter in the Reels Tab
Now, you can hone your Reels to only posts from the accounts that you follow.
Threads gör det möjligt att följa en enskild tråd
När Threads lanserades så fullständigt exploderade användartillväxten. För att sedan kollapsa lika snabbt, när de flesta övergav plattformen när den initiala FOMO:n hade lagt sig.
Det återstår att se hur det kommer att gå för Threads framöver, men oavsett det så fortsätter Instagram att dunka ut nya funktioner. Som att det nu går att följa en enskild tråd, utan att behöva följa personen som startade tråden.
Det är lite stories över funktionen, eftersom det bara går att följa en tråd på det här sättet under 24 timmar. Men under den tiden får du notifieringar när något nytt händer.
Threads Introduces 24-hour Notifications and Quoting Feature for Mobile and Web – Lindsey Gamble
Threads has introduced two new features: 24-hour notifications for conversations and the ability to quote posts from the web version.
Twitter/X
X gör det möjligt att verifiera ett konto med nationellt ID-kort
Så har det blivit dags för FKA Twitter att börja rulla ut stödet för verifiering av konton via nationella ID-handlingar.
När Twitter, i Elon Musks tidiga ägardagar, först rullade ut den omstöpta Blue-prenumerationen så gick det som bekant uselt på de flesta områden. Inklusive möjligheten att verifiera att den som stod bakom ett konto var den som personen sa att hen var.
Att ID-kortsmöjligheten nu läggs till är därför ett bra steg. Men X gör precis samma fel som Metas motsvarighet Verified: möjligheten finns bara för betalande användare.
Båda plattformarna resonerar med andra ord att det här är en funktion som kan få fler att vilja öppna plånboken. Säkerligen inte en felaktig tanke. Men däremot känns just det här som en funktion som borde erbjudas kostnadsfritt till alla användare, betalande eller inte.
Det skulle vara bra både för användare och för plattformarna.
X can now ask users for government IDs to verify their paid accounts
X (formerly known as Twitter) will now let paid users verify their accounts using a government ID in a bid to prevent impersonation and ”maintain the integrity of the platform.”
X låter betalande användare dölja sina likes
Gillar du saker som du inte borde gilla? Åtminstone inte officiellt? Grattis! Nu gör FKA Twitter det möjligt för alla betalande användare att dölja sina likes.
Ja, det blir åtminstone möjligt att dölja gilla-fliken på profilsidan, så att det inte längre blir möjligt för nyfikna att den här vägen få en samlad överblick över allt du har gillat.
Däremot kommer infon fortfarande synas i inlägget du gillade, men det kommer med andra ord bli svårare att gräva fram allt som någon gillade för tio år sedan.
X Premium users can now hide the shame of their likes
X, formerly Twitter, is now offering its paying subscribers the option to hide the likes tab from public view. This move is the latest appeal Musk’s X is making to premium subscribers.
X skuggbannar New York Times because Elon
Det är åtminstone tur att den absoluta yttrandefrihetsplattformen X inte punktcensurerar sånt som Elon personligen inte gillar.
Jag tänker att nya VD:n Linda Yaccarino – som ansvarar för annonsaffären – jublar.
Looks Like Twitter Shadowbanned The New York Times
X apparently shadowbanned the New York Times, throttling links to its website to prevent users from seeing tweets that mention the newspaper’s coverage. The move smacks of a particular irony given that the Times is one of X’s major advertisers.
X upphäver fackförbunds blåbock because Elon Musk
Som sagt. Det är tur att den absoluta yttrandefrihetsplattformen FKA Twitter inte censurerar eller skuggbannar användare som Elon Musk personligen inte gillar.
Som här: när United Auto Workers blev av med sin blåbock efter det att 13 000 arbetare anslutna till fackföreningen gick ut i strejk. En strejk som drabbade Ford, General Motors och Stellantis – dvs. USA:s ”stora tre” biltillverkare.
Döm av organisationens förvåning när deras X-konto kort efter det att strejken inleddes hade strippats från sin blåbock. Trots att de alltså betalade för X Premium, som bland annat ger just det.
Det här steget innebär att UAW:s inlägg fick svårare att synas hos X, eftersom synlighet där i allt högre utsträckning bygger på att du betalar för att vara verifierad användare.
Någon dag senare så var blåbocken tillbaka. Och den här ”glitchen” drabbade alltså bara UAW:s konto.
Nästan så att man kan tro att någon som inte gillar fackföreningar på X beordrade att det här skulle göras. Någon som kanske rentav dessutom äger just ett bilföretag.
Musk’s X revokes paid blue check from United Auto Workers after strike called [Updated]
After a report called out Musk’s union-busting, UAW’s blue check got reinstated.
TikTok
EU dömer TikTok till 345 miljoner euro i böter på grund av bristande datahantering
EU fortsätter att dunka ut stora databöter till techplattformarna. Senast att drabbas: TikTok. Nu dömer EU TikTok till 345 miljoner euro i böter på grund av brott mot GDPR.
I det här fallet så handlar det om att TikTok inte har följt gällande lagstiftning när det specifikt har handlat om hantering av barns data och barns upplevelser i appen. Det handlar om brister som gör det för enkelt för barn att låtsas vara äldre än de är och att TikTok inte har verifierat att de vuxenkonton som ett barns konto kan ”paras ihop” med faktiskt är barnets vårdnadshavare och inte random TikTok-användare.
Den länkade artikeln har en genomgång av vilka delar som EU specifikt har slagit ned på. TikTok har nu tre månader på sig att styra upp bristerna.
TikTok fined $379M in EU for failing to keep kids’ data safe | TechCrunch
It’s been a long time coming but TikTok has finally been found in breach of the European Union’s General Data Protection Regulation (GDPR) in relation to TikTok has finally been found in breach of the European Union’s General Data Protection Regulation in relation to its handling of children’s data.
TikTok börjar baka in Wikipedia
TikTok gör som ungefär alla andra plattformar med sökfunktioner som täcker in hela internet: hämtar innehåll från Wikipedia. Vissa sökningar har nu börjat visa upp Wikipedia-artiklar som svar.
Funktionen ska ha varit live ”i några måander”, utan att TikTok har sagt flaska om att det är på gång. Med tanke på att det är först nu som det börjar synas för användare så kan vi nog anta att det under den här tiden mest har handlat om begränsat testande.
En skillnad mot många andra som börjar plocka in Wikipedia-innehåll är att TikTok samarbetar med uppslagsverket redan från start. Något som TikTok inte heller har sagt något om.
Enligt TikTok så är ambitionen att ”visa upp information fö användare direkt i appen”, vilket förstås inte är det minsta konstigt. Men det är ändå rätt stort att TikTok nu på det här sättet plockar in och visar upp externt innehåll.
Det visar också hur stort sök börjar bli för TikTok. Och hur plattformen därför satsar allt mer på sina unga användares förändrade sökbeteenden. Där Google inte längre är den självklara startpunkten och destinationen när man vill googla.
https://www.theverge.com/2023/9/13/23871880/tiktok-search-engine-wikipedia-snippets-google
TikToks Creativity Program rullas ut utanför USA
I början av året lanserade TikTok sitt intäktsdelningsprogram Creativity Program i USA. Nu breddas programmet till fler länder. Till Brasilien, Frankrike, Tyskland, Japan, Sydkorea och Storbritannien, närmare bestämt.
Kraven är däremot oförändrade: den som vill ha chans att ingå i programmet måste vara minst 18 år gamla, ha minst 10 000 följare och minst 100 000 visningar under de senaste 30 dagarna.
Det kanske mest intressanta med programmet är inte programmet i sig, utan vad TikTok premierar i det: längre innehåll. Det är med andra ord ett rejält steg att ta sig an Youtube – på Youtubes hemmaplan.
TikTok’s Creativity Program pays creators of long-form content. It’s expanding outside of the U.S. – Tubefilter
TikTok’s Creativity Program, which it debuted in the U.S. earlier this year as a replacement for the Creator Fund, is expanding.
LinkedIn lägger till ny sökfunktion för sponsrat innehåll
LinkedIn satsar rätt hårt på att förvandla sig från en ren marknadsföringsplattform till en innehållsplattform. Det återstår att se hur bra det kommer att lyckas, men nu kommer ytterligare en ny funktion på det här området: möjlighet att söka på sponsrade inlägg.
Det blir med andra ord möjligt att söka efter inlägg som har märkts med ”brand partnership”-etiketten, som alltså är LinkedIns, tja, influencermärkning.
Tanken är att funktionen ska vara en win-win för båda sidor i en potentiell transaktion. Företag kan hitta profiler som kan vara lämpliga att sponsra och innehållsskapare kan se vilka företag som är sugna på att marknadsföra sig via det här formatet.
Däremot verkar sökfunktionen, åtminstone till att börja med, vara rätt rudimentär. Det går inte att söka på specifika varumärken, exempelvis, utan det är mer hagelbössa som gäller. Det blir kort sagt manuellt handjagande för att hitta och sortera bland träffarna.
Och som artikeln konstaterar så finns det nog inte bara rent affärsmässiga anledningar bakom beslutet. EU:s rätt nysjösatta plattformslag Digital services act lär spela en hyfsat stor roll. Specifikt den del som ställer högre krav på plattformars transparens just kring annonsering. Alltså info om vem som annonserar, om vad och mot vilka målgrupper.
LinkedIn Introduces Brand Partnership Search – Lindsey Gamble
LinkedIn has launched a new feature called Brand Partnership Search, which allows users to search for posts by LinkedIn creators who have been tagged with the Brand Partnership Label.