Kategorier
AI - Artificiell intelligens Detaljhandel/e-handel Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 38 2023 – del 2

Amazon lägger till stöd för kläder i sin kassalösa butiksteknik. Youtube släpper ny app – vill kopiera TikToks framgångsrecept. Googles AI-bot Bard blir smartare – och får tillgång till din personliga information. Bildskapar-AI:n DALL-E integreras med ChatGPT.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sök/SEO

Länkar allt längre ned i listan över viktiga rankingsignaler – enligt Google

Går du all in på länkar för ditt SEO-arbete? Sucks to be you i så fall. Länkar är inte ens topp tre i listan över de viktigaste rankingsignalerna. Enligt Google.

Ja, åtminstone från en i ”Googles sökteam” och vi kan anta att de har lite koll på vad de pratar om.

Nu har länkar kanske inte legat topp tre på ett tag – Google har ju länge tjatat om att innehåll hamnar på plats 1 till 37 just i listan över vad som är viktigast för att få synlighet i sökresultatet. Ja, typ. Och det har ju alltid varit en kombination av en drös olika signaler som ger det slutgiltiga sökresultatet för en enskild sajt eller sida.

Men oavsett ännu en bra påminnelse om att länkar inte alls väger lika tungt som de en gång gjorde. I alla fall inte för Google.

Google Says Links No Longer A Top Three Ranking Factor

Google has been downplaying the importance of links in its ranking algorithm for the past couple of years now. But last Thursday, at PubCon, Gary Illyes from the Google Search team said he wouldn’t even put links into the top three ranking signals Google Search uses.

Google börjar visa externa recensioner

För ett par veckor sedan fyllde Google 25 år. Det firar sökjätten nu med att högtidlighålla ett annat jubileum: att det var tio år sedan Google visade externa recensioner i Business-profiler.

Ja, artikeln säger till och med att det var över tio år sedan, men nu ska vi inte paja en snygg inledning. Oavsett så börjar nu Google alltså, rätt förvånande, visa upp recensioner om företag som visas i Googles sökresultat och i Google Maps – recensioner som alltså inte är skrivna direkt hos Google.

Ännu ett exempel på att Google vill bli go to-destinationen för allt som har med sök att göra. Ja, ännu mer än de redan är. Och kanske därför att de känner sig stressade av att allt mer webbsökande sker i andra tjänster, som Instagram och TikTok.

Men jag tror att det också finns ett annat tungt vägande skäl: Digital markets act. Med andra ord den plattformslag som EU sjösatte hyfsat nyligen. Den som riktar in sig på nätets ”grindvakter”. Alltså de techjättar som alla i praktiken måste gå via för att överhuvudtaget kunna använda internet.

Kort sagt är det här förmodligen ett försök att visa att Google minsann inte sabbar konkurrensen online. Varken i EU eller i USA.

Google Maps/Local Showing Third Party Reviews Again

Google Maps and Google Local are testing showing third-party reviews for Google Business Profile listings. It has been over a decade since Google Maps showed third-party reviews, reviews not left directly by a searcher on Google but placed on a third-party website.

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon lägger till stöd för kläder i sin kassalösa butiksteknik

Amazons kassalösa teknik Just walk out har hängt med rätt länge vid det här laget. Det handlar alltså om den som gör det möjligt att plocka på sig varor och sedan gå ut ur en butik utan att stanna vid en kassa eller självskanningsstation. Beloppet för varorna dras automatiskt från ditt konto när du går ut ur butiken.

Nu får vi veta hur många butiker som faktiskt har tekniken installerad: över 70 Amazon-butiker och 85 tredjepartsbutiker. Så inte riktigt ett totalt marknadsövertagande än, om vi säger så.

Men nu kommer det senaste draget från Amazon med förhoppningen om att fler ska vilja köpa in Just walk out: RFID-stöd. Amazons teknik kan nu alltså identifiera och därmed ta betalt för varor som har den här typen av chip. Saker som kläder och skor.

Det blir intressant att se om det här kommer göra att fler väljer att stoppa in Amazon-teknik i sina butiker.

För intäkterna från företag som köper Amazons lösning i all ära – vi kan nog anta att det som Amazon egentligen mest är intresserade av är den fysiska datadammsugare som de kan få. Hos konkurrenter.

Amazon’s new Just Walk Out cashierless checkout system uses RFID tags to track apparel purchases | TechCrunch

Amazon today introduced a new version of its Just Walk Out retail technology that allows customers to skip the cashier lines when they make a purchase by

Amazon gör sin sökfunktion mer multimedial

Dags för Amazon att göra en Google. Göra sin sökfunktion mer multimedial, alltså.

Vad det handlar om är att Amazon har börjat rulla ut ett gäng funktioner som Google har lagt till i sin sökfunktion de senaste åren.

  • Multimodal sök: Möjlighet att kombinera text och bild när man söker. Som att ta en bild på ett plagg och skriva en färg för att låta sökfunktionen hitta liknande plagg som på bilden, fast i den färg som du angav.
  • Find-on-Amazon: En bildmatchningsfunktion à la Google eller Pinterest som gör att du kan ta en bild på något och låta Amazon hitta liknande produkter.
  • AR-funktionen fungerar för fler produktkategorier: Det blir nu möjligt att AR-visa produkter som lampor och mindre hemelektronik, som brödrostar och kaffebryggare. Dessutom går det att flytta runt AR-föremålen i det fysiska rummet för att se hur de tar sig ut på olika ställen.

https://techcrunch.com/2023/09/14/amazon-updates-visual-search-ar-search-and-more-in-challenge-to-google/?5

TikTok lanserar ny shoppingkategori för renoverade teknikprylar

TikTok har precis tryckt på stora shoppingknappen i och med att de lanserade sin e-handelslösning i sin viktigaste marknad USA. Och det ser ut att just nu gå rätt snabbt med uppskalandet. Åtminstone vad gäller produkter som erbjuds.

I Storbritannien, som ligger steget före USA när det kommer till TikTok Shop, lägger TikTok nu till en ny shoppingkategori: renoverade teknikprylar.

TikTok hoppar kort sagt på second hand-tåget för sin e-handel. Ja, nära nog åtminstone. Vad det handlar om är alltså teknikvaror som är begagnade, men som ska ha renoverats till nära nog nyskick.

Och det är ett rätt givet steg, som även Amazon tog för inte särskilt länge sedan. Och det är extra passande just på TikTok, där second hand – och allehanda tips om hur man kan fixa gamla grejer – inte är särskilt ovanliga.

Det ligger dessutom förstås helt rätt i tiden. När mångas plånböcker är tunnare än på länge.

TikTok Shop UK launches new ’refurbished technology’ product category

The TikTok community can now buy second-hand mobile phones and tablets directly through TikTok Shop, thanks to a new ’refurbished technology’ category launching on the platform. Starting today, people

 

Strömmade medier

Youtube släpper ny app – vill kopiera TikToks framgångsrecept

Youtube släpper fler AI-funktioner för att underlätta videoskapandet. Och den helt nya appen Youtube Create.

Youtube släpper ny app – vill kopiera TikToks framgångsrecept – Influens.se

Enklare att skapa videos med AI-stöd. Tiktok ligger som bekant ofta väldigt högt upp i appnedladdningslistorna, men ägarbolaget Bytedance har även ett

Amazon Prime Video höjer priset – om du vill slippa reklam

Make money money make money money make. Dags för Amazon att höja priserna på sin videotjänst Prime Video. Så långt inte särskilt ovanligt. De flesta prenumerationstjänster har skruvat upp priserna det senaste året. Men Amazons höjning har en twist: du får betala mer – eller betala och titta på reklam.

Med andra ord: Amazon kommer att höja priset på Prime Video med 3 dollar i månaden. Men du kan också fortsätta betala det gamla priset. Men då får du acceptera reklam.

Men hej. 2,99 dollar i månaden för annonsfritt strömningstittande är fortfarande rätt långt under vad konkurrenterna tar. Ja, med den lilla detaljen att den kostnaden läggs ovanpå basprenumerationen på 8,99 dollar. Det betyder att den som vill få tillgång till Amazons videotjänst får betala 11,98 dollar i månaden.

Amazon lägger sig därmed fortfarande under priserna för de flesta konkurrenter och har fortfarande ett annonsabonnemang för 8,99 dollar. Men det handlar oavsett om en prishöjning på över 30 % för att behålla dagens tjänst.

Men inte bara det: priset höjs även för dem som kör Prime Video som del av det stora Prime-medlemskapet. Med andra ord lägger Amazon på en annonsfritt-premium oavsett abonnemang från och med nästa år.

Ja, för de länder som omfattas. Vilket innebär US, Kanada, Tyskland och Storbritannien. Men det lär nog inte stanna där.

Amazon adding ads to Prime Video in 2024 unless you pay $2.99 extra

Ad-free Prime Video will start at $11.98/month.

Apple TV får stöd för Facetime

När Apple presenterade nyheter förra veckan så blev det oväntat fokuserat. I praktiken så fick vi bara nyheter om iPhonen och Apple Watch. Visst, iPhonen är förstås huvudnumret, men jag hade ändå trott att det skulle bli lite mer hårdvaruprat än bara Watch.

En pryl som inte fick någon sändningstid var Apple TV. Men det betyder inte att det inte händer något med den enheten nu. För Apple TV:n får även den en ny version av sitt operativsystem, samtidigt som övriga Apple-plattformar. Och en liten stor förändring är att Apple TV i sitt 4K-utförande får stöd för Facetime.

Det blir med andra ord möjligt att Facetima på en stor skärm direkt via Apple TV. Och handoff-funktionen fungerar förstås även här, så det går alltså att kasta upp ett påbörjat Facetime-samtal på en stor, Apple TV-kopplad skärm.

Visst. Kanske inte en nyhet att springa benen av sig för. Men det är en nyhet som är intressant i ett lite större perspektiv: hur teven – eller åtminstone tv-skärmen – hamnar allt mer i fokus för de stora techbolagen. Vi har bland annat sett hur Youtube och TikTok satsar allt mer på de här stora formatet.

Ett pandeminfenomen som inte bara överlevde utan som också allt mer hittar formen, alltså.

tvOS 17 available now, bringing FaceTime to Apple TV 4K

Apple TV 4K becomes an even more versatile living room device with the launch of FaceTime on tvOS 17 today.

Spotifys kommande högkvalitetsabonnemang kan sortera spellistor efter ”dansbarhet”

Såja! Spotify börjar fatta vad som är viktigt! Det förväntade högkvalitetsabonnemanget (med högre ljudkvalitet än CD – för alla som förstår den referensen) kan komma att ha stöd för att kunna sortera spellistor efter ”dansbarhet”.

Nu snackar vi!

(Ja, och så kan abonnemanget, när/om det kommer, kanske kosta 20 dollar i månaden. Men det är en detalj i sammanhanget.)

Spotify’s priciest lossless audio plan could sort playlists by ”danceability”

The long-awaited option is likely to cost $20 per month.

 

AI – artificiell intelligens

Googles AI-bot Bard blir smartare – och får tillgång till din personliga information

Ifall någon har missat det så är AI… rätt hett just nu. Ja, hela 2023. Google vill förstås vara med och leka här och i veckan uppdaterade företaget sin egen AI-bot Bard.

Bland uppdateringarna hittar vi dessutom saker som inte är rakt av kopierade från konkurrerande tjänster – och som på Google-vis är snäppet smartare än vad de övriga kan erbjuda.

Bard får i stort tre nya funktioner:

  • Möjlighet att googla för att dubbelkolla svar: Ett av problemen med text-AI-botarna, som ChatGPT, är att de är väldigt mansplainiga. Framförallt aspekten att de inte kan erkänna när de inte vet svaret. Nu siktar Google på att förbättra just det här i Bard genom att lägga till en Google-knapp. En som gör det möjligt att googla meningar som Bard har skrivit ihop för att dubbelkolla att de faktiskt stämmer faktamässigt.
  • Delade AI-konversationer: Det blir nu möjligt att dela en Bard-konversation med någon annan. Och den personen kan fortsätta den påbörjade dialogen.
  • Integration med Googles olika appar och verktyg: Den enskilt största nyheten är att Bard nu får tillgång till din personliga information. Ja, om du väljer att aktivera det.

Det innebär att det blir möjligt att ställa frågor om information i Googles olika tjänster, som Google Maps, Youtube, Hotell och Flyg. Men också – och mest intressant – de Google-tjänster där du lagrar personlig information.

Det går med andra ord alltså att fråga Bard om saker i din Gmail. Och sedan koppla ihop det med andra tjänster. Som exemplet som Google själva ger: ställa en fråga om resedatum i ett mejl från en person och sedan be Google skaka fram passande flyg och hotell baserat på de datumen.

Integrationen med Googles olika verktyg sker genom Bard-tillägg, som alltså är Bards motsvarighet till ChatGPT:s pluginer. Till att börja med kommer funktionen bara för engelsktalande och tilläggen kommer bara att ha stöd för Googles tjänsten. Men planen är att lägga till tredjepartsstöd när Google är säkra på att Bard inte ballar ur när den börjar koppla ihop sig med andra verktyg.

https://techcrunch.com/2023/09/19/googles-bard-chatbot-can-now-tap-into-your-google-apps-double-check-answers-and-more/?5

Bildskapar-AI:n DALL-E integreras med ChatGPT

Ny dag, ny generativ AI. Eller i det här fallet: åtminstone en ny version av en generativ AI. Den här gången är det bildskapar-AI:n DALL-E som uppgraderas. Version 3 är det som gäller nu. Och en ny ChatGPT-integration.

DALL-E har hamnat lite i skuggan av Midjourney just nu, men båda är i stort samma slags grundlösning: beskriv i text vad du vill ha och låt AI-algoritmen work its magic.

Som sig bör så innebär versionslyftet att DALL-E ska ha vässat sitt bildskapande. Och sin förståelse för vad sjutton användarna egentligen vill ha. Men för att hjälpa till med det sistnämnda så knyter DALL-E också närmare band med ChatGPT.

En av svagheterna, lite beroende på hur man ser på saken, är att ChatGPT bara kan spotta ur sig text och inga andra format. Med tanke på att Open AI står bakom både DALL-E och ChatGPT så är det inte så oväntat att de förs närmare varandra.

Men sammankopplingen betyder inte att det blir en fullständig bildskapar-AI inuti ChatGPT. Det ser ut att bli ungefär samma lösning som innehållsskapartjänsten Canvas ChatGPT-plugin: ChatGPT kan skapa en prompt som sedan skickas till DALL-E.

Med andra ord kan man alltså skriva det man vill ha i ChatGPT och sedan skapar ChatGPT en DALL-E-optimerad version av den beskrivningen.

OpenAI releases third version of DALL-E

DALL-E 3 works with ChatGPT so users can use the chatbot to come up with prompts that the image generator better understands.

Microsofts AI-hjälpreda rullas ut för alla delar av Windows

Microsoft är som bekant vid det här laget ett av de allra hetaste AI-techbolagen, tack vare att de i praktiken numer kontrollerar Open AI. Företaget bakom ChatGPT, alltså. Men Microsoft är mer än bara Bing och ChatGPT när det kommer till just AI. Som AI-hjälpredan Copilot.

Nu rullas Copilot ut för nära nog alla delar av Windows (åtminstone version 11). Från och med 26 september så kommer AI att finnas tillgänglig i ”alla appar och upplevelser som du använder mest”. Det inkluderar utöver Windows också bland annat 365-paketet, Outlook, Edge och Bing.

(Sen kan vi diskutera om det finns någon som anser att något kopplat till Microsoft är ”en upplevelse”. Men det är en annan historia.)

Copilot har lagts till i allt fler olika delar av Microsofts ekosystem, men nu är det alltså dags att skapa en mer enhetlig Copilot. En som alltså ”sömlöst” ska kunna hoppa mellan Microsofts olika tjänster.

Det betyder bland annat att Copilot kan hämta info från kalender, mejl, dokument och annat som sedan kan användas när Copilot kommer med förslag på en mejltext. I mobilen ska Copilot också kunna komplettera med mer kontext från Bing och Edge.

Om man vill så är Copilot nästa generation av Microsofts röstassistent Cortana. Fast mindre fokus på interaktioner via tal och mer på att faktiskt få boten att ge hjälp som faktiskt är hjälpsam.

https://www.theverge.com/2023/9/21/23883798/microsoft-copilot-unified-windows-11-apps-launch-date

DALL-E läggs till i Bing Chat

Man kan nästan tro att Open AI och Microsoft har något slags samarbete, så synkade som företagens AI-nyheter är. Inte långt efter det att Open AI meddelande att bildskapar-AI:n DALL-E uppgraderas till version 3 och får ChatGPT-integration förrän Microsoft gick ut med att även Bings AI-bot får motsvarande koppling.

Det kommer med andra ord ”snart” bli möjligt att skapa bilder via DALL-E bara genom att i Bing Chat beskriva vad man vill ha med text.

Vi kan väl anta att kopplingen är ungefär samma som den i ChatGPT: det handlar om att Bing nu kan skicka vidare en textprompt direkt till DALL-E och därmed bespara användare det omständliga och sjukt jobbiga att öppna DALL-E separat.

Microsoft to add DALL-E 3 to Bing Chat

Microsoft expands the generative AI capabilities of its Bing product, including adding access to OpenAI’s DALL-E 3.

Amazon Alexa får AI-stöd – på riktigt

För några år sedan var digitala röstassistenter extremt hett. Ungefär som ChatGPT nu. Men sedan dess har intresset svalnat betänkligt. Bland annat därför att röstassistenterna fortfarande bara kan hantera rätt rudimentära uppgifter totalt sett. Därför känns det lite passande att Amazon tar hjälp av just ChatGPT för att smarta till Alexa.

Ja, nu använder Amazon förstås inte Microsoft-kontrollerade ChatGPT för att vässa Alexas AI-skills. Men Alexa får nu stöd för samma slags språkmodellstöd som hos ChatGPT, vilket ska göra att Alexa ska bli betydligt bättre på att konversera.

Men förutom att Alexa ska kunna ge bättre svar så ska den också bli mer… mänsklig. Den ska också kunna anpassa din tonalitet beroende på omständigheterna. Som att inte låta alltför peppig om ditt favoritlag förlorade en match och du ber att få veta hur det gick.

Hur bra Alexa faktiskt kommer vara återstår att se. Och vi vet inte när det kan bli. Men enligt Amazon så kommer amerikanska användare få tillgång till en kostnadsfri förhandsversion ”snart”.

At long last, Amazon brings AI features to Alexa | Digital Trends

Alexa is getting even smarter, thanks to improved learning models and generative AI capabilities. It’s all coming soon to an Echo device near you.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *