Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
AI – artificiell intelligens
ChatGPT gör det möjligt att skapa egna AI-agenter
Det har gått ganska exakt ett år sedan ChatGPT lanserades och drog igång den senaste AI-hysterivågen. En som blev betydligt mer mainstream än tidigare hypeomgånger, tack vare att Open AI tog fram en tjänst som faktiskt kunde användas av (hyfsat mycket) gemene man. Lagom till ettårsfirandet så har Open AI haft sin första utvecklarkonferens, där de presenterade en potentiellt riktigt stor nyhet.
Inom ”de kommande veckorna” så planerar Open AI att rulla ut möjlighet för (hyfsat mycket) vem som helst att bygga sina egna, skräddarsydda ChatGPT-lösningar. Det här blir möjligt genom att Open AI lägger till stöd för så kallade AI-agenter.
Det är förenklat en AI-uppjazzad version av automatiseringskedjor. Fast istället för att man ska sätta upp alla villkor så anger man bara ett mål och väljer AI-motor (som vi nog i Open AI-fallet lär vara rätt hårt knutet till GPT-4, den senaste versionen av tekniken som driver ChatGPT). Sedan låter man AI-algoritmen ge sig själv de deluppgifter som behövs för att nå fram till målet.
Och uppgifterna kan bestå av olika lösningar och tekniker. Som att surfa nätet för att samla in det underlag som behövs för att kunna ställa samman ett resultat (hitta alla resor till en viss destination med hotell som har vissa förutsättningar) eller instruera andra AI-botar att lösa en uppgift som behövs. Det sistnämnda skulle kunna vara att en AI-agent känner att bästa sättet att instruera en annan AI att utföra en uppgift skulle vara att första ta fram en bild och låta den andra AI:n söka baserat på den.
De här AI-agenterna får namnet ”GPT:s” och kommer även få sällskap av en annan funktion: actions. Den ska göra att GPT:erna ska kunna använda externa tjänster, som mejl, databaser och annat. Först ut att få stöd är allt-i-alla-designfixartjänsten Canva och automatiseringstjänsten Zapier. (Vilket betyder att en AI-agents AI-automatisering skulle kunna ge Zapier i uppdrag att sätta upp en mer, tja, traditionell automatiseringskedja).
Och som artikeln konstaterar så skulle en AI-agent kunna byggas för att få en egen AI-chattbotspersonlighet. Som skulle kunna heta något helt random som, nu hittar jag bara på något, Grok.
Det återstår att se hur bra de här GPT:erna kommer att fungera när de släpps ut i det vilda. Vi kan väl tänka oss att de riktiga drag and drop-GPT:erna blir betydligt enklare i vad de kan göra. Klart är däremot att den som vill kunna använda den här tekniken måste betala för sig. Det är med andra ord bara de som betalar för ChatGPT Plus eller företagsversionen som får tillgång. Åtminstone för tillfället.
OpenAI is letting anyone create their own version of ChatGPT
OpenAI has announced a new platform for creating custom AI agents it’s calling GPTs. These will be available exclusively to OpenAI’s paying customers and eventually be in the GPT Store.
Open AI turboladdar GPT-4
Igår firade (typ) Open AI att det nu har gått ett år sedan ChatGPT först såg dagens ljus. Bland nyheterna vi fick fanns bland annat att GPT-4, alltså den senaste versionen av tekniken som driver just ChatGPT, kommer att turboladdas. Och priskapas. Ja, åtminstone API-tillgången.
Precis som GPT-3.5 så är det nu alltså dags för en turboversion. En snabbare och mer kraftfull ChatGPT, för de som har tillgång till GPT-4 (vilket i praktiken betyder de som betalar för ChatGPT på något sätt).
Det här betyder mer konkret saker som att GPT-4 Turbo kommer att kunna svälja betydligt större datamängder i en och samma instruktion. Enligt Open AI så ska det nya taket motsvara 300 sidor text. Och om man har behov att trycka in 300 sidor text i ett inmatningsfält så kanske man borde prata med någon.
Det här betyder också att GPT-4 Turbo kommer att kunna klara av mer komplexa uppgifter i en och samma prompt, inklusive att ange vilket programmeringsspråk man önskar för resultatet (som kod i XML eller JSON). För de som kör GPT-4 via API så kapas prislappen som sagt rejält. Inputkostnaden sjunker från 0,03 dollar per 1000 tokens till 0,01. Däremot är prislappen för svar densamma, 0,03 dollar per 1000 tokens.
Sist men inte minst så har GPT-4 Turbo haft en mer uppdaterad kurslitteraturlista. Istället för att sätta punkt 2021 så har den uppdaterade versionen tränats på data som sträcker sig fram till april 2023.
GPT-3.5 Turbo får också lite kärlek, även om det (förstås) inte blir lika mycket. Men även den versionen kommer att kunna svälja mer text (fast med en avsevärt mycket lägre teckengräns än turbofyran). Prismässigt blir det 0,01 dollar in och 0,02 dollar ut.
OpenAI turbocharges GPT-4 and makes it cheaper
OpenAI’s flagship GPT-4 model is now cheaper and can follow more complex instructions compared to its previous versions.
Open AI släpper API:er för DALL-E och text-till-tal-funktionalitet
Dags för ChatGPT:s bildskaparsyskon att få ett API. Precis som GPT-API:et, alltså API:et för den teknik som driver ChatGPT, så gör API:et att utvecklare kan bygga in DALL-E:s bildskaparskills i sina tjänster.
Det är dock en rätt mycket högre prislapp som gäller jämfört med GPT:s API.
Priserna för det senare är 0,01 dollar per 1000 tokens inputmässigt och 0,03 dollar per 1000 dollar för det resultat som API:et spottar ur sig (priserna gäller för den sprillans nya GPT-4 Turbo-versionen). Den som vill jacka in DALL-E får betala 0,04 dollar per skapad bild. Ja, eller rättare sagt: från 0,04 dollar, beroende på format och kvalitet.
Dessutom har Open AI lanserat ett text-till-tal-API som ska erbjuda sex valbara röster och två generativa AI-modellsvarianter. Lite osäker på vad det sistnämnda betyder, men oavsett så är det funktionalitet som gör det möjligt att bygga in Open AI-teknik som kan läsa upp text. Prislapp: från 0,015 dollar per 1000 tecken som matas in.
OpenAI launches DALL-E 3 API, new text-to-speech models | TechCrunch
During OpenAI’s first-ever developer conference, the company launched new APIs for DALL-E 3, text-to-speech and more.
Open AI lanserar en copyrightförsäkring för sina kunder
Ha. Bland gårdagens nyheter från Open AI:s utvecklarkonferens, där ett gäng nyheter presenterades för ChatGPT och teknikerna som driver den, så lanserade Open AI en lite intressant produkt. En… upphovsrättsförsäkring.
Med andra ord: Open AI lovar plocka upp notan för de kunder som åker i upphovsrättsligt klammeri på grund av att Open AI:s tjänster har ”inspirerats” lite väl mycket i sitt innehållsskapande. Ja, det är lite osäkert exakt vad försäkringen kommer att täcka, men något åt det här hållet.
Sen finns det förstås, på försäkringsmanér, några brasklappar. Det gäller bara för enterprise- och API-kunder. Så den som betalar för vanliga ChatGPT Plus kan glömma att Open AI tänker plocka upp luren när de ringer.
Sen kan vi väl, även det på försäkringsmanér, utgå från att Open AI helt inte alls vill stå för den kostnaden. Och kommer säkerligen försöka försäkringsbolaga sig ur eventuella utbetalningar.
OpenAI promises to defend business customers against copyright claims | TechCrunch
OpenAI has launched a new program that’ll defend certain customers — specifically business customers — from IP claims.
100 miljoner människor använder ChatGPT varje vecka
Under gårdagens första utvecklarkonferens från Open AI, utvecklaren bakom ChatGPT, fick vi inte bara höra om nya saker som kommer till företagets tjänster – vi fick också en uppdaterad användarsiffra.
100 miljoner människor använder nu ChatGPT. Varje vecka.
Eftersom Open AI valde att redovisa det i onlineplattformssammanhang lite ovanliga veckospannet istället för dag eller månad så kan vi anta att Open AI vill att vi ska använda lite enkel matematik och komma fram till att det betyder 400 miljoner i månaden. Men det betyder sannolikt att månadssiffran ligger rätt nära veckosiffran.
Eller kanske till och med så här: efter två månader hade uppskattades ChatGPT ha haft just 100 miljoner användare per månad. Inte en officiell siffra, alltså, men någon slags siffra i brist på skarpt facit. Jag misstänker att ChatGPT har en rätt hög andel – högre än de flesta tjänster på nätet – där de som använder tjänsten varje månad också använder den varje vecka och varje dag.
Såg att ChatGPT nu är upp på 200 miljoner månadsanvändare (som jag tror är lite högt räknat). Det är en fördubbling på mindre än ett år, efter raketstarten. Men inte en hysteriskt hög siffra. Särskilt som jag misstänker att den har planat ut rätt ordentligt.
Som jämförelse så fick vi veta att Instagrams Twitter-utmanare Threads nu har 100 miljoner månadsanvändare. Jag skulle kunna tänka mig att det inte skiljer jättemycket mellan de båda tjänsterna.
Men visst. Lite oklart om API-användare räknas in. Och 100 miljoner varje vecka är ju trots allt… rätt många. För en (mestadels) nyttotjänst, dessutom.
ChatGPT continues to be one of the fastest-growing services ever
100 million people are using its ChatGPT chatbot on a weekly basis, OpenAI has said at its developer conference. Over 2M developers are also building on its API.
Snap lägger till ChatGPT i Spectacles
Intressant nytt drag från Snap: de lägger nu till ChatGPT i sina smarta glasögon. Hurra! säger alla Spectacles-ägare!
* infoga ljud på syrsor *
Så, ja, okej. Det kanske inte är en nyhet som kommer att komma drösvis av människor till gagn. Snaps AR-glasögon har kanske inte tagit världen med storm. Även efter det att det faktiskt började gå att köpa dem i vettiga volymer (och via vettiga kanaler).
Men det är lite underordnat det som är den egentliga nyheten här: Snap har tagit fram ett Remote-API tillsammans med Open AI – alltså de som ligger bakom ChatGPT. API:et gör alltså att Snap kan lägga till ChatGPT i Spectacles. Ja, eller sina ”AR-glasögon”. Nästa generation kanske blir något helt annat än det Spectacles har varit så här långt.
Men det som är mest intressant för utvecklare är att det nya API:et gör att det går att lägga till ChatGPT i Snapchat-linser. Dessutom har Snap kompletterat med ett verktyg som snabbt ska kunna skapa 3D-masker. Allt som allt ska det här göra det enklare att skapa linser för Snapchat – och dessutom potentiellt göra dem smartare.
Utöver det så presenterade Snap också en betaversion av Snap Studio 5.0, alltså Snaps AR-utvecklarplattform.
I samband med att Snap presenterade dessa nyheter så passade de också på att dela några uppdaterade linssiffror. Totalt så finns det nu 330 000 utvecklare som jobbar med och mot Snaps ekosystem, Snap har sålt totalt 3,5 miljoner linser och Snapchat-användarna såg på 3 biljoner linser (ja, eller klipp med linser) under förra året.
https://techcrunch.com/2023/11/09/snaps-latest-version-of-its-ar-development-tool-includes-a-chatgpt-api-boosted-productivity-and-more/
Youtube testar nya AI-funktioner
Inte en dag utan en massa AI-initiativ nuförtiden. Inte minst från techgiganterna. Som Google. Nu testar Youtube nya AI-funktioner.
Det handlar, förstås, om generativ AI. Alltså skapande AI. Testet handlar specifikt om två funktioner:
- Ställ frågor om innehåll: en AI-chattbot som kan svara på frågor om innehållet om den video man är på. Det går även att be om rekommendationer på liknande innehåll.
- Sammanfatta kommentarer: en funktion som, ja, kan sammanfatta kommentarer. Ungefär som Amazon motsvarighet för att sammanfatta alla recensioner under en produkt.
Test alltså, men däremot är det bara betalande användare som får tillgång till dem just nu. Ännu ett exempel på att vi är villiga att betala för AI-funktioner av den här typen. Ja, eller i just det här fallet: en förhoppning från Youtube att vår vilja att betala för AI-funktioner av den här typen ska få oss att vilja betala även för Youtube. Typ.
YouTube to test generative AI features, including a comments summarizer and conversational tool | TechCrunch
YouTube will begin to experiment with new generative AI features, the company announced today. As part of the premium package available to paid
X:s AI-bot Grok är baserad på en litteraturklassiker
I helgen gick Elon Musk ut och presenterade X:s motsvarighet till ChatGPT. En AI-bot som heter… Grok. Because det är klart att den gör det. Däremot glömde Musk att berätta det absolut viktigaste om den.
När jag skrev om den häromdagen så missade jag nämligen det som är det så här långt är det överlägset bästa införsäljningsargumentet. Enligt XAI, alltså det företag som Musk startat specifikt för att bygga AI-lösningar, så är Grok ”modellerad efter Liftarens guide till galaxen”. Douglas Adams litterära klassiker, alltså.
Jag förväntar mig därför avgrundssvart robotångest och många handdukar.
Ja, om jag får möjlighet att testa alltså. Just nu så har bara en liten grupp FKA twittrare fått tillgång och ett grundkrav är, som de flesta nya FKA Twitter-funktioner, att man prenumererar på X Premium. Betalar för X, alltså.
Det återstår att se om Grok kommer att fortsätta vara betalexklusiv, eller om den kommer att öppnas bredare.
Det återstår också att se hur väl Grok kommer att klara Tay-testet. Alltså om Grok, som ”ska ha humor” och kunna svara lite syrligt, kommer undvika att förvandlas till en gräsrökande homofobnazist det första dygnet när den släpps brett. Med tanke på att det lite känns som en sammanfattning av Elon Musk själv så är väl oddsen lite… så där.
Blog
Read about the latest announcements from xAI including Grok, Grok-1, and the PromptIDE.
Kampen mellan AI-chattbotarna blir allt hårdare
Hehe.
Ekonomi och finans
WeWork ansöker om konkurs
Förra veckans rykte visade sig stämma: kontorsdelningsföretaget WeWork har nu lämnat in sin konkursansökan. Anledningen är den vanliga: kan inte betala räkningarna. Och skulderna i det här fallet ska uppgå till 10 till 50 miljarder dollar.
Ouch.
Om skulderna ligger i den högsta delen av det spannet så innebär det att WeWorks skulder 2023 överstiger vad bolaget var värt totalt sett när WeWork-hypen var som värst 2019 (47 miljarder).
Konkursen gäller dock ”bara” den amerikanska och kanadensiska verksamheten. Så lite oklart vad som gäller för resten av företagets globala kontor. Kinesiska delen av WeWork ska redan ha gått ut med att de inte berörs av en eventuell konkurs. Så det återstår att se vad som gäller för WeWorks förehavanden i Sverige.
The WeWork soap opera’s latest episode includes filing for bankruptcy
WeWork has declared bankruptcy, as the coworking office space company’s value has plummeted from $47 billion in early 2019 to less than $45 million.
Övrigt
Ny jobbig konkurrensrättegång mot Google drar igång i USA
Google sitter just nu mitt uppe i en jobbig konkurrensrättegång i USA. En där Google anklagas för att ha utnyttjat sin dominerande ställning inom sök för att slå undan benen på konkurrensen och därmed försämrat för konsumenter. Innan den alltså ens har avslutats så är det dags för nästa, också rätt jobbiga rättegång.
I det här fallet handlar det om en rättegång mot en annan del av Googles verksamhetsparaply: Google Play. Mer specifikt ska en jury ta ställning till huruvida ”Googles digitala betalningsförmedlingssystem” i Play Store ska ha drivit upp priser för såväl konsumenter som utvecklare på ett oschysst sätt.
Nu är det här en inte alls lika stor rättegång för Google. Den är kanske lite mindre svettig överlag för Google, eftersom den som är motparten i målet – Fortnite-utveckaren Epic Games – driver samma slags mål mot Apple. Och där har Epic stött på motgångar, när domstolarna så här långt mest har gått på Apples linje.
Där handlar det dock främst om huruvida Apple har ett otillåtet monopol som inte släpper inte externa appbutiker i iOS. Här har Apple fått lite backning just när det kommer till att de inte tillåter externa betalningssnurror i iOS-appar, vilket skulle kunna tala lite till Epics fördel i Google-målet.
Oavsett så pressas techgiganternas synnerligen lukrativa affärsmodeller allt mer på båda sidor av Atlanten. Och det kommer med största sannolikhet påverka nära nog alla som jobbar med internet. Ja, eller bara använder de stora techbolagens tjänster. Vilket nästan samma sak.
Fortnite maker accuses Google of bullying and bribing to block competition to its Android app store
Google on Monday confronted the second major U.S. antitrust trial in two months to cast the internet powerhouse as a brazen bully that uses its immense wealth and people’s dependence on one of its main products to stifle competition at consumers’ expense.