Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel
- Del 2: AI – artificiell intelligens, IoT – internet of things
Strömmade medier
Netflix stoppar möjligheten att prenumerera via iOS-appen
Så har Netflix ledsnat på människor som betalar via iOS-appen. Nu är det slut med det. Inga fler prenumerationer via iOS-appen.
Ja, det här har förstås varit verklighet ända sedan 2018, när Netflixs irritation över Apples Appstore-avgift fick strömningsjätten att stänga av möjligheten att starta ett Netflix-abonnemang via iOS-appen. Det var bara webben som gällde efter det.
Men däremot har de som hade aktiva prenumeration kunnat fortsätta förnya sina prenumerationer via Apples betallösning. Men nu stängs alltså även denna möjlighet av. Från och med nu så är det bara betalning via kort som gäller. Jag antar att det funkar fint att fortsätta använda samma konto och att det inte försvinner när nuvarande betalningsperiod löper ut, om man är lite långsam att ändra betalsätt.
Det här kommer däremot inte gälla alla prenumeranter här och nu. Netflix gör det i form av en lite långre utrullning. (Ja, eller… utsparkningsrullning?) Dessutom bara ”i vissa territorier”, så lite oklart vad det innebär rent geografisk.
Men oavsett. Nu är det definitivt slutprenumererat via appen för iOS-användare. Frågan är när Netflix har stängt av det för alla.
Netflix confirms it’s cutting off Apple billing for legacy subscribers
Netflix legacy subscribers who’ve been paying through Apple’s payments system will now have to switch to paying Netflix directly in some regions, including the US and Canada.
Youtube stänger ned Youtube Kids TV-app
Hur säkerställer man att man får fler användare av en tjänst? Man stänger ned en av sina andra närliggande tjänster. Nu skrotar Youtube sin Kids-app för TV.
I juli drar Youtube ur pluggen för barnversionen av Youtube för den stora skärmen. Istället är tanken att föräldrar som vill låta sina barn titta på Youtube logga in i vanliga Youtube-appen. Ja, fast använda barnets profil.
Nu kommer Kids-appen finnas kvar för iOS och Android, så det går förstås att slänga upp den på storskärm på TV därifrån. Men det är förstås snäppet meckigare än att bara välja en app i smart-tv:ns meny. Frågan är dock hur det på sikt kommer att gå för de fristående Kids-apparna för mobiloperativen.
Det intressanta är att Google inte ger någon anledning till nedstängningen. Visst, barnversionen flyttade in i storasyskonsappen förra året, så det är inte så konstigt med tanke på det.
Men vill man vara lite konspiratorisk så skulle man kunna spekulera i att Google gör det här för att vara säker på att få in kidsen i vanliga Youtube redan från början. För att säkra tillväxten, alltså.
Google is shutting down the YouTube Kids app for TV
YouTube Kids for TV will shut down in July, following the closure of other kids app platforms. YouTube Kids will still be available in the main YouTube app and on mobile devices.
Ännu mer musik försvinner från TikTok
Grälet mellan Taylor Swift-skivbolaget Universal och TikTok förvärras. Nu försvinner ännu mer musik från TikTok.
Alltihop började i januari när förhandlingar om ersättningsnivåer brakade samman mellan världens största skivbolag och TikTok (ja, eller mer formellt med TikToks moderbolag Bytedance). När avtalet löpte ut sista januari så ryckte Universal sin musik från plattformen.
Det som då försvann var artister och låtskrivare i Universals eget (stora) stall. Vad som nu händer är att även Universal Music Publishing Group omfattas. Alltså den del av Universal som hanterar musikrättigheter. Det innebär att låtar som helt eller delvis är skrivna av låtskrivare som har avtal med UMPG nu också omfattas – även om låtarna är utgivna av artister på andra skivbolag.
Senast sista februari måste låtar som omfattas vara bortplockade.
Men det här innebär inte bara att det inte längre blir möjligt att använda dessa låtar i videos – även redan publicerade videos drabbas. De får ligga kvar, men ljudet kommer att stängas av.
Hur grälet egentligen startade beror som vanligt lite på vilken sida man frågar. Enligt Universal så vill TikTok inte längre betala lika mycket som tidigare för musiken på plattformen och ska ha ”mobbat” låtar och artister som tillhör Universal för att tvinga fram villkorsändring. Något som enligt Universal mer konkret innebar att mindre artister från skivbolaget – alltså morgondagens stjärnor – begravdes.
TikTok å sin sida lär argumentera att de ska betala mindre därför att TikTok numer är det kanske enskilt viktigaste stället för att marknadsföra musik – och få nya artister att slå igenom – så att de borde betala mindre.
Inget av de andra skivbolagen har hakat på, men så är de mitt inne i sina avtal. Det återstår att se hur de känner när det är dags att förnya. Och hur TikTok känner. Båda sidor lär försöka utnyttja Universal-situationen till sin fördel i förhandlingarna.
Och på tal om förhandlingar så blir det intressant att följa chicken-racet mellan Universal och TikTok. Att se vem som blinkar först, alltså.
https://techcrunch.com/2024/02/27/tiktok-loses-even-more-songs-over-its-dispute-with-universal-music-group/?5
Spotify lanserar abonnemang för bara ljudböcker
Nytt abonnemang från Spotify. Ett som ger de annonslyssnande användarna möjlighet att ta del av Spotifys tänkta tredje stora intäktsben: ljudböcker.
Audiobooks Access, som abonnemanget konsumentupplysningskorrekt heter, låter gratisanvändare strömma 15 timmar ljudböcker i månaden. Vilket inte är… jättemycket.
Ännu mer intressant blir det när det visar sig att abonnemanget – som till att börja med blir tillgängligt i USA – kostar 9,99 dollar i månaden. Vilket är… en dollar billigare än det vanliga betalabonnemanget. När man också får lyssna på en zigiljon låtar.
Som artikeln konstaterar: ett försök att få gratisanvändare som bara är intresserade av ljudböcker och knappt använder appen att börja betala – eller som ett sätt att få betalabonnemanget att kännas mer attraktivt.
Milt sagt intressant prissättning.
https://techcrunch.com/2024/03/01/spotify-launches-a-9-99-mo-standalone-audiobooks-service-for-its-free-users/?1
Spotify släpper Song Psychic
Vad har du alltid saknat i Spotify? Precis. En personlig Ai-chattbot. Fast då inte en som kan skapa saker åt dig, utan nån du kan fråga saker när du inte har någon annan att prata med. Och få svar med en låt.
Enter: Song Psychic. En funktion som gör precis det. Som artikeln konstaterar: en Magic 8 Ball. Fast istället för att skaka telefonen så kan du välja bland några huvudrubriker och sedan få förslag på frågor att ställa. Eller så skriver du en egen.
När du väl har gjort det så svarar Spotify. Med en låt.
Kanske inte en… livsnödvändig funktion. Men trots allt ett lite kul sätt att kanske upptäcka ny musik.
Själv får det här mig att önska att Spotify skulle släppa en egen SongPop.
https://techcrunch.com/2024/02/29/spotifys-new-song-psychic-is-like-a-magic-8-ball-that-answers-your-questions-with-music/?5
Mobilt
EU har åsikter om att Apple kommer sluta stödja webbappar i iOS
När Apple i förra veckan gick ut med att de kommer att sluta stödja webbappar (PWA:er, eller progressiva webappar) så konstaterade de att det är EU:s fel. Mer specifikt Digital markets acts fel.
Vad det handlar om är att Digital markets act kommer att tvinga Apple att tillåta externa webbläsare i iOS. Ja, eller rättare sagt webbläsare som inte bygger på Apples grundteknik Webkit, som är den som driver Safari. Det är också den som driver Chrome och, ja, alla andra webbläsare som finns i iPhonen. För de är i praktiken bara Safari med olika designlager ovanpå.
I och med Digital markets act så är det alltså slut med det. Apple måste tillåta webbläsare som är byggda på helt extern teknik. Det gör alltså också att det nu inte längre kommer att gå att skapa eller använda webbappar i iOS. Det beror på att Apple måste bygga en ”helt ny integrationsarkitektur” och det är dessutom en säkerhetsrisk. Plus att det nästan inte är någon som använder dem.
Enligt Apple.
Jag skrev då att, ja det kan säkert finnas utmaningar. Men att det mest kändes som att Apple är Apple. För varje eftergift som Apple har tvingats till i och med Digital markets act så har företaget lagt till någon ny gunga som är tänkt att täcka upp de pengar som Apple kommer att förlora på att de inte längre får köra sin karusell som de vill. Att det alltså handlade om Apple är sura för att de tvingats till det här och mest handlar om att Apple inte vill förlora kontrollen över appekonomin i stort.
Att EU – även i det här fallet – blev en bekväm syndabock som förklaring till varför Apple tar det här steget.
Och lo and behond. Bara några dagar efter Apple besked så börjar EU ha… åsikter. De har kontaktat Apple och begärt mer information om vad tusan de snackar om och bett utvecklare komma med sina synpunkter.
Vi kan nog anta att Apple kommer att tvingas till rätt många fler eftergifter innan EU och EU:s domstolar är nöjda. Det är nog Apple också inställda på. Därför ska nog deras förslag kring hur de tänker förändra Appstore och iOS för att leva upp till kraven i Digital markets act mest ska ses som ett första bud.
Det intressanta blir att se hur långt bakåt Apple kommer vara villiga att böja sig.
Apple’s decision to drop iPhone web apps comes under scrutiny in the EU
The European Commission could investigate Apple over its decision to discontinue web apps in the EU, according to a report from the Financial Times.
Apple behåller stödet för webbappar
Nämen? Där var Apple snabba att fixa problemen!
Ni vet hur Apple tvingades slopa stödet för webbappar (PWA:er) i IOS på grund av att EU tvingar dem att tillåta externa webbläsare som inte bygger på Apples Webkit-teknik? Hur det skulle vara alldeles för tekniskt avancerat att lösa en infrastruktur som möjliggör webbappar under de nya förutsättningarna. Ja, plus att det utgör ett jättestort säkerhetshål att fortsätt tillåta webbappar då? Nu har Apple löst problemen! Ja, eller så var utmaningarna och hoten inte så stora som Apple påstod.
Eller så handlade det inte alls om säkerhet eller teknisk komplexitet utan om att Apple var sura just därför att EU tvingade dem att släppa kontrollen över såväl webbläsare som PWA:er i iOS.
Så nu ändrar sig Apple. Webbappar är tillåtna igen. Anledningen är att Apple har mottagit ”önskemål” om att fortsätta erbjuda stöd för webbappar. Så svårt var det alltså att hantera problemet, bara några dagar innan Digital markets act, lagen som enligt Apple tvingade fram förändringen, börjar gälla.
Ska vi vara mer krassa så handlade det nog inte om ”requests” i betydelsen ”önskemål” utan ”begäran”. Vi kan nog tänka oss att Apple fick… signaler från EU som nog kort kan sammanfattas ”aw HELL no!”
Men nu måste Apple som vanligt förstås vara Apple. Vad som kommer stödjas är precis så som det har varit innan: webbappar kommer att baseras på Webkit. Alltså Safari. Kort sagt så kommer Google (som ironiskt nog var de som hårdast drev på om PWA:er för ett antal år sen) och övriga webbläsarföretag inte att kunna erbjuda webbappsfunktionalitet som del av sina webbläsare.
Jag misstänker därför att sista ordet i webbappsfrågan inte är sagt än.
iOS 17.4 won’t remove Home Screen web apps in the EU after all – 9to5Mac
Last month, Apple confirmed that iOS 17.4 would remove support for Home Screen web apps in the European Union. At…
Spotify, Epic Games och 32 andra organisationer uppmanar EU underkänna Apples Digital markets act-förändringar
Nämen DET var oväntat!
34 organisationer, däribland Spotify och Epic Games, har skrivit ett brev till EU där de uppmanar EU att underkänna de förändringsförslag i iOS som Apple har gått ut med för att leva upp till Digital markets act.
Det känns inte så mycket som en fråga ”om” utan ”hur mycket mer” som Apple måste ge efter för att göra EU helt nöjda. (Apple kan nog aldrig ge efter tillräckligt mycket för att göra brevets undertecknare helt nöjda, men det är en annan femma.)
Och det är nog Apple väldigt medvetna om. Vi kan nog lugnt utgå från att Apple ser dem som ett första förhandlingsförslag. De visar välvillighet inför EU eftersom de gör precis de förändringar som EU vill – ja, enligt Apple själva åtminstone – och kan visa ännu mer välvillighet när de släpper till något finger till.
Spotify and Epic criticize Apple’s iOS changes as ”a mockery of the DMA”
Spotify, Epic Games, Deezer, and many other companies signed a letter saying that Apple’s DMA changes to iPhones and iOS won’t increase competition.
Apple säger att myndigheter har uttryckt oro över externa appbutiker
Oooooo. Där blev Apple glada.
Tydligen har Apple blivit kontaktade av ”ett antal myndigheter” i EU (och ”elsewhere”, intressant nog) som har ”uttryckt oro över säkerhetsriskerna” när EU nu tvingar Apple att öppna iOS för externa appbutiker. Att det alltså går att installera appar från andra ställen än Appstore.
De aktuella myndigheterna – ”särskilt de som ansvarar för samhällskritiska funktioner som försvar, bank och blåljusverksamheter” – är specifikt oroliga över om det här betyder att anställda kan installera appar i tjänstetelefoner utan arbetsgivarens vetskap. Plus att någon myndighet som hört av sig är orolig över att de inte kommer tat kunna göra egna säkerhetsgranskningar av appar om de inte kan lita på att Apple har gjort det.
Jag är nästan lite förvånad att Apple nöjde sig med ett pressmeddelande och inte rullade ut en jättestor ”TOLD YOU, IT’S BAD MMKAY”-kampanj.
Nu lär det här inte få EU att göra en hundraåttiogradare mindre än en veckan innan Digital markets act kickar in, men Apple lär mjölka säkerhetsoron rejält när EU nu ska börja utvärdera om Apples åtgärder är tillräckliga för att leva upp till den nya lagen.
Ja, eller att Apple kommer att mjölka säkerhetsoron ännu mer än de redan har gjort sedan det började viskas om att EU skulle tvingas Apple att öppna iOS för externa appbutiker.
Number of agencies have concerns about ’sideloading’ on iPhone, Apple says
A number of government agencies in the European Union and elsewhere have voiced concerns about security risks as Apple opens up its iPhones and iPads to rival app stores to comply with EU tech rules, Apple said on Friday.
Setapp kan bli en av de första alternativa appbutikerna för iOS
En av de största förändringarna som kommer att ske i och med att Digital markets act är att Apple för första gången kommer att tvingas öppna upp iOS för externa appbutiker. Att det alltså ska bli möjligt att installera appar från andra ställen än bara iOS.
Vi vet att Fortnite-utvecklaren Epic Games kommer att sjösätta en. Men det kan hända att en annan hinner före: Setapp.
Och nej, jag ska inte säga att jag hade koll på Setapp innan. Men tydligen har de som affärsidé att för Mac erbjuda ”en kurerad” samling populära appar via en prenumeration. 9,99 dollar i månaden istället för att betala för de olika apparna en och en.
Nu tänker Setapp applicera samma upplägg på en hel appbutik. En som även den ska erbjuda en ”noggrant utvald samling appar”. Och vi kan anta att de även här kommer att ta ut någon slags prenumerationsavgift.
Setapp tänker sig alltså att det som ska få folk att gå utanför Appstore är att det är enda sättet att få tag i appaketen. Med andra ord att du kan spara pengar genom att gå via Setapp. Men spontant tänker jag att det oavsett kommer att bli en rätt rejäl uppförsbacke för de externa butikerna.
Ja, vi vet att Apple kommer att sätta upp tuffa krav för den som vill försöka, men den största utmaningen lär fortfarande bli att förändra användarnas beteende.
Setapp Will Be One of iPhone’s First Alternative App Marketplaces in EU
MacPaw today announced that Setapp will be available as an alternative app marketplace on the iPhone in the EU starting in April. Those wanting…
Ekonomi och finans
Nvidia är nu världens tredje största börsföretag
The only way is up. Åtminstone känns det nästan så när det kommer till chiptillverkaren Nvidia. Nvidia fortsätter rida AI-vågen mer framgångsrikt någon annan just nu känns det som. Nu kliver Nvidia upp ännu ett pinnhål.
Det innebär att Nvidia avslutade veckan med att ligga kvar över 2 biljoner dollar i börsvärde. Och klev även om det saudiska oljebolaget Aramco.
Det innebär att Nvidia kan fira helgen med att var världens tredje största börsbolag sett till marknadsvärde. Nu ligger bara Apple och Microsoft före. Och Nvidia har ”bara” sisådär 700 miljarder dollar upp till Apple.
Övrigt
Google åker på en miljardstämning i EU
EU-problemen fortsätter för Google. Nu har sökjätten åkt på ännu en stämning. En i miljardklassen. 2,1-miljarder-euro-klassen, till och med.
Det är 32 olika mediehus i 13 länder som har gått samman in en gruppstämning. Här hittar vi medier från samtliga nordiska länder, som Schibsted.
Det stämningen riktar in sig på är, inte helt oväntat, Googles annonsaffär. Mer specifikt att Google med sin dominans har sabbat konkurrensen på annonsmarknaden i EU.
Jag har inte lyckats hitta själva stämningen, men gissar att vi kan den ungefärliga argumentationen. Och det är dessutom en argumentation som vid det här laget har rätt många år på nacken.
Det känns som att det dessutom inte är en slump att den här stämningen lämnas in nu – knappt en veckan innan Digital markets act kickar in. Den EU-techlag som tänker reglera de absolut största plattformarna i våra digitala liv. Där Google förstås har flera stycken. Och ett stort syfte med lagen är att kapa (de amerikanska) jätteplattformarnas dominans.
Publicisterna känner med andra ord att de har vind i ryggen för sin stämning. Det återstår att se om EU:s rättsväsende håller med. Ja, och initialt nederländernas domstolsapparat, eftersom stämningen formellt lämnades in där.
Google hit with $2.3 bln lawsuit by Axel Springer, other media groups
Alphabet’s Google was hit with a 2.1-billion-euro ($2.3 billion) lawsuit by 32 media groups including Axel Springer and Schibsted on Wednesday, alleging that they had suffered losses due to the company’s practices in digital advertising.
Google News Showcase lanseras i Finland
Så har det till sist blivit dags för Google News Showcase att göra nordisk premiär. Första land ut: Finland.
Ända sedan EU sjösatte Upphovsrättsdirektivet så har det funnits krav på de plattformar som aggregerar eller som låter användare dela nyheter ska ersätta nyhetskällorna. Argumentet är ungefär att människor konsumerar nyheterna hos plattformarna snarare än att gå till nyhetssajterna – vilket innebär mindre trafik och därmed färre annonsvisningar.
Inför Upphovsrättsdirektivet så hotade Google vilt med att helt plocka bort nyheter från sökresultatet, eller åtminstone bara ha kvar de element som inte kräver att en plattform betalar: i praktiken en länk och en rubrik.
Sedan dess har Google accepterat läget (medan Meta, som höll rätt låg profil inför Upphovsrättsdirektivet, nu svingar vilt mot allt vad nyheter heter).
Men Google vill förstås helst inte betala alls. Och för att försöka betala på sina egna villkor så har Google slutit avtal med stora medier om ersättning. Med förhoppningen att de ska sluta gnälla och därmed göra att Google inte måste ersätta precis varenda liten tidning på nätet.
En produkt som Google har tagit fram för att försöka tjäna så mycket de kan på situationen är alltså News Showcase. Googles försök att få till Apple News. Fast förhoppningsvis mer framgångsrikt.
Och det finns förstås en stor, tänkt fördel för Google här: publicisterna som ingår i programmet och kan ta del av intäkter den här vägen måste specialanpassa innehållet för Googles tjänst. Ja, plus att det också innebär att folk läser nyheter där istället för på nyhetssajten.
Finns inga besked om när det blir dags för den svenska marknaden, men i och med Finlands-beskedet så känns det som att det nog inte är särskilt långt borta.
News Showcase is launching in Finland
Google News Showcase is rolling out in Finland. Here’s how we are partnering with publishers in Finland.
Arc Search AI-sammanfattar webbsidor via kul funktion
Den senaste året eller så har det buzzats… en del kring allt som har med AI att göra. Något som specifikt har fått lite AI-buzz bara de senaste veckorna är webbläsarföretaget Arcs egen sökapp. En som skapar AI-sammanfattningar på sökfrågor. Nu har den fått en lite kul ny funktion: en nyp-för-att-sammanfatta-funktion.
I grund och botten är Arc Search inte ny i sig när det kommer till funktionalitet. Det fungerar i stort som de AI-chattbotar som är populära just nu. I synnerhet de som kan söka på webben. Samtidigt som det egentligen också är vad Google länge har velat göra men inte vågat, för att inte stöta sig med dem som faktiskt levererar innehållet som Google bygger sin annonsaffär på. Och även annonserar själva.
Här kan vi ha en hel diskussion om att Arc, precis som övriga liknande funktioner, har problem med en hållbar affärsmodell. Men jag fokuserar mer på den ny – i det stora hela – rätt meningslösa funktionen. Istället för att trycka på en knapp så nyper man ihop sidan (så ja, det är en mobilfunktion).
Det är ungefär lika fånigt smart som funktionen att dra ned för att ladda om en sida eller app. En interaktion som är betydligt mer mobilanpassad än att trycka på en knapp.
Visst, precis som dra-för-att-uppdatera-funktionen så kan man diskutera hur mycket enklare det egentligen är att bara trycka på en knapp. Men poängen för båda är att man inte måste leta upp en knapp. Det är bara att dra ned eller nypa ihop sidan – var man (och fingrarna) än är.
Och visst. Den här gesten är ju redan upptagen av den… hyfsat etablerade funktionen att zooma ut och in på sidor. Så där har vi en liten… svaghet. Men jag gillar oavsett att någon försöker tänka nytt även kring den här typen av basala handgrepp.
Arc browser’s new AI-powered ’pinch-to-summarize’ feature is clever, but often misses the mark | TechCrunch
Arc browser upgraded Arc Search with new features including a pinch-to-summerize gesture and the ability to link ”Browse for me” pages.
Twitter-avhoppare bygger ny nyhetsapp
Sååå… det var lite oväntat. Hade inte väntat mig att människor som slutar göra sociala medier satsar på nyhetsappar.
Instagram-grundarna Kevin Systrom och Mike Krieger gick förra året all in på nyhetsaggregeraren Artifact – som de sedan la ner bara några månader sedan. På grund av att de inte fick snurr på intäkterna. Det verkar inte ha hindrat några Twitter-avhoppare på att försöka sig på samma resa.
(Ja, eller vi kan väl anta att de fick sparken och inte hoppade av själva, men oavsett: några Twitter-ingenjörer arbetar nu på nyhetsappen Particle.news.
De har hunnit så långt som att få den till en stängd beta så det är lite svår att se exakt vad appen ska göra som skiljer den från andra nyhetsaggregerare. Men eftersom det är 2024 så finns förstås ordet ”AI” med i verksamhetsbeskrivningen.
Mer specifikt så ska Particle.news erbjuda ”en personaliserad multi-perspektiv-nyhets-upplevelse” som ska använda AI för att sammanfatta nyheter. Because upplevelse.
Men det kanske mest intressanta är att den nya satsningen också ska åstadkomma det här på ett sätt som ska ska ge ”författare och publicister rättvis kompensation”. De tänker sig alltså få till det som är en av de absolut största knäckfrågorna när det kommer till internet och nyhetsinnehåll just nu.
Former Twitter engineers are building Particle, an AI-powered news reader, backed by $4.4M | TechCrunch
A team led by former Twitter engineers is rethinking how AI can be used to help people process news and information. Particle.news, which entered into
Spela Doom i en robotgräsklippare
Kan man spela Doom i en robotgräsklippare? Klart man spela Doom i en robotgräsklippare.
Doom Is Now Playable On A $2,000+ Lawnmower Because Why Not
Finally, you can mow down zombies, demons, and monsters with an actual lawn mower
Världens första låt som släpps i form av en fysisk pizzabit
Vinyl? Såååååå förra veckan.
This Is the First Song Ever Released as a Physical Slice of Pizza
Thrash metal band Belushi Speed Ball has a new single out. It sounds even better if you’re hungry.