Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
IoT – internet of things
Google siktar på att bygga 15 000 lägenheter i San Francisco
Ännu ett… halvstort initiativ från Google. Företaget siktar på att plöja ner 1 miljard dollar på att bygga, eller åtminstone skaka fram, minst 15 000 nya hem i San Francisco. Anledningen är förstås den rätt akuta bostadsbristen i staden som gör det svårt för Google (och typ alla techföretag) att få tag i den kompetens de behöver.
Inget som kommer hända i en handvändning – ett av de fösta initaitiven är att börja köpa tillbaka Google-mark för minst 750 miljoner dollar. Mark som idag har använts för kommersiella fastigheter, som kommer att konverteras till bostäder istället (eller byggas nytt). Ett tioårsinitiativ. Dessutom kommer Google donera pengar till hemlöshetsorganisationer och låta minst 250 miljoner utgöra plattan i en investeringsfond som ska skapa incitament för andra att bygga ”affordable housing”.
Och det sistnämnda är extra intressant och något som är ledord även för det som Google själva kommer att bygga. Bostäder för alla inkomstnivåer.
Frågar man bostadsföretagen i exempelvis Stockholm så är de stora problemen regleringar, som att man inte får sätta vilka hyror som helst. Men det största problemet är sannolikt att intresset att bygga billiga – men bra – bostäder är rätt svagt. Byggföretagen och bostadsföretagen vill tjäna pengar.
Det Google gör nu är (på pappret åtminstone) det som var grunden för många bostadsområden idag (som Lilla Essingen där jag bor): företag som byggde hus till arbetarna. Då var det viktigaste just att kunna ge folk plats att bo, helst nära fabriken, för att kunna få personal.
Det Google satsar på, om de lever upp till det de säger, är ett massivt subventioneringsinitiativ. Vi ser även att andra techjättar gör samma sak, av samma anledning.
Och en väldigt viktig faktor då är inte bara att det finns hus och lägenheter att bo i. Det måste också vara hus och lägenheter som folk överhuvudtaget har råd att bo i.
(Det man hoppas är att Google i så fall gör det som de satsar på i den stadsdel i Toronto som företaget håller på att bygga: bygga en stadsdel ”from the internet up”. Alltså inte bara bygga bostäder och stadsdelar – utan bygga bostäder och stadsdelar med de tekniska fördelar och förväntningar man kan ha på bostäder, trafik, butiker och infrastruktur i Nådens uppkopplade år 2019.)
$1 billion for 20,000 Bay Area homes
As Google grows throughout the Bay Area, we’re making our biggest investment yet to help with the housing crisis.
Volvo och Nvidia samarbetar kring självkörande fordon
Ett av de företag som kommit att bli en av nyckelspelarna inom självkörande teknik är Nvidia, chiptillverkaren som mest varit känd för att göra grafikkort. Nu är det däremot betydligt bredare tekniker på horisonten. Som dedikerade kryptochip (Facebook kommer ringa) och just AI-chip och -teknik i mjukvara för självkörande fordon.
Nu har Nvidia ingått samarbete med en annan högintressant spelare på området: Volvo. Mer specifikt kommer Volvo få tillgång till Nvidias AI-plattform som är tänkt att kunna träna teknik som ska hamna i självkörande fordon. Tillsammans ska de två företagen nu alltså vidareutveckla den här plattformen, inte minst optimera den specifikt för Volvos behov.
Men jag misstänker att det här är en plattform som kan komma att säljas som kommersiell produkt i sig på sikt. Alltså att andra företag får möjlighet att köpa in eller hyra in sig på plattformen.
Den självkörande motsvarigheten till intensivkörkortskurs i Östersund.
Volvo-avtal om självkörande lastbilar: ”Omfattande ai-plattform”
Volvokoncernen har skrivit på ett partneravtal med Nvidia för att utveckla en plattform för självkörande lastbilar och maskiner, enligt den svenska buss- och lastbilstillverkaren.
Infarm satsar på stadsjordbruk
Spännande initiativ: jordbruksstartupen Infarm tar in 100 friska dollarmiljoner till sin satsning: en plattform för urbant jordbrukande. Odla mat i städer, alltså närmare där kunderna är.
Infarms produkt handlar om vertikalt jordbrukande som ska kunna placeras ungefär var som helst. Som inuti matbutiker, gallerior och restauranger.
Det här i sig är inget unikt för Infarm. Svenska Plantagon satsade på något liknande fram till konkursen förra kvartalet. Och visst kommer det vara lite uppförsbacke innan ett sånt här koncept slår igenom fullt ut, även om Infarm själva (förstås) konstaterar att konceptet är ”oändligt skalbart”. Det är lika förstås kopplat till en hel IoT-plattform med AI, analys och allt som jazzar. Jordbruk som tjänst.
Men det får mig att zooma ut lite mer. Och tänka delning.
I Kina finns jordbruk som tjänst redan. ”Bönder” som inte äger något själva. De hyr allt de behöver. De shoppar ihop alla delar som behövs, inklusive personal, redskap och mark. Liknande finns säkert i vår del av världen.
Jag börjar tänka att ovanstående, i kombination med initiativet att placera ut bikupor hos företag för att bidra till att öka pollineringen inuti städer, skulle kunna vara nästa steg i ett Infarm-koncept. Alltså att företag och fastighetsägare, eller vem som helst, skulle kunna hyra ut eller upplåta utrymme för jordbruksodling. Utrymmen från källare till tak.
Tillgängliga utrymmen kan sedan hyras av stadsbönder. Antingen direkt eller via uppkopplade delningsplattformar. Inklusive möjlighet att hyra eller hyra ut arbetskraft, redskap, transport och försäljning.
Stadsjordbruk som tjänst.
Infarm closes $100M Series B to scale its ’urban farming platform’ | TechCrunch
Infarm, the Berlin-based startup that has developed vertical farming tech for grocery stores and restaurants, is disclosing $100 million in in Series B
Domino’s satsar ännu en gång på pizzaleveranser med självkörande bilar
Kommer Domino’s börja leverera pizzor via självkörande minibilar? Klart Domino’s kommer börja leverera pizzor via självkörande minibilar.
Testet sker den här gången i samarbete med Nuro och till skillnaden från förra testet, med Ford, så kommer det inte handla om vanliga bilar som har plats för mänskliga kontrollförare. Den här gången handlar det snarare om ett rullande leveransskåp, ungefär den typ av appstyrda boxar som börjar bli vanliga vid paketutlämning.
Och på Nuro-vis ser bilen som vanligt ut som en förvuxen leksaksbil. Pluspoäng för det.
Domino’s serves up self-driving pizza delivery pilot in Houston | TechCrunch
Domino’s really emphasizes its commitment to ”innovation,” but even if it’s a marketing tactic, the global pizza brand does indeed walk the walk. Case in
Bekvämlinghetsekonomin
Didi Chuxing släpper in konkurrenter i sin app
Ännu ett exempel på två väldigt tydliga megatrender. Plattformar suger upp allt fler onlinetjänster och megaplattformar öppnas för konkurrenter. Den här gången mer specifikt: taxidelningstjänsten Didi Chuxing öppnar sin app för konkurrenter.
Bara för nån vecka sedan gjorde allt-i-allo-leveranstjänsten Meituan Dianping ett försök till större inbrytning inom just taxidelningsområdet i Kina. Ett område som domineras rätt hårt av Didi. Vad Meituan gjorde var en Amazon. I sin app öppnade man en marknadsplats för mindre taxidelningstjänster för att gemensamt ta upp konkurrensen mot Didi. Och nu börjar Didi alltså göra samma sak.
För båda apparna handlar det förstås om att, i förlängningen, ta upp kampen mot WeChat i rollen som Kinas måsteapp.
Och vi ser samma sak här hos oss.
På taxiområdet har Lyft börjat inkludera bilar från konkurrerande Waymo i sin app. Men hela trenden blir förstås än mer tydlig om man breddar horisonten. Allt fler ”Spotifys”. Inom allt fler områden. Som artonåringen som knackade ihop en appa som visade var scootrar från alla scooterföretag i Stockholm fanns placerade. Och det är förstås precis det här vi vill: allt på ett ställe, på en faktura.
Vilket också leder fram till ännu en tydlig utveckling: när varumärke och lojalitet ställs mot bekvämlighet så vinner den sistnämnda allt oftare. Och det är något som vi som företag väldigt mycket måste förhålla oss till när vi arbetar med både varumärke och tjänster. Mindre ägande av kunder och förväntningar om att kunderna tycker det är jättekul att komma till oss mer ödmjuka initiativ att faktiskt på riktigt möta kunden på kundens arenor och kundens villkor.
https://www.techinasia.com/didi-opens-platform-rival-firms-super-app-battle-heats
Mobilt
TrueCaller lanserar internettelefoni i Indien
Ett jättesteg för TrueCaller: företaget börjar erbjuda telefonsamtal över internet. Två TrueCaller-användare kommer alltså kunna ringa varandra via appen och kostnaden utgörs av datatrafik istället för kostnaderna för mobilsamtal via vanliga mobilnätet (kort sagt alltså rejält mycket billigare – inte minst om du kan hitta gratis wi-fi).
Som artikeln konstaterar så gör det här att TrueCaller mer direkt hamnar på kollisionskurs med andra appar som WhatsApp och WeChat. Kinesiska WeChat är väldit sugna på att ge sig in i Indien, TrueCallers viktigaste marknad, med sin allt-i-allo-app. WhatsApp erbjuder redan VoIP-samtal.
Det TrueCaller dock har som sin fördel gentemot WeChat är sin indiska närvaro (WeChat är ännu inte jättestort i landet) och gentemot WhatsApp att man erbjuder möjlighet att göra fler vardagssysslor via appen. Som att kunna betala räkningar. Det är ingen slump att den kryptovaluta som Facebook presenterade igår främst vänder sig till tillväxtmarknader. Det är inte minst TrueCaller-användarna som är målgruppen.
Anti-spam service Truecaller adds free voice calling feature | TechCrunch
Truecaller, an app best known for helping users screen calls from strangers and spammers, is adding yet another feature to its service as it bolsters its
iOS 13 gör det möjligt att lagra tyska ID-kort i mobilen
I förra veckan skrev jag om att Japan i och med kommande iOS 13 kommer göra det möjligt att lagra det nationella ID-kortet i sin iPhone och ”blippa” det via NFC för att identifiera sig. Nu verkar även Tyskland vara riggade för ungefär samma sak.
Tyska medborgare kommer från och med i höst (när iOS 13 släpps) kunna lagra nationella ID-kort, uppehållstillstånd och biometriska i sin iPhone och därmed koppla dem till NFC-chipet. Även britterna verkar vara på gång med något likartat, fast då för landets ”Brexit-app” (tydligen en app tänkt för EU-medborgare att hantera sina brittiska liv när/om Storbritannien lämnar unionen).
Med tanke på att det fortfarande bara är en av storbankerna som stöder Apple Pay så kanske jag inte riktigt har jättehöga förvåntningar på att något liknande kommer hända i Sverige i höst, men iOS 13 ser ut att kunna bli ett jättesteg mot heltigenom digitala ID-handlingar.
Germany Says iPhones Running iOS 13 Will Be Able to Read NFC Tags in National ID Cards and Passports
When iOS 13 arrives, iPhones will be able to read a wider range of Near Field Communication (NFC) tags, including the NFC tags often used in official…
Ekonomi och finans
Facebooks kryptovaluta Libra lanseras inte i Indien
Oväntat och inte alls oväntat: Facebooks kryptovaluta Libra och digitala plånbok Calibra kommer inte släppas i en av de viktigaste marknaderna för såväl valutan som Facebook: Indien (dessutom Facebooks största marknad totalt sett). Anledningen? Länder med förbud mot kryptovalutor (eller som är drabbade av internationella sanktioner) kommer inte få ta del av Facebooks senaste initiativ.
Nu betyder det här i det korta perspektivet inte särskilt mycket. Facebook har redan en digital plånbok i landet: i WhatsApp Pay. En plånbok som gör det möjligt att både skicka pengar till andra WhatsApp-användare – inklusive företag (med andra ord så går tjänsten att betala med). Kort sagt så är det exakt som Calibra är tänkt att fungera. Calibra skulle i Indien på sätt och vis alltså bli en konkurrent till WhatsApp Pay.
Det här sätter dessutom strålkastarljuset på hur valutan Libra och Calibra sannolikt kommer ha en vallgrav mellan sig (ja, eller en av vallgravarna): Calibra skulle kunna fungera helt utan Libra, som en vanlig digital plånbok. Ja, som WhatsApp Pay. Jag misstänker att Calibra kommer få stöd för andra valutor för att få upp användningen (andra som tar fram liknande tjänster baserat på Libra lär nog satsa på fler, oavsett).
Det sistnämnda är också en av de största utmaningarna för valutan: att få någon att uppleva att de specifikt behöver ha sina tillgångar i en helt virtuell valuta (som dessutom sannolikt kommer kräva någon form av växlingsavgift åt båda håll). I presentationen av Libra pratar Facebook mycket om att demokratisera betalandet, men den främsta möjliggöraren här är själva funktionen för att betala (i mobilen) – inte valutan i sig.
Även om det skulle gå är det inte helt klart vilken fördel det skulle vara att använda Libra via Calibra jämfört med att betala via WhatsApp Pay (eller för den delen TrueCaller, som tar en allt större del av den indiska betalningsmarknaden). Särskilt som WhatsApp Pay redan är integrerat med Indiens nationella mobilbetalningsplattform UPI.
Och den utmaningen kommer att bli densamma över hela världen: varför välja Facebooks valuta och/eller digitala plånbok över någon av de befintliga?
Calibra wallet won’t launch in Facebook’s biggest market | TechCrunch
Facebook unveiled its audacious Libra cryptocurrency and Calibra digital wallet on Tuesday, through which it plans to transform financial services across
Slack värderas till 26 miljader dollar vid börsintroduktionnen
Idag är det så till sist dags för samarbetsverktyget Slack att kliva in på börsen. Aktien kommer börja handlas senare idag när USA-börserna öppnar. Värderingsmässigt hamnar bolaget på 26 miljarder dollar, alltså ganska prick det Spotify värderades till när det företaget började handlas för något år sedan.
Finns en Spotify-parallell till: även Slack har valt att göra en direktnotering. Alltså bara sälja befintliga aktier och inte släppa några nya till fast pris. Vad marknaden anser att bolaget och aktien är värda vet vi därmed först när handeln börjar. Vid börsintroduktioner brukar aktiekursen drabbas av ofta rätt våldsamma kursrörelser, men vid en direktnotering vet man ännu mindre om intresset för aktien än vid en vanlig börsnotering.
Så här långt i år har högprofilnoteringarna gått lite olika. Beyond Meats aktie har varit upp 700 % på bara några veckor, medan jättar som Lyft och Uber har guppat runt under noteringskursen i princip sedan dag ett. Att se var Slack hamnar i den här skalan. Både på kort och lång sikt, förstås.
(Första börsdagen gick väldigt bra för Slack – upp 50 procent jämfört med riktkursen.)
Börsen värderar Slack till 217 miljarder | SvD
Värdet på amerikanska Slack Technologies aktie steg kraftigt när bolaget börsnoterades på onsdagen i New York. Aktien i det San Francisco-baserade företaget, som står bakom en meddelandeplattform för företag, såldes för 38:50 dollar när Wall Street öppnade – betydligt över det så kallade referenspris på 26 dollar som tidigare satts av börsen.
Övrigt
Simone Giertz har byggt en Tesla-pickup
Har The Queen of shitty robots gjort en hillbilly-Tesla? Det är klart att The Queen of shitty robots har gjort en hillbilly-Tesla.
https://www.theverge.com/2019/6/18/18682633/simone-giertz-tesla-model-3-pickup-truck-youtube-diy
Boston Dynamics robotar slår tillbaka – bokstavligen
Ännu ett klipp från Boston Dynamics. Fler tester med roboten Atlas, som börjar bli imponerande bra på allt fler uppgifter. Men som jag bara har väntat på så finns det en gräns för hur mycket misshandel robotarna accepterar innan de plockar upp vapen och gör revolt. Precis det har nu hänt. Atlas börjar hota sina mänskliga hanterare med vapen.
The robot uprising. Det är så här det börjar.
New Robot Can Now Fight Back! (Corridor Digital)
Consider Our Merchandise! ► http://bit.ly/Corridor_Store WATCH HOW WE MADE THIS (Amazing) ► https://www.youtube.com/watch?v=gCuG-KJacp8 The new robots at Boston Dynamics keep getting more and more sophisticated…
Pakistan satsar på kattfilter för att göra regeringsmöten mer intressanta
Briljant på så många plan. Ett regeringsmöte i Pakistan livesändes över Facebook. Med den detaljen att den som höll i sändningen hade kattfiltret på…
Det är kanske precis sånt här som behövs för att få fler att titta på kommunalfullmäktigemöten. Ja, eller partiledardebatter, för den delen.
Pakistan’s Khyber Pakhtunkhwa govt live streams press conference with cat filter on. Twitter dies laughing
The provincial government of Pakistan’s Khyber Pakhtunkhwa recently live streamed a press conference with the cat filter enabled. The result has Twitter in splits.
Amazon, Apple och Google lanserar snart egna kryptovalutor
Var väl egentligen bara en tidsfråga, men jag trodde nog att kryptovalutorna från framförallt Google och Amazon skulle ligga lite längre fram i tiden. Men de fick väl bråttom nu när Facebook har presenterat Libra.
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du kan stötta det jag gör.