Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 33 2019 – del 3

Ikea gör det smarta hemmet till ett eget affärsområde. Apple rullar ut digitala student-ID-kort till fler universitet i USA. Huawei lanserar Ark Compiler och kan arbeta på en egen karttjänst. WeWork, Cloudflare och Postmates har ansökt om börsnotering. WeChat har nu 1,13 miljarder månadsanvändare. Världens första AI-komponerade Eurovision-låt.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Digitalisering

Ikea gör det smarta hemmet till ett eget affärsområde

kea tar ett jättekliv mot att gå all in som techbolag. Man startar nu en ny affärsenhet: Ikea Home Smart. Med fokus på att ta fram produkter och lösningar för det uppkopplade och smarta hemmet.

De saker som företaget så här långt har tagit fram på området, inklusive de smarta högtalarna som är resultatet av företagets strategiskt långsiktiga samarbete med högtalartillverkaren Sonos, har mest varit spridda skurar. Nu konsoliderar man alltså arbetet och vi kan väl tänka att det också kommer innebära en upprampning av ambitionsnivån.

Ikea har ju inte bara släppt produkter i sin Trådfri-serie på det här området. Man har redan lanserat koncept som robotmöbler (som exempelvis kan ”möblera om” hem för olika delar av dagen – som att fälla ihop sängen och istället göra sovytan till matrum med en knapptryckning – tänk Kalles, Musses och Långbens husvagnssemester) och tankar på möbelkollektioner för bilar. Alltså den typ av inredning som bilar skulle kunna ha när vi inte längre kör själva och därmed inte behöver den klassiska uppsättningen bilstolar. När mobila lokaler och stationära lokaler allt mer börjar växa samman.

Blir kort sagt intressant att se vad som kommer att dyka upp som resultat av det nya affärsområdesinitiativet.

Ikea doubles down on smart home tech with new business unit | TechCrunch

Ikea’s smart home investments to date have been smart but scattered – now the Swedish home goods brand says it’s going to amp up its smart home bets with

Apple rullar ut digitala student-ID-kort till fler universitet i USA

I Kina testas redan digitala identitetshandlingar (till och med att låta ens WeChat-abonnemang dubblera som nationell ID-handling). Pratas förstås också om det i vår del av världen, men vi har däremot inte kommit lika långt (inte minst på grund av integritetslagstiftningar).

Både Apple och Google håller dock på att ta fram stöd för att lagra ID-handlingar i mobilen. Kort sagt göra det möjligt att helt slippa att ha med sig ett körkort för att identifiera sig. Apple är nu ett steg närmare mot att göra det här till verklighet när företaget nu rullar ut sina student-ID-kort till ytterligare tolv städer i USA. Alltså möjlighet att blippa sitt leg.

https://techcrunch.com/2019/08/13/apple-brings-contactless-student-ids-to-a-dozen-more-universities/

 

Mobilt

Huawei lanserar Ark Compiler – verktyg för att porta Android-appar till Harmony OS

I förra veckan presenterade Huawei sin Plan B om Google står fast vid sitt beslut att inte låta Huawei använda Google-Android: det egenutvecklade mobiloperativet Harmony OS (eller Hongmeng OS i hemlandet).

En av frågorna, en väldigt viktig sådan förstås, är om Harmony ska kunna köra Android-appar. Svaret verkar bli: nej.

Huawei har förstås insett att chansen att man ska få en massa människor att byta till eller köpa mobiler med ett operativ som inte har några vettiga appar är mindre än noll. Huaweis lösning heter Ark Compiler – en verktyg som, enligt Huwaei, med förhållandevis liten insats ska kunna porta Android-appar till Harmony-motsvarigheter.

Det mest intressanta i sammanhaget (om det stämmer) är uppgifterna att Huawei har arbetat på Ark i tio år. Med andra ord nästan så länge som Android har ägts av Google (2005). Och längre än Google själva har konkurrerat på mobilhårdvarusidan.

Om man så vill: Huawei utgick från att den här dagen skulle komma. Inte kanske exakt att de skulle bli blockade men däremot att de såg framför sig ett väldigt troligt scenario där Google som ”ägare” av operativet skulle börja ställa sådana villkor att Huawei inte längre skulle kunna gå med på dem. Ja, eller att Google skulle ta fram en egen mobil.

Frågan är förstås hur enkelt det kommer att få apputvecklare att lägga tid och pengar på portning och underhåll av ett nytt operativ – även för en så pass stor spelare som Huawei. Vi kan nog gissa att Huawei väldigt mycket hoppas på att de kommer kunna fortsätta använda Android.

https://www.techinasia.com/huawei-ark-compiler-all-you-need-know

Huawei kan lansera egen karttjänst som ersättare för Google Maps

Uppgifter om ännu ett initiativ för att Huawei ska kunna överleva i en post-Android-/post-Google-värld. Nu verkar man även arbeta på en egen karttjänst.

Med tanke på att företaget även arbetar på ett eget mobiloperativ så är det rätt självklart att de därmed också jobbar med en kartfunktion. En mobil utan det blir rätt meningslös.

Nu verkar det inte som att Google tänker rulla ut drösvis med kartbilar och kartfotavärlden, utan snarare en plattform som utvecklare kan bygga karttjänster ovanpå.

Huaweis förstahandsval är fortfarande att få fortsätta använda (Google-)Android – inte minst som det utanför Kina blir rätt meningslöst med en mobil som inte får använda Android, Google Play eller Googles appar.

Kartinitiativet verkar alltså redan från början vara riggat (mest) för världen utanför Kina. Map Kit (som kan lanseras redan i oktober) uppges komma till 40 språk redan från början.

Häromdagen skrev jag om att Huawei förhandlar med ryska internetjätten Mail.ru om att få använda det företagets tjänster. Bland annat mejlklienten men även VKontakte, Rysslands Facebook. Nu visar det sig att Huawei även har samarbetat med Yandex, Rysslands största söktjänst, kring Map Kit.

Vad vi alltså börjar se konturerna till är ett allt tätare samarbete mellan Ryssland och Kina på internetfronten. Att vi kanske inte på sikt får en uppdelningen i ett amerikanskt och ett kinesiskt internet, utan i ett amerikanskt och ett ryskt-kinesiskt.

(Fun bonusfact: Mail.ru äger även chattpionjärtjänsten ICQ. Nostalgi!)

https://fossbytes.com/huawei-working-google-map-replacement/

Huawei för handlar med Mail.ru om att få förinstallera det ryska företagets appar i sina mobiler

I början av sommaren drogs Google och Huawei in i det geopolitiska spelet mellan USA och Kina. Det ledde till att Google stoppat Huawei från att förinstallera Google-appar och använda Google-Android. Eftersom Huawei inte får använda Google Play betyder det i praktiken att Huawei inte alls köra Android. Åtminstone inte utanför Kina.

Eftersom Google inte har närvaro i Kina hanteras nedladdning av Android-appar via tredjepartsappbutiker i landet. På appsidan använder kineserna oavsett kinesiska motsvarigheter till Googles appar. Huawei hoppas få fortsätta använda Android, men har redan ett egentutvecklat alternativt operativ redo för sina mobiler.

Men hur hanterar man avsaknaden av Googles appar i länder utanför Kina? Är man Huawei pratar man med… Mail .ru. Rysslands stora allt-i-allo-företag, som har bekräftat att de två företagen diskuterar möjligheten att låta Mail .ru:s appar komma förinstallerade i Huawei-telefoner. Alltså saker som sökmotorn Yandex.

Funkar fint i Ryssland och några av kringländerna, men i större delen av övriga världen? Förmodligen inte lika attraktivt, men kanske bättre än inget. Visst, Huawei-användare kan förstås fortfarande använda Googles-tjänster via en webbläsare, men det för de flesta nog ett bökigare alternativ.

https://www.reuters.com/article/us-mail-ru-huawei-partnership/russias-mail-ru-eyes-pre-installing-software-on-huawei-devices-idUSKCN1V413U

Apple kan släppa en iPhone Pro i höst

Kommer vi att få se en Pro-iPhone i höst? Inte omöjligt. Till och med rätt troligt.

Inte bara för att den som kommer med uppgifterna har haft rätt tidigare vad gäller namnsättningen på kommande iPhones utan också för att det skulle linjera med större delen av Apples hårdvarulinjer.

I och med att företaget precis före sommaren rensade lite i den lätt förvirrade namngivningsstandarden för sina MacBooks (som tyvärr innebar slutet för Apples ultrabook, tolvums-MacBooken) så är det nu en rätt enhetlig struktur:

  • Mac Mini – Mac Pro
  • iMac – iMac Pro
  • iPad – iPad Pro
  • MacBook Air – MacBook Pro
  • iPad Mini – iPad Air – iPad – iPad Pro

Okej, omfånget är lite bredare på iPad-sidan, men i princip handlar det nu om att Apple för (snart) varje produktkategori har en konsumentprodukt och en proffsprodukt. Att Apple nu skulle göra samma sak för iPhone vore därför rätt logiskt. Då skulle de dessutom kunna jacka upp priset ytterligare på en verklig flaggskeppsmobil.

’iPhone 11 Pro’ Rumored to Be Name of High-End 2019 iPhone With Triple-Lens Camera

Apple is widely expected to release three new iPhones in the fall, and an anonymous Twitter account with a proven track record has suggested that at…

 

Ekonomi och finans

WeWork har ansökt om börsnotering (och gick nästan 1 miljard dollar back första halvåret)

Igår offentliggjorde så WeWork (eller We Company som de heter numer) till sist sin börsansökan. Det innebar också att vi fick lite insyn i företagets ekonomi.

Under årets första sex månader omsatte We 1,54 miljarder dollar och gjorde 900 miljoner dollar i förlust. Det kan innebära att företaget kommer att gå med nästan (eller kanske mer än) 2 miljarder dollar i förlust. Det är… Uber-klass på den förlustsiffran. Okej, inte så illa, men… ouch. Och ännu värre: företaget har nästan 18 miljarder dollar uppbundna i långa hyreskontraktsåtaganden. Företaget måste alltså öka takten rejält på sina intäkter – eller hoppas att investerare som Softbank ser långsiktigt och försätter pumpa in rejält med pengar. (Omsättningen ökar dock allt snabbare, så ljusning där.)

På den positiva sidan noteras att We nu har 527 000 medlemmar, 90 % bättre än för ett år sedan. Man har 528 platser och planerar att öppna 169 till. 50 % av medlemmarna och 56 % av omsättningen kommer från utanför USA. Stora företag står nu för 40 % av alla medlemmar och är också den kategori som ökar snabbast.

We kan kliva in på börsen så snart som nästa månad.

WeWork reveals IPO filing | TechCrunch

WeWork is expected to go public as soon as next month.

WordPress-ägaren Automattic köper Tumblr från Verizon

Så har Tumblr bytt ägare igen. Från Yahoo till Verizon till Automattic. Med andra ord: företaget bakom WordPress.com. På sätt och vis en cirkel som sluts. Tumblr, en gång den största bloggplattformen, köps nu av det företag som sannolikt numer innehar den rollen.

Verizon is selling Tumblr to WordPress.com parent, Automattic | TechCrunch

Six years after Yahoo purchased Tumblr for north of $1 billion, its parent corporation is selling the once-dominant blogging platform. WordPress owner

Tencents kvartalsrapport Q2 2019: sämre än väntat, WeChat har nu 1,13 miljarder månadsanvändare

Dags för kvartalsrapport från WeChat-ägaren Tencent. Och resultatet är: under förväntan. Framförallt dåliga resultat på annonssidan – där TikTok-ägaren Bytedances framfart lyfts fram som huvudanledning. Lägg till avkylningen av den kinesiska ekonomin, tja, och världsekonomin i stort. så har vi ett recept som inte skriker succé.

Den totala omsättningen landade på 12,7 miljarder dollar (+21 %) meda vinsten slutade på 4 miljarder dollar (+26 %). En del av vinsten handlade dock om engångsintäkter snarare än organisk tillväxt.

Gällande annonseringen så hoppade segmentet ”social media ads” och ”other” med 28 % var, men ”media ad” backade 7 % omsättningsmässigt.

För företagets hos oss mest kända tjänst, WeChat, ökade antalet månadsanvändare med 7 % jämfört med för ett år sedan och kan nu summeras till 1,1 miljarder.

QQ, Kinas äldsta sociala tjänst, ökar också något till 808 miljoner månadsanvändare. Visserligen bara 0,6 %, men det är trots allt en viktig ökning. En anledning att QQ har vänt (eller åtminstone bromsat) sitt användarfall är att det börjat attrahera unga användare. WeChat har, likt Facebook, börjat drabbas av föräldrasyndromet – alltså att tonåringar inte vill hänga med sina vänner på samma plattformar som sina föräldrar (och farföräldrar). Däremot minskar QQ i antal ”smarta enheter”. Misstänker att det är samma sak som ”mobiler”.

Likt typ alla techjättar sker den största tillväxten i nya verksamhetsområden. ”Fintech and business services” (molntjänster och betaltjänster) växte med 22,9 %. Företaget ska även ha ”tagit stora steg” på det så heta området kortvideos, dock utan att vi fick några siffror att jämföra mot.

En annan viktig sak i rapporten: antalet miniprogram (WeChats ”pluginer” för att bygga ”sajter” inuti WeChat) såg en dubblering av antalet ”medium-to-long-tail”. Alltså miniprogram som har färre användare totalt sett – och sannolikt mer nischade. Det innebär att hela miniprogramekosystemet börjar bli mer diversifierat.

Bryter vi ner intäkterna på de fyra huvudsegmenten som Tencent rapporterar så kan vi konstatera att spel, men även andra prenumerations- och mediatjänster (Value added services, VAS) fortsätter vara viktigaste inkomstkällan. Omsättningsmässigt:

  • Value Added Services: 54 %
  • Fintech and Business services: 26 %
  • Online advertising: 18,5 %
  • Others: 1,5 %

Kort sagt en rejält annorlunda intäktsfördelning för Kinas dominerande sociala plattform jämfört med den som är störst hos oss. För Tencent står alltså annonsering för under en femtedel av den totala omsättningen, medan den i praktiken är 100 % av Facebooks omsättning.

Marknaden reagerade på rapporten genom att sänka aktien med runt 4 %. Trots allt inte jätteilla med tanke på att de amerikanska börserna (och även de asiatiska) just nu rasar rätt ordentligt på recessionsspekulationer.

No Title

No Description

Uber drar ner rejält på sitt… ballongköparkonto

Så har Uber bestämt sig för att skrota Uber Pop. Ja, inte samåkningstjänsten (som visserligen också har sina problem), men väl… ballongköp.

Det verkar som att plöjer ner en icke-oansenlig mängd pengar på ”uberversaries”, alltså firandet av anställdas årsanställningsdagar. Inkluderar bland annat ballonger. Mycket ballonger.

Men nu är det alltså slut med det. Företaget kommer istället gå över till ”dekaler” och därmed spara över 200 000 dollar per år – bara i företagets kontor i San Francisco…

Det känns väl som en rätt rimlig besparing och är sig en icke-nyhet. Men om vi lägger ihop några andra nyheter senaste veckorna så blir bilen en annan. För inte så länge sedan meddelade Uber att man kommer att sparka 400 medarbetare globalt på marknadsavdelningen. I veckan kom dessutom uppgifter om att Uber akutfryst rekryteringar av nya ingenjörer.

Företaget kraftsamlar alltså för att minska minussiffrorna – vilket är välbehövligt med tanke på att Uber förra kvartalet blödde snurriga 5 miljarder dollar. Till stor del engångskostnader kopplade till börsnoteringen, men även exklusive de posterna så var minussiffran fortfarande över 1 miljard dollar.

Med tanke på att det kommer allt mer uppgifter om att världsekonomin är på väg in i en ny recession så är det inte orimligt att tro att att investerare kommer börja bli mer krävande och selektiva i sina investeringar. Det är inte jättebra nyheter för många stora techföretag som klarat av att blöda massor med att peka på att man arbetar aggressivt med tillväxt. Det kanske inte kommer gå att komma undan med det lika lätt ett tag framöver. Och för vissa företag kan det komma att göra… riktigt ont.

Eller så här: det kan bli rejäl snurr på uppköpsmarknaden.

Pop! Goes the Uber

Things haven’t been going so hot for Uber, which is burning through billions of dollars a year with no fleet of driverless taxis in sight to stop it. Now, the party is really over: According to a report in Crunchbase News, Uber has decided to stop buying hundreds of thousands of dollars in celebratory balloons…

Cloudflare har ansökt om börsnotering

Uppgifterna stämde, nu har ett av internets viktigaste företag, Cloudflare, ansökt om börsnotering.

Vad gör Cloudflare? Ser till att internet går snabbare, är stabilare och drabbas av färre haverier och överbelastningsattacker. Som någon konstaterade: när Cloudflare ligger nere ligger internet nere. Inte helt fel – när Cloudflare själva ironiskt nog drabbades av en överbelastningsattack påverkade det en drös sajter och tjänster under några timmar. Kort sagt en av de där tjänsterna som i princip alla internetanvändare använder kanske så ofta som dagligen – utan att ha en aning om det.

Enligt börsansökan stoppar Cloudflare 44 miljarder ”cyberhot” – varje dag. Det är ju… en del.

Börsansökningen innehåller förstås också rätt mycket insikter i Cloudflares ekonomi. Företaget går, inte oväntat, med förlust – men omsättning ökar kraftigt (59 % respektive 43 % senaste två åren). Förlusten de första sex månaderna i år uppgick till 36,8 miljoner dollar – vilket i sammanhanget trots allt är rätt lite (relativt sett, förstås…)

Värderingsmässigt är det en halvstor notering vi pratar om. I samband med senaste finansieringsrundan landade värderingen på 3,2 miljarder dollar.

Cloudflare files for initial public offering | TechCrunch

After much speculation and no small amount of controversy, Cloudflare, one of the companies that ensures that websites run smoothly on the internet, has

Leveransföretaget Postmates har ansökt om börsnotering

Förra veckan var det inte bara Amazon som började testa leveranser med en självkörande trottoarrobot, det bekräftades också att även leveransföretaget Postmates är på gång med samma sak. Och nu verkar Postmates också vara på gång att göra som så många andra techstartups nuförtiden: kliva in på börsen.

I det stora hela är Postmates en rätt liten spelare (relativt sett…): senaste värderingen från tidigare i år landade på 1,85 miljarder dollar. De ger sig också in i ett område som är milt sagt tättbebott just nu. En börsnotering kan förstås ge nödvändigt tillskottskapital, men det kan också göra riktigt ont.

Postmates börsansökan kan lämnas in redan i september, enligt uppgifterna – men oavsett om det blir av med börsintroduktionen eller inte så måste nog Postmates sägas vara en väldigt trolig uppköpskandidat. Som av, tja, kanske Walmart (som Postmates redan har ett samarbete med).

Postmates to drop IPO filing next month | TechCrunch

Postmates is gearing up to makes its S-1 public in September, TechCrunch has learned

 

Övrigt

Apple kommer slå ner hårdare på utvecklare som försöker runda företagets antispårningsverktyg

Apple steppar upp sin kamp mot företag som spårar användare runtom på internet. Och det är ett rejält steg. Apple kan komma att betrakta och hantera företag som försöker runda Safaris anti-spårningsfunktionalitet som malware.

Bara senaste månaderna har vi sett vad Apple gör med företag som bryter mot deras regler – och det gäller även de största företagen. Såväl Facebook som Google drabbades efter att det avslöjats att de medvetet hade brutit mot Apples villkor för Appstore.

Det är däremot inte klart vad Apple tänker ta till för åtgärder mot dem som försöker fubbla med Safaris funktioner på området. Typ nix till kreativt utnyttjande av luckor man stöter på.

Oavsett är det här ännu ett initiativ som har som syfte att begränsa en av grundbultarna i den digitala marknadsföringen som den har fungerat ganska länge nu. En grundbult som börjar rosta allt mer.

Ännu ett område som lär stå inför rätt stora omställningar kommande åren. Och inte bara på grund av begränsningar i korsspårande av internetanvändare.

Apple promises hostile treatment for sites that break Safari privacy rules

Apple is taking a tough new stance on websites that attempt to monitor and share individuals’ browsing history. In a new policy page, published on Wednesday, the company says it will treat websites and apps that attempt to bypass Safari’s anti cross-site tracking features much like it treats malware.

Världens första AI-komponerade Eurovision-låt

Vad får man om man kör hundratals Eurovision-låtar genom ett neuronätverk och låter en AI plocka ut själva kvintessensen? Man får ”Blue Jeans & Bloody Tears”.

Algoritmen spottade ur sig ”tusentals” nya melodier och textrader som de mänskliga initiativtagarna sedan plockade russinen ur och vävde ihop till det här mästerverket. Fantastiska textrader som ”there’s no life without your life in misery” och ”don’t give up on a precious summer rolling in the moonshine”. Eller som gruppen bakom alltihop konstaterar: en duett om disillusionerad kärlek mellan Israels första Eurovision-vinnare Izhar Cohen och en dator, skrivet och komponerat av en dator.

Som helhet rätt jäkla briljant. Sjuk allsångsvältare. Och bättre än säkert 90 % av all eurovision genom tiderna. Med ace text och ace video.

Artificial Intelligence, ”Blue Jeans & Bloody Tears” – douze points.

a Eurovision song created by Artificial Intelligence: Blue Jeans and Bloody Tears

As Europe (together with Australia and Israel) are glued to their TV sets watching the 64th Eurovision song competition, we asked ourselves What makes a Eurovision song memorable? does a Eurovision hit have special DNA? We are a group of artists, musicians and programmers that wanted explore human creativity and challenge it.

Patrick Stewart och Star Trek ligger bakom varför vi uttalar ”data” som vi gör på engelska

Ha. Underbart. Varför uttalar den engelsktalande världen ”data” som ”dEIta” istället för ”dAta”? Skyll på Star Trek, tydligen. Mer specifikt Patrick Stewart, a.k.a. Captain Picard.

Fram till åttiotalet var tydligen ”dAta” (ungefär som vårt uttal) normen. Men när skådespelarna först började läsa manuskriptet till Star Trek: The Next Generation ska Stewart ha uttalat androiden Datas namn som just ”dEIta”. Så fick det bli – och världen var aldrig sig lik igen.

Jag är åtminstone övertygad om att det var precis så här gick till.

Patrick Stewart Might Be Responsible for How We All Say Data Now

Pop culture can have a huge effect on society, influencing how we dress, what we eat, what we say (”hasta la vista, baby”), and even how we pronounce certain words. Brent Spiner believes the way we all say the word ”data” now was directly influenced by his Star Trek: The Next Generation co-star Patrick Stewart.

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *