Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans IoT - internet of things Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 4 2021 – del 3

Google skrotar sin internetballongsatsning Loon. Huaweis mobilförsäljning rasade sista kvartalet 2020. Kuaishou drar in 5,4 miljarder dollar vid sin notering, värderas till 61 miljarder. Google släpper detaljer om sin ersättare till tredjepartskakor för att rikta annonser. Apple mest värdefulla varumärket 2021, WeChat värt mer än Tencent. USA uppmanar Australien att skrota sitt lagförslag som tvingar Google och Facebook att betala för nyheter.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

IoT – internet of things

Google skrotar sin internetballongsatsning Loon

No more loony tunes. Så skulle man kunna sammanfatta beskedet från Google (eller mer formellt moderbolaget Alphabet): man lägger ner Loon, sin satsning på internetballonger. Loon lättade från marken för första gången 2013 men eftersom Google nu, snart åtta år senare, ännu inte lyckats kommersialisera tjänsten så är det nu alltså dags att punktera ballongen.

Loon föddes ur, och var egentligen hela tiden, del av den Other bets-verksamhet som aldrig har gått med vinst för Google (rent krasst är det mer eller mindre bara Google som går med rejäl vinst bland Alphabets satsningar och därmed finansierar övriga). Men det finns alltså en gräns för hur länge en förlustdrivande verksamhet kan få konstgjord andning även hos sökjätten.

Och visst, Loon var ju på ungefär alla sätt just ett bet. Men det Loon har sysslat med är ett område som sannolikt kommer att växa kommande år – och där redan SpaceX, Apple, Facebook och Amazon har mer eller mindre uttalade planer. Kanske inte just i ballongform, men däremot att leverera internettillgång från gränslandet mellan atmosfären och rymden.

Alphabet will ’wind down’ Loon’s internet-broadcasting balloons

Google’s parent company is shutting down its balloon internet project.

Biljournalister förundras över att mjukvaran är viktigare än hårdvaran i bilar?

Det här känns så väldigt mycket som ett tecken i biltiden. Nu ska jag inte säga att jag har plåtkoll på vad Jonas Fröberg skriver (because jag är rätt ointresserad av bilar och motorjournalistik som den brukar se ut). Men min förhållandevis begränsade kontakt med bilvärlden får mig att tro att det här trots allt fortfarande är en rätt vanlig inställning: en förvåning över att biltillverkare unisont knyter band med techbolag som blivit stora på att ta fram digitala tjänster och gränssnitt.

Som Fröberg uttrycker det: ”bilar förvandlas uppkopplade självkörande datorer på hjul” där ”mjukvaran blir central”.

Ja?

Men ändå inte ja. När jag för första gången motvilligt blev med bil för snart två år sedan ville jag förstås kolla recensioner och tester av den rätt nya modellen jag lutade mot. Fanns mycket om hur mycket mer ”maskulin” designen var jämfört med föregångaren och om hästkrafter och prestanda. Jag ville veta hur pass integrerat CarPlay var. Det fanns det betydligt mindre information om. Helt enkelt eftersom biljournalister och biltestare gillar… bilar. Som fenomen. Medan jag gillar digitalt som fenomen. Eller rättare sagt: jag vill att prylar ska passa in i det digitala ekosystem jag har valt.

Där bilen bara är ytterligare en tjänst.

Jonas Fröberg: Bilvärldens resonemangsäktenskap förundrar

Bilar förvandlas till uppkopplade självkörande datorer på hjul

OnePlus-grundaren Carl Peis nästa projekt är… ingenting

Så har OnePlus-grundaren Carl Pei berättat vad hans nästa satsning är. Ingenting. Ja, det är åtminstone namnet på nya företaget: Nothing.

Och ”ingenting” är också ungefär vad vi fick veta utöver namnet. Nothing siktar på att ”ta bort barriärer mellan människor och teknik för att skapa en sömlös digital framtid”. Tekniska lösningar som ska ”smälta in i bakgrunden och vara intuitiva att använda”. Plus en kick off-trailer som säger ännu mindre, men som är fylld med floskliga buzzord som får varningslampor att strobba rött över hela kontrollbordet.

Det är om man så vill skolboksexemplet på en entreprenör som hoppas få en hög pengar och komma på vad de (eventuellt) ska göra senare. Eller hur man säljer in pyramidspel till lättlurade.

Okej, nu är det nog inte så illa. Får vi hoppas åtminstone. De första prylarna ska landa första halvåret i år. Och kategorimässigt siktar Nothing på… allt. För om man inte själv bygger allt i ett ekosystem så kan man inte få dem att sömlöst hänga ihop. </apple>

Digitalt. Framförallt hårdvara. IoT. Nånting nånting.

Nothing har lagt ribban högt för sig själv. Att se vad de klarar av att leverera.

Men företagsnamnet är åtminstone helt ace.

OnePlus co-founder Carl Pei’s next company is literally called Nothing

Carl Pei, the OnePlus co-founder who parted ways with the company last year, has announced the name of his next company: Nothing. The company plans to release multiple smart devices over the course of this year.

Alexa – nu som vakthund

Alexa’s New Trick: Barking Like a Dog to Scare Off Introducers

You typically use Amazon’s Alexa to play music, provide weather forecasts, and respond to other household requests. But Alexa just got a somewhat unusual new skill: the ability to bark like a dog.

 

Mobilt

Huawei siktar på att få in Harmony OS i 400 miljoner enheter under 2021

Huawei är förmodligen det företag som drabbats hårdast av handelskriget mellan USA och Kina. Svartlistningen har senaste månaderna gjort det allt svårare för Huawei att få tag i viktiga komponenter til sina mobiler. Huawei får inte heller längre  använda Google-Android eller förinstallera Googles appar i sina mobiler. Inklusive Google Play, vilket rätt mycket är ett måste om man inte får förinstallera Google-appar. Enter Harmony OS.

Ända sedan Googles besked kom 2019 har Huawei lite halvpanikartat jobbat på att ta fram ett eget alternativ till Android. Man har knutit kontakter med ryska och kinesiska företag för att hitta ersättare till sök och mejl. Och så har man alltså knåpat på sitt eget mobiloperativ Harmony OS.

Ja, eller IoT-operativ. Enligt Huawei ska Harmony OS  till skillnad från Android och iOS inte bara vara gjort för mobiltelefoner, vilket de två stora förstås är. Nu siktar Huawei på att Harmony OS ska finnas i 300-400 miljoner enheter under 2021. Och just ”enheter” är ett viktigt ord i här.

Konkurrera med Android? Milt sagt uppförsbacke. Men viss potential finns, inte minst eftersom majoriteten av de största mobiltillverkarna nu är kinesiska. De kan drabbas av liknande svartlistning. Xiaomi åkte på ett mildare förbud bara häromveckan.

Huawei aims to put Harmony OS on 400 million devices this year

Huawei says it wants Harmony OS deployed on more than 200 million of its own devices and more than 100 million third-party devices in 2021, but breaking the Apple and Google mobile OS duopoly remains a challenge.

Huawei kan överväga att sälja sina premiummärken P och Note

I november meddelade Huawei att de knoppade av och sålde Honor, sitt budgetmärke. Nu kan det vara dags igen, fast den här gången i andra änden av prisspektrat. Uppgifter som säger att Huawei kan fundera på att sälja sina premiummärken P och Note.

Honor gick till ett konsortium som innehöll Huawei-distributörer och -leverantörer samt företag backade av kinesiska staten. Och uppgifterna pekar nu på ungefär samma upplägg. Ett förstatligande av P och Note, om man så vlll.

Huawei själva förnekar ryktet, men med tanke på försäljningen av Honor så känns uppgifterna ändå hyfsat trovärdiga. Och anledningen i båda fallen skulle kunna vara Huaweis allt större problem som följd av USA:s svartlistning av företaget. En svartlistning som inte bara gjorde att Huawei förlorade sin Google-licens utan som också ser ut att göra det allt svårare för Huawei att få fram de avancerade komponenter som behövs för sina flaggskeppsmodeller. Det kan helt enkelt vara så att Huawei börjar se slutet på resan för de båda varumärkena.

Ja, om man inte kapar alla band och låter varumärkena leva vidare hos andra som inte är drabbade av USA:s förbud. Vilket gör att det känns som att kinesiska staten har pekat med hela handen för att inte riskera att en av nationalklenoderna kör i diket.

Huawei Said to Be in Talks to Sell P and Mate Smartphone Sub-Brands

Huawei is in early-stage talks to sell its premium smartphone sub-brands P and Mate, according to sources. The talks between the China's Huawei, the world's largest telecommunications equipment maker and a consortium led by Shanghai government-backed investment firms are said to have been going on for months.

Huaweis mobilförsäljning rasade sista kvartalet 2020

Hur gick mobilförsäljningen Q4 egentligen? Ja, är man Apple så blir svaret: väldigt bra. Åtminstone enligt Canalys, som konstaterar att Apple inte bara knep toppositionen utan också levererade fler iPhones än något tidigare kvartal (81,8 miljoner). Apple delar inte längre försäljningssiffror, men i kvartalsrapporten häromdagen hette det även där att iPhonen hade sitt bästa kvartal någonsin. Så oavsett, sanslöst bra. För Huawei däremot, not so much.

Enligt Canalys tappade både Samsung och Huawei rätt rejält. För Huawei innebar det också att de rasade ned till plats sex i listan. Även Xiaomi backade Q4, vilket gör att de enda av de stora Android-märkena som ökade var Oppo och Vivo.

Artikeln konstaterar att Oppo och Vivo klättrade på Huaweis bekostnad, men tittar man på kurvorna så räcker inte det för att förklara bortfallet. Kan förstås betyda att Huawei-användarna inte kände för att köpa ny modell just det här kvartalet, men med tanke på att Apple också hade ett kanonkvartal i Kina så misstänker jag att en del Huaweiare helt enkelt bytte sida.

Lägg till att Huawei har sålt budgetmärket Honor och att det går rykten att de kan vara på väg att göra sig av med båda P och Note, så känns det som att USA:s svartlistning verkligen börjar kännas.

From first to sixth: Huawei’s phone business tanks thanks to US sanctions

Huawei was the #1 phone vendor earlier this year, but the export ban is killing it.

 

Ekonomi och finans

Kuaishou drar in 5,4 miljarder dollar vid sin notering, värderas till 61 miljarder

Så har kinesiska kortvideoappen Kuaishou fått snurr på sin börsnotering – och som väntat var intresset väldigt stort. Aktiepriset hamnade i toppen av prisintervallet, vilket gör att Kuaishou drar in 5,4 miljarder dollar till en värdering av 61 miljarder.

Det ska göra Kuaishou till den största börsnoteringen sedan Ubers 2019. Det innebär också att den första kortvideotjänsten nu kan handlas via börsen (i Hong Kong). Lär ha bidragit till det stora intresset.

Kuaishou, eller Kwai som appen heter utanför Kina, är Kinas kortvideotvåa efter Douyin/TikTok. Den har däremot inte fått alls lika mycket uppmärksamhet utanför hemlandet, vilket är rätt mycket i linje med hur det brukar vara för kinesiska nätföretag. Har man en hemmamarknad med över 1 miljard människor behöver man inte ha jättebråttom utomlands – plus förstås att Kinas förhållande till övervakning också stökar till globala utrullningar.

Dessutom har Kwai, precis som TikTok, förbjudits i Indien. Ett förbud som även drabbade Snack Video – den TikTok-klon som Kaishou släppte för snart ett år sedan bara för den indiska marknaden. Kuaishou kan med andra ord få ungefär samma problem som TikTok-ägaren Bytedance har.

Men then again, säger aktiemarknaden förmodligen vid börspremiären nästa vecka. Jättemarknaden Kina räcker långt. Utmaningen där är däremot att, tja, det trots allt finns en begränsad mängd kineser. Konkurrensen hårdnar mer för varje dag även på kortvideoområdet, inte minst på en så förhållandevis kortvideomogen marknad som Kina. På lite längre sikt så kommer nog även Kuaishou behöva få till ännu mer global närvaro. Inte minst som man alltså har stängts ute från 2020-talets viktigate tillväxtmarknad Indien.

https://www.businessinsider.com/kuaishou-ipo-hong-kong-tiktok-rival-china-2021-1

Tencent allt närmare att bli nästa biljondollarföretag

Efter att ha haft ett uselt börsår 2019 så har vinden så sakta vänt för Tencent, ägaren till Kinas största sociala plattform WeChat. Igår stängde aktien på ny rekordnivå, en fördubbling senaste året. Det innebar också att Tencent för första gången klättrade över ett marknadsvärde på 900 miljarder dollar. Tencent har nu rejält häng på att bli det sjätte börsbolaget i historien att bli ett biljondollarbolag. I så fall det första kinesiska.

De sisådär två senaste åren har listan över de sju största börsbolagen i världen sett till börsvärde sett rätt likartad ut. Samma bolag, med mindre förändringar ordningen. Men 2020 vände upp och ned även på det. Det började egentligen redan i december när Saudiarabiens statliga oljebolag Aramco börsnoterades och ett kort tag knep tronen innan Apple tog tillbaka den igen. Men de största förändringarna har kommit bara senaste månaden.

Från 2018 fram till slutet av 2020 så låg Alibaba, Facebook och Tencent i en rätt homogen klunga, där Alibaba och Facebook för det mesta hade ett litet försprång. Men nu har Tencent ryckt rätt ordentligt, plus att Tesla på rekordtid körde om först Tencent, sedan Alibaba och slutligen Facebook.

Att det går så bra för Tencent just nu är väldigt mycket på grund av, eller tack vare, 2020. Och då inte främst att hemmasittandet fick WeChat att rusa i användning, som i princip alla sociala plattformar. Istället är det förmodligen samma sak som sänkte Tencent 2019, fast inverterat: Tencent alla spelinvesteringar. Saker som Fortnite och PUBG Mobile (som visserligen dras med lite problem just nu, men som i det stora tuffar på).

På tal om rekord förresten: även Apple stängde på ny rekordkurs igår. Det innebar dessutom att Apple blev första börsbolaget någonsin med ett börsvärde över 2,4 biljoner dollar. Det är sisådär 4,5 gånger Sveriges BNP 2020 det.

 

Övrigt

Google släpper detaljer om FLoC – sin ersättare till tredjepartskakor

Ni vet hur Apple stegvis har strypt möjligheterna att använda tredjepartskakor? Facebooks reaktion var att köpa helsidor i traditionella tidningar och beskylla Apple för att döda annonsindustrin. Google gjorde som de brukar: kastade ingenjörer på problemet. Nu har Google släppt uppgifter om hur det går med satsningen som är tänkt att ersätta tredjepartskakor, med bibehållen träffsäkerhet i riktandet.

Initiativet har fått det ingenjörssexiga namnet Federated Learning of Cohorts, eller FLoC (Google MÅSTE ha börjat med förkortningen och jobbat fram namnet därifrån). Som Google tidigare har berättat handlar det om en lösning som är en form av avancerad lookalike-publik. Krasst talat att vi som människor är så förutsägbara, plus att Google numer sitter på så mycket data om hur vi fungerar, att Google pricksäkert ska kunna rikta intressebaserade annonser utan direkt tillgång till personlig information.

Enligt Google själva ska lösningen vara nära nog lika effektiv som tredjepartskakor. Dessutom bättre för integriteten. Även om såväl annonsörer som integritetsivrare har rackat ner på FLoC.

Jag stannar här just nu och lär återkomma. In och läs mer om Googes presentation av FLoC via länken här under.

Building a privacy-first future for web advertising

Learn about the latest progress with the Privacy Sandbox initiative.

Apple mest värdefulla varumärket 2021, WeChat värt mer än Tencent

Mest värdefulla varumärket 2021? Apple. Åtminstone enligt Brand Finances årliga sammanställning över de mest värdefulla globala varumärkena. Inte första gången Apple toppar just den här listan, men det var fem år senast. Därmed knuffar Apple ned senaste årens etta Amazon till plats två.

Hur man räknar på värdet i ett varumärke kan man förstås diskutera, men oavsett så är det inte orimligt att Apple skulle göra ett ryck just nu. 2010-talet var förstås nära nog bara synonymt med iPhone för Apple, men det var också Apples sannolikt sista som hårdvarubolag. Det var också ett omställningsårtionde för Apple, som redan då insåg att det behövdes mer och annat för framtiden. En omställning som Apple nu något decennium rätt mycket har tagit sig igenom, samtidigt som man lagt grundplåten för kommande årtionden.

Men den främsta anledningen till att jag delar det här, och varför jag valde att visa just topp 15, är att kinesiska Tencent gör ett rätt stort hopp upp till plats 14. Men inte bara det, vi hittar också WeChat för första gången topp tio. Kinas största sociala plattform – ägd av just Tencent. Ett undermärke värt mer än modermärket, alltså.

Inte helt unikt, men säger definitivt en hel del om hur viktig tjänsten är i Kina – eftersom den mer eller mindre bara finns där. Och det i sig är också en utmaning för Tencent. Likt de flesta stora kinesiska företag, definitivt kopplat till onlinetjänster, så har de haft rätt svårt att ta sig utanför Kina. Tencent i stort må vara rätt okänt för de flesta utanför Kina, men har till skillnad från just WeChat direkt och indirekt köpt sig till en stark global närvaro inom olika innehållssegment på nätet. Som musik och video, där Tencent bland annat är delägare i världens största skivbolag Universal och i Spotify.

Ja, och förstås inom spel. Där investeringar i bolag bakom titlar som Fortnite, League of Legends, World of Warcraft och PUBG har gjort Tencent till världens största spelföretag. Det är också spel som står för den enskilt största delen av Tencents intäkter.

Med andra ord: WeChat som precis fyllde tio år är den förmodligen enskilt viktigaste förklaringen till att Tencent senaste decenniet har växt till ett av världens största företag. Men det är inte alls säkert att WeChat kommer vara samma motor kommande tio år.

EU vill kalla VD:arna för Amazon, Apple, Facebook och Google till parlamentsutfrågning

Ni vet den där lite småhistoriska händelsen när VD:arna för Amazon, Apple, Facebook och Google dök upp på samma videokonferensskärm under en gemensam utfrågning i amerikanska kongressen? Nu kan det vara dags igen, fast den här gången i EU-parlamentet. 1 februari vill parlamentet zooma dit dem. Eller i mars om det skulle funka bättre. Eller inte alls, vilket förmodligen är det som Bezos, Cook, Zuckerberg och Pichai tycker är bästa datumet (dessutom det som känns mest troligt).

Temat för en eventuell utfrågning är mer eller mindre detsamma som under USA-spelningen: diskutera techjättarnas dominans och hantering av sina verksamheter (läs: mycket fokus på fejkinformation och hatinnehåll om vi pratar Facebook – phew, säger Twitters Dorsey).

Blir alltså att se hur pigga kvartetten är att dyka upp (min gissning är som sagt: inte särskilt). Och om techföretagens talespunkter även den här gången mer eller mindre blir en uppvisning i whataboutism.

https://www.reuters.com/article/us-eu-tech-parliament-idUSKBN29R24H

USA uppmanar Australien att skrota sitt lagförslag som tvingar Google och Facebook att betala för nyheter

Det här är rätt stor humor. Ni vet lagförslaget i Australien som är tänkt att tvinga digitala aggregeringsplattformar att betala för nyheter (uttalat riktat mot Google och Facebook till att börja med)? USA ain’t having it. USA:s regering ska ha uppmanat Australien att skrota lagförslaget.

Varför? Det vanliga argumentet som brukar höras av motståndare till den här typen av initiativ (även i EU): hotar ett fritt och öppet internet? Tok heller. Förslaget kan orsaka ”uppenbar skada för två amerikanska företag”. Och så lite hot på det: lagen kan ”orsaka oro vad gäller Australiens internationella handelsåtaganden”.

Det handlar alltså om samma slags argument som bland annat kommer från USA gällande digitalskatten i EU: skydda amerikanska företag utomlands. Det väldigt ironiska är att USA förstås börjar syna techjättarna allt hårdare i sömmarna just vad gäller deras dominerande ställningar och vilka följder det kan få på den fria konkurrensen. ”INGEN regleringstafsar på våra företag – utom vi själva.”

Uppmaningen ska ha skickats till Australien före 19 januari – alltså av Trump-administrationen. Blir intressant att se om ståndpunkten delas även av Bidens regering.

https://www.reuters.com/article/australia-media-google/us-asks-australia-to-scrap-proposed-laws-to-make-facebook-google-pay-for-news-idUSL1N2JT1W6

Facebook och Google ökade sin lobbying i USA under 2020

Så årslistan vi alla har väntat på: hur lobbade techbolagen i USA under förra året? Svaret är… lite mindre än 2019. 61 miljoner, eller 1,8 % mindre än 2019. Men utvecklingen såg lite olika ut för de fem stora techbolagen.

Apple, Google och Microsoft minskade alla sin lobbyingbudget under 2020. Google mest av alla som med en trettiosexprocentig minskning knuffade ned Google till en fjärdeplats efter Microsoft. Amazon och Facebook ökade däremot sina lobbyingposter. Facebook ökade mest och spenderade mest pengar. Men både Facebook och Amazon strösslade mer pengar än Google och Microsoft tillsammans (Facebooks total är inte långt ifrån att vara lika stor som det Google, Microsoft och Apple la sammantaget).

Om man så vill: en illustration över vilka två bolag i samlingen som var under mest press i USA förra året. Visst var Google bolaget som drämdes till med flest konkurrensutredningar, men i politikens och allmänhetens domstolar hade både Amazon och Facebook det betydligt svettigare (ännu en kritikerstorm där Google lyckats klara sig oförskämt bra, alltså).

No Title

No Description

Förnyelsebar energi stod för första gången större del av energiproduktionen än fossila bränslen i EU 2020

Hur glada blir vi över det här diagrammet? För första gången ska förnyelsebar energi under 2020 ha stått för en större del av EU:s totala energiproduktion än fossila bränslen.

För varje dag som går, för varje sånt här diagram och för varje ny teknik och smart lösning inom förnyelsebar energi som jag läser om så får jag allt svårare att förstå kärnkraftskramarna.

Coors vill att annonsera i våra drömmar

Har du alltid önskat att du hade kunna tjäna pengar på dina drömmar genom att sälja annonser i dem? Nu har du chansen! Coors hoppar i år Superbowl-annonsering och vill istället att vi frivilligt ska testa om vi kan drömma om Coors.

Dröm-midrolls. Ett ord jag inte visste fanns förrän nu.

Coors Didn’t Buy A Super Bowl Ad. It Wants Into Your Dreams Instead.

Molson Coors wants to stage its Super Bowl promotion in an unusual spot: your sleeping brain.

När Adobe stängde ned Flash slutade tåg gå i Kina

Ha. Underbart. Ni vet hur Flash-formatet har varit mer eller mindre uttalat döende i sisådär ett årtionde? Och hur Adobe, företaget som faktiskt ägde Flash, i ett tre år själva har sagt att de kommer att skrota tekniken sista december 2020? Memot nådde tydligen inte vissa tågoperatörer i Kina. När Adobe till sist vred om avstängningsknappen för Flash häromveckan så… slutade vissa tåg gå i landet.

Tydligen drabbades vissa tågoperatörer av stopp på upp till 20 timmar eftersom mjukvaran som användes för att köra tågen hade just Flash som en viktig komponent. För det är ju precis det man tänker på när man tänker ”Flash”. Lösningen för att få igång tågen igen? Man hittade och installerade en piratad, äldre version av Flash.

Känns… stabilt. Och väldigt, väldigt underhållande.

Det är alltså inte bara Farmville som hade separationsångest.

Apple Daily – Tech Apple Insights

Inspiration in Every Click At Apple Daily, we believe that inspiration can be found in every click. Join our diverse community and experience the joy of exploring the extraordinary As Featured In Tech Immerse yourself in a world of technology like you’ve never seen before. We bring you the latest and most exciting technology news.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *