Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Sociala medier, Detaljhandel/e-handel
- Del 3: Strömmade medier, AI – artificiell intelligens, AR/VR, Mobilt, Övrigt
Veckans artiklar
https://www.ehandel.se/forum/sag-hejda-till-omnichannel-sag-hej-till-anywhere-commerce/
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram släpper best practice-riktlinjer för hur du kan få ditt innehåll att visas som Rekommenderat innehåll
Innehåll från människor du kännner är jättekul! Du vill ha det! Massor! Ännu mer av det! Det var ungefär vad Instagram-bossen Adam Mosseri gick ut med i veckan i ännu ett försök att motivera varför du borde uppskatta att ditt Instagram-flöde allt mer består av innehåll från människor och konton som du inte följer.
Huvudinförsäljningspunkten den här gången var att alla gynnas av det här. Du kan få större spridning för ditt innehåll! Tycker Instagram. Och precis därför så släppte Instagram som av en händelse best pratice-tips för vad som krävs för att även DU ska kunna få ditt innehåll att dyka upp hos människor utanför ditt eget nätverk. Rekommendationer för att bli en rekommendation, alltså, och ha chans att få synlighet för innehållet i vanliga flödet, Explore-flödet och i Reels.
Enligt Instagram så är det tre saker att tänka på för att maxa chanserna för att ditt innehåll ska ha chans att hamna i rekommendations-algoritmen:
1. Dela originalinnehåll. Förmodligen inte förvånande för typ någon, men det visar oavsett att Instagram tycker att det är lite väl mycket tiktoks på plattformen fortfarande. Instagram har nu alltså samma problem som Facebook sprang in i för några år sedan: att människor bara delar andras innehåll - på och utanför Facebook - istället för att skapa själv. Det i sin tur är förstås dåligt för engagemangsgraden på plattformen.
2. Skapa reels. Japp. Inte heller det minsta oväntat. Instagram vill som bekant bli TikTok fullt ut och pushar därför Reels-kortvideofunktionen vid varje gathörn som bara går. På corporatespeak blir det ”gör Reels till en del i din innehållsstrategi”.
3. Optimera för sök. Använd beskrivande bildtexter och hashtaggar för att ”ditt innehåll ska visas bland sökresultat”. Det ska i sin tur också ”hjälpa till att optimera din biografi och ditt profilnamn”. Av de tre tipsen är det här det mest intressanta. Visst underlättar det för Instagram om du berättar exakt vad ditt innehåll är, det gör det lättare att ranka det och matcha mot intressen och därmed rekommendationer. Men att Instagram pratar om att sökmotoroptimera - SEO alltså - visar oavsett att även Instagram erkänner att sök blir en allt viktigare del av Instagram-upplevelsen. Och användningen.
Utöver det så finns det också några formella krav och några don’ts. För att ha chans att bli rekommendationsinnehåll så måste kontot vara publikt och alltså inte låst. Dessutom finns det några saker som diskvalificerar innehållet:
Det visar våld, som människor som slåss.
Det marknadsför eller uppmuntrar användning av vissa produktkategorier som omfattas av reglering, som tobak och vaping.
Det är direkt eller indirekt sexuellt, som människor i kläder som är mer eller mindre genomskinliga. (Om man så vill moralpaniks-don’t.)
Instagram Best Practices For Recommended Content
Instagram publishes new guidance for creators on expanding reach with recommended content.
Instagram ger fler möjligheter att styra det rekommenderade innehållet
Tidigare i år la Instagram till slut tillbaka det kronologiska flödet. Förstås med ett aber: det går inte att ställa in så att det kronologiska flödet blir det förvalda, utan man måste alltid passera gå (alltså det vanliga, algoritmstyrda flödet) innan man får välja att visa kronologisk sortering i något av de två nya flödena. Priset vi fick betala för det var att Instagram har packat det vanliga flödet med ännu mer innehåll från konton man inte följer. Nu ger Instagram efter lite genom att ge användare snäppet mer kontroll över det rekommenderade innehållet.
Instagram testar nu möjlighet att dels bulkmarkera innehåll som man inte är intresserad av - och på så sätt slippa gå igenom inlägg för inlägg och tala om för algoritmen att man inte är intresserad och dels stöd för användare att välja att slippa se inlägg som inehåller vissa ord, fraser eller emojis i bildtext eller hashtag.
Det är alltså om man vill ännu ett sätt för Instagram att be om hjälp därför att man inte klarar av att få rekommendationsalgoritmen lika TikTok-vass utan användarnas träningshjälp.
https://techcrunch.com/2022/08/30/instagram-features-give-users-more-control-over-what-they-see/
Facebook och Instagram lägger till stöd för NFT:er
Så har Meta till sist lagt till stöd för NFT:er i både Facebook och Instagram. Något som de… typ redan har gjort. Det är alltså lite oklart exakt vad Metas besked att stödet nu kommer till båda plattformarna faktiskt betyder i praktiken. Förmodligen mest en bredding, men oklart om det kommer till alla användare och alla marknader nu eller i omgångar. Ja, eller om alla marknader ens alls får stödet.
Oavsett. Vad vi pratar om är alltså att de som har köpt NFT:er - det blockkedjebaserade formatet som gör det möjligt att köpa och sälja (främst) digitala föremål i begränsad upplaga - nu kan visa upp sina föremål via Metas plattformar. Mer konkret så bygger det på att man kopplar ihop sitt konto hos någon av NFT-plattformarna med sitt Meta-konto, så det är alltså inte stöd för att köpa och sälja via Meta.
Än, ska väl sägas, men vi kan nog anta att Meta gärna skulle få in den funktionaliteten. Men med tanke på att NFT-hypen just nu har svalnat av betänkligt jämfört med förra året så lär Meta inte ha jättebråttom. Samtidigt så kan förstås NFT-tekniken förstås dra nytta av att mainstreamplattformar börjar lytta in den. Så här långt har det varit (och är) rätt meckigt att handla med och hantera NFT:er, inte minst som det för det mesta krävs kryptovaluta för att handla med dem.
Ja, bara det faktum att Meta valt att kalla dem för ”digitala samlingsföremål” istället för just det väldigt ingenjöriga ”NFT” är ett stort steg mot en bredare genombrott bland vanliga användare.
https://techcrunch.com/2022/08/29/meta-now-lets-you-post-your-nfts-on-both-facebook-and-instagram/
WhatsApp lanserar livsmedelsshopping i Indien
Nytt shoppinginitiativ från Meta: livsmedelsshopping i WhatsApp. Det blir alltså nu möjligt att chattköpa hem sin matkasse.
Nu är det förmodligen inget idé att du försöker gå in och testa funktionen själv. Livsmedelshoppingen finns bara i Indien. Och det är förstås ingen slump.
Utanför USA och Europa - och några undantagsländer där lokala varianter dominerar - så är det WhatsApp som gäller för chattande. Inte minst i världens tillväxtmarknader. Som Indien. Indien är dessutom de kommande årens absolut största och viktigaste tillväxtmarknad - det Kina var på 2010-talet - så det är inte konstigt att Meta verkligen vill in här. Det är heller inte så konstigt att Meta har satsat så mycket på shoppingfunktionalitet i WhatsApp på den indiska marknaden: WhatsApp blir mer och mer vad WeChat är i Kina: en superapp där man gör det mesta. Inklusive många vardagssysslor.
Shopping i WhatsApp är i sig inte nytt, men den nya satsningen är den första ”end-to-end”-shoppingupplevelsen i WhatsApp. En total integration från början till slut alltså. Och integrationen har kommit tack vare ett samarbete med Indiens största privata företag Reliance Industries och mer specifikt Reliances e-handelsgren JioMart.
Det är heller ingen överraskning att Meta väljer just Reliance. Meta gick in som rätt delägare i Reliance-dotterbolaget Jio i vad som är Metas så här långt största företagsaffär (den enda som är större är - passande nog - köpet av just WhatsApp). Det krävs helt enkelt en indisk stark partner om man vill ha chans att överhuvudtaget ta sig in i Indien. Bara att fråga Amazon, som haft stora problem att få fart på verksamheten i landet just på grund av att de valde att köra mer eller mindre helt själva.
Meta and Jio launch grocery shopping on WhatsApp in India
Meta and an e-commerce venture between India's Reliance Retail and Jio Platforms are bringing JioMart grocery shopping to WhatsApp in a global-first collaboration.
Instagram, Facebook och WhatsApp kan få betalfunktioner
Årets kanske minst förvånande nyhet: Meta håller på att sätta ihop ett nytt team för att försöka få mer snurr på intäkterna - New monetization experiences. Del av de gruppens uppgift är att identifiera och bygga ”möjliga betalfunktioner” i Facebook, Instagram och WhatsApp.
Så kort sagt: Meta siktar på att lägga till vad nära nog alla de stora, etablerade sociala plattformarna har gjort. Som Twitter Blue och Snapchat+.
Och ja, det är vad vi vet. Så lösa spekulationer mer än något annat. Men något som jag har väntat på rätt länge nu. Hade vi inte sprungit rakt in i en pandemi så hade Meta säkerligen redan haft åtminstone någon betalfunktion ute.
Sen återstår förstås att se exakt vilken form eventuella betalfunktioner får. Tittar vi på vad exempelvis Twitter och Snap har lagt bakom betalvägg så är det rätt basala grejer. Inga killerfunktioner direkt, men i Snapchats abonnemang finns saker som Meta delvis redan har - som att betala för att få ökad synlighet för sina kommentarer och därmed visa den man följer att man är ett riktigt fan. Kort sagt funktioner som är rätt mycket egoboostare, direkt och indirekt. Högre synlighet och mer insiktsdata är andra rätt givna tillägg i en betalversion.
Vi kan nog däremot vara rätt säkra på att det inte kommer att handla om annonsfria upplevelser. Jag tror inte Meta är riktigt redo att släppa så mycket av annonssargen.
Sen är frågan förstås vem målgruppen är. Jag tror att mycket fokus kommer att lägga på att försöka få privatpersoner att betala, men jag misstänker att vi också kommer att få se fler betalfunktioner för företag och influencers. Alltså de som använder plattformarna professionellt. En utbyggnad av WhatsApps befintliga företagsversion exempelvis.
Meta is planning more paid features for Facebook and Instagram
With its ads business under pressure, Meta Platforms is setting up a new team to build more paid features across Facebook, Instagram, and WhatsApp.
Meta skrotar Facebook Gaming-appen
Så har det blivit dags för Meta att skrota den fristående Facebook Gaming-appen. Den som lanserades som en tänkt konkurrent till såväl Twitch som rena mobilspelsplattformar. Gaming var kort sagt tänkt att både kunna användas för den som vill lägga lite (eller mycket) tid på spel och den som vill kunna sända ut sitt spelande så att andra kan se.
Nu betyder det dock inte slutet för Metas Gaming-initiativ helt och hållet. Det som nu kommer att stängas ned är alltså den app som har levt utanför någon av de fyra stora Meta-apparna. Framförallt utanför Facebook.
Och det är just där som Gaming kommer att fortsätta leva - som del av Facebook-appens Gaming-avdelning. Det i sig sänder lite dubbla budskap. Å ena sidan är det goda nyheter för tjänsten. När Meta skrotar en fristående app eller tjänst och flyttar in den i en av huvudapparna så betyder det att den har presterat så pass bra att den åtmisntone får leva vidare ett tag till.
Å andra sidan har det kommit uppgifter om att tittartimmarna i Facebook Gaming har rasat med över 50 procent senaste året och tjänsten har fastnat i en marknadsandel på spelströmningsområdet på under 8 procent. Samtidigt vet vi inte hur det går för själva spelen som ligger på Facebooks spelplattform och Meta uppges också arbeta på en ny Twitch-kopia.
Vi kan alltså oavsett anledningen till att Gaming nu flyttar hem till föräldrarna konstera att Meta inte tänker ge upp sina spelambitioner. Inte än på ett tag, i alla fall.
Facebook is ditching its standalone Gaming app
Facebook is shutting down its Gaming app by October, but games can still be found in the OG Facebook app.
Meta stänger ned Neighborhoods
Dags för Meta att dra ur pluggen ur ännu en tjänst: Neighborhoods.
Neighborwhatnow kanske du tänker. Med all rätt. Och inte enbart för att tjänsten bara lanserades i USA och Kanada.
Neighborhoods var (förstås höll jag på att säga) en tjänst som Meta kopierade från någon annan, i det här fallet grannappen Nextdoor. Som båda namnen antyder så handlar det om tjänster som är tänkta att knyta ihop grannskap med varandra. Helt enkelt skapa nätverk bestående av människor som du - rätt bokstavligen - bor granne med. Ett ställe att få information om vad som händer i gransskapet, olika tjänster där man kan hjälpas åt i kvarteret och så vidare.
Varför skulle någon välja att använda Neighborhoods istället för att bara skapa eller gå med i en Facebook-grupp kanske du nu undrar. Med all rätt. För det är precis den slutsatsen som Facebook nu har landat i. Facebooks bästa Nextdoor-konkurrent är helt enkelt Facebook-gruppfunktionen.
Facebook shuttering Nextdoor clone after tests in US, Canada
Facebook's decision to move away from local content comes as the company is putting more focus on becoming a recommendation and discovery engine for content
Messenger lägger till flytande huvuden i MacOS
Känner du att du har för få flytande huvuden i ditt liv? Fear not! Messenger har din rygg! Nu (?) har MacOS-appen fått stöd för flytande Messenger-huvuden som ska göra att du alltidalltidalltid har nära till en Messenger-chatt, även när du minimerar Messenger eller byter skrivbord. Och jadå. Ligger ovanpå andra program.
Messenger är dessutom vänligt nog att automagiskt aktivera sig självt om det inte finns ett öppet program på ett skrivbord. Total eclipse of the Mac. Eller nåt.
LinkedIn på gång att få inbyggd schemaläggning av inlägg
Ny funktion som kanske/förmodligen/väldigt troligt snart kommer till LinkedIn: möjlighet att schemalägga inlägg - direkt inuti LinkedIn. Kort sagt kunna tidsstyra inlägg utan att behöva gå omvägen via tredjepartsverktyg.
På skärmdumpen i artikeln så ser det ut som att tidsstyrningsfunktionen kommer att finnas i själva inläggsskaparfunktionen. I rutan som visas när du har tryckt för att skapa ett nytt inlägg i LinkedIn.
Jag brukar säga att LInkedIn rätt mycket kopierar Facebook rakt av med sina funktioner - fast rätt mycket senare. Nu är LinkedIn oväntat mycket i fas med en annan av Metas appar: Instagram ska också vara på gång att få motsvarande funktion.
I båda så lär den huvudsakliga målgruppen vara lite mer sällananvändare, som inte använder funktionen tillräckligt ofta för att orka mecka med externa verktyg. Däremot misstänker jag att det är en rätt rudimentär funktion som kommer att erbjuda sådär bra stöd för att visa tidsinställda inlägg. Definitivt till en början.
Ja, om det ens kommer att gå att tidsstyra flera inlägg. Kort sagt så utgår jag ifrån att det kommer att bli Buffer för mig ett tag till - även efter det att LinkedIn väl släpper funktionen.
LinkedIn is Working on a Native Post Scheduling Option
Native scheduling could help to ensure your posts look as you expect.
Snapchat
Snap säger upp en femtedel av personalen och stänger ned flera stora satsningar
Så har turen kommit till Snap att säga upp en massa folk som följd av de tuffare ekonomiska (annons)tiderna. En femtedel av alla anställda på bolaget får nu gå. Så långt ungefär som många andra bolag och precis som flera branschkollegor innebär försöket att få upp lönsamheten också att flera projekt och satsningar får stryka på foten.
Det innebär bland annat att uppgiften att den handflatestora selfiedrönaren Pixy läggs ned visade sig stämma. Inga fler flygturer för den. Det innebär också att Snap slutar satsa på eget originalvideoinnehåll och lägger ned satsningar på spel och miniprogrammen. Snap upplöser också sitt Web3-team - alltså blockkedjesatsningen - uppköpen Zenly och Voisey kommer sist men inte minst att ”fasas ut”.
Snap lays off 20 percent of employees and cancels projects
In a memo to employees, Snap CEO Evan Spiegel said that 20 percent of employees would be laid off and that Snapchat would end its original shows, in-app games, Pixy camera drone, and Zenly app.
Snapchat kopierar BeReal
Japp. Först var det Snapchat, sedan TikTok, sedan Clubhouse, sedan TikTok igen och nu senast BeReal. Den trendiga socialappen som alla vill kopiera. Efter att Instagram i förra veckan meddelade att de har börjat testa en BeReal-kopia så är det nu dags för Snapchat att göra detsamma.
Okej, vad det handlar om är att Snapchat nu får stöd att använda båda kamerorna på mobilen samtidigt, dvs. kameran både på baksidan och på framsidan. Det gör att du kan ta en bild på något och lägga till en liten selfie på dig själv i bilden samtidigt.
Det är med andra ord… inte så att det är en funktion som franska BeReal var först med med det har fascinerande nog nu blivit så att alla börjar skrika BEREAL så fort någon lägger till den funktionen i en app. Även om appen saknar några andra BeReal-funktioner.
Oavsett, nu får Snapchat stöd för att ta bild (eller video) med båda kamerorna samtidigt. För den som har en iPhone åtminstone. Android-stöd landar ”kommande månader”.
https://www.theverge.com/2022/8/29/23326795/snapchat-dual-camera-mode-bereal?1